Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Το φάντασμα του Orange Bowl Stadium


Η ιστορία του Orange Bowl ξεκίνησε να γράφεται στις 10 Δεκεμβρίου του 1937 στο Μαϊάμι. Κτίστηκε με χωρητικότητα 74.476! 


Το στάδιο έχει φιλοξενήσει μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές του Αμερικάνικου Ποδοσφαίρου..κι όχι μόνο, καθώς στο στάδιο αυτό έχουν δώσει συναυλία οι Rolling Stones, οι Pink Floyd και έχει πραγματοποιήσει ομιλία ο J.F. Kennedy. 

Ήταν η έδρα των Miami Hurricanes για 60 χρόνια και των Miami Dolphins για 20 χρόνια. Η επιφάνεια του έως το 1970 καλυπτόταν με φυσικό χλοοτάπητα ενώ για έξι σεζόν τη δεκαετία του 1970 τοποθετήθηκε τεχνητό. Τότε ένας παίκτης ο Ντικ Άλλεν είπε : Εάν ένα άλογο δεν μπορεί να το φάει τότε κι εγώ δεν μπορώ να παίξω. Το πλεονέκτημα του τεχνητού χλοοτάπητα ήταν το χαμηλό κόστος συντήρησης, όμως η θερμοκρασία κατά τους ζεστούς μήνες ήταν αφόρητη. Το χρώμα του τεχνητού χλοοτάπητα την έκτη σεζόν από πράσινο έγινε μπλέ από την ηλιακή ακτινοβολία και τότε κατάλαβαν ότι η επιστροφή στο φυσικό χλοοτάπητα ήταν αναγκαία, καθώς η τεχνολογία δεν μπορεί πάντα να αντικαθιστά τη μητέρα Φύση. Έκτοτε, από το 1976 έως και το 2008 ο χλοοτάπητας παρέμεινε φυσικός. 

Το τέλος της ιστορίας γράφτηκε στις 14 Μάη του 2008, όπου είναι η ημερομηνία κατεδάφισης. Το κεφάλαιο Orange Bowl όμως δεν έκλεισε ποτέ… 


Η κατεδάφιση θα μπορούσε με χρήση δυναμίτη να γίνει πολύ γρήγορα, όμως ο σκοπός ήταν το 95% του γηπέδου να ανακυκλωθεί και να χρησιμοποιηθεί ξανά! Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι το φάντασμα του Orange Bowl θα βρίσκεται στις εξέδρες του νέου γηπέδου. Αρκετά αντικείμενα από το ιστορικό γήπεδο έγιναν σουβενίρ τα οποία πωλούνται σε πολύ υψηλές τιμές, ίσως εξωφρενικές, εάν αναλογιστούμε ότι ένα κάθισμα πωλείται για 300 δολάρια, μια επίσκεψη στο http://www.orangebowlstadium.com/ θα σας πείσει! Καθίσματα από το ιστορικό γήπεδο έχουν αγορασθεί και έχουν τοποθετηθεί σε κήπους και συγκεκριμένα σε ταρατσόκηπο (φωτογραφία).

Το πιο σημαντικό είναι ότι ο χλοοτάπητας αφαιρέθηκε προσεκτικά και φυτεύτηκε σε κοντινό πάρκο, όπου παιδιά και νέοι παίζουν στον ιστορικό αυτό τάπητα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου