Tree houses..Δεντροσπιτα


Ένα παιδικό όνειρο πραγματοποιείται : Δενδρόσπιτα – Tree houses

Ένα από τα παιδικά όνειρα είναι η κατασκευή του πρώτου σπιτιού.
Το φαντάζονται, το ζωγραφίζουν και παίζοντας οργανώνουν με τους φίλους τους τη κατασκευή του.
Η τοποθεσία που θα οικοδομηθεί το σπίτι είναι κοινή για όλα τα παιδιά του κόσμου και αυτή είναι το μεγάλο δένδρο του κήπου ή της αλάνας, είναι η φύση.

Τι γίνεται όμως όταν η τεχνολογία και η επιστήμη συναντά το παιδικό όνειρο;

Το αποτέλεσμα μαγικό και παραμυθένιο με χρώμα παιδικών ονείρων και άρωμα φύσης.


Μια νέα πρακτική οικολογικού σχεδιασμού χρησιμοποιεί την υφαντική τέχνη που κυριολεκτικά δομεί ένα σπίτι από δένδρα.
Επεμβαίνοντας στα νεοφυτεμένα δένδρα η πρακτική αυτή δίνει σχήμα στο φυτικό υλικό και δημιουργείται ένας κλειστός βοτανικός θόλος, όπου η οροφή του και οι τοίχοι του προσφέρουν φρούτα και καρπούς έτοιμα να τα γευτούν οι κάτοικοι τους.
Επίσης τα απόβλητα του σπιτιού που παράγονται από τους κατοίκους τους γίνονται τροφή για τη δομή του σπιτιού, τα δένδρα δηλαδή. 


Χαρακτηριστικό αυτών των σπιτιών είναι ότι ενσωματώνονται στην οικολογική κοινότητα καθώς :
1.Συνεισφέρουν αποτελεσματικά στο οικοσύστημα.
2.Παράγουν τροφή για τους ανθρώπους.
3.Απορροφά τα απόβλητα που παράγουν οι κάτοικοι των σπιτιών.
4.Αποτελούνται από 100% φυσικά συστατικά.
5.Παράγουν οξυγόνο.


Οι κορμοί των δέντρων είναι η δομή του σπιτιού και τα κλαδιά σχηματίζουν ένα συνεχές πλέγμα για τους τοίχους και την οροφή. Στο εσωτερικό του πλέγματος τοποθετείται μία μάζα από πυλό και άχυρο που προσφέρει μόνωση στο σπίτι και αποτρέπει την υγρασία.
Στο τέλος τοποθετείται μια τελική στρώση σαν γύψος.  Συλλέκτες νερού διοχετεύουν το νερό μέσω ειδικού δικτύου το οποίο θερμαίνεται από συλλέκτες της ηλιακής ακτινοβολίας και θερμαίνει το σπίτι το χειμώνα. Αντίθετα το καλοκαίρι η δροσιά προσφέρεται από τη φύση.

Ένα ζωντανό σπίτι το οποίο διαχειρίζεται τη φύση και προσφέρει ενέργεια, είναι έτοιμο να αντικαταστήσει το μπετό.Οι πόλεις από τσιμέντο να γίνουν δάση.


Κι αν όλα αυτά μοιάζουν παραμυθένια όνειρα παιδιών, αξίζει μια ματιά σε αυτή τη νέα οικολογική αρχιτεκτονική διότι στηρίζεται σε αρχαίες πρακτικές χρησιμοποιώντας εργαλεία του σήμερα.
Κι ας μη ξεχνάμε οτι όλα τα παιδιά εκεί διαλέγουν να ναι το πρώτο τους σπίτι!

 ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΑ ΔΕΝΤΡΑ

Η φαντασία παιδιών και μεγάλων , η φύση μέσα  στο ίδιο  μας το σπίτι και το σπίτι μέσα στην φύση.
Είναι όνειρο  κάθε παιδιού.... Ποιο παιδί δεν θα ήθελε να κοιμηθεί σε ένα τέτοιο δωμάτιο ?
Τα σπίτια αυτά εξάπτουν την φαντασία
Μέσα στα ύψη, ο άνθρωπος πλησιάζει στον ουρανό, ζεί μαζί με τα πουλιά....
ατενίζει τον ορίζοντα......
Ζούμε το παραμύθι
Υπέρβαση, αιώρηση...ξεπερνάμε τον εαυτό μας
Δoκιμάστε να φτιάξετε ένα στο χωρίο και την αυλή σας . Θα χαρίσετε απιστευτη χαρα στα παιδιά σας!!
δεντρόσπιτο στο Καστρί κατασκευή www.topiodomi.gr
Κώστας Τάτσης

Διακοπές πάνω στα Δένδρα

Της Μαριέττας Κοντογιαννίδου

Μια πρωτοποριακή τουριστική πρόταση έρχεται να ικανοποιήσει την οικολογική ευαισθησία που χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερους κατοίκους του πλανήτη και ιδιαίτερα των ανεπτυγμένων κοινωνιών.

Πρόκειται για ξενοδοχειακές μονάδες που δεν επιβαρύνουν οικολογικά τις προνομιακές τοποθεσίες στις οποίες βρίσκονται και έχουν τη μορφή δεντρόσπιτου.

Τα δεντρόσπιτα, λοιπόν, είναι ο καινούργιος και φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος για να κάνει κάποιος διακοπές κοντά στη φύση.

Ηδη στη Σουηδία και τον Καναδά λειτουργούν τα πρώτα ξενοδοχεία αυτού του τύπου, που τηρούν όλες τις προδιαγραφές για να χαρακτηριστούν ως αναπαυτήρια των κουρασμένων κατοίκων των μεγαλουπόλεων μέσα στο φυσικό περιβάλλον.

Στην αρχή, οι επισκέπτες ήταν λιγοστοί. Οταν, όμως, γνώρισαν το διαφορετικό που προσέφεραν στη διαμονή, εκδήλωσαν ενδιαφέρον να τα ξαναεπισκεφθούν. Ηδη, όπως λένε οι ιδιοκτήτες τους, οι επισκέπτες αυξάνονται διαρκώς.

Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι το 60% των πελατών είναι ζευγάρια μέσης ηλικίας. Δηλώνουν ευχαριστημένοι από το οικολογικό περιβάλλον που διέμεναν και πολύ περισσότερο από το ότι έχουν την ευκαιρία να κοιμούνται… στον αέρα.

Το άλλο 40% των επισκεπτών είναι άτομα νεαράς ηλικίας, που δηλώνουν πρόθυμοι να τα επισκεφθούν ξανά. Το κόστος για ένα ζευγάρι με πρωινό και γεύμα ανέρχεται σε περίπου 265 ευρώ στη Σουηδία, ενώ χαμηλότερο είναι στον Καναδά.

Τα δενδρόσπιτα της ΣουηδίαςΤα δενδρόσπιτα της Σουηδίας βρίσκονται στην περιοχή Χαρόντς, στη βόρεια Σουηδία. Είναι ένα μέρος γαλήνιο, μακριά από τους θορύβους της πόλης και περιβάλλεται από δέντρα, ποτάμια, ρυάκια και πλούσια βλάστηση.

Εμπνευστές και σχεδιαστές των πρωτότυπων ξενοδοχείων είναι κορυφαίοι Σουηδοί αρχιτέκτονες. Ολα τα δωμάτια είναι κατασκευασμένα από ξύλο και γυαλί και διαθέτουν υποδαπέδια ηλεκτρική θέρμανση.

Διαθέτουν μεγάλα κρεβάτια, κομψή διακόσμηση, μοντέρνα επίπλωση και άνετους χώρους υγιεινής, οι οποίοι λειτουργούν βιολογικά. Αυτή τη στιγμή στα Χαρόντς λειτουργούν πέντε δενδρόσπιτα, «η Φωλιά του πουλιού», «ο μπλε κώνος», «η καμπίνα», «o κύβος καθρέφτης» και «ο Ιπτάμενος δίσκος».

Η Φωλιά του πουλιούΕνα από τα δωμάτια του ξενοδοχείου ονομάζεται»Φωλιά του πουλιού».Το συγκεκριμένο δενδρόσπιτο μοιάζει με μια μεγάλη φωλιά πουλιού, καθώς είναι κατασκευασμένο εξωτερικά από κλαδιά δέντρων.

Μέσα υπάρχει μεγάλος χώρος για να χωρά άνετα μια τετραμελή οικογένεια. Το υπνοδωμάτιο διαχωρίζεται από το υπόλοιπο μέρος με συρόμενες πόρτες. Η πρόσβαση στη «φωλιά» γίνεται από μια πτυσσόμενη σκάλα.
Ενα άλλο είναι ο «Μπλε κώνος». Αν και το εξωτερικό του δενδρόσπιτου αυτού είναι κόκκινο και όχι μπλε, όπως προδιαθέτει το όνομά του, εντούτοις είναι παραδοσιακό και κατασκευασμένο από ξύλο σημύδας. Οι εσωτερικοί χώροι είναι άνετοι και η πρόσβαση γίνεται από ένα γεφυράκι που βρίσκεται στην πίσω μεριά του οικήματος.

Το δεντρόσπιτο «Καμπίνα» έχει το σχήμα ενός κοινού κοντέινερ, από εκείνα που μεταφέρουν τα φορτηγά. Ο εσωτερικός χώρος όλων των δωματίων είναι άνετος κι ευρύχωρος, και κατασκευάστηκε σε έδαφος με απότομη κλίση, σε πλαγιά. Ετσι εξασφαλίζει στους ενοίκους υπέροχη θέα προς την κοιλάδα του ποταμού Λουλέ.

Ενα άλλο δεντρόσπιτο είναι ο «Κύβος καθρέφτης». Πρόκειται για μία από τις πιο περίεργες κατασκευές από ελαφρύ αλουμίνιο, κρεμασμένη γύρω από τον κορμό ενός δέντρου.

Το εξωτερικό αντανακλά τον περιβάλλοντα χώρο και τον ουρανό, δημιουργώντας ένα καλυμμένο καταφύγιο. Το εσωτερικό είναι επενδυμένο με κοντραπλακέ και διαθέτει ένα διπλό κρεβάτι και ένα λουτρό στη γωνία. Διαθέτει επίσης καθιστικό και βεράντα. Η πρόσβαση στην καμπίνα γίνεται από μια γέφυρα σχοινιών.
Τέλος, ο «Ιπτάμενος δίσκος» ίσως είναι από τα πιο εντυπωσιακά δενδρόσπιτα. Το πρωτότυπο αυτό οίκημα, που φαίνεται σαν να έχει σφηνώσει στα δέντρα, διαθέτει στρογγυλά σύγχρονα παράθυρα. Το εσωτερικό του είναι άνετο και διαθέτει, εκτός από τα υπνοδωμάτια, ξεχωριστό επίπεδο για το καθιστικό.

Το «πνεύμα» στον ΚαναδάΣτο Βανκούβερ του Καναδά, με τα απέραντα δάση, βρίσκεται ένας οικισμός από δενδρόσπιτα που ονομάζεται «Το ελεύθερο πνεύμα των σφαιρών». Πρόκειται για τρία δενδρόσπιτα που έχουν το σχήμα σφαίρας και αιωρούνται.

Μέσα σε αυτά τα παράξενα και πρωτότυπα κατασκευάσματα βρίσκονται κρεβάτια, νιπτήρες και ένα σαλονάκι, ενώ λίγα μέτρα πιο κάτω υπάρχουν τουαλέτες, ντους και σάουνα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία δενδρόσπιτα στο συγκεκριμένο μέρος, η «Εύα», η «Εριν» και η «Μελωδία».

Το δενδρόσπιτο «Εύα» είναι κατασκευασμένο από λωρίδες κέδρου. Είναι άνετο για τη διαμονή ενός ζευγαριού, διαθέτει ενσωματωμένα ηχεία, για εκείνους που επιθυμούν να φέρουν τη δική τους μουσική, και συσκευές βίντεο.

Η δεύτερη σφαίρα είναι η «Εριν». Είναι σχεδόν 80% μεγαλύτερη από την «Εύα», πιο κομψή και φιλοξενεί άνετα τρία άτομα. Το δενδρόσπιτο με την παράξενη ονομασία «Μελωδία» έχει τον ίδιο όγκο με την «Εριν», αλλά διαφέρει στην εσωτερική διαρρύθμιση.

Η «Μελωδία» απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό, κυρίως καλλιτέχνες, μουσικούς και συγγραφείς, καθώς διαθέτει ειδικό στούντιο που θα μπορούσε να τους εμπνεύσει για να δημιουργήσουν. Μάλιστα, ειδικά για τους μουσικούς, διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα ηχείων!


Πολυτελή δέντροσπίταΑπό το ξύλινο υπόστεγο μεταξύ των κλάδιων είναι αρχιτεκτονικό στολίδι. Το σπίτι δέντρο έχει γίνει αντικείμενο σχεδιασμού. Σχεδιαστής ο αρχιτέκτονας Akihisa Masuda  με την σκέψη την  αναζήτηση της περιπέτειας ανάμεσα στις κορυφές και πολύ ειδικές απαιτήσεις των πελατών.

Σχέδια πολλά με το βλεμα παντα στην περιπέτειαΝέο μινιμαλιστικό δεντρόσπιτοErlebnest/Promo image
Αν σας αρέσουν τα δεντροσπιτα υπάρχει ένα σχέδιο για ενα μινιμαλιστικό σπίτι . Σε αντίθεση με τα περισσότερα, τα οποία είναι χτισμένααπό   αρχιτέκτονες και μαραγκούςί, το σχέδιο  έγινε απο μια γερμανική εταιρεία που κατασκευάζει πάρκα αναρρίχησης και έτσι φαίνεται πολύ ελαφρύτερο και αέρινο.

Φτάνετε στο Erlebnest από μια σκάλα που έχει ένα "σύστημα προστασίας από τις πτώσεις", που μοιάζει με ένα σύστημα δίχτυών,  έτσι ζώνη ασφαλείας και κράνος δεν απαιτείται.
Το Erlebnest, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι τέσσερα άτομα.

"Οι τελικοί χρήστες δεν θα πρέπει απαραίτητα να είναι μανιακοί με την  αδρεναλίνη. Μετά από όλα, περνώντας μια νύχτα στο ErlebNest ζείτε τη συγκίνηση του να είστε ψηλά, αλλά για την πολύ ιδιαίτερη εμπειρία του ύπνου σε εντελώς φυσικό περιβάλλον."


Φαίνεται άνετο, αν και για άλλη μια φορά το μπάνιο είναι πάντα ένα ζήτημα, αν έχετε  πιει πολύ καφέ. Θα εγκατασταθούν  έξι  μονάδες στη λίμνη της Κωνσταντίας..Erlebnest/Promo image
Given our predilection for hugging trees, it should be no surprise that I love theErlebnest, a new design for a minimalist tree fort. Unlike most, which are built by architects and carpenters, this design is put together by Cambium, a German company that builds climbing parks and high rope courses, so it seems much lighter and airier.

Erlebnest/Promo image
You reach the Erlebnest by a ladder that has a "fall protection system", what looks like a system of nets, so a safety harness and helmet are not required.

Erlebnest/Promo image
Party time at the Erlebnest, which can hold up to four people. According toGizmag,
"The end users do not necessarily have to be adrenaline addicts," a Cambium rep explains. "After all, spending a night in the ErlebNest is not primarily about the thrill of being high up but about the very special experience of sleeping in completely natural surroundings."

Erlebnest/Promo image
Looks comfy, although once again the bathroom is always an issue after you have too much coffee. Cambium is planning a six unit installation at Lake Constance. More at Erlebnest and Gizmag.
πηγη:treehugger.com


Τα πιο εντυπωσιακά δεντρόσπιτα του κόσμου

  • Από μικροί όλοι λατρεύαμε να χτίζουμε μικρά σπιτάκια στα δέντρα!
     

Όταν όμως μεγάλωσαν κάποιοι το συνέχισαν και κατασκεύασαν τα απίστευτα αυτά δεντρόσπιτα που θα δείτε παρακάτω…http://ierosagon.org


Το μεγαλύτερο σπίτι σε δέντραΧτίστηκε το 2005 ανάμεσα σε μια συστάδα από φλαμουριές στο Northumberland County της Μεγάλης Βρετανίας.  Καταλαμβάνει έκταση 600 περίπου τετραγωνικών μέτρων και περιλαμβάνει 

παιχνιδότοπους, καταστήματα και εστιατόριο. 

Μπορεί να μην είναι η πολυτελέστερη κατασκευή που έχει γίνει αλλά κεντρίζει το ενδιαφέρον, ιδιαίτερα των Αγγλοσαξόνων που έχουν στην παράδοσή τους τα σπίτια σε δέντρα.

 πηγη:Perierga.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου