Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Ένα λιβάδι στο Music Center


Στην οροφή του Music Center γίνεται οργασμός εργασίας που είναι αόρατος από τους περαστικούς που περπατούν στον επίπεδο του εδάφους. Οι εργαζόμενοι απλώνουν εδαφικό υπόστρωμα μέσω εύκαμπτων σωλήνων πάνω στα στρώματα προστασίας νερού και υγρασίας και των υλικών αποστράγγισης. Στη συνέχεια, απλώνουν «τάπητες» από ίνες κοκοφοίνικα στα οποία τα φυτά αναπτύσσονται ήδη. 

Το κρίσιμο σημείο επιλογής της πράσινης στέγης είναι η μείωσή των όμβριων υδάτων απορροής που προκύπτουν όταν ένα κτίριο καλύπτει το φυσικό έδαφος. 

"Εμείς θα ομορφύνουμε αυτή την στέγη», δήλωσε ο Scott McGaughy, ιδιοκτήτης της Landscape Support Services of Murfreesboro, που κατασκευάζει αυτό το εμπνευσμένο από την φύση φυτεμένο δώμα. 
Η εταιρεία του έχει εγκαταστήσει αρκετές ανάλογες στέγες. 
"Δεν είναι κάτι που το κατασκευάζεις και το ξεχνάς" δήλωσε ο Brian Phelps, ανώτερος επιστημονικός συνεργάτης σε μια άλλη τοπική εταιρεία, Hawkins Partners. 
Οι αρχιτέκτονες τοπίου και οι εταιρείες αστικού σχεδιασμού και εγκαταστάσεων των έργων πρασίνου έχουν συμπεριλάβει μια πράσινη στέγη στο κτίριο Freeman Webb και πάρκα πάνω από υπόγεια γκαράζ, στο Ιστορικό Δικαστικό Μέγαρο και στο Hilton, λίγα τετράγωνα μακριά.
"Ζουν ακόμη πράγματα που πρέπει να διαχειρίζονται και να συντηρούνται," δήλωσε ο Phelps. "Θα πρέπει να αλλάξουν και να προσαρμοστούν στο νέο μικροκλίμα ." 


Η ηλιοφάνεια σε μια πράσινη στέγη μπορεί να εξαρτηθεί από την τοποθέτηση του δώματος, τα κτίρια και τις κατασκευές γύρω από αυτό και από το ύψος, όπου οι γύρω δομές μπορούν να επηρεάσουν την ταχύτητα του ανέμου και τον ρυθμό ξήρανσης του εδάφους. 

Σωλήνας μεταφοράς εδαφικού υποστρώματος 

Τα μέλη της ομάδας της McGaughy ανέβασαν τους σωλήνες που «έτρεχαν» στην οροφή του υπό κατασκευή συνεδριακό κέντρο του Νάσβιλ μεταφέροντας εδαφικό υπόστρωμα με ένα πνευματικό φυσητήρα από φορτηγό στο έδαφος. Όταν τέθηκε σε λειτουργία, ο εργάτης D.J. Bogle με φόντο τον ορίζοντα του Νάσβιλ στάθηκε με τα πόδια ανοιχτά για να ισορροπήσει την πίεση, το λάστιχο που είχε τραβήξει πάνω από τον ώμο του έριχνε μείγμα χώματος με ένα μαλακό αργό βρυχηθμό. 

Τα υλικά υποδομής θάβονται λίγα εκατοστά κάτω και περιλαμβάνουν στεγάνωση και ένα τριχοειδή γεωύφασμα(υπόστρωμα συγκράτησης υγρασίας) που απορροφά το νερό και στη συνέχεια απελευθερώνει πίσω στο σύστημα του φυτεμένου δώματος, όπως απαιτείται. 

Η υπερβολική βροχή αποστραγγίζει στο αποχετευτικό δίκτυο, στα χαμηλά σημεία της κυματιστής οροφής, η οποία αντιπροσωπεύει τους κυματοειδείς λόφους του Tennessee 

Ο McGaughy δήλωσε ότι οι ρίζες των φυτών - με σχετικά χαμηλό κόστος συντήρησης και χαμηλή ανάπτυξη τα sedums - δεν θα εισχωρήσουν στην προστατευτική μεμβράνη και δεν θα βλάψουν το κτίριο. "φαίνεται ότι θα βρούνε ευτυχισμένο τόπο». 

Το υπόστρωμα αποτελείται από 20 τοις εκατό κομπόστα με 80 τοις εκατό από άργιλο που έχει ψηθεί . Μπορούν να απορροφήσουν πολλές φορές το βάρος τους σε νερό και να το απελευθερώσουν όταν υπάρξει ανάγκη από τα φυτά 

Ένα τρίτο του Δώματος είναι έτοιμο 

Περίπου το ένα τρίτο της πράσινης στέγης είχε ήδη ολοκληρωθεί, με χρώματα πράσινα και μπορντό να κυριαρχούν πάνω στα μεταλλικά ελάσματα. Αυτά είναι τα σαρκώδη ,οι αποθήκες νερού, τα φύλλα των sedums 
Η οροφή από μια πανοραμική θέα θα έχει μία εμφάνιση πράσινη και με χρωματικές πινελιές 

Αν και δεν είναι κήπος επίδειξης με τριαντάφυλλα ή ναρκισσους, όμως μερικά από τα Sedum θα έχουν τα μικρά πολύχρωμα λουλούδια τους κυρίως κίτρινο και λευκό, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές το καλοκαίρι. 
Η οροφή θα μπορούσε να προσθέσει κάποια μόνωση στο συνεδριακό κέντρο, αλλά οι κύριες λειτουργίες της και γι αυτό έχει προτιμηθεί είναι να βοηθήσει να διαχειριστεί το νερό.
Ένα μεγάλο πρόβλημα όπως και σε πολλές άλλες πόλεις είναι ότι σε καταιγίδες όπου τα συστήματα αποχέτευσης δεν έχουν σχεδιαστεί για να φιλοξενήσουν τόσο μεγάλες ποσότητες βροχής που προκύπτουν όταν η γη καλύπτεται με μπετόν και άσφαλτο. 
Οι πράσινες στέγες όλο και περισσότερο δρουν ως μια ευεργετική λύση για το παραπάνω πρόβλημα.

Οποιαδήποτε περίσσεια νερού από την οροφή του κέντρου προκύπτει τότε εκτρέπεται σε μια δεξαμενή που θα χρησιμοποιηθεί για την άρδευση που μπορεί να χρειαστούν τους ξηρούς μήνες αλλά και για τις τουαλέτες.
Ο McGaughy ανέφερε ότι οι έντονες βροχοπτώσεις την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι το σύστημα - ενώ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί –εργάζεται ήδη, με μεγάλο μέρος της βροχόπτωσης να απορροφάται από την φυτεμένη στέγη . Μόνο μια στάλα έχει αφεθεί να προχωρήσει στην αποχέτευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου