Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012

EnBW Energie


ΕΡΓΟ: EnBW Energie Baden-Wόrttemberg AG
Έτος: 2009
Ιδιοκτήτης: ENBW GmbH & Co KG
Τοποθεσία: Στουτγκάρδη, Γερμανία
Κτίριο Τύπος: Επαγγελματικό
Τύπος: Εκτατικό & Εντατικής
Σύστημα: Ενιαία Πάροχος Πηγή
Μέγεθος: 182986 τ.μ. 
Κλίση: 4%
Πρόσβαση: Απρόσιτη, Ιδιωτική
Υποβλήθηκε από: Volker Bez, OPTIGRάN International AG

Σχεδιαστές / κατασκευαστές της εγγραφής:
Αρχιτέκτονας: RKW Ρόουντ, Kellermann, Wawrowsky, Dόsseldorf
Μελετητές: kokenge Ritter GmbH
Greenroof Συστήματα: Optigreen International AG
Greenroof Εγκατάσταση: Garten Moser 


H EnBW Energie Baden-Wόrttemberg AG, ή απλά η EnBW, προμηθεύει τους πελάτες της με αξιόπιστη, οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα. Μετά την 16ετη ιστορία της η EnBW και μετά από μια διετή περίοδο κατασκευής μια συνολικής επένδυσης ύψους 200 εκατ., έχουν ολοκληρωθεί τα νέα κεντρικα - διοικητικά συγκροτήματα της στη βιομηχανική περιοχή της Στουτγκάρδης της Fasanenhof (Πόλη ανατολικά της Στουτγάρδης). Έχει τρεις πτέρυγες και έναν ουρανοξύστη για περίπου 2.000 εργαζόμενους στα 35.000 τετραγωνικά μέτρα χώρο, με πολλές εκτεταμένες πράσινες στέγες και χρησιμοποιήσιμες εντατικού τύπου στέγες πάνω από υπόγειο χώρο στάθμευσης. Ο χώρος πάνω από τον υπόγειο χώρο στάθμευσης είναι ανοικτός για το κοινό, ενώ στο κορυφαίο επίπεδο πράσινες στέγες εκτατικού τύπου δεν είναι προσβάσιμες. 


Το κτήριο βρίσκεται στην πρωτεύουσα του κράτους του Baden-Wόrttemberg, το έργο ήταν ένα από τα μεγαλύτερα γραφεία σχέδια αξιοποίησης ακινήτων στη Γερμανία. Σχεδιασμένο από τους αρχιτέκτονες RKW Ρόουντ Wawrowsky Kellermann, ο θεμέλιος λίθος τέθηκε στις 20 Απριλίου 2007. Η πόλη της EnBW αποτελείται από εννέα κτίρια και περιλαμβάνει εξήντα μέτρα ουρανοξύστη, ένα γκαράζ με 1.200 θέσεις στάθμευσης, το Φόρουμ, η πιάτσα, αίθουσες συσκέψεων, κυλικείο, και πολλά άλλα. Οι αυλές που δημιουργήθηκαν έχουν θέματα ενέργειας: όπως αιολική ενέργεια, το φως και το νερού. Η διαφύλαξη της φύσης προσφέρει ανάπαυλα και αναψυχή για τους επισκέπτες και το προσωπικό..

Με το νέο συγκρότημα γραφείων της EnBW επετεύχθητε όχι μόνο η δημιουργία σύγχρονου και πρωτοποριακού περιβάλλοντος εργασίας για τους υπαλλήλους τους, αλλά επίσης μια υψηλή απόδοση οικονομικής μονάδας γραφείου. Με τεχνολογίες αιχμής, όπως η σκίαση των ανοιγμάτων, εξαερισμού, ψύξης, φωτισμού με θόλους και γεωθερμική ενέργεια, η EnBW χρησιμοποιεί την ενέργεια πιο έξυπνα και αποτελεσματικά ώστε να υπερβαίνει τις αυστηρές απαιτήσεις του νόμου περί οικονομίας της ενέργειας. Η καρδιά του κτιρίου είναι το λεβητοστάσιο με 98 ανιχνευτές τοποθετημένους στην γη. Η γεωθερμική ενέργεια αντιπροσωπεύει το 40 τοις εκατό της θέρμανσης και 60 τοις εκατό της ενέργειας ψύξης. 



Διάφορες λύσεις συστημάτων πράσινων δωμάτων χρησιμοποιήθηκαν στο έργο, Από τον Μάρτιο του 2008 έως τον Ιανουάριο του 2009 περίπου 9.500 τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας της στέγης μεταμορφώθηκαν σε πράσινο, με διάφορους τρόπους - με τόσο εκτατικού όσο και προσβάσιμου εντατικού τύπου φυτεύσεις. Οι τομείς αυτοί περιλαμβάνουν την κυκλοφορία και σκληρά δάπεδα., τη συντήρηση των οδών και των προληπτικών μέτρων ασφαλείας για την ανεμοπίεση στους τομείς αιχμής των ψηλότερων κτιρίων. Η σύμβαση για το σχεδιασμό των στεγών δόθηκε Moser Garten του Reutlingen. 

Ο ουρανοξύστης, φυτεύτηκε στο πλαίσιο ειδικών μέτρων για να αντέχουν τις δυνάμεις του άνεμου. Από εδώ οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την εκπληκτική θέα πάνω από όλες τις άλλες στέγες και πράσινες στέγες. Τα άλλα τρία εξαόροφα κτίρια γραφείων πρασινίζουν με εκτατικού τύπου δώματα και με διαφορετικούς τύπους βλάστησης (3 x 1.500 μ.) και μικρότερους εντατικούς κήπους οροφής (3 x 100 μ.). 
Στις επιφάνειες ταράτσας των 4.500 τετραγωνικών μέτρων τοποθετηθήκαν δύο στρώματα μεμβράνης από πολυαιθυλένιο (0,2 και 1,0 mm) εγκαταστάθηκαν ως ολίσθηση και στρώματα διαχωρισμού, ακολουθούμενη από αποστραγγιστικό 2,5 εκατοστών με στρώμα χαλικιών, και πεζοδρόμιο. Στις περιοχές με βλάστηση (1.000 τ.μ.), ένα 0,8 αντιριζικό φύλλο προστασίας που έχει εγκατασταθεί ως ένα αδιάβροχο στεγανωτικό στρώμα, έπειτα υπόστρωμα προστασίας και συγκράτησης υγρασίας, ακολουθούμενο από την υλικό αποστράγγισης, φίλτρο τύπου γεωυφασματος, το ανάλογο χονδρόκοκκο εδαφικό υπόστρωμα και στη συνέχεια το καλλιεργητικό υπόστρωμα, ανάλογα με τον τύπο βλάστησης με τρία διαφορετικά πάχη. 


Το νέο διοικητικό συγκρότημα της EnBW είναι εξοπλισμένο από κάθε άποψη σύμφωνα με το «καταστατικό της ενεργειακής τεχνολογίας." Της τοπικής Κυβέρνησης Με 9500 τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας της στέγης - εκτεταμένα και εντατικά να πρασινίζουν - και περισσότερα από 7.000 τετραγωνικά μέτρα ωφέλιμου χώρου επιφάνειας επάνω στο υπόγειο γκαράζ, το συγκρότημα της EnBW ήταν ένα δύσκολο έργο για πράσινα δώματα και κατασκευή, αλλά έχει δημιουργηθεί ένας πολύ ωραίος τόπος εργασίας για τους εργαζομένους.



Project Name: EnBW Energie Baden-Wόrttemberg AG
Year: 2009
Owner: ENBW City GmbH & Co. KG
Location: Stuttgart, Germany
Building Type: Commercial
Type: Extensive & Intensive
System: Single Source Provider
Size: 182986 sq.ft.
Slope: 4%
Access: Inaccessible, Private
Submitted by: Volker Bez, OPTIGRάN International AG

Designers/Manufacturers of Record:
Architect: RKW Rhode, Kellermann, Wawrowsky, Dόsseldorf
Planners: kokenge ritter GmbH
Greenroof Systems: Optigreen International AG
Greenroof Installation: Garten Moser

EnBW Energie Baden-Wόrttemberg AG, or simply EnBW, supplies its customers with reliable, economical, and environmentally-friendly electricity and heat. After a two-year construction period and a total investment of 200 million , the newly centralized 16-story EnBW Administrative Complex and planned office district in Stuttgart's industrial area of Fasanenhof (east of Stuttgart City) has three wings and a high-rise for about 2,000 employees on the 35,000 square meter sites, with many extensive green roofs and useable intensive roofs over underground parking. Basement areas (top of underground parking) are open to the public, while the top level extensive green roofs are not accessible.

Located in the state capital of Baden-Wόrttemberg, the project was one of the largest office real estate projects in Germany. Designed by architects RKW Rhode Kellermann Wawrowsky, the foundation stone was set on April 20, 2007. The EnBW City consists of nine buildings including a sixty-meter-high skyscraper, a parking garage with 1,200 parking spaces, the Forum, Piazza, meeting rooms, canteen, and more. The resulting courtyards are devoted to various energy topics: wind, light and the water court. An adjacent nature preserve offers respite and recreation for visitors and staff as well.

With the new office complex EnBW wanted not only create modern and pioneering work environments for their employees, but also a highly-efficient and therefore economical office unit. With cutting-edge technologies such as window shading, ventilation, cooling, lighting domes and geothermal energy, EnBW City uses energy more intelligently and efficiently and exceeds the strict requirements of the Energy Conservation Act. The heart of the building is the boiler room; 98 probes were drilled into the earth. Geothermal energy accounts for 40 percent of heating and 60 percent cooling energy.

Various Optigreen system solutions were used on the project including: "Natural Roof," "Garden Roof," "Public Roof," and "Landscape Roof." From March 2008 to January 2009, a total of approximately 9,500 square meters of green roof area with several components were contructed in different ways - with both extensive as well as walk-intensive plantings. These traffic areas include decking, maintenance of pathways and preventive measures for wind uplift in the corner and edge areas of the taller buildings. The contract for the design of the roofs were awarded to the local Optigreen partner, Garten Moser of Reutlingen.

The tallest building, the 60-meter high skyscraper, was planted under special measures to withstand wind uplift forces. From here visitors can enjoy stunning views over all the other roofs and green roofs. The other three 6-storey office buildings are greened with major extensive greening in different vegetation types (3 x 1,500 m) and smaller intensive roof gardens (3 x 100 m).

Due to its complexity, the 8-storey underground car park (2,000 square meters) was one of the biggest challenges and various Optigreen systems and product solutions were used. On the 4,500-square meter surface area two polyethylene film layers (0.2 and 1.0 mm) were installed as gliding and separation layers, followed by Optigreen FKD 25 plus drainage board, gravel layer, chipping and pavement. In the areas with vegetation (1,000 square meters), an 0.8 Optigreen root protection sheet was installed as a waterproof tub, then the 12 cm RMS 900 Optigreen protection and storage mat, followed by "Perl 8/16" Optigreen drainage material, filter mat type 105, the Optigreen substrate-U light, and then the growing medium, depending on vegetation type with three different thicknesses. Also applied was the Optigreen lawn substrate type R and the Optigreen treetop substrate, or Optigreen substrate type i (intensive) light.

The new administrative complex of EnBW is equipped in all respects according to the "state of energy technology." With its 9500 square meters of roof area - extensively and intensively greened - and more than 7,000 square meters of useable surface space atop the underground garage, the EnBW complex was a challenging project for Optigreen and the installing partners, yet has resulted in a very nice place to work for employees.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου