Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012

Νέα κτήρια Γραφείων στα διυλιστήρια της ΒΡ



Όποια και αν είναι τα συναισθήματά σας για την BP ως εταιρεία, κατασκευάζουν για ένα κτίριο των γραφείων τους στο διυλιστήριο στο Ρότερνταμ. Κρυμμένο κάτω από την πράσινη οροφή, τους τεχνητούς αμμόλοφους, το τετραώροφο κτίριο γραφείων εκμεταλλεύεται τις μονωτικές ιδιότητες της γης και χρησιμοποιεί τον αμμόλοφο ως ασπίδα έναντι πιθανών εκρήξεων διυλιστηρίου. 

Η ομάδα Α με βάση το Ρότερνταμ καθόρισε τη δομή και τον σχεδιασμό τους για την επίτευξη των στόχων της παραγωγής πετρελαίου της εταιρείας, η οποία περιελάμβανε "την παροχή ενός βιώσιμου, ασφαλούς και υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος για το προσωπικό." 

Το φυσικό φως, η παθητική θερμομόνωση στην βιοκλιματική αρχιτεκτονική και μια πολύ καλή μόνωση πρόσοψης περιλαμβάνονται στις στρατηγικές του πράσινου κτιρίου για το μεγαλύτερο διυλιστηρίου πετρελαίου στην Ολλανδία. 


Το τοξωτό κτίριο βρίσκεται στη μεταβατική ζώνη ανάμεσα στο σκληρό βιομηχανικό τοπίο του διυλιστηρίου και στους καταπράσινους υγρότοπους της Brielsemeer ακριβώς απέναντι από το κανάλι HÄRTEL. Οι τεχνητοί αμμόλοφοι είναι σχεδιασμένοι ως μια παρέμβαση τοπίου μεταξύ της βιομηχανίας, των γραφείων και των υγροτόπων. Με την γη να προστατεύει το κτίριο και τη πράσινη στέγη να εξυπηρετεί διπλό σκοπό - μόνωση συν φυσική προστασία. 

Πέρα από την πράσινη στέγη ασπίδα, οι υπηρεσίες είχαν επίσης ως στόχο την ενεργειακή απόδοση και ένα υγιές περιβάλλον εργασίας. Η νότια πλευρά του κτιρίου καμπυλώνει κομψά και εκμεταλλεύεται τον ήλιο. Περσίδες υπάρχουν στην πρόσοψη για βελτιστοποίηση πρόσπτωσης του ηλιακού φωτός και ελαχιστοποιεί την αύξηση της θερμότητας. Στο εσωτερικό, ένα φαράγγι που μοιάζει με αίθριο φωτίζεται από πάνω με φεγγίτες που βγαίνουν στον αμμόλοφο. 

Αυτό το φως της ημέρας φτάνει βαθιά μέσα στον μυχό του κτιρίου, ακόμη και αν καλύπτεται από την πράσινη στέγη. Τέλος, το φαράγγι είναι επενδυμένο με σανίδες ξύλου που διαφέρουν σε μέγεθος και χρώμα για να δώσει την αίσθηση των γεωλογικών στρωμάτων, η οποία είναι εξαιρετικά κατάλληλη για τις εργασίες της BP. 

Ηλιοσωλήνες βρίσκονται κατά μήκος του τοίχου του αίθριου προσφέροντας συναρπαστικούς χώρους για συναντήσεις και συνέδρια. Γέφυρες συνδέουν τις περιοχές γραφείων σε όλο το αίθριο-φαράγγι. Ο χώρος γραφείων και ο εσωτερικός σχεδιασμός τους εστιάζει στη βελτιστοποίηση μιας ανοιχτής αντίληψης για τη μείωση των τετραγωνικών μέτρων ανά εργαζόμενο, μεγιστοποιώντας παράλληλα την εργασία και την αλληλεπίδραση του διαστήματος των κοινόχρηστων χώρων. 
Με τη βελτιστοποίηση του χώρου, το συνολικό μέγεθος του κτιρίου είναι σε θέση να μειωθεί, κατά συνέπεια τη χρήση λιγότερων πόρων και ενέργειας. Τσιμέντο και πέτρα, χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλο το χώρο και χρησιμοποιούνται για να απορροφούν την ενέργεια του ήλιου για να χρησιμοποιηθούν ως θερμική μάζα και να διατηρούν σταθερή θερμοκρασία. Το αποτέλεσμα του σχεδιασμού και η έμπνευση της ομάδας Α είναι ένα καλό παράδειγμα της αειφόρου σχεδίασης, γνωρίζοντας ότι είναι τα γραφεία για το διυλιστήριο της BP προσπαθεί να κάνει κάτι για τα λάθη του παρελθόντος


Whatever your feelings about BP as a company are, keep an open mind while reading about their refinery office building in Rotterdam. Tucked under a green-roofed, man-made dune, the four-story office building takes advantage of the insulating properties of the earth and uses the dune as a shield against potential refinery explosions (yikes!). Rotterdam-based Group A designed the structure to meet the objectives of the oil producing company, which included "providing a sustainable, safe and healthy working environment for the dedicated staff." Daylighting, passive solar design and a highly insulated facade are included in the green building strategies for the youngest and largest oil refinery in The Netherlands. 

The arced building is located in the transition zone between the harsh industrial landscape of the refinery and the lush, green wetlands of the Brielsemeer directly across the Hartel Canal. The man-made dune is envisioned as a landscape intervention between the industrial, the office and the wetlands. By earth berming the building, the green roof serves a double purpose – insulation plus physical protection. Being located so close to a refinery, even if it is your own refinery, is not without risk and the earth barrier serves as a shield to protect the building and the employees in case of an explosion. 

Beyond the green roof shield, the offices were also designed for energy efficiency and healthy working environments. The south side of the building elegantly curves and takes advantage of the sun. Shade screens placed on the facade optimize daylighting and minimize heat gain. Inside, a canyon-like atrium is lit from above with skylights that emerge from the dune. This daylight reaches deep into the inner recesses of the building even where it is covered by the green roof. Lastly, the canyon is lined with timber slats that differ in size and color and give the feel of geological strata, which is exceedingly appropriate for BP’s work. 

Skyboxes situated along the atrium wall provide exciting spaces for meetings and conferences, while sky bridges connect the office areas across the canyon atrium. The office space and its interior design focuses on optimizing an open concept to reduce square meters per employee, while maximizing work and interaction space. By optimizing the space, the overall building size was able to be reduced, thus using less resources and energy. Concrete and stone are used extensively throughout the space and are used to soak up the sun’s energy for use as thermal mass to maintain steady temperatures. Overall, while the design and end result dreamed up by Group A is a fantastic example of sustainable design, somehow knowing that it’s the office for BP’s refinery feels a bit like the oil company is trying to make up for past mistakes.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου