Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Πράσινο Δώμα: Ενεργειακά - Οικονομικά Οφέλη

Πράσινο Δώμα: Ενεργειακά - Οικονομικά Οφέλη


1. Ενίσχυση της θερμομόνωσης του κτιρίου - Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας


SIGNS6Το φυτεμένο δώμα ενισχύει τη θερμομόνωση και μειώνει τις ενεργειακές απώλειες και τις θερμικές ανταλλαγές με το περιβάλλον.
Τα συστήματα υποδομής πράσινων στεγών egreen - ZinCo συμβάλλουν αποτελεσματικά στην εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς αυξάνουν τη θερμοχωρητικότητα του δώματος, με αποτέλεσμα την εξομάλυνση των μεταβολών του εξωτερικού περιβάλλοντος στο εσωτερικό των κτιρίων. Η εφαρμογή της πολυεπίπεδης διαστρωμάτωσης egreen - ZinCo προστατεύει το δώμα από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία, βελτιώνει τις συνθήκες θερμικής άνεσης και συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας που καταναλώνεται για ψύξη και θέρμανση του κτιρίου.

2. Ενίσχυση της αναμενόμενης διάρκειας ζωής του κτιρίου


SIGNS4Ο οροφόκηπος ενός κτιρίου προστατεύει τα υποκείμενα μονωτικά υλικά από φθορές που θα προκαλούσε η έκθεσή τους στον ήλιο, στην υπεριώδη ακτινοβολία και στις μεγάλες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας.
Τα φυτά λόγω της ανακλαστικής τους ικανότητας, αλλά και λόγω της απορρόφησης σημαντικού ποσοστού της ηλιακής ακτινοβολίας για τις βιολογικές τους λειτουργίες (φωτοσύνθεση, εξάτμιση - διαπνοή), προστατεύουν το κτίριο από τα θερμικά φορτία της ηλιακής ακτινοβολίας και αυξάνουν την διάρκεια ζωής του.
Η ύπαρξη φυτών στο κέλυφος του κτιρίου ελαχιστοποιεί σε μεγάλο βαθμό τα καταστρεπτικά αποτελέσματα ακραίων καιρικών φαινομένων (άνεμος, χαλάζι, δυνατές βροχές) και μειώνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

3. Διαχείριση νερού στα συστήματα υποδομής πράσινων στεγών


SIGNS1Οι πράσινες στέγες συμβάλλουν στην διαχείριση των όμβριων υδάτων, ενώ ανάλογα με την διαστρωμάτωση του φυτεμένου δώματος, η απορροή του νερού μπορεί να μειωθεί έως και 90%, με αποτέλεσμα την αποφόρτιση των δικτύων ομβρίων των αστικών κέντρων.
Σύμφωνα με πειραματικές μελέτες, αν η τεχνολογία της οικοστέγης εφαρμοστεί εκτεταμένα στον αστικό ιστό, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην εξοικονόμηση πόρων από την αποφυγή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και διάβρωσης του εδάφους.
To ποσοστό του νερού που συγκρατείται σε έναν ταρατσόκηπο εξαρτάται από το σύστημα υποδομής, το είδος και το ύψος του υποστρώματος ανάπτυξης φυτών, τα είδη των φυτών και το κλίμα της περιοχής. Κατά τους θερινούς μήνες η συγκράτηση νερού μπορεί να φτάσει το 70-90% ενώ κατά τους χειμερινούς μήνες το αντίστοιχο ποσοστό είναι 40-50%.

4. Παραγωγή ενέργειας στη στέγη


signΤα πράσινα δώματα συμβάλλουν σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και στην ενίσχυση της απόδοσης των φωτοβολταϊκών όταν συνδυάζονται με αυτά. Η τοπική μείωση της θερμοκρασίας σε μια πράσινη στέγη, που οφείλεται στην εξάτμιση της υγρασίας αλλά και στην διαπνοή των φυτών βελτιστοποιεί την λειτουργία των φωτοβολταταϊκών πάνελ και συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής ενέργειας στην στέγη.

5. Αξιοποίηση ανεκμετάλευτων χώρων στα κτίρια


SIGNS7Η δημιουργία πράσινων δωμάτων είναι μια σύγχρονη πρακτική για τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση ενός κτιρίου. Οι πράσινες στέγες μετατρέπουν ανεκμετάλλευτους χώρους σε δημιουργικούς χώρους, ξεκούρασης, ανάπαυλας και αναψυχής.
Τα φυτεμένα δώματα συμβάλλουν στην ανάκτηση των χαμένων χώρων πρασίνου από το έδαφος. Η αύξηση της εκμεταλλεύσιμης επιφάνειας του ακινήτου αυξάνει ταυτόχρονα την εμπορική του αξία.





πηγη: egreen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου