Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Δημιουργείστε ένα κάθετο κήπο που μπορείτε να καταναλώσετε


Δημιουργείστε ένα κάθετο κήπο που μπορείτε να καταναλώσετε

216595063299873505 W6WOOLBX C
Καλοφαγάδες, αυτή είναι η ευκαιρία σας- αν δεν έχετε μεγάλο κήπο – μπορείτε να δημιουργήσετε τον δικό σας κάθετο κήπο, μέσα ή έξω από  το σπίτι και να τον γεμίσετε με οργανικά, σπιτικά λαχανικά! Το να καλλιεργείς λαχανικά σε έναν κάθετο κήπο, είναι η πιο πρακτική χρήση που μπορεί να αποκτήσει και αποτελεί μια χρήση που γίνεται, όλο και πιο δημοφιλής, ειδικά από τότε που η Amy Goldman δημιούργησε έναν τοίχο από μαρούλια για μια ανθοκομική έκθεση στην Φιλαδέλφεια. Ο τοίχος της περιείχε 6 διαφορετικές ποικιλίες μαρουλιού με πάνω από 3000 φυλλώδη τεμάχια.
Η δημιουργός του κάθετου λαχανόκηπου εξυμνήθηκε, καθώς έδειχνε με το παράδειγμά του πόσο εύκολο είναι να  έχετε πρόσβαση στον κήπο και να τον συντηρείτε. Δεν χρειάζεται να σκύψετε για να χρησιμοποιήσετε τον κήπο, και έτσι θεωρείται ιδανικό για ανθρώπους που δυσκολεύονται σκύψιμο και δεν θέλουν να ταλαιπωρούν τη μέση τους. Με τον κάθετο κήπο, στέκονται όρθιοι ενώ καλλιεργούν.
Το πιο προφανές πλεονέκτημα ενός κάθετου λαχανόκηπου, είναι το ότι μπορείς να τον φας! Επίσης, θα μπορείτε να συμπεριλάβετε διάφορα λαχανικά, ώστε να γίνει πιο όμορφος. Υπάρχει μια σειρά από λαχανικά, που μπορείτε να τοποθετήσετε σε έναν κάθετο λαχανόκηπο, ανάμεσά τους το μαρούλι, ανάμεικτα αρωματικά, τοματίνια, δεντρολίβανο, σέλινο και γιατί όχι και πανσέδες, οι οποίοι δίνουν χρώμα στον τοίχο, αλλά και σε μια σαλάτα.
Μπορείτε να οργανώσετε τα φυτά, με έναν τρόπο που θα δείχνουν όμορφα και δεν θα χρειάζεται να προσθέσετε λίπασμα, καθώς από έναν κάθετο λαχανόκηπο δεν έχετε προσδοκίες για μεγάλη συγκομιδή, και επίσης το πολύ λίπασμα σε κάποια λαχανικά, χαλάει τη γεύση τους.
Βασικές συμβουλές για να καλλιεργήσετε σε έναν κάθετο κήπο:
  1. Διαλέξτε τον τοίχο σας – το πιο συνηθισμένο για έναν λαχανόκηπο, είναι να βρίσκεται σε έναν ηλιόλουστο τοίχο, με ηλιοφάνεια για τουλάχιστον 4 ώρες την ημέρα. Ωστόσο, αν ο τοίχος σας είναι σκιερός, σιγουρευτείτε ότι διαλέξατε τις σωστές ποικιλίες, που χρειάζονται λιγότερο φως, ώστε να μην σας περιορίσει η έλλειψη ήλιου.
  2. Αποφασίστε για την εμφάνιση που θέλετε να πετύχετε με τον τοίχο σας. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη εξοπλισμού στην αγορά, που τοποθετούνται απλά και εύκολα. Για τις “τσέπες” π.χ. μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανοξείδωτο μέταλλο, ή υφασμάτινες θήκες, ή ακόμα και ανακυκλωμένες πλαστικές κατασκευές.
  3. Διαλέξτε τα λαχανικά σας και θυμηθείτε να ελέγξετε το βάθος των ριζών τους. Λάβετε υπ’ όψιν τι καλλιεργείται στην περιοχή σας. Δοκιμάστε τα λαχανικά που αγαπάτε και θέλετε να μαγειρέψετε, πειραματιστείτε με διαφορετικά φρούτα ή λαχανικά, όπως μικρά πεπόνια, μπρόκολα, λαχανάκια Βρυξελλών, σπόρους μουστάρδας.
  4. Ποτίστε – αν δεν έχετε χρόνο, αλλά αγαπάτε τον κήπο σας, θα πρέπει να συμπεριλάβετε ένα -εύκολο στην τοποθέτηση- σύστημα ποτίσματος που θα φροντίζει τα φυτά σας, μόνο του.

Πηγή:  www.livingwallart.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου