Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ


Ένα από τα πιο εντυπωσιακά συστήματα κηπευτικών που έχουν βρει μια θέση στην αστική ανάπτυξη είναι ο πράσινος τοίχος ή Ζωντανός τοίχος.
LOWES FOOD super market in Hictory. NC

 Πρόκειται για ένα είδος κατακόρυφα αναπτυσσόμενου κήπου που είναι τόσο αισθητικά ευχάριστος και εξοικονομεί χώρο. Αν έχετε δει ποτέ ένα τοίχο κτιρίου να καλύπτεται με κισσό, τότε έχετε ήδη μια ιδέα για το τι είναι  ένας πράσινος τοίχος. 
Ο μεγαλύτερος κατακόρυφος κήπος στο Μιλάνο
Κατά το παρελθόν, τα πράσινα τοιχώματα ήταν φυσικά. Κατά τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, οι πράσινοι τοίχοι δεν είναι πλέον δημιουργία της φύσης…. Χτίζονται για ένα σκοπό. 
Εσωτερικός ζωντανός τοίχος στο San Francisco
Η πρόοδος στην τεχνολογία έχουν επιτρέψει στην αρχιτεκτονική τοπίου να δημιουργήσει πράσινους τοίχους που  αψηφούν τη βαρύτητα και την πολλή φροντίδα, αλλά είναι λειτουργικοί ώστε να μπορούν να μειώνουν τις θερμοκρασίες του αέρα και να απομακρύνουν τους ρύπου του αέρα.
Ο πρώτος νέου τύπου φυτεμένος τοίχος του μουσείου Que Branli


Δημιουργία πράσινων τοίχων

 Φυτεμένος τοίχος σε κατάστημα Louis Vuitton
Υπάρχουν δύο τρόποι για τη δημιουργία πράσινων τοίχων. Ο παραδοσιακός τρόπος είναι να φυτέψουμε αναρριχώμενα φυτά όπως ο κισσός η αμπέλοψη στο έδαφος δίπλα σε ένα τοίχο του κτιρίου.
φυτεμένος τοίχος με πάνελ

 Η πιο προηγμένη μέθοδος είναι να συνδέσουμε μια δομή υποστήριξης στο τοίχο κτιρίου και στη συνέχεια  να συνδέσουμε τα φυτά πάνω στην κατασκευή. Αυτή η τελευταία μέθοδος επιτρέπει τη χρήση μη-αναρριχόμενων φυτών, όπως φτέρες, βρύα και επίφυτα (φυτά που απορροφούν την υγρασία και τις θρεπτικές ουσίες από τον αέρα ή το νερό, αλλά που χρειάζονται άλλα φυτά ή δομές για μηχανική υποστήριξη).
εστιατόριο Padrinos στην πόλη του Μεξικό

            Μπορεί επίσης να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους ή σε εσωτερικούς χώρους ακόμα και σε επίπεδες επιφάνειες ανάλογα με την χρήση που θα έχουν(αισθητική , θερμομονωτική, κτλ.) .

Κωνσταντίνος Τάτσης

Μsc Γεωπονος
Ειδικός στα φυτεμένα δώματα
www.topiodomi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου