Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Εφαρμογή Φυτεμένων Δωμάτων:


Σύγχρονη τεχνική αξιοποίησης ελεύθερου χώρου, διαχείρισης νερού
και εξοικονόμησης ενέργειας 
 
Αγγλικό σχολείο στην Ιταλία 
Τα φυτεμένα δώματα αποτελούν σήμερα αναπόσπαστο στοιχείο της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, και είναι ο καλύτερος τρόπος αξιοποίησης του ελεύθερου χώρου στα δώματα των κτιρίων. Η κατασκευή φυτεμένων δωμάτων δημιουργεί νέους χώρους πρασίνου οι οποίοι μπορούν να αλλάξουν το αστικό τοπίο και να ορίσουν τη νέα εικόνα των σύγχρονων πόλεων.

Κτιριακές εγκαταστάσεις της Rolls Royce, Chichester
  
Οι πράσινες στέγες και τα φυτεμένα δώματα προσφέρουν πολλαπλά περιβαλλοντικά, ενεργειακά και οικονομικά οφέλη καθώς ενισχύουν τη μόνωση των κτιρίων και συμβάλλουν αποτελεσματικά στην εξοικονόμηση ενέργειας. Μειώνουν το φαινόμενο των αστικών θερμικών νησίδων, περιορίζουν την απότομη ροή του νερού σε έντονες βροχοπτώσεις για την αποφυγή των πλημμυρικών φαινομένων, και  δημιουργούν ευχάριστο μικροκλίμα.
Για την βιωσιμότητα των πράσινων στεγών / φ,δωμάτων είναι απαραίτητη η πολυεπίπεδη διαστρωμάτωση υλικών η οποία αντικαθιστά σε μεγάλο βαθμό τις ιδιότητες του εδαφικού περιβάλλοντος. Λειτουργίες όπως η συγκράτηση νερού, η αποστράγγιση της πλεονάζουσας ποσότητας νερού και ο αερισμός του ριζικού συστήματος των φυτών, απαραίτητες για την μακροζωία της πράσινης στέγης εξασφαλίζονται με την χρήση εξειδικευμένων αποστραγγιστικών συστημάτων και και πιστοποιημένων υλικών. Απαραίτητη προϋπόθεση για την δημιουργία φυτεμένου δώματος είναι η αντοχή του φορέα αλλά και η κατάλληλη  στεγάνωση με αντιρριζική προστασία. 
Η ορθολογική διαχείριση του νερού στο σύστημα υποδομής φυτεμένου δωματος
Το νερό διηθείται και αποθηκεύεται σε τρία επίπεδα, το μηχανικό υπόστρωμα ανάπτυξης, τις κυψέλες του αποστραγγιστικού συστήματος Floradrain®  και το συνθετικό υπόστρωμα μηχανικής προστασίας.
Η πλεονάζουσα ποσότητα νερού καταλήγει μέσω των υπόγειων κανάλια ροής στις υδρορρόες.

Ο αερισμός του ριζικού συστήματος των φυτών επιτυγχάνεται μέσω των οπών που υπάρχουν στην κορυφή των κωνικών προεξοχών του συστήματος αποστράγγισης   Floradrain® ακόμα σε πλήρη κορεσμό του συστήματος υποδομής.
 


Η κατασκευή ενός φυτεμένου δώματος
Η κατασκευή του φυτεμένου δώματος στον εξώστη ενός διαμερίσματος στη Ν. Ερυθραία έγινε σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές εγκατάστασης φυτεμένων δωμάτων. Στόχος ήταν η δημιουργία ενός λειτουργικού χώρου αναψυχής με χαρακτηριστικές φυτεύσεις σε συνδυασμό με ξύλινο δάπεδο στο χώρο του καθιστικού. Η κατασκευή του φυτεμένου δώματος έγινε με εξειδικευμένα υλικά γερμανικής τεχνολογίας ZinCo, έτσι ώστε να έχει τα ελάχιστα δυνατά φορτία και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η άριστη λειτουργία του συστήματος, καθώς και η βέλτιστη ανάπτυξη του φυτικού υλικού. Σημαντικός παράγοντας στην επιλογή του συστήματος είναι η διαχείριση του νερού η οποία εξασφαλίζεται με την χρήση του αποστραγγιστικού στοιχείου FD25 και του υποστρώματος συγκράτησης της υγρασίας TSM32,  τα οποία αποθηκεύουν 6 λίτρα/τμ, και το αποδίδουν ξανά στα φυτά μέσω εξάτμισης.
  
Στάδια κατασκευής

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει να δούμε αναλυτικά τα στάδια κατασκευής του φυτεμένου δώματος.
Αρχικά έγινε στεγάνωση με την εγκατάσταση ειδικής στεγανωτικής και αντιρριζικής μεμβράνης από πολυολεφίνη WSBPO, η οποία είναι απαραίτητη για τον έλεγχο της ανάπτυξης του ριζικού συστήματος και την αποφυγή πιθανής διείσδυσης του στην πλάκα.
 
Ακολούθησε διάστρωση του υποστρώματος προστασίας TSM 32 για την εξοικονόμηση του νερού και την προστασία της στεγανωτικής αντιρριζικής μεμβράνης.
 
Στην συνέχεια τοποθετήθηκαν τα αποστραγγιστικά συστήματα Floradrain FD 25 και FD 40 για την απορροή της πλεονάζουσας ποσότητας νερού, την αποθήκευση του νερού και των θρεπτικών ουσιών αλλά και για τον αερισμό του ριζικού συστήματος των φυτών.
 
Ακολούθησε η διάστρωση του διηθητικού φύλλου SF το οποίο αποτρέπει την μεταφορά των λεπτότερων κόκκων του υποστώματος ανάπτυξης στο αποστραγγιστικό σύστημα.
    
Τέλος, έγινε η διάστρωση ειδικού υποστρώματος ανάπτυξης του φυτικού υλικού με διαβαθμισμένη κοκκομετρία και κυμαινόμενο ύψος από 10 έως 30εκ. Ακολούθησε η κατασκευή του αυτόματου αρδευτικού δικτύου με αυτοανυψούμενους εκτοξευτές και στάγδην άρδευση, οι φυτεύσεις και η εγκατάσταση έτοιμου  χλοοτάπητα.
  
  
Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι της γερμανικής εταιρείας ZinCo και πληρούν τις διεθνείς προδιαγραφές εγκατάστασης φυτεμένων δωμάτων καθώς έχουν περάσει από αυστηρούς ελέγχους πιστοποίησης (Γερμανικό Τεχνικό Επιμελητήριο). Η κατασκευή έγινε από εξουσιοδοτημένο συνεργείο με εμπειρία στην κατασκευή φυτεμένων δωμάτων.
 
  
Η δημιουργία του φυτεμένου δώματος συμβάλλει ουσιαστικά στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των ιδιοκτητών, αλλά συμβάλλει επίσης στην εξοικονόμηση ενέργειας τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι από τη μείωση της χρήσης των κλιματιστικών. Είναι βέβαιο ότι η εφαρμογή φυτεμένων δωμάτων σε ευρύτερη κλίμακα θα αλλάξει την εικόνα της πόλης, τη ζωή και την καθημερινότητα των κατοίκων της.
 Πηγή: www.egreen.gr

 για πληροφορίες Τοπιοδομη 2106017403

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου