Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Νέες προοπτικές: Οι πράσινες στέγες για την κλιματική αλλαγή


Νέες προοπτικές: Οι πράσινες στέγες για την κλιματική αλλαγή


Το περασμένο Σάββατο, είδα στη ζωή  μου νέες προοπτικές. Μία από αυτές ήταν από η οροφή του SHOP AND TRADE στην Πειραιώς . Ο άλλος ήταν από την παρουσίαση στην ΝΕΤ του καθηγητή Γρηγόρη Βάρα. Στην ΝΕΤ έδινα συνέντευξη για την στέγη που έχουμε κατασκευάσει και από την άλλη πλευρά  ήταν συγχρόνως στο στούντιο ήταν ο καθηγητής που καταφερε να ενοποιήσει και να δώσει προοπτική σε  όλη την δουλεία που κάνουμε εταιρείες εγροληπτών πρασίνου στην προοπτική αλλαγής της ζωής στην πόλη  .
«, οι πράσινες στέγες είναι πράσινο με την κυριολεκτική έννοια του όρου, χάρη στην παρουσία των ζωντανών φυτών Είναι στέγες που μπορείς να ζήσεις , που παράγουν δροσιά, τροφή…..          
      Επίσης, είναι πράσινο σε σύγχρονα κοινωνικά περιβάλλοντα, ώστε να εξοικονομήσουν χρήματα, ενώ είναι οικολογικά φιλικό.» είπε ο καθηγητής.
green roof at Asbestoxori Salonika www.topiodomi.gr

            Κατά την πρώτη εξέταση, η πράσινη στέγη μπορεί να φαίνεται σαν ένα κακό πράγμα. Θέλω να πω, στο παρελθόν, τα φυτά που αναπτύσσονται σε στέγη σας ήταν μια ένδειξη  ότι στέγη μας θα είχε προβλήματα, κύρια υγρασίας. Αλλά  τα σύγχρονα πολυεπίπεδα  φυτεμένα δώματα κατασκευασμένα με προδιαγραφές είναι απόλυτα ασφαλή. Αυτή η οροφή στην Πειραιώς μπορεί να χωρέσει 22.000 λίτρα νερού, και έχει σχεδιαστεί για να μαζέψει  το νερό της βροχής και να καθυστερήσει την απορροή του  για να ελαχιστοποιηθεί το ενδεχόμενο πλημμυρών ενώ το νερό θα αρδεύει τα φυτά μας για μακρύ διάστημα.. Ο σχεδιασμός  αυτός θα μπορούσε να αποτελέσει πολιτική της ΕΥΔΑΠ, η οποία  σίγουρα ενδιαφέρεται για την οικονομία νερού αλλά και προστασία της  πόλης μας  από πλημμύρες και έτσι θα μπορούσε να είναι άμεσος συνεργάτης στην προώθηση πράσινων στεγών σε όλη την Αττική με μία επιδότηση όπως μείωση στους λογαριασμούς της του..τέλους αποχέτευσης για φυτεμένα δώματα και φυτοκάλυψη  ποσοστού πάνω από 80% ενός οικοπέδου.
            Οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας ενός κτηρίου θα είναι μειωμένοι σημαντικά  μετά την εγκατάσταση μίας πράσινης στέγης αφού πέρα από τον λογαριασμό νερού και ο λογαριασμός ρεύματος στο κτήριο θα είναι σημαντικά μειωμένος κύρια τους καλοκαιρινούς μήνες.. Το φυτεμένο δώμα «προστατεύει το τελευταίο όροφο του κτηρίου από τα καιρικά φαινόμενα , το κρύο του χειμώνα και την ζέστη τους θερμούς  μήνες .Οι μελέτες αποδεικνύουν ενεργειακή οικονομία τουλάχιστον 11,8 % στο κτήριο μειώνοντας έτσι την παραγωγή CO2 ενώ παράλληλα δροσίζουν την γειτονιά μειώνοντας και το φαινόμενο της θερμικής νησίδας. Τα οφέλη πολλαπλά μετατρέποντας τις πράσινες  στέγες σε διακόπτες  για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής Ο. Αμερικανός υπουργός Ενέργειας  Δρ Στίβεν Τσου   υποστηρίζει τα φυτεμένα δώματα , εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να εξοικονομήσει 735 εκατομμύρια δολάρια ανά έτος, η οικονομία των ΗΠΑ εάν το 85% των κλιματιζόμενων κτηρίων είχε λευκό ή αντανακλαστικό χρώμα στις  στέγες και αυτά το ποσό βελτιώνεται πολύ αν αυτές γίνουν φυτεμένα δώματα.
green roof at Glyfada www.topiodomi.gr

Οι Πράσινες Στέγες, θα βοηθήσουν να σωθεί ο πλανήτης, καθώς και να γίνει οικονομία χρημάτων. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει το φαινόμενο θερμικής νησίδας .( Σύμφωνα με το Αρχείο έρευνας  UAB, "θερμική νησίδα είναι ένας όρος που περιγράφει το φαινόμενο κατά το οποίο αστικές και περιαστιακές περιοχές έχουν  θερμοκρασίες που  είναι 1 έως 6 βαθμούς Κελσίου θερμότερο από κοντινές αγροτικές περιοχές) .Το αποτέλεσμα  είναι οι κοινότητες να μεταβάλλουν σημαντικά  την ζήτηση ενέργειας, με αύξηση τις ώρες  αιχμής , το κόστος του κλιματισμού,  της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τα επίπεδα θερμότητας της περιοχής. Όλα αυτά  σχετίζονται με ασθένειες και τη θνησιμότητα του πληθυσμού. Μια πράσινη στέγη κρυώνει το περιβάλλον της, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα. Εκτός από την άμεση ψύξη και θερμομόνωση , μειώνει την ανάγκη για ορυκτά καύσιμα την ενέργεια που απαιτείται  για να εργαστούν  τα κλιματιστικά, τα οποία με τη σειρά τους μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και επομένως μειώνει τον αντίκτυπο της μελλοντικής υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Έτσι την επόμενη φορά που θα βρίσκεστε επάνω στη ταράτσα  σας, ρίξτε μια ματιά γύρω. Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη αλλαγή είναι να μελετήσουμε την προοπτική βελτίωσης της ζωής μας .

Κώστας Τάτσης
Γεωπόνος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου