Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΑ "ΑΝΤΙΔΟΤΟ" ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ


Ζώντας χωρίς κλιματιστικό  η ζωή έχει γίνει δύσκολη, ειδικά το καλοκαίρι Αλλά τα φυτά λύνουν αυτό το πρόβλημα με έναν πολύ απλό τρόπο. Οι στέγες σε ένα κτίριο απορροφά το 15 τοις εκατό της θερμότητας, και αν μετατρέψουμε αυτούς τους χώρους σε  πρασίνο, μπορούμε να είμαστε πολύ πιο άνετα στο εσωτερικό του.
Η λύση αυτή ονομάζεται φυτεμένα δώματα. Μια πράσινη στέγη δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία «ζωντανή στέγη»  που καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό με βλάστηση καθώς και άλλων υλικών που απορροφούν τη θερμότητα.
Τα φυτεμένα δώματα είναι  και  τα roof gardens, που να παρέχει ένα πρόσθετο υπαίθριο χώρο διαβίωσης για τους κατοίκους. Οι πράσινες  κατασκευάζονται με έμφαση την βελτίωση της μόνωσης του κτιρίου και τη βελτίωση της συνολικής ενεργειακής απόδοσης και τη μείωση της ψύξης και θέρμανσης στο εσωτερικό ενός κτιρίου.
        Οι επιστήμονες λένε ότι τα φυτεμένα δώματα  θα βοηθήσουν  στη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ανακάλυψαν  ότι οι πράσινες στέγες σε μία αστική περιοχή ενός εκατομμυρίου ανθρώπων μπορεί να συλλάβουν περισσότερους από 55.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.Αυτό είναι ένα ποσό παρόμοιο με την αφαίρεση πάνω από 10.000 μεσαίου μεγέθους SUV, ή φορτηγών από το δρόμο  για ένα χρόνο, με βάση  την έρευνα.
Για εμάς που  ζούμε σε  διαμερίσματα στην μητρόπολη  με σχετικά λίγο χώρο,  κάθε τετράγωνο μέτρο για φύτεμα στην ταράτσα ή σε κάθετη φύτεμα μπορεί να είναι μια καλή  και ευχάριστη λύση . Τα φυτεμένα δώματα έχουν  πολύ περισσότερο χώρο από ό, τι οι παραδοσιακές ζαρντινιέρες στην περίμετρο του δώματος. Παράλληλα τα αποτελέσματα στην δροσιά αλλά και στην χρήση είναι εντυπωσιακά!!
Το ελάχιστο βάθος του εδάφικού υποστρώματος που απαιτείται κυμαίνεται από 10  έως 20 εκατοστά ανάλογα την βλάστηση που επιθυμούμαι όπως  από γρασίδι μέχρι και δέντρα.Η εγκατάσταση γίνεται είναι έξι στρώματα - στεγανοποίηση, ριζοαπωθητική μεμβράνη, υπόστρωμα συγκράτησης υγρασίας, αποστράγγισηκαι διατηρηση αναγκαίου νερού, φύλλο διήθησης, το εδαφικό υπόστρωμα(τεχνιτό έδαφος και περιβάλλον ανάπτυξης των φυτών)  και, τελικά, τα φυτά.
Άλλοι τύποι φυτεμένων δωμάτων, εκτός από χλοοτάπητες και τα φυτά, περιλαμβάνουν στοιχεία νερού, ηλιακούς συλλέκτες, προ-καλλιεργούμενες κουβέρτες βλάστησης (έτοιμα φύλλα του χλοοτάπητα που μπορούν να εγκατασταθούν άμεσα χωρίς να απαιτείται καμία ειδική μεταχείριση στην οροφή), θερμομονωτικά πλακίδια, deckpatio, πλακοστρωσεις ή ακόμη και μια κουζίνα ή ένα BBQ  στην οροφή.
Ένα φυτεμένο δώμα  διαρκεί περισσότερο από μία  συμβατική στέγη αφου τα φυτα προστατεύουν τα μονωτικά υλικά από την ηλιακή ενέργεια. Μπορεί να παρατείνει τη ζωή  της στέγη και να μειώσει δραματικά  το κόστος ενέργειας με φυσικό θερμική και ηχητική μόνωση. Οι πράσινες στέγες μειώνουν το κόστος κλιματισμού και βελτιώνουν τη ποιότητα του αέρα,  βοηθούν στη διατήρηση της απορροής των ομβρίων υδάτων και απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, το σημαντικότερο αέριο του θερμοκηπίου που συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Ωστόσο, υπάρχουν μερικά μειονεκτήματα για τις πράσινες στέγες, συνήθως αμελητέα σε σύγκριση με τα οφέλη. Αυτά  περιλαμβάνουν ένα υψηλότερο αρχικό κόστος  κατασκευής της οικίας και κόστος συντήρησης.
Ανάλογα με το είδος της βλάστησης που θα επιλέξουμε, η συντήρηση μπορεί να έχει ανάλογο κόστος. Αν επιλέξουμε ένα εκτατικού τύπου δώμα με κύριο στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας  το κόστος είναι ελάχιστο. Σε χώρους όπου έχουμε εντατικού τύπου φυτεμένα δώματα-roof gardens- απαιτούν υψηλή συντήρηση με ανάλογο κόστος.
Αν είστε λάτρης της φύσης, καλέστε έναν ειδικό  για το τοπίο και θα έχετε πραγματοποιήσει το πρώτο σας βήμα προς ένα υγιές περιβάλλον. Με βάση την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ και έρευνα που πραγματοποίησε,  οι πράσινες στέγες σκιάζουν τα κτίρια  και τα προστατεύουν από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία, μειώνουν τόσο επιφανειακές θερμοκρασίες και τις θερμοκρασίες του αέρα μέσω της εξάτμισης και της διαπνοής -διαδικασία με την οποία τα φυτά απομακρύνουν την υγρασία από το έδαφος και  εκπέμπουν μέσα από τα φύλλα τους- δημιουργώντας πολλαπλά οφέλη για τους χρήστες και την υπόλοιπη κοινωνία
Στην πραγματικότητα, η επιφάνεια του τελευταίου ορόφου αν γίνει  πράσινη μπορεί πραγματικά να είναι πολλή πιο ψυχρή από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
Οι πράσινες στέγες βελτιώνουν την ποιότητα ζωής μας παρά πολύ, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές όπου το πράσινο είναι δύσκολο να βρίσκεται κοντά μας. Ετσι σαν κάτοχος φυτεμένου δώματος δεν έχω ανάγκη κλιματιστικού…αλλά και όλα τα οφέλη ….
 Tάτσης Κωνσταντινος
γεωπόνος  ΑΓΣΑ
ειδικός στα πράσινα δώματα



.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου