Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Patrick Blanc. Κάθετοι κήποι από έναν εκκεντρικό βοτανολόγο

Kiki Triantafylli
Φανταστείτε έναν τεράστιο καταπράσινο τοίχο γεμάτο τσεπάκια μέσα από τα οποία ξεπηδάνε διάφορα είδη τροπικών φυτών που μπλέκονται μεταξύ τους αρμονικά και καλύπτουν ολόκληρη την επιφάνεια δημιουργώντας μια μαγική εικόνα, κάτι σαν ζούγκλα δηλαδή που αναπτύσσεται κάθετα. Ενας τέτοιος παράξενος κήπος που αναπτύσσεται χωρίς χώμα και με ελάχιστο φως θα «ανθίσει» σε λίγο καιρό στην Αθήνα πάνω σε ένα τυφλό τοίχο 250τ.μ. Ο πράσινος τοίχος ή καλύτερα ο κάθετος κήπος, όπως προτιμά να τον αποκαλεί ο δημιουργός του, ο διάσημος γάλλος βοτανολόγος Πατρίκ Μπλανκ, θα αναπτυχθεί σε μια πλευρά του οικιστικού συγκροτήματος Athinais Tower Lofts, που θα συμπληρώσει τον Πολυχώρο Αθηναίς στα σύνορα του Βοτανικού με τον Κεραμεικό και το Γκάζι.
Ο Πατρίκ Μπλανκ, εμπνευστής αυτής της φανταστικής ιδέας, είναι ένας ιδιόρρυθμος τύπος που διαλαλεί με κάθε τρόπο την αγάπη του για τη φύση: φοράει μονίμως χαβανέζικα ρούχα, έχει πράσινες φλούο ανταύγειες στα μαλλιά και μακρυά νύχια στο πράσινο του δάσους.

Εντυπωσιακό μείγμα καλλιτέχνη και επιστήμονα, ο Πατρίκ Μπλανκ ήταν μόλις 9 ετών όταν άρχισε να κάνει τα πρώτα πειράματά του για την ανάπτυξη φυτών μέσα σε ένα μικρό ενυδρείο και συνέχισε με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον μετά από το πρώτο του ταξίδι στους τροπικούς στα δεκαεννιά του. «Μου αρέσει να βάζω τη φύση εκεί που κανείς δεν το περιμένει» διατείνεται σε μια συνέντευξή του στους New York Times και είναι κατηγορηματικός: «Η ανθρωπότητα ζει όλο και περισσότερο σε πόλεις και είναι στα μαχαίρια με τη φύση. Oι φυτικοί τοίχοι είναι οι κήποι του μέλλοντος . Το οριζόντιο τέλειωσε, είναι για μας. Αλλά το κάθετο είναι ακόμα ελεύθερο» Οι κάθετοι κήποι λοιπόν έγιναν το πάθος του και έργο ζωής.
Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Pierre & Marie Curie στο Παρίσι, ο Πατρίκ Μπλανκ, ταξίδεψε στη Μαλαισία και στην Ταϋλάνδη για να μελετίσει από κοντά τα τροπικά δάση και έγινε ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών του Παρισιού. Το έργο του εκτός από τη νέα αρχιτεκτονική διάσταση που δίνει στην κατασκευή κτιρίων είναι απόλυτα οικολογικό: μειώνει την κατανάλωση ενέργειας, προστατεύει από το κρύο και τη ζέστη, προσφέρει ένα φυσικό τρόπο καθαρισμού της ατμόσφαιρας. Ο δημιουργός αντιμετωπίζει τη δουλειά του ως τέχνη και κάθε έργο του είναι διαφορετικό. «Ενας κάθετος κήπος αρχίζει σαν πίνακας ζωγραφικής σε μια δυσδιάστατη επιφάνεια και καθώς τα φυτά αναπτύσσονται αποκτά όγκο» λέει.

Η ιδέα του στηρίζεται σε μια νέα τεχνική καλλιέργειας χωρίς την ύπαρξη χώματος και μπορεί να ντύσει μεγάλες επιφάνειες χωρίς κανένα περιορισμό ύψους και έκτασης. Ο φυτικός τοίχος του Μπλανκ αποτελείται από ένα ανθεκτικό μεταλλικό πλαίσιο, μια επιφάνεια από PVC και μη βιοδιασπώμενο πίλημα με συνολικό βάρος λιγότερο από 30 κιλά ανά τ.μ . Χρειάζονται περίπου 30 φυτά ανά τ.μ. που ποτίζονται αυτόματα με νερό και ανόργανες ουσίες , η συντήρησή τους είναι ελάχιστη και δεν χρειάζονται κλάδεμα. Οι πράσινες ταπετσαρίες του Μπλανκ μπορούν να εφαρμοστούν τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς κήπους. Ο ίδιος άλλωστε –όταν δεν ταξιδεύει στις ζούγκλες της Μαλαισίας ή του Αμαζόνιου- ζει σε ένα μπάνγκαλόου-ζούγκλα στο παρισινό προάστειο Κρετέιγ, που το μοιράζεται με τον σύντροφό του Πασκάλ Χενί –είναι ο Ινδός τραγουδιστής γνωστός ως Πασκάλ του Μπόλιγουντ- μια πράσινη σαύρα από τη Μαδαγασκάρη και ένα γαλαζοπράσινο βάτραχο από τη Μαλαισία. Εκεί, τον συνάντησε και η διάσημη ντιζάινερ Αντρέ Πουτμάν που του ανέθεσε την διακόσμηση του ξενοδοχείου Pershing Hall στο Παρίσι.


Οι πράσινες εγκαταστάσεις του Μπλανκ έχουν ντύσει ήδη δεκάδες κτίρια σε όλο τον κόσμο από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Νέο Δελχί και από το Παρίσι στο Τόκυο, με πιο εντυπωσιακή ίσως αυτή που καλύπτει τους τοίχους του μουσείου Quai Branly στο Παρίσι. Είναι η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής στον κόσμο, έχει ύψος 25 μέτρα, καλύπτει μια επιφάνεια 800τ.μ. πάνω στην οποία φυτρώνουν 15.000 φυτά από 150 διαφορετικά είδη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου