Σάββατο, 24 Αυγούστου 2019

Giant 'planted pergola'a Tokyo Τεράστια Φυτεμένη Περγκολα στο Τοκυο

Το  αρχιτεκτονικό γραφείο Ηeatherwick σχεδιάζει γιγαντιαία «φυτευμένη πέργκολα» για την ανάπτυξη μεικτής χρήσης  στο Τokyo

Η Heatherwick η εταιρεία σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής με έδρα το Λονδίνο, με επικεφαλής τον Τhomas Ηeatherwick, έχει αποκαλύψει σχέδια για μια γιγαντιαία "φύτευσμένη πέργκολα" που θα αποτελέσει το επίκεντρο της ανακατασκευασμένης περιοχής Τoranomon-azabudai του Tokyo. Το Heatherwick στούντιο έχει σχεδιάσει το δημόσιο χώρο και τα κτήρια  χαμηλότερου επιπέδου, του εξωραϊσμό και το λιανικό εμπόριο για την περιοχή, η οποία περιλαμβάνει μια πλατεία που έχει έκταση 6.000 τετραγωνικών μέτρων (64.583 τετραγωνικά πόδια). το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης ένα μείγμα γραφείων, κατοικιών και καταστημάτων λιανικής, καθώς και σχολείο και ναό.

Το στούντιο Ηeatherwick προσπάθησε να ενώσει το χώρο  με μια  ιδιαίτερη ταυτότητα  για το Tokyo. Εργάζονται σε ένα περίπλοκο, ακανόνιστα διαμορφωμένο οικόπεδο, όπου η ομάδα σχεδιασμού σχεδίασε ένα κλιμακωτό σύστημα τύπου πέργκολας για να οργανώσει και να ενοποιήσει τα πολλά διαφορετικά στοιχεία της οικιστικής  ανάπτυξης. «αυτή η έννοια μας επέτρεψε να φέρουμε μια πρωταρχική λογική σε ένα  κομμάτι οκτώ εκτάριων στο Τokyo, ενώ παράλληλα καθιστούμε χώρο για εγκαταστάσεις όπως κατοικίες, καταστήματα, ξενοδοχεία, ιαματικά λουτρά, σχολείο και ναό μέσα στα τμήματα που πλαισιώνουν το δίκτυο» εξηγεί Τhomas Ηeatherwick.


Η κυρτή δομή μοιάζει σαν μια ήπια πλαγιά, πριν φτάσει στο έδαφος για να επιτρέψει το φυσικό φως στις ζώνες του ισογείου και υπογείου. Παραδοσιακές ιαπωνικές βιοτεχνίες έχουν επίσης συμμετέχει στο σχεδιασμό, όπως η τεχνική  με γυαλί edo kiriko. «Καθώς πολλές νέες  τεχνικές εξελίξεις σε όλο τον κόσμο μπορεί να είναι σκληρές και αποστειρωμένες αναρωτήσαμε αν μπορούσαμε να προσφέρουμε μια πιο ανθρωποκεντρική εναλλακτική λύση ενσωματώνοντας εκπληκτικά έντονες ποσότητες φύτευσης και πράσινου», συνεχίζει ο Ηeatherwick.
    «μέσα σε μια φυσική κοιλάδα, επιλέξαμε να τονίσουμε την τοπογραφία μέσω του σχεδιασμού μας, δημιουργώντας μια κυματοειδή διάταξη που χρησιμοποιεί ένα δομικό σύστημα σαν πέργκολα για να δημιουργήσει μια ποικιλία τοπίων από κρυμμένους κήπους μέχρι βυθισμένες αυλές» προσθέτει ο Neil Hubbard, ηγέτης ομάδας στο studio heatherwick. «Η ύφανση και η ροή μέσω του σχεδίου, μια ομάδα κτηρίων αναδύεται από το πλέγμα της πέργκολας», το έργο, το πρώτο  του στούντιο στην Ιαπωνία  πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2023.

image © heatherwick studio | DBOX (video © mori building company)


heatherwick studio sought to unite the site with an identity particular to tokyo. working with a complicated, irregularly-shaped plot, the design team devised a scaled up pergola-like system to organize and unify the development’s many different elements. ‘this concept has allowed us to bring an overarching logic to an eight-hectare piece of tokyo whilst also making space for facilities such as housing, shops, hotels, spas, a school and a temple within the sections framed by the grid,’ explains thomas heatherwick.
image © heatherwick studio | DBOX


the undulating structure rises like a gently sloping hillside before puncturing the ground to allow natural light into the basement retail zones. traditional japanese crafts have also been referenced in the design, such as the edo kiriko glass etching technique. ‘as many new developments around the world can be harsh and sterile we wondered if we could provide a more human-centered alternative by integrating surprisingly intense quantities of planting and greenery,’ heatherwick continues.
image © heatherwick studio | darcstudio


‘set within a natural valley, we have chosen to accentuate that topography through our design, creating an undulating arrangement that uses a pergola-like structural system to create a variety of landscape spaces, from hidden gardens to sunken courtyards,’ adds neil hubbard, group leader at heatherwick studio. ‘weaving and flowing through the scheme, a family of pavilions emerges from the grid of the pergola.’ the project, heatherwick studio’s first in japan to go into construction, is due to complete in march 2023.
image © heatherwick studio | darcstudio
image © heatherwick studio | darcstudio
image © heatherwick studio | DBOX
image © mori buildling


project info:

design: heatherwick studio 
core team —
founder: thomas heatherwick
group leader: neil hubbard
project leader: michael lewis
project manager: etienne de vadder

client: mori building company ltd
site area: 8.1 hectares approx.
ground area: 63,910 sqm
green area: total site green area 24,000 sqm / central plaza 6,000 sqm
height of pergola: 43m, 6 floors below ground, 7 floors above ground
sustainability: RE100 international environmental standard; japan’s first zero-emission neighborhood; aims to achieve WELL building standard
construction start: august 2019
expected completion: spring 2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου