Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013

Η πρώτη πράσινη στέγη σε λεωφορείο

Πραγματικότητα αναμένεται να γίνουν σύντομα οι«πράσινες στέγες» στα λεωφορεία.
Ήδη πρώτη «πράσινη στέγη» εγκαταστάθηκε σε λεωφορείο που μεταφέρει τουρίστες προς και από ένα κάμπινγκ στην πόλη Τζιρόνα, στο βορειοανατολικό τμήμα της Ισπανίας.
Το σύστημα ονομάζεται «Phyto Kinetic» και είναι δημιούργημα του Ισπανού αρχιτέκτονα τοπίου Marc Granen.
Το σύστημα χρησιμοποιεί έναν ελαφρύ υδροπονικό αφρό πάχους επτά εκατοστών, ο οποίος είναι πολύ πιο ελαφρύς από το χώμα και μειώνει σημαντικά το συνολικό βάρος στη στέγη.
Σε ό,τι αφορά το πότισμα των φυτών, μπορούν να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν τα απόνερα από το κλιματιστικό, όταν αυτό είναι σε λειτουργία.
Σε αυτή τη φάση ο Ισπανός σχεδιαστής αναζητά χορηγούς και ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με μια εταιρεία αυτοκινήτων που εξετάζει το ενδεχόμενο να χρηματοδοτήσει την εγκατάσταση «πράσινων στεγών» σε έναν στόλο λεωφορείων στηνΒαρκελώνη.
Ο Granen ελπίζει ότι μια μέρα κάθε λεωφορειακή γραμμή στην πόλη θα καλλιεργεί τα δικά της αρωματικά βότανα και καλλωπιστικά φυτά.
Πέρα από τους «φορητούς» πνεύμονες πρασίνου που θα δροσίσουν τα αστικά κέντρα, ο Ισπανός σχεδιαστής πιστεύει ότι το σύστημα που ανέπτυξε θα φέρει τους κατοίκους των πόλεων κοντά στη φύση.
econews
 αναλογα αρθρα:

H Νέα Υόρκη αποκτά Λεωφορεία με φυτεμένες στέγες!!

Όταν το φυτεμένο γίνεται τέχνη......

Τρίτη, 30 Ιουλίου 2013

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ GOTHAM ΠΛΕΟΝ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ

Gotham farmers sprout cash crops



Millions in seed funds have New Yorkers going back to the soil.



Millions in seed funds have New Yorkers going back to the soil
Ben Flanner and Anastasia Cole Plakias of Brooklyn Grange work the soil at their rooftop farm in the Navy Yard.Photo: 

When Whole Foods debuts its long-awaited Brooklyn location in the Gowanus neighborhood this year, it will boast another first—a commercial-scale rooftop farm. The 20,000-square-foot greenhouse facility, operated by local grower Gotham Greens, will produce the Butterhead lettuce, tomatoes and herbs that consumers will find downstairs in the vegetable aisle.
"Our climate-controlled greenhouse can grow 365 days of the year," said Gotham Greens Chief Executive Viraj Puri, noting that the produce from the company's existing Greenpoint, Brooklyn, facility sells at more than 30 local establishments—most of them supermarkets. "We can do the volume and consistency and reliability that big chains require."
In a mere few years, urban agriculture has moved beyond its offbeat roots into a viable business model, attractive to grocers from Whole Foods to A&P. Early city-farming pioneers such as Gotham Greens, which began three years ago, and Brooklyn Grange Farm, another three-year-old venture, are busy expanding their chard and spinach operations by the acre, while the city is reviewing proposals for a farm at Hunts Point in the Bronx.
Meanwhile, city and state governments are recognizing the industry for its potential to improve the environment and create jobs—and are providing the seed money to help it grow. The New York City Department of Environmental Protection and New York State Energy, Research & Development Authority have both awarded grants to urban farms for expansion, and in June, the city's Housing Authority established a one-acre farm at a housing project in Red Hook, Brooklyn. Restaurants are also joining the fray, launching operations literally from the ground up.
"Cities are beginning to realize urban agriculture is much more than growing tomatoes and kale," said Nevin Cohen, assistant professor of environmental studies at the New School. "It's beneficial as an ecological business and for the social benefits that accrue from growing food in the city."

Seed money



Of course, maintaining a farm in the city isn't as easy as planting seedlings in the dirt, and not all ventures are profitable. The cost of starting a greenhouse to produce fresh produce year-round can be enormous. BrightFarms, which finances, builds and operates such ventures, is spending about $4 million to construct a 100,000-square-foot hydroponic greenhouse on a roof in Sunset Park, Brooklyn, that is scheduled to open early next year.
Fortunately for the Manhattan-based company, which started as a nonprofit in 2006 before evolving into a farm operator working with supermarkets a few years ago, it has raised $13 million in financing from investors including NGEN Partners and Emil Capital Partners. The company, which is focused on growth and on rolling out projects nationwide, is not yet profitable, said Chief Executive Paul Lightfoot. Though the venture-capital community is betting on his firm, other startups might not have as much luck.
"The expenses are huge," said Michael Levenston, who runs City Farmer, a Vancouver, Canada-based site focused on urban agriculture. "That is the million-dollar question for everybody right now: Are you going to survive as a business?"
Urban agriculture has been around for centuries, gaining steam with residents in New York City during the Depression and waning in the mid-20th century as city dwellers decamped for the suburbs.
In the past few years, however, the movement has skyrocketed in popularity and become a more corporate affair. After the recession, laid-off workers and college graduates looking for new and innovative jobs turned to the industry as a way to capitalize on the locavore food movement, which has also seen a steady rise.
"In the past four to five years, there has been huge growth, particularly in New York," said Mr. Cohen.
Meanwhile, real estate opportunities are ripe for the picking. There are nearly 5,000 acres of vacant land in New York City suitable for farming—the equivalent of six times the area of Central Park—as well as 1,000 acres of Housing Authority and park space, according to a recent study conducted by Columbia University's Urban Design Lab. The study estimated there are roughly another 4,000 acres of potentially usable rooftop space.
Indeed, the city is taking advantage. In addition to the Red Hook farm, four other farms are planned to launch on Housing Authority property by next summer. The Red Hook project, where collards, kale, broccoli and blueberries are now planted, is designed to provide 18- to 24-year-olds with new skills for the workforce.
"The farm itself is a training farm designed to help engage young men and women in agricultural activities and help them line up careers in urban agriculture," explained Ian Marvy, executive director of Added Value, a nonprofit partner on the project.
In addition to its career-development potential, urban farming offers valuable infrastructure remedies, as local governments are discovering.
Two years ago, the city invested $600,000 to expand Brooklyn Grange beyond its Long Island City, Queens, farm into the Brooklyn Navy Yard, as part of its green infrastructure plan. Located on the roof, the farm, which was founded by industrial engineer Ben Flanner, captures storm water, slowing down flooding on the ground level. This winter, Brooklyn Grange will construct a business incubator and a building for the homeless in the South Bronx in conjunction with the South Bronx Overall Economic Development Corp. Both projects will include green roofs with gardens.
"They will make an important environmental impact in terms of air-quality improvement and storm-water retention," said Gwen Schantz, Brooklyn Grange's chief operating officer.
Similarly, Gotham Greens, which Mr. Puri said is profitable, is partly financed by a $400,000 grant from NYSERDA. Mr. Puri declined to provide revenue figures.
These ventures also provide commercial supermarkets with valuable marketing potential. Whole Foods, for example, labels its Gotham Greens with large "local" stickers. Though the packages of lettuce are priced a penny more than organic brands grown farther away, consumers are still clamoring to buy them, especially since their shelf life exceeds that of the competition, said a spokesman for the Austin, Texas-based supermarket chain.

Local restaurants


Millions in seed funds have New Yorkers going back to the soil
Gotham Greens partners (from left) Eric Haley, Viraj Puri and Jenn Nelkin sell basil at more than 30 establishments, most of them supermarkets.Photo: 

"It doesn't have to be trucked thousands of miles from around the country like some other items," he said. "There are a lot of reasons why it's ideal."
The Gowanus store is expected to open in late fall. If the model proves successful, it will be repeated at other locations.
Restaurants also see the potential in local growing. Italian eatery Rosemary's opened last year on the Lower East Side with a garden upstairs for its produce. Riverpark, the Murray Hill-based restaurant from Tom Colicchio, recently relocated its 10,000-square-foot farm to the plaza next door after work resumed on the stalled construction site where it initially planted roots. Last year, the farm produced more than 5,000 pounds of produce in the summer, and at times 100% of the vegetables on diners' plates come from the farm, said chef Sisha Ortúzar.
Mr. Ortúzar reports a spike in interest not just from visitors, who like to tour the grounds, but also from other restaurants asking how they can start their own farms. Though growing his own doesn't save on food bills, the chef said it does impress diners.
"It shows how much we care about the food," he said. "If we go to this much trouble to grow our eggplant, it sends a message that we pretty much care about everything we do."

SIDEBAR: FARM-TO-TABLE SERVICE GROWS

NEW YORK FARMS are the second-largest growers of apples in the country and the fourth-biggest producers of milk, yet many city supermarkets don't sell local products.
That is slowly changing, however. Several entrepreneurs and nonprofits are working to connect farmers with grocers, chefs and consumers in the city, where there is a huge appetite for all things local. FarmersWeb, Adirondack Grazers Cooperative, Five Acre Farms, City Harvest and GrowNYC are helping farmers get their products into the Big Apple.
"Local farmers were underutilized," said Lisa Sposato, associate director of food sourcing for City Harvest, which supplies food to low-income New Yorkers and purchases below-grade produce from local farmers.
"I had no place to go with my undersized onions," said Chris Pawleski, who owns an onion farm in Goshen, N.Y. City Harvest has bought some 300,000 pounds of onions from him during the past year.
FarmersWeb, which launched about a year ago, connects some 50 farms selling 2,000 different items to restaurants, private schools and corporate dining rooms. The farmers pay a transaction fee, and the buyers pay a delivery service to get the products.
Adirondack Grazers Cooperative in Granville, N.Y., began supplying grass-fed beef on behalf of 14 cattle raisers in Vermont, New York and Massachusetts last September. Started by film producer and farm owner Sarah Teale, the cooperative counts Gramercy Tavern and Ceriello's in Grand Central Terminal Market among its customers. "We realized that what all these farmers needed was marketing and sales help," said Ms. Teale. Ordinarily, beef farmers would get about $1.25 a pound at public auctions, compared with the $3 a pound paid by city customers.
Their product is more expensive than beef from big cattle states Kansas and Texas. "The cooperative's greatest challenge is pricing," Ms. Teale said.
Indeed, the business model for connecting upstate farms with big-city customers is still being tested. In late July, Basis Farm to Chef, a farm-to-table company in Manhattan, filed for Chapter 7 bankruptcy, having run into trouble with the distribution side of the business.
—Lisa Fickenscher

ΠΗΓΗ:crainsnewyork.com

South Boston rooftop farm raising its first crops

South Boston rooftop farm raising its first crops

John Stoddard transported produce at Higher Ground Farm, on the roof of the Boston Design Center. The farm aims to supply neighborhood restaurants and markets such as Tavern Road.
DAVID L. RYAN/GLOBE STAFF
John Stoddard transported produce at Higher Ground Farm, on the roof of the Boston Design Center. The farm aims to supply neighborhood restaurants and markets such as Tavern Road.
It is more than an acre of prime real estate on the Boston waterfront, with sweeping city views and a nice, if sometimes strong, sea breeze. But instead of luxury condos, this development has 25 tons of dirt, sprouting tomatoes, basil, and arugula as the city’s first rooftop farm finally takes root.
After three years of planning, the Higher Ground Farm planted its first crop in July atop the Boston Design Center in the city’s shipping terminal in South Boston. For now, farmers Courtney Hennessey and John Stoddard are growing crops on a portion of the roof, using 1,400 milk crates as planters, until next spring, when they expect to have a more developed system that will resemble a long, unbroken farm field.
“I’m looking at what it is now, and just imagining the potential,” Stoddard said as he surveyed the vast expanse of roof space. “I’m excited for what it’s going to be.”
At full build-out, the Higher Ground Farm will be 55,000 square feet, which would make it the nation’s second-largest rooftop farm using soil, after the two-and-a-half-acre Brooklyn Grange in New York City. Hennessey and Stoddard have gotten this far with minimal money — they raised $25,000 through a Kickstarter campaign — but still need another $250,000 to finance the larger farm.
Then there was the permitting system. Because Boston regulations essentially prohibit rooftop farms, Hennessey and Stoddard had to undergo a laborious process to win variances from the city, and get permission for such elements as the irrigation system. Now the Boston Redevelopment Authority is going through a rezoning process to allow more urban agriculture projects that would include rooftop farms.
“They’ve gone through so many obstacles to get where they are today,” said Mark Winterer, director of operations at Recover Green Roofs in Somerville, which is building the roof system for Higher Ground. “They’ve really been resilient.”
Courtney Hennessey of Higher Ground Farm cared for tomato plants on the roof of the Boston Design Center Wednesday.
DAVID L. RYAN/GLOBE STAFF
Courtney Hennessey of Higher Ground Farm cared for tomato plants on the roof of the Boston Design Center Wednesday.
Hennessey and Stoddard have been friends for about 15 years, and after working in both the food and farming industries, decided to go into business together creating a sustainable, local food source. Stoddard has advised on food sustainability in both the health care and restaurant industries; Hennessey has restaurant management and commercial and urban farming experience.
“That’s why we work well as a team,” Stoddard said. “We don’t have that learning curve.”
Even so, the pair is already looking back on the delays as a blessing in disguise, with the much smaller plot serving as a convenient testing period to get the business off the ground.
“Can you imagine if we started with the whole thing?” said Hennessey. “However stressful it was to decide to do the pilot project, it would’ve been really overwhelming to do it all at once.”
Their first harvest is expected in two or three weeks, when the arugula will be ready, with the tomatoes coming in in late September. So far, Higher Ground has signed up several neighborhood restaurants and markets, such as Tavern Road and American Provisions, as customers, and is recruiting more among the Innovation District’s busy nightlife scene.
Depending on the yield, Hennessey said she expects Higher Ground to make about $5,000 to $7,000 from this first crop. Once the larger planting system is in place, they expect to start a Community Supported Agriculture farm share program and open a farm stand outside the Design Center.
Founded in 2009, Recover Green Roofs works with commercial and residential clients to create rooftop farms, as well as creating green spaces on roofs for schools and homes. The company created the complex planting-and-drainage system for the 17,000-square-foot rooftop farm at the Whole Foods in Lynnfield, which is scheduled to open soon.
The rooftop system for Higher Ground, meanwhile, is a combination of a “built-in- place” system — the part of the farm that will stay put year-round — and a modular system of planters, which can move around on the roof, depending on snowdrifts. The 40-pound milk-crate planters, for example, will be relocated to the perimeter, while the built-in-place system takes up the bulk of the roof.
The two-pronged approach is important in such a large space, when structural issues come into play. Before a speck of dirt made its way to the farm, structural engineers evaluated the Design Center, suggesting how Recover should tweak its design so the roof would not cave in when Higher Ground added tons of soil and plants. Another layer of structural support will be added to the roof in the coming months, as well as a waterproof membrane and drainage system.
So far, farming is not the sole occupation for either Hennessey or Stoddard, even though they have been spending 10-hour days working the crops. Each has another job: Stoddard at a nonprofit, Hennessey as a bartender.
“I’m definitely feeling overworked, but I’m happy,” Stoddard said. “It’s all worth it to see it coming together.”
Gail Waterhouse can be reached at gail.waterhouse@globe.com. Follow her on Twitter at@gailwaterhouse.

 Πηγη:http://www.bostonglobe.com

Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2013

Απίστευτοι κήποι στις οροφές του Πανεπιστημίου Dawson προωθούν την αστική γεωργία

Ένα εντυπωσιακό οικολογικό πρότζεκτ ξεκίνησε το Dawson College στο Μόντρεαλ με σκοπό να μετατρέψει τις οροφές του Πανεπιστημίου σε απέραντους κήπους.
Το πρότζεκτ με τίτλο Rooftop Gardens ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2012 και συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά, ενώ οι φοιτητές που πραγματοποιούν προηγμένες περιβαλλοντικές σπουδές ασχολούνται με τη σύγχρονη αστική γεωργία και βιωσιμότητα. Οι φοιτητές του Dawson ασχολούνται εθελοντικά με τη μετατροπή κτιρίων σε κήπους.


Το πρόγραμμα του Dawson College δέχεται επιχορήγηση από το L'Association pour la Québécoise για την προώθηση μιας "πράσινης" παδείας που σχετίζεται με το περιβάλλον, έχοντας σαν στόχο να κινητοποιήσει περισσότερους φοιτητές από το Κολλέγιο.



Οι κήποι στις οροφές και η αστική γεωργία συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των υψηλών θερμοκρασιών καθώς και στη ρύπανση των πόλεων, ενώ παράλληλα ενισχύουν την πρόσβαση σε σημεία με καθαρό αέρα προσφέροντας μια ανάσα δροσιάς στην πόλη. Όπως φαίνεται και από τις εικόνες η ανάπτυξη της αστικής γεωργίας είναι το μέλλον των πόλεων.

Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΟΑΣΗ

Ενας εξαιρετικός φυτεμένος τοίχος μετατρέπει ένα εστιατόριο σε χώρο πρασίνου....Ο χρήστης είναι ταυτόχρονα και μέσα αλλά και στην φύση......
from:http://24.media.tumblr.com
πληροφορίες:ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ

Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2013

Τα πιο ξεχωριστά μπονσάι στον κόσμο!

Τα πιο ξεχωριστά μπονσάι στον κόσμο!


1. Το μικρότερο μπονσάι
Αρμονικό σύνολο, όπου το σχήμα, η υφή και το χρώμα συμπληρώνουν το ένα το άλλο, δεκάδες χρόνια κλαδέματος, ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή συνθέτουν ένα ωραίο αποτέλεσμα ενός μπονσάι. Ένα μεγάλο δέντρο που καλλιεργείται σε μικρό χώρο χωρίς να διαφοροποιείται σε τίποτα από το κανονικό πέρα από το μέγεθός του. Η καλλιέργεια των μπονσάι έχει τις ρίζες της στην Ιαπωνία από όπου σιγά σιγά επεκτάθηκε και κατέκτησεολόκληρο τον κόσμο, παρουσιάζοντας μοναδικά δείγματα…
perierga.gr - Τα πιο ξεχωριστά μπονσάι στον κόσμο!
Μόλις 22 χιλιοστά για ένα μαλαισιανό φυτικό είδος που ονομάζεται «γιασεμί του νερού» και δημιουργός του ο Kuah Tee που μπορεί να υπερηφανεύεται για τη δημιουργία του.
2. Το μουσικό μπονσάι
perierga.gr - Τα πιο ξεχωριστά μπονσάι στον κόσμο!
Ο Diego Stocco δεν είναι καλλιεργητής μπονσάι αλλά μουσικός που κατάφερε να κάνει ένα μπονσάι να τραγουδήσει! Χρησιμοποιώντας μικρόφωνα και ειδικές καλωδιώσεις κατέγραψε τους ήχους του φυτού και συνέθεσε μουσική.
3. Το αρχαιότερο μπονσάι
perierga.gr - Τα πιο ξεχωριστά μπονσάι στον κόσμο!
Βρίσκεται σε ιδιωτικό κήπο εστιατορίου στο Τόκιο και είναι 800 ετών.
4. Το μεγαλύτερο μπονσάι στον κόσμο
perierga.gr - Τα πιο ξεχωριστά μπονσάι στον κόσμο!
Είναι μια 600 ετών κόκκινη πεύκη και βρίσκεται στον κήπο Akao Herb & Rose Garden στην πόλη Ατάμι της Ιαπωνίας, ενώ το ύψος του φτάνει τα 5 μέτρα και το πλάτος του τα 10.
5. Το βραβευμένο μπονσάι
perierga.gr - Τα πιο ξεχωριστά μπονσάι στον κόσμο!
Ο πλάτανος του Walter Pall έχει κερδίσει αρκετά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς μπονσάι και θεωρείται ένα από τα ωραιότερα.
6. Το οπωροφόρο μπονσάι
perierga.gr - Τα πιο ξεχωριστά μπονσάι στον κόσμο!
Μια μικρή μηλιά ύψους 65 εκατοστών με βρώσιμους καρπούς που χρειάζεται όχι μόνο ιδιαίτερη φροντίδα αλλά και τις κατάλληλες κλιματικές συνθήκες για να ευδοκιμήσει.
7. Το καλλιτεχνικό μπονσάι
perierga.gr - Τα πιο ξεχωριστά μπονσάι στον κόσμο!
Ο δημιουργός του Dan Robinson είναι γνωστός ως πρωτοπόρος στην τέχνη του μπονσάι ή αλλιώς ως ο «Πικάσο του μπονσάι», καθώς δημιουργεί μικρά ζωντανά έργα τέχνης.
8. Το ανθισμένο μπονσάι
perierga.gr - Τα πιο ξεχωριστά μπονσάι στον κόσμο!
Ο Jai Krishna Agarwal από την Ινδία ειδικεύεται στη δημιουργία ανθοφόρων μπονσάι οι κορμοί των οποίων θυμίζουν ανθρώπινο σώμα. Και αυτό είναι το καλύτερο δείγμα.
9. Το εντυπωσιακό μπονσάι
perierga.gr - Τα πιο ξεχωριστά μπονσάι στον κόσμο!
Η αζαλέα ανθίζει την άνοιξη και τα λουλούδια της διαρκούν αρκετές εβδομάδες, ένα από τα πλέον εντυπωσιακά φυτά, δύσκολα στη συντήρησή τους, πόσω μάλλον για ένα μπονσάι.
ΠΗΓΗ: perierga.gr

Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2013

Μια προσαρμοστική προσέγγιση στην εντατική πράσινες στέγες στην περιοχή της Μεσογείου κλιματική περιοχή


  • Γιώργος Κοτσίρης a ,
  • Παναγιώτης Α. Νεκτάριος , 
  • Νικόλαος Ntoulas , 
  • Γιώργος Κάργας 
    • ένα Εργαστήριο Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου, Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιερά Οδός 75, 118 55 Αθήνα, Ελλάδα
    • β. Τομέας Διαχείρισης Υδατικών Πόρων, Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων & Γεωργικής Μηχανικής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιερά Οδός 75, 118 55 Αθήνα, Ελλάδα

    • Η παρούσα μελέτη έχει ως στόχο να εισαγάγει μια προσαρμοστική προσέγγιση στην εντατική πράσινες στέγες αξιολογώντας κατάλληλα, ελαφριά υποστρώματα και με τον προσδιορισμό της επίδρασης του βάθους τους για την ανάπτυξη και την φυσιολογική κατάσταση του Pittosporum tobira L. και Olea europaeaL. Η διετής μελέτη διεξήχθη σε υπαίθρια δοχεία (1,2 m Χ 1,2 m), ενώ θεραπείες περιλαμβάνουν τη χρήση των δύο βάθη (30 cm και 40 cm) και τρία διαφορετικά υποστρώματα: (α) ελαφρόπετρα (Pum) αναμειγνύεται με τύρφη (P) και ο ζεόλιθος (Ζ) σε μία ογκομετρική αναλογία 65:30:5 (Pum 65 : Π 30 : Z 5 ), (β) αναμιγνύεται με ελαφρόπετρα κομπόστ (Γ) και ο ζεόλιθος σε ογκομετρική αναλογία 65:30:5 (Pum 65 : C 30 : Z 5 ) και (γ) αμμώδες πηλώδες έδαφος (S) αναμιγνύεται με περλίτη (PER) και ο ζεόλιθος σε ογκομετρική αναλογία 30:65:5 (S 30 : Ανά 65 : Z 5 ). Κάθε πειραματική οικόπεδο φυτεύτηκε με τέσσερα εργοστάσια της P. tobira και ένα εργοστάσιο της O. europaea var. Κορωνέικη. Οι μετρήσεις περιελάμβαναν προσδιορισμό των φυσικών και χημικών χαρακτηριστικών των υποστρωμάτων ενώ η ανάπτυξη των φυτών και φυσιολογική κατάσταση προσδιορίστηκαν μέσω δείκτης ανάπτυξης των φυτών, για την περίμετρο κορμού ελαιόδεντρα, SPAD μετρήσεις και της χλωροφύλλης a + b περιεχόμενο. Τόσο το είδος του φυτού παρουσίασαν καλύτερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη στο λίπασμα-όπως τροποποιήθηκε υπόστρωμα (Pum 65 : C 30 : Z 5 ) λόγω των υψηλότερων περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά του. Το υπόστρωμα 40 εκατοστά βάθος προβλέπεται ελάχιστη βελτίωση στην ανάπτυξη τόσο των φυτών στο τέλος του πρώτου έτους, ενώ κατά το δεύτερο έτος το βαθύτερο υπόστρωμα επηρέασε θετικά την ανάπτυξη της ελιάς.
    Εικόνα πλήρους μεγέθους (23 K)
    ΣΧ. 1.  κατανομή του μεγέθους των σωματιδίων του Pum 65 : P 30 : Z 5 , Pum 65 : C 30 : Z 5 και S 30 : Ανά 65 : Z 5υποστρώματα (Pum = ελαφρόπετρα, P = τύρφη, C = λίπασμα, Ζ = ζεόλιθο , S = αμμοπηλώδη εδάφη και Per = περλίτη). Η γκρίζα περιοχή αντιπροσωπεύει το κατάλληλο εύρος υπόστρωμα επιλογής για εντατικές πράσινες στέγες ακολουθώντας τις οδηγίες FLL ( FLL, 2008 ).

    Εικόνα πλήρους μεγέθους (21 K)
    ΣΧ. 2.  υδατικού δυναμικού καμπύλες για την Pum 65 : P 30 : Z 5 , Pum 65 : C 30 : Z 5 και S 30 : Ανά 65 : Z 5 υποστρώματα (Pum = ελαφρόπετρα, P = τύρφη, C = λίπασμα, Ζ = ζεόλιθο , S = αμμοπηλώδη εδάφη και Per = περλίτη). Τιμές είναι οι μέσοι όροι τριών επαναλήψεων.

    Εικόνα πλήρους μεγέθους (47 K)
    ΣΧ. 3.  περιβάλλοντος ημερήσια θερμοκρασία του αέρα μέσο όρο και μηνιαία βροχόπτωση για τα έτη μελέτης 2009-2010 (α) και το 2011 (β).

    Εικόνα πλήρους μεγέθους (54 K)
    ΣΧ. 4.  Pittosporum tobira δείκτη ανάπτυξης, όπως αυτή επηρεάζεται από το βάθος του υποστρώματος (30 cm ή 40 cm) και το είδος του υποστρώματος (Pum 65 : P 30 : Z 5 , Pum 65 : C 30 : Z 5 , ή S 30 : Ανά 65 : Z 5 , όπου Pum = ελαφρόπετρα, P = τύρφη, C = λίπασμα, Ζ = ζεόλιθο, S = αμμοπηλώδη εδάφη και Per = περλίτη). Οι τιμές είναι ο μέσος όρος 5 επαναλήψεων. Μπαρ αντιπροσωπεύουν το Fisher τουλάχιστον διαφορά σημασίας (LSD) σε P  <0.05 μετά την επαναλαμβανόμενη μοντέλο μέτρα. Ο αστερίσκος (*) αντιπροσωπεύει σημαντικές διαφορές-μεταξύ των μέσων θεραπείας σε μία ημερομηνία δειγματοληψίας.

    Εικόνα πλήρους μεγέθους (54 K)
    ΣΧ. 6.  μετρήσεις περίμετρο κορμού σε 60 cm ύψος της Olea europaea var. Κορωνέικη, όπως αυτή επηρεάζεται από το βάθος του υποστρώματος (30 cm ή 40 cm) και τον τύπο (Pum 65 : P 30 : Z 5 , Pum 65 : C 30 : Z 5 , ή S 30 : Ανά 65 : Z 5 , όπου Pum = ελαφρόπετρα, P = τύρφη, C = λίπασμα, Ζ = ζεόλιθο, S = αμμοπηλώδη εδάφη και Per = περλίτη). Οι τιμές είναι ο μέσος όρος 5 επαναλήψεων. Μπαρ αντιπροσωπεύουν το Fisher Τουλάχιστον διαφορά Σημασία (LSD) σε P <0.05 μετά την επαναλαμβανόμενη μοντέλο μέτρα. Ο αστερίσκος (*) αντιπροσωπεύει σημαντικές διαφορές-μεταξύ των μέσων θεραπείας σε μία ημερομηνία δειγματοληψίας.

    Εικόνα πλήρους μεγέθους (36 K)
    ΣΧ. 7.  χλωροφύλλης α + β περιεκτικότητα Pittosporum tobira κατά τη διάρκεια του 2010, όπως αυτή επηρεάζεται από το βάθος του υποστρώματος (30 cm ή 40 cm) και τον τύπο (Pum 65 : P 30 : Z 5 , Pum 65 : C 30 : Z 5 , ή S 30 : Ανά 65 : Z 5 , όπου Pum = ελαφρόπετρα, P = τύρφη, C = λίπασμα, Ζ = ζεόλιθο, S = αμμοπηλώδη εδάφη και Per = περλίτη). Οι τιμές είναι ο μέσος όρος 5 επαναλήψεων. Μπαρ αντιπροσωπεύουν το Fisher τουλάχιστον διαφορά σημασίας (LSD) σε P  <0.05.

    Εικόνα πλήρους μεγέθους (37 K)
    ΣΧ. 8.  χλωροφύλλης α + β περιεκτικότητα Olea europaea var. Κορωνέικη κατά τη διάρκεια του 2010, όπως αυτή επηρεάζεται από το βάθος του υποστρώματος (30 cm ή 40 cm) και τον τύπο (Pum 65 : P 30 : Z 5 , Pum 65 : C 30 : Z 5 , ή S 30: Ανά 65 : Z 5 , όπου Pum = ελαφρόπετρα, P = τύρφη, C = λίπασμα, Ζ = ζεόλιθο, S = αμμοπηλώδη εδάφη και Per = περλίτη). Οι τιμές είναι ο μέσος όρος 5 επαναλήψεων. Μπαρ αντιπροσωπεύουν το Fisher τουλάχιστον διαφορά σημασίας (LSD) σε P  <0.05.

    Εικόνα πλήρους μεγέθους (44 K)

    ΣΧ. 9.  τιμές SPAD της Pittosporum tobira , όπως αυτή επηρεάζεται από το βάθος του υποστρώματος (30 cm ή 40 cm) και τον τύπο (Pum 65 : P 30 : Z 5 , Pum 65 : C 30 : Z 5 , ή S 30 : Ανά 65 : Z 5 , όπου Pum = ελαφρόπετρα, P = τύρφη, C = λίπασμα, Ζ = ζεόλιθο, S = αμμοπηλώδη εδάφη και Per = περλίτη). Οι τιμές είναι ο μέσος όρος 5 επαναλήψεων. Μπαρ αντιπροσωπεύουν το Fisher τουλάχιστον διαφορά σημασίας (LSD) σε P  <0.05.

    Εικόνα πλήρους μεγέθους (42 K)
    ΣΧ. 10.  SPAD αξίες της Olea europaea var. Κορωνέικη , όπως αυτή επηρεάζεται από το βάθος του υποστρώματος (30 cm ή 40 cm) και τον τύπο (Pum 65 : P 30 : Z 5 , Pum 65 : C 30 : Z 5 , ή S 30 : Ανά 65 : Z 5 , όπου Pum = ελαφρόπετρα, P = τύρφη, C = λίπασμα, Ζ = ζεόλιθο, S = αμμοπηλώδη εδάφη και Per = περλίτη). Οι τιμές είναι ο μέσος όρος 5 επαναλήψεων. Μπαρ αντιπροσωπεύουν το Fisher τουλάχιστον διαφορά σημασίας (LSD) σε P  <0.05.

    πηγηκαι πλήρες κείμενο::http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1618866713000514