Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Πράσινη αρχιτεκτονική στη Μέση Ανατολή: επτά δείγματα (photos)

Πράσινη αρχιτεκτονική στη Μέση Ανατολή: επτά δείγματα (photos)


Οι χώρες της Μέσης Ανατολής αλήθεια είναι ότι δεν διακρίνονται για τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις.

Οφείλουμε παρόλα αυτά να τουςπιστώσουμε το γεγονός ότι έχουν ξεκινήσει την κατασκευή εγκαταστάσεων που αποτελούν δείγματα βιώσιμης αρχιτεκτονικής παγκοσμίου εμβέλειας.
Παραθέτουμε επτά δείγματα βιώσιμης αρχιτεκτονικής από το Άμπου Ντάμπι και το Κουβέιτ ως το Μαρόκο (κατ΄εξαίρεση) τα οποία περιλαμβάνουν από αεροδρόμιο και τράπεζα ως ποδοσφαιρικά γήπεδα.
Όλα τα κτήρια έχουν κατασκευαστεί με γνώμονα τις αρχές του παθητικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμούκαι παραδοσιακές τεχνικές οικοδομής ώστε να είναι κατοικήσιμα υπό συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην Μέση Ανατολή.
1. Το Masdar City είναι ένα από τα πιο γνωστάκτηριακά συμπλέγματα στη Μέση Ανατολή. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα μηδενικών εκπομπών, με την συντήρησή του όμως να συναντά οικονομικές δυσκολίες. Τα κτήρια του Masdar City τροφοδοτούνται ενεργειακά από φωτοβολταϊκά πάνελ.
2. Η κεντρική αγορά του Άμπου Ντάμπι έγινε “πράσινη”. Περιβαλλοντικά φιλικά καταστήματα με χαμηλούς συντελεστές δόμησης, ξενοδοχεία, γραφεία και εστιατόρια, καθώς επίσης και ταρατσόκηποι μετέτρεψαν την παλιά αγορά σε υπόδειγμα αειφορίας.




3. Το διεθνές αεροδρόμιο του Κουβέιτ θα τροφοδοτείται αποκλειστικά από ηλιακή ενέργεια. Παρότι το Κουβέιτ δεν προβλέπει κριτήρια “πράσινης” δόμησης, το “ηλιακό” αεροδρόμιο θα κατασκευαστεί με βάση τα “χρυσά κριτήρια” Διάκρισης στον Ενεργειακό και Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό (Leadership in Energy and Environmental Design – LEED Gold Standards).



4. Γεωγραφικά το Μαρόκο ανήκει στην Αφρική, ωστόσο γεωπολιτικά ανήκει στο ευρύτερο περιβάλλον της Μέσης Ανατολής. Η τράπεζα που κατασκεύασε η εταιρεία Foster & Partner είναι ένα θολωτό κτήριο χτισμένο με βάση παραδοσιακές αραβικές τεχνικές δόμησης και εξοπλισμένο με ένα σύστημα γεωθερμίας που το διατηρεί δροσερό κατά τους “καυτούς” θερινούς μήνες.


5. Το θολωτό κτήριο του κοινοβουλίου του Άμπου Ντάμπιμε το χαρακτηριστικό πλέγμα σχεδιάστηκε από το γραφείο Ehrlich Architecture.  Το κτήριο συνδυάζει τον παθητικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και μοναδικές αρχιτεκτονικές τεχνικές που εφαρμόζονται στην έρημο, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ενεργειακή κατανάλωση.



6. Το αρχιτεκτονικό γραφείο Scau από τη Γαλλία συνεργάστηκε με το μαροκινό Archi Design για τηνκατασκευή του γηπέδου της εθνικής ομάδας της χώρας στην Καζαμπλάνκα. Κατασκευές σαν πτερύγια υποβοηθούν τον φυσικό εξαερισμό, ενώ ο παθητικός σχεδιασμός διατηρεί το κτήριο δροσερό. Το στάδιο αναμένεται να αποπερατωθεί το 2013.


 
7. Το Κατάρ θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του 2020. Τα γήπεδα θα εκμεταλλευτούν τον ήλιο για την ενεργειακή του επάρκεια, ενώ θα εφαρμοστούν τεχνολογίες για τον κλιματισμό των κερκίδων.




ΠΗΓΗ:econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου