Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Στήριξη δένδρων στα φυτεμένα δώματα

Για την εγκατάσταση και αντοχή των δένδρων στα φυτεμένα δώματα είναι απαραίτητη η στήριξή τους σε σταθερά δομικά υλικά ή η εφαρμογή συστήματος στήριξης με την χρήση του υποστρώματος ανάπτυξης ως αντίβαρου.


Στην πρώτη περίπτωση ο κορμός του δένδρου προσδένεται με συρματόσχοινα επικαλυμμένα με πλαστικό σε πλάκες μεγάλου φορτίου ενσωματωμένες στο σύστημα υποδομής του φυτεμένου δώματος.

Στην δεύτερη περίπτωση ανάλογα με το ύψος και την κόμη του δένδρου διαστρώνεται ατσάλινο πλέγμα αντίστοιχης επιφάνειας σε τμ. σε χαμηλό επίπεδο κατά την διάστρωση του υποστρώματος ανάπτυξης των φυτών. Από το ατσάλινο πλέγμα προσδένεται η μπάλα χώματος του δένδρου με ιμάντες ή ο κορμός του δένδρου με συρματόσχοινα και στην συνέχεια καλύπτεται η επιφάνεια του πλέγματος με το υπόστρωμα ανάπτυξης στα αντίστοιχα βάθη βάσει της μελέτης φύτευσης. Με τον τρόπο αυτό το δένδρο στερεώνεται από το φορτίο που αναπτύσσεται στην επιφάνεια του πλέγματος. 

Γενικά κατά την εφαρμογή οποιασδήποτε μεθόδου στήριξης των δένδρων δεν πρέπει να γίνει διάτρηση της πλάκας ή στεγανοποιημένων επιφανειών.



Αντηρίδες
Οι αντηρίδες είναι γαλβανισμένο συρματόσχοινο πάχους 6 mm (7x7 πλέξη). Τα συρματόσχοινα συνοδεύονται από γαλβανισμένους σφυκτήρες, έτσι ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί θηλιά στις άκρες αυτών.

Αγκύρια
Είναι από κράμα αλουμινίου με επιφάνεια αντίστασης από 4.000 - 8.000 mm2, αφού τανιστούν με φορτίο από 500 - 1400 kg αντίστοιχα, σε αδιατάρακτες εδαφικές συνθήκες.

Καστάνιες
Οι καστάνιες είναι επίπεδης βάσης, οι οποίες δύνανται να απορροφήσουν από 500 έως 1000 kg (συνοδευόμενες από ποιοτικά στοιχεία ελέγχου).
Τρισδιάστατο γεώπλεγμα
Τρισδιάστατο γεώπλεγμα, με ενσωματωμένο μεταλλικό πλέγμα με πλαστική επικάλυψη και πάχους 6 mm.

Υλικά πρόσδεσης
Ελαστικός σύνδεσμος: Η πρόσδεση γίνεται με ελαστικό σύνδεσμο τύπου αγκράφας για να ελαχιστοποιηθούν οι τριβές μεταξύ στηρίγματος και κορμού. Ο ελαστικός αυτός σύνδεσμος είναι πλάτους 2,5 cm και με διαστάσεις τέτοιες ώστε να επιτρέπεται στον κορμό του δέντρου να αυξηθεί φυσικά χωρίς καταστροφές.
Σχοινί: Είναι τρίκλωνο σχοινί από κάναβι ή άλλο υλικό φυτικής προέλευσης. Δεν επιτρέπεται το πλαστικό σχοινί.

 Άννα Μπέλτσου , Κώστας Τάτσης
Γεωπόνοι συγγραφείς κατευθυντήριων οδηγιών ΓΕΩΤΕΕ

3 σχόλια:

  1. Η μεθοδος αυτη αποτελει ισως την αρχη για την εγκατασταση σιγα σιγα δενδρυλλίων στα δωματα.
    Η απορια που μου δημιουργηθηκε ομως ειναι αν, η χρηση αυτων των αντηριδων, ειναι λιγο αντιαισθητικη , βλεποντας παντα το συνολο του φυτεμενου δωματος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπορουν να αφιρεθούν στην πορεία όταν το δεντρο εγκατασταθει και "δεσει με τα υπολοιπα στο εδαφικο υποστρωμακαι αποστραγγιση. Η πιέσεις του ανεμου στην αρχική φαση εγκαταστασης είναι κρισιμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πλέον υπάρχει και υπογια στηριξη στα δωματα με το συστημα dead man απο την Green Blu Η μπάλα του φυτου δενεται με βαρη γυρω της αρκεί να εχει την αντοχή το δωμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή