Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Διακοπές πάνω στα Δένδρα

Της Μαριέττας Κοντογιαννίδου

Μια πρωτοποριακή τουριστική πρόταση έρχεται να ικανοποιήσει την οικολογική ευαισθησία που χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερους κατοίκους του πλανήτη και ιδιαίτερα των ανεπτυγμένων κοινωνιών.

Πρόκειται για ξενοδοχειακές μονάδες που δεν επιβαρύνουν οικολογικά τις προνομιακές τοποθεσίες στις οποίες βρίσκονται και έχουν τη μορφή δεντρόσπιτου.

Τα δεντρόσπιτα, λοιπόν, είναι ο καινούργιος και φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος για να κάνει κάποιος διακοπές κοντά στη φύση.

Ηδη στη Σουηδία και τον Καναδά λειτουργούν τα πρώτα ξενοδοχεία αυτού του τύπου, που τηρούν όλες τις προδιαγραφές για να χαρακτηριστούν ως αναπαυτήρια των κουρασμένων κατοίκων των μεγαλουπόλεων μέσα στο φυσικό περιβάλλον.

Στην αρχή, οι επισκέπτες ήταν λιγοστοί. Οταν, όμως, γνώρισαν το διαφορετικό που προσέφεραν στη διαμονή, εκδήλωσαν ενδιαφέρον να τα ξαναεπισκεφθούν. Ηδη, όπως λένε οι ιδιοκτήτες τους, οι επισκέπτες αυξάνονται διαρκώς.

Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι το 60% των πελατών είναι ζευγάρια μέσης ηλικίας. Δηλώνουν ευχαριστημένοι από το οικολογικό περιβάλλον που διέμεναν και πολύ περισσότερο από το ότι έχουν την ευκαιρία να κοιμούνται… στον αέρα.

Το άλλο 40% των επισκεπτών είναι άτομα νεαράς ηλικίας, που δηλώνουν πρόθυμοι να τα επισκεφθούν ξανά. Το κόστος για ένα ζευγάρι με πρωινό και γεύμα ανέρχεται σε περίπου 265 ευρώ στη Σουηδία, ενώ χαμηλότερο είναι στον Καναδά.

Τα δενδρόσπιτα της ΣουηδίαςΤα δενδρόσπιτα της Σουηδίας βρίσκονται στην περιοχή Χαρόντς, στη βόρεια Σουηδία. Είναι ένα μέρος γαλήνιο, μακριά από τους θορύβους της πόλης και περιβάλλεται από δέντρα, ποτάμια, ρυάκια και πλούσια βλάστηση.

Εμπνευστές και σχεδιαστές των πρωτότυπων ξενοδοχείων είναι κορυφαίοι Σουηδοί αρχιτέκτονες. Ολα τα δωμάτια είναι κατασκευασμένα από ξύλο και γυαλί και διαθέτουν υποδαπέδια ηλεκτρική θέρμανση.

Διαθέτουν μεγάλα κρεβάτια, κομψή διακόσμηση, μοντέρνα επίπλωση και άνετους χώρους υγιεινής, οι οποίοι λειτουργούν βιολογικά. Αυτή τη στιγμή στα Χαρόντς λειτουργούν πέντε δενδρόσπιτα, «η Φωλιά του πουλιού», «ο μπλε κώνος», «η καμπίνα», «o κύβος καθρέφτης» και «ο Ιπτάμενος δίσκος».

Η Φωλιά του πουλιούΕνα από τα δωμάτια του ξενοδοχείου ονομάζεται»Φωλιά του πουλιού».Το συγκεκριμένο δενδρόσπιτο μοιάζει με μια μεγάλη φωλιά πουλιού, καθώς είναι κατασκευασμένο εξωτερικά από κλαδιά δέντρων.

Μέσα υπάρχει μεγάλος χώρος για να χωρά άνετα μια τετραμελή οικογένεια. Το υπνοδωμάτιο διαχωρίζεται από το υπόλοιπο μέρος με συρόμενες πόρτες. Η πρόσβαση στη «φωλιά» γίνεται από μια πτυσσόμενη σκάλα.
Ενα άλλο είναι ο «Μπλε κώνος». Αν και το εξωτερικό του δενδρόσπιτου αυτού είναι κόκκινο και όχι μπλε, όπως προδιαθέτει το όνομά του, εντούτοις είναι παραδοσιακό και κατασκευασμένο από ξύλο σημύδας. Οι εσωτερικοί χώροι είναι άνετοι και η πρόσβαση γίνεται από ένα γεφυράκι που βρίσκεται στην πίσω μεριά του οικήματος.

Το δεντρόσπιτο «Καμπίνα» έχει το σχήμα ενός κοινού κοντέινερ, από εκείνα που μεταφέρουν τα φορτηγά. Ο εσωτερικός χώρος όλων των δωματίων είναι άνετος κι ευρύχωρος, και κατασκευάστηκε σε έδαφος με απότομη κλίση, σε πλαγιά. Ετσι εξασφαλίζει στους ενοίκους υπέροχη θέα προς την κοιλάδα του ποταμού Λουλέ.

Ενα άλλο δεντρόσπιτο είναι ο «Κύβος καθρέφτης». Πρόκειται για μία από τις πιο περίεργες κατασκευές από ελαφρύ αλουμίνιο, κρεμασμένη γύρω από τον κορμό ενός δέντρου.

Το εξωτερικό αντανακλά τον περιβάλλοντα χώρο και τον ουρανό, δημιουργώντας ένα καλυμμένο καταφύγιο. Το εσωτερικό είναι επενδυμένο με κοντραπλακέ και διαθέτει ένα διπλό κρεβάτι και ένα λουτρό στη γωνία. Διαθέτει επίσης καθιστικό και βεράντα. Η πρόσβαση στην καμπίνα γίνεται από μια γέφυρα σχοινιών.
Τέλος, ο «Ιπτάμενος δίσκος» ίσως είναι από τα πιο εντυπωσιακά δενδρόσπιτα. Το πρωτότυπο αυτό οίκημα, που φαίνεται σαν να έχει σφηνώσει στα δέντρα, διαθέτει στρογγυλά σύγχρονα παράθυρα. Το εσωτερικό του είναι άνετο και διαθέτει, εκτός από τα υπνοδωμάτια, ξεχωριστό επίπεδο για το καθιστικό.

Το «πνεύμα» στον ΚαναδάΣτο Βανκούβερ του Καναδά, με τα απέραντα δάση, βρίσκεται ένας οικισμός από δενδρόσπιτα που ονομάζεται «Το ελεύθερο πνεύμα των σφαιρών». Πρόκειται για τρία δενδρόσπιτα που έχουν το σχήμα σφαίρας και αιωρούνται.

Μέσα σε αυτά τα παράξενα και πρωτότυπα κατασκευάσματα βρίσκονται κρεβάτια, νιπτήρες και ένα σαλονάκι, ενώ λίγα μέτρα πιο κάτω υπάρχουν τουαλέτες, ντους και σάουνα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία δενδρόσπιτα στο συγκεκριμένο μέρος, η «Εύα», η «Εριν» και η «Μελωδία».

Το δενδρόσπιτο «Εύα» είναι κατασκευασμένο από λωρίδες κέδρου. Είναι άνετο για τη διαμονή ενός ζευγαριού, διαθέτει ενσωματωμένα ηχεία, για εκείνους που επιθυμούν να φέρουν τη δική τους μουσική, και συσκευές βίντεο.

Η δεύτερη σφαίρα είναι η «Εριν». Είναι σχεδόν 80% μεγαλύτερη από την «Εύα», πιο κομψή και φιλοξενεί άνετα τρία άτομα. Το δενδρόσπιτο με την παράξενη ονομασία «Μελωδία» έχει τον ίδιο όγκο με την «Εριν», αλλά διαφέρει στην εσωτερική διαρρύθμιση.

Η «Μελωδία» απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό, κυρίως καλλιτέχνες, μουσικούς και συγγραφείς, καθώς διαθέτει ειδικό στούντιο που θα μπορούσε να τους εμπνεύσει για να δημιουργήσουν. Μάλιστα, ειδικά για τους μουσικούς, διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα ηχείων!


1 σχόλιο: