Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Διαχείριση ενος φυτεμένου δώματός για την Ανοιξη.



Η άνοιξη έχει  σχεδόν πάνω μας και τα φυτά σύντομα θα ξυπνήσουν. Τα φυτά στις ζωντανές πράσινες στέγες χρειάζονται λίγη τροφή  και καλή διαχείριση. Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε πώς να φροντίζουμε για την πράσινη στέγη σας την άνοιξη
Η πράσινη οροφή σας χρειάζεται λίγο συντήρηση στις αρχές της άνοιξης. Ακολουθούν οι προτάσεις μας για βασικές και προαιρετικές εργασίες πράσινης στέγης.
·         Καλή παρακολούθηση όλης της στέγης
·         Βεβαιωθείτε ότι οι αποχετεύσεις είναι καθαρές
·         Αφαιρέστε ανεπιθύμητα φυτά
·         Εφαρμόστε οργανική  λίπανση  οροφής
·         Επισκευή  φύτευση γυμνών περιοχών
·         Προσθέστε μερικά ακόμα  στοιχεία άγριας πανίδας

Τα φυτά χρειάζονται το φως του ήλιου για να αναπτυχθούν. Αν είναι κάτω από τα νεκρά φύλλα, ζιζάνια ή τα σκουπίδια, τα πράσινα φυτά στέγης θα στερηθούν από το φως και θα πεθάνουν.
Εάν έχετε μια οροφή  με φυσική βλάστηση και αγριολούλουδα και δεν έχετε ακόμα την ευκαιρία να αφαιρέσετε την κατεστραμμένη  βλάστηση, τώρα είναι η ώρα. Τα νεκρά  φυλλώματα, οτιδήποτε άλλο είναι αποξηραμένο και καφέ πρέπει να αφαιρεθεί από την οροφή. Εάν έχετε μια οροφή σέδα -sedum και τα φύλλα είναι ένα κόκκινο-καφέ χρώμα - δεν είναι νεκρά. Αφήστε τα και πρασινίσουν  καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία του αέρα.
 Ελέγχουμε όλη την στέγη τα όρια ων μεμβρανών , πιθανές αλλοιώσεις σε αυτές οπότε απαιτείται επισκευή, των μαστιχών στα τσέρκια στήριξης,  και όλων των στοιχείων υποδομής  

Βεβαιωθείτε ότι         οι αποχετεύσεις είναι καθαρές
Η πράσινη στέγη σας είναι ουσιαστικά ένα γιγάντιο δοχείο. Χωρίς αποστράγγιση, το μέσο καλλιέργειας- εδαφικό υπόστρωμα  θα γίνει κορεσμένο. Το υπερβολικό νερό οδηγεί τον αέρα  να φεύγει από το υπόστρωμα και πνίγει τα φυτά. Πιθανόν να καθαρίσατε όλες τις αποχετεύσεις σας το φθινόπωρο. Αλλά τώρα αξίζει να τα ελέγξετε και πάλι. Ανοίγεται τα φρεάτιά,  ελέγχετε για πιθανή ύπαρξη ριζών –τις αφαιρούμε – και   καθαρίζουμε καλά.
Επίσης ελέγχουμε τα κανάλια αν υπάρχουν και τα καθαρίζουμε ενώ καθαρίζουμε καλά την περίμετρο από βότσαλα όπου υπάρχει ώστε να είναι εύκολη η διέλευση νερού  

Αφαιρέστε ανεπιθύμητα φυτά
Γράφουμε  αυτό το  άρθρο Φεβρουάριο, όπου  μερικά ποώδη φυτά και σπόροι είναι ακόμα αδρανεί. Ωστόσο, ορισμένα ανεπιθύμητα φυτά είναι πολύ εύκολα να τα δείτε τώρα. Μιλώ ειδικά για τα φυτά αγρωστώδη και επιθετικά ζιζάνια .
       Επίσης οι σπόροι  δένδρων - όπως αίλανθοί- μπορούν και θα καταστρέψουν την στεγανοποίηση με την πάροδο του χρόνου και να βαρύνουν σημειακά την στέγη . Κάθε φορά που βρίσκεστε στην οροφή και βρείτε ένα φυτρωμένο σπόρο  δέντρου, άμεσα  κάντε τραβήξετε και αφαιρέστε το . Είμαι βέβαιος ότι δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσω να είστε πολύ προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε εργαλεία κήπου σε μια πράσινη στέγη. Υπάρχει μόνο μια πεπερασμένη ποσότητα υποστρώματος (καλλιεργητικό μέσο) επάνω εκεί και μερικές συγκεντρώσεις έχουν πολύ λίγα στρώματα υποδομής   για να προστατεύσουν τη στεγανοποίηση.


Εφαρμόστε οργανική  λίπανση  οροφής
Τα φυτά που χρησιμοποιούνται συχνά σε πράσινες στέγες δεν  είναι απαιτητικά  όταν πρόκειται για λίπασμα. Ωστόσο, εάν θέλετε μια καταπληκτική έκθεση υγιειών φυτών αυτό το καλοκαίρι, η τροφή είναι απαραίτητη.
Υποχρεωτικά  οργανικό λίπασμα. Φροντίστε ακόμα περισσότερο μοιράζοντας και κομπόστα στην στέγη , και  περιμένετε έως ότου η βροχή μαζί με  Μητέρα Φύση να λειτουργήσει  για σας.

Επισκευή γυμνών περιοχών
Οι περιοχές χωρίς φυτά σε μια πράσινη οροφή δημιουργούνται έιτε από αποτυχία άρδευσης το καλοκαίρι ή από παγετούς . Ορισμένα είδη μέλισσας αρέσει να φωλιάζουν στο υπόστρωμα και μερικά πλάσματα αρέσκονται στον ήλιο σε ζώνες χωρίς φυτά αλλα αυτό αισθητικά δεν είναι επιθυμητό, ούτε βοηθούν τα φυτά με την σκίαση στην εξοικονόμηση ενέργειας . Εάν αισθάνεστε ότι υπάρχουν πάρα πολλά γυμνά μπαλώματα στην πράσινη στέγη σας, έχετε αρκετές επιλογές.
·         Επιτρέψτε στη Μητέρα Φύση να αποικίσει το χώρο - είναι εκπληκτικό αυτό που θα αναπτυχθεί εκεί που το περιμένετε λιγότερο.
·         Σπείρετε μερικούς σπόρους. Οι σπόροι αγριολούλουδου είναι ευρέως διαθέσιμοι αλλά επιλέγετε προσεκτικά το είδος σας. Εάν η οροφή σας έχει ρηχή στρώση υποστρώματος, οι επιλογές σας είναι περιορισμένες.
·         Χρησιμοποιήστε μοσχεύματα για να ανακατασκευάσετε την περιοχή. Τα Sedums είναι εύκολο να αναπτυχθούν από τα μοσχεύματα όπως και άλλα εροντα φυτα όπως διμορφοθήκη , γκαζανια κτλ . Περιμένετε μέχρι να περάσει ο κίνδυνος παγετού και στη συνέχεια να σπάσετε μικρά κομμάτια από τα φυτά που αναπτύσσονται αλλού στην οροφή. Απλά πιέστε τα κομμάτια πάνω στην επιφάνεια του υποστρώματος (θέλει λίγη βοήθεια σε νερό  για να τα κρατάνε υγρά μέχρι να αναπτυχθούν μικροσκοπικές ρίζες).
·         Για τα μεγαλύτερα  φυτά σε μια οροφή βαθύτερου υποστρώματος θα πρέπει να αγοραστούν από φυτώριο
·         Προκατασκευασμένοι τάπητες  . Για μεγαλύτερες περιοχές που χρειάζονται επισκευή, οι προετοιμασμένοι τάπητες είναι γρήγορη και εύκολη στην εγκατάσταση.

Προσθέστε μερικά ακόμα  στοιχεία άγριας πανίδας
Οι πράσινες στέγες έχουν πολλά οφέλη για εμάς. Σκέφτομαι τη μόνωση, τη διαχείριση των βρόχινων υδάτων, τη βελτίωση του θορύβου κλπ. Έχουν επίσης πολλά πιθανά οφέλη για την άγρια ​​πανίδα. Γιατί να μην προσθέσετε ένα ξενοδοχείο εντόμων, σημείο με ένα λεκανάκι νερό για τα πουλιά και τα έντομα )από το σύστημα άρδευσης. Αν η στέγη σας είναι σημαντικού μεγέθους , ένας μικρός σωρός από άμμο κάνει ένα εξαιρετικό μέρος για να φωλιάζουν οι μέλισσες και τα πουλιά να κολυμπούν δινοντας υγεία στον χώρο σας 

 Εάν δεν κάνετε τίποτα άλλο στην πράσινη στέγη σας αυτή την άνοιξη, παρακαλώ μην παραμελείτε να την λιπάνετε!!. Θα επωφεληθείτε από την αποτελεσματικότερη μόνωση, τον πιο δροσερό αέρα και (ανάλογα με το είδος που μεγαλώνει εκεί) μια καλύτερη εμφάνιση λουλουδιών.

 Κώστας Τάτσης 
 ΜSc Γεωπόνος 

φωτογραφίες από το διαδύκτιο ή από  εργα της ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ ΕΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου