Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Κλιματισμός : Ακριβός και ενεργοβόρος, Συγκρίσεις με άλλες λύσεις

Κλιματισμός : Ακριβός και ενεργοβόρος







Γνωρίζετε ότι τα κλιματιστικά είναι οι πλέον ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές, που επιβαρύνουν τόσο το περιβάλλον όσο και την τσέπη μας; Μήπως λοιπόν, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, ήρθε η ώρα να αναλογιστούμε πως μπορούμε να δροσιστούμε με λιγότερη ενέργεια και λιγότερα χρήματα; 
     Το WWF Ελλάς σας προτείνει εναλλακτικούς τρόπους για να εξασφαλίσετε την επιθυμητή δροσιά, αλλά και τη δυνατότητα μέσα από το www.ecotopten.gr να επιλέξετε το πιο «πράσινο» κλιματιστικό.
    Tα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα η μείωση της θερμικής καταπόνησης κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών έχει συνδεθεί αποκλειστικά με τη χρήση κλιματιστικού. Κάθε καλοκαίρι το σύστημα διανομής ηλεκτρισμού φτάνει στα όρια του και η ζήτηση ενέργειας εκτινάσσεται στα ύψη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αυξημένους λογαριασμούς ηλεκτρισμού, αλλά και περαιτέρω επιδείνωση των ασφυκτικών συνθηκών στο κέντρο αστικών πόλεων λόγω της θερμότητας που εκπέμπουν τα κλιματιστικά.
      Εν όψει ενός θερμού, όπως πάντα, καλοκαιριού, το WWF Ελλάς προτείνει εναλλακτικούς τρόπους δροσισμού που θα βοηθήσουν και το περιβάλλον και την τσέπη μας:

Ανεμιστήρες οροφής: υπολογίζεται ότι το κέρδος από την επιλογή ανεμιστήρα οροφής αντί κλιματισμού κατά τη διάρκεια του καλοκαιρού μπορεί να ανέλθει περίπου σε 36€ και σε 300 κιλά CO2[1].
Φυσικός αερισμός: Ο φυσικός αερισμός επιτυγχάνει ταυτόχρονα την απομάκρυνση της θερμότητας από το κτήριο, αλλά και από το ανθρώπινο σώμα δημιουργώντας συνθήκες θερμικής άνεσης.
Φύτευση μπαλκονιών και ταρατσών: Εκτός από τη θερμομόνωση που προσφέρουν οι φυτευμένες ταράτσες, βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, το μικροκλίμα και την οπτική άνεση των αστικών χώρων.
Βαφή των εξωτερικών επιφανειών με ανοικτά χρώματα: Οι ανοικτόχρωμες επιφάνειες ανακλούν την προσπίπτουσα ακτινοβολία και εμποδίζουν την απορρόφησή και τη μετάδοσή της στο εσωτερικό του κτηρίου.
Φυσικός φωτισμός: βοηθάει επίσης στη διατήρηση των θερμοκρασιακών στάθμεων σε χαμηλά επίπεδα, αφού συντελεί στη μικρότερη χρήση τεχνητού φωτισμού, ο οποίος εκτός από τη λάμψη παράγει και θερμότητα.
        Αν παρόλα αυτά, ανήκετε σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού ή η επιλογή κλιματιστικού είναι μονόδρομος, τώρα έχετε τη δυνατότητα να αγοράσετε εκείνο με τη χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας με ένα μόνο «κλικ» στην ιστοσελίδα www.ecotopten.gr. Τοecotopten.gr είναι το μοναδικό ελληνικό διαδικτυακό εργαλείο αναζήτησης, με την αναγνώριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρουσιάζει τα air condition με τη χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, και παρέχει συμβουλές για την ορθότερη εγκατάσταση, χρήση και συντήρηση του κλιματιστικού. Πέρα από τα κλιματιστικά, στο ecotopten.grμπορείτε να ενημερωθείτε για τα αποδοτικότερα προϊόντα από πλευράς κατανάλωσης ενέργειας που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, όπως συσκευές ψυγείου, οθόνες υπολογιστών και εκτυπωτικά πολυμηχανήματα.
       Στόχος του ecotopten.gr είναι να στρέψει τους καταναλωτές σε λύσεις πιο φιλικές για το περιβάλλον, και τους εισαγωγείς και έμπορους στην προώθηση το πιο «πράσινων» προϊόντων.            Αλλάζοντας τις καταναλωτικές μας συνήθειες και χρησιμοποιώντας συσκευές ενεργειακά αποδοτικότερες, μειώνουμε την κατανάλωση ενέργειας και επομένως την ανάγκη για παραγωγή ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό, πέρα από τα χρήματα που εξοικονομούμε, συμβάλλουμε στη μείωση των εκπομπών CO2 και βάζουμε ένα λιθαράκι στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου