Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Κρεμαστοί κήποι σε οδογέφυρα μαζεύουν το 20% των εκπομπών CO2

Το γαλλοβραζιλιανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Triptyque Architecture αποκάλυψε ένα φιλόδοξο σχέδιο μετατροπής ενός απρόσωπου και παραμελημένου οδικού κόμβου σε ένανζωντανό δημόσιο χώρο πρασίνου.
Σε συνεργασία με τον γνωστό αρχιτέκτονα τοπίου Ζιλ Μπλανς, οι αρχιτέκτονες προτείνουν τη φύτευση φυτών που απορροφούν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα σε μήκος τριών χιλιομέτρων επί του υπερυψωμένου τμήματος του κόμβου. Υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα απορροφηθεί ποσοστό 20% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται τοπικά.
Η οδογέφυρα Minhocão κατασκευάστηκε το 1971 σε μια περίοδο ταχείας εξάπλωσης της πόλης του Σάο Πάολο. Όμως, η ηχορρύπανση και η ατμοσφαιρική ρύπανση από την κίνηση των οχημάτων μετέτρεψαν την πρακτική οδογέφυρα σε «κατάρα» για τους κατοίκους της περιοχής.
Κατόπιν διαβούλευσης με την τοπική κοινότητα, οι αρχιτέκτονες πρότειναν μια ιδέα μεταμόρφωσης της παραμελημένης περιοχής σε έναν φιλικό αστικό χώρο που θα αντιπροσωπεύει την τοπική ταυτότητα.
Στόχος είναι ο ανοιχτός χώρος που θα δημιουργηθεί να εξελιχθεί σε σημείο συνάντησηςπαράλληλα με το πρακτικό όφελος από τη μείωση των ρύπων.
Η επιλογή των φυτών έγινε με κριτήριο την απορροφητική τους ικανότητα ώστε το 20% του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύουν τα διερχόμενα οχήματα να απορροφάται.
Οι αρχιτέκτονες έδωσαν, επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα στον φυσικό φωτισμό και για την άρδευση του πρασίνου με όμβρια ύδατα που θα συλλέγονται σε δεξαμενές.
Μετά την ολοκλήρωση του έργου, ο χώρος θα μπορεί να χρησιμοποιείται για πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις και θα χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα: πολιτισμός, φαγητό, υπηρεσίες και καταστήματα.
πηγη: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου