Σάββατο 30 Μαΐου 2015

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ Οι Παριζιάνοι σεφ βρίσκουν τα υλικά τους στις ταράτσες -Οι κήποι στα κτίρια που έχουν γίνει τάση

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ


Οι Παριζιάνοι σεφ βρίσκουν τα υλικά τους στις ταράτσες -Οι κήποι στα κτίρια που έχουν γίνει τάση

 Στη σκιά του πύργου του Αιφελ, ένας σεφ με το ψηλό χαρακτηριστικό καπέλο του, μαζεύει βότανα, ανάμεσα σε παρτέρια με φράουλες και ντομάτες.
Δεν είναι ο μόνος. Στο κέντρο του Παρισιού έχουν κάνει σύνθημά τους το «τρώτε ντόπια προϊόντα» και εφοδιάζουν τις κουζίνες τους με υλικά που μόλις λίγο πριν έχουν κοπεί από τους κήπους που βρίσκονται στις ταράτσες των εστιατορίων.
 «Οι σαλάτες μας αλλάζουν κάθε ημέρα, ανάλογα με το τι μαζεύουμε και χωρίς την ανάγκη να μεταφερθούν, τα υλικά είναι πιο φρέσκα», λέει ο Ογκιέ Ποτιέζ, του εστιατορίου Frame, μιλώντας στο AFP ενώ ταυτόχρονα γεμίζει το καλάθι του στον κήπο.
Δεν υπάρχουν όμως μόνο κήποι αλλά και κοτέτσια, με τις κότες να τρώνε τα υπολείμματα από την κουζίνα, αλλά και μελίσσια στις ταράτσες! Βέβαια, όπως γίνεται κατανοητό, ακόμη και ένας κήπος 600 τετραγωνικών, όπως αυτός στην οροφή του συγκεκριμένου εστιατορίου, δεν αρκεί για να παράσχει όλες τις προμήθειες.
 Από τους πρώτους που το ξεκίνησαν ήταν ο Γιανίκ Αλενό, ο οποίος έφτιαξε έναν μικρό κήπο με βότανα πάνω από το εστιατόριό του, Le Terroir Parisien. Σε αυτό τον βοήθησε ο μηχανικός με οικολογική συνείδηση, Νικολά Μπελ, ο οποίος στη συνέχεια επιμελήθηκε και τον αντίστοιχο κήπο του ξενοδοχείου Pullman.
Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες του ίδιου, η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν επηρεάζει τα φυτά που καλλιεργούνται ψηλά και όχι στο έδαφος, ενώ δίνουν βάση στις οργανικές καλλιέργειες, τοποθετώντας για παράδειγμα βασιλικό και γαρύφαλλα δίπλα στις ντομάτες για να κρατούν μακριά ό,τι μπορεί να βλάψει τα φυτά.


Πηγή: iefimerida.gr 

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΕΝΑ.... ΛΙΒΑΔΙ ΜΕ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ!!!






ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΕΝΑ.... ΛΙΒΑΔΙ ΜΕ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ!!!




Αυτή η κατοικία βρίσκεται στην Chiba της Ιαπωνίας, σε μια τοποθεσία ανάμεσα στα βουνά και τη θάλασσα και είναι έργο του αρχιτέκτονα Hiroshi Nakamura. Εκτός από τις αρχιτεκτονικές και αισθητικές αρετές της κατασκευής, που ακολουθούν τη μινιμαλιστική ιαπωνική παράδοση, το εξέχον στοιχείο είναι η πράσινη στέγη της, η οποία έχει στεγανοποιηθεί και καλυφθεί με χώμα της περιοχής. Η βλάστηση που εκτείνεται σε όλη την επιφάνεια της στέγης είναι αυτόχθονη και απόλυτα ενταγμένη στο περιβάλλον
. Επίσης, το κονίαμα που έχει χρησιμοποιηθεί στους τοίχους, παρασκευασμένο με τοπικές πρώτες ύλες, μιμείται τέλεια τις αποχρώσεις του εδάφους, ενώ τα μεγάλα ανοίγματα ευνοούν τη φυσική ανανέωση του αέρα στους εσωτερικούς χώρους και, βέβαια, επιτρέπουν την άμεση οπτική επαφή με το υπέροχο τοπίο!

Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα βιώσιμης αρχιτεκτονικής με πράσινη στέγη!

Πηγή: nakam. info/ Goulandris Natural History Museum 


Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Κήποι οροφής για πράσινο στην πόλη







 
 Η τάση  για  πράσινες οάσεις  μέσα στην πόλη και η μόδα των κρεμαστών  κήπων   είναι καλό για το περιβάλλον

           Με την αύξηση του αστικού πληθυσμού γίνεται όλο και περισσότερο σημαντική η  τάση για δημιουργία  χώρων πρασίνου αξιοποιώντας αχρησιμοποίητο κενό στην πόλη ή χώρους που βρίσκονται σε παρακμή(τα περισσότερα πάρκα μας είναι σε τέτοια κατάσταση). Οι κήποι στις οροφές,  είναι μια πράσινη όαση που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν  αποκλειστική υπερηφάνεια των πόλεων της βόρειας Ευρώπης, γίνονται πραγματικότητα  σήμερα και στην Ελλάδα.
             Όλο και περισσότεροι Έλληνες μέσα στην πόλη με  την προφανή έλλειψη χώρου,  επιθυμούν έναν κήπο ή ένα μικρό κήπο, έχουν σαν  λύση για τις επιθυμίες τους την Πράσινης Στέγη  όπως σε  στέγες γκαράζ,  βεράντες  η και ταράτσες. Στην πραγματικότητα, όλο και περισσότεροι αρχιτέκτονες, αρχιτέκτονες τοπίου   κατευθύνουν τις προτάσεις τους προς αυτή την λύση για τους πελάτες που θέλουν να περιβάλλουν τον εαυτό  με πράσινο, ενώ διαμένουν στην πόλη.
             Η πράσινη στέγη, όμως, δεν είναι πολυτέλεια  γιατί είναι σε θέση να αποδώσει οικονομικά και να αποσβέσει το κόστος της, ενώ θα είναι και ένας κήπος όπου μπορείτε να χαλαρώσετε και να αναζωογονηθείτε και κοστίζει πολύ λιγότερο από την γή που είναι είναι πανάκριβη σε όλες τις μεγαλουπόλεις  Στην περίπτωση μεγαλύτερων κατασκευών όπως αυτή του Ιδρύματος Νιάρχου στις Τζιτζιφιές   αυτές αποτελούν   κομβικό στοιχείο στην αναζωογόνηση υποβαθμισμένων αστικών περιοχών, και  μέσω πολιτικών και  αειφόρο σχεδιασμό και  αλλάζουν το κλίμα στην πόλη
         Η πράσινη στέγη επιτρέπει την δημιουργία  πραγματικών κήπων στις στέγες, βεράντες, οροφές χώρων στάθμευσης και όλα τα ανεκμετάλλευτα σημεία μιας οικοδομής Οι λύσεις αυτές δεν έχουν μόνο ένα καθαρό αισθητικό ρόλο και τη βελτίωση του τοπίου, αλλά είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της ενεργειακής οικονομίας,  βελτίωση του περιβάλλοντος, ακόμη και σε περιφερειακή κλίμακα, με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις.Δημιουργούν και υπεραξίες στο ίδιο το ακίνητο
Εκτός από την αύξηση της αξίας του ακινήτου, οι κρεμαστοί κήποι παρέχουν αδιαμφισβήτητα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη .  
Πηγαίνοντας σε λεπτομέρειες μπορεί κανείς να εντοπίσει μια σειρά από περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα , όπως:
- Βελτίωση του κλίματος: η πράσινη στέγη βοηθά στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
-Οι κρεμαστοί κήποι συμβάλλουν στην προστασία της βιοποικιλότητας,δημιουργώντας μικρο-ενδιαιτήματα στην πόλη
- Κατακράτηση νερού (που μπορεί να αγγίξει  το 70-90%) και έτσι να ελαφρύνει το φορτίο στο δίκτυο  σε περίπτωση ιδιαίτερα ακραίων καιρικών φαινομένων και   επαναχρησιμοποίηση του βρόχινου νερού για άρδευση, 
- Φιλτράρισμα της σκόνης (10-20% λιγότερο) και  συγκράτηση των θρεπτικών ουσιών από τον αέρα και τη βροχή.
- Μείωση των επιπτώσεων  στην περίπτωση των νέων κατασκευών.
- Προστασία από το θόρυβο και ηχομόνωση των επιφανειών κορυφής.
- Θετικά επηρεάζουν το κλίμα εσωτερικού χώρου.
Η πράσινη στέγη αποφέρει επίσης σημαντικά οικονομικά οφέλη απτά τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, όπως η ανθεκτικότητα της στεγάνωσης - μέσω της προστασίας από την κακοκαιρία και κύρια τον ήλιο που δρα καταλυτικά στην γήρανση των υλικών= μια καλύτερη θερμομόνωση του κελύφους και, επομένως, εξοικονόμηση ενέργειας και την αύξηση της αξίας ιδιοκτησίας .
Προφανώς δεν υποτιμούμε τη δυνατότητα αξιοποίησης πιθανών οικονομικών κινήτρων που παρέχονται  μέσα από το νέο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΏ και έτσι να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας.
Κώστας Τάτσης
 MScΓεωπόνος 
Ειδικός στα φυτεμένα δώματα

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

NOMIKO ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΠΕΡΓΚΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πέργκολες

Η πέργκολα έχει χαρακτηρισθεί ως μια κατασκευή για τη στήριξη φυτών. Με πληθώρα εγκυκλίων και διευκρινιστικών απαντήσεων (και ορισμένες φορές αντικρουόμενες) προς τα Πολεοδομικά Γραφεία ανά την Ελλάδα έχουν ρυθμιστεί θέματα που αφορούν στα υλικά κατασκευής της, στο ύψος της, στις αποστάσεις από το κτίριο και από τα όρια του οικοπέδου, αν απαιτείται οικοδομική άδεια ή όχι κ.λ.π.

Σύμφωνα το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ, Ν.4067/2012 – ΦΕΚ 79/9-4-2012):
§ Ο ορισμός της πέργκολας (αρθ.2- § 60) είναι ο ακόλουθος: «Πέργκολα είναι η εξωτερική ασκεπής σταθερή κατασκευή με μέγιστο ύψος τα τρία μέτρα, που προορίζεται για την αναρρίχηση των φυτών ή την τοποθέτηση προσωρινών σκιάστρων από ύφασμα, καλαμωτή και κινητά στοιχεία, αποκλειομένων οποιωνδήποτε άλλων κατακόρυφων στοιχείων πλήρωσης του φέροντα οργανισμού της κατασκευής.»
§ Για την κατασκευή της δεν απαιτείται Άδεια Δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας (αρθ.4- §3η): «3. Δεν απαιτείται Άδεια Δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, για τις ακόλουθες εργασίες: ….. η. Κατασκευή πέργκολας σε ισόγειους υπαίθριους χώρους κατοικιών ή στον περιβάλλοντα ακάλυπτο χώρο.» Βέβαια με την παραπάνω προσέγγιση, στην περίπτωση που έχουμε πέργκολα σε όροφο θα απαιτηθεί Άδεια Δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.
§ Η επιφάνεια της πέργκολας δεν υπολογίζεται στην κάλυψη του οικοπέδου (αρθ.12 §4δ ).
§ Οι πέργκολες (εφόσον χρησιμοποιούνται για τη στήριξη φυτών) μπορούν να κατασκευάζονται στο χώρο φύτευσης του υποχρεωτικά ακάλυπτου χώρου του οικοπέδου και συνυπολογίζονται σε αυτόν (αρθ.17- §2α): «Ο υποχρεωτικά ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου τουλάχιστον κατά τα 2/3  του πρέπει να παραμένει χωρίς επίστρωση και να φυτεύεται, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις. Στον υπολογισμό της φύτευσης συμμετέχουν οι ασκεπείς κατασκευές για την υποδοχή στοιχείων νερού και οι πισίνες σε ποσοστό 50% της επιφάνειάς τους. Οι πέργκολες εφόσον είναι ασκεπείς και προορίζονται για στήριξη φυτών μπορούν να κατασκευάζονται στην επιφάνεια του χώρου φύτευσης, χωρίς περιορισμό διαστάσεων και θέσης.»
§ Οι πέργκολες μπορούν να κατασκευάζονται επίσης στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου πέραν αυτού που θεωρείται υποχρεωτικός για φύτευση (αρθ.17 §7α): «7. Επί των ακάλυπτων χώρων του οικοπέδου και εφόσον καλύπτεται η υποχρέωση για φύτευση, σύμφωνα με την παράγραφο 2, επιτρέπονται οι παρακάτω κατασκευές: α) Πέργκολες με προσωρινά σκίαστρα.»
§ Η πέργκολα μπορεί να τοποθετηθεί και πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής αρκεί να μην παραβιάζει το ιδεατό στερεό (αρθ.19 §2στ). Θεωρείται αυτονόητο ότι σε κτίριο που δεν φτάνει στο μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος  δεν τίθεται θέμα αρκεί να μην παραβιάζει σε κάποιο σημείο το ιδεατό στερεό: «2. Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής και μέσα στο ιδεατό στερεό επιτρέπονται: στ) Κατασκευές για τη στήριξη των φυτών, πέργκολες που μπορούν να επικαλύπτονται από ελαφρά εύκαμπτα υλικά ή κινητά συστήματα, καλαμωτές, φωτοβολταϊκά πανέλα και μόνο σε οριζόντια θέση.»

Σύμφωνα με το άρθρο 48 του Ν.4178/2013 με το οποίο τροποποιείται ο Ν.4067/21012 (ΝΟΚ) κάθε κατασκευή πέργκολας ανεξαρτήτως θέσης απαιτεί τουλάχιστον Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας:

«Άρθρο 48. Παρ.2. Έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, απαιτείται για τις ακόλουθες εργασίες σε κτίρια που υφίστανται νόμιμα:
ιστ. Κατασκευή πέργκολας σε ισόγειους ακάλυπτους χώρους ή στον περιβάλλοντα ακάλυπτο χώρο ή στην πρασιά ή στο δώμα ή στους ανοιχτούς εξώστες ή σε βεράντες ισογείων και ορόφων.»

Σε αυτή την περίπτωση η κατασκευή της μπορεί να γίνει με τη διαδικασία Έγκρισης Εργασιών Μικρής Κλίμακας (σύμφωνα με την τελευταία Απόφαση 55174/04-10-2013).
«ιστ. Για την κατασκευή πέργκολας σε ισόγειους ακάλυπτους χώρους, ή στον περιβάλλοντα ακάλυπτο χώρο, ή στην πρασιά ή στο δώμα ή στους ανοιχτούς εξώστες ή σε βεράντες ισογείων και ορόφων κατατίθενται τα εξής :
1) κάτοψη και όψη σε κλίμακα 1:100
2) αντίγραφο τοπογραφικού διαγράμματος της οικοδομικής αδείας ή της άδειας δόμησης εφόσον υφίσταται ή του προσαρτώμενου σε δικαιοπραξία, με την υπό κλίμακα, αποτύπωση των εγκαταστάσεων (θέση, διαστάσεις, αποστάσεις κτλ).
3) δήλωση του Μηχανικού ότι δεν παραβιάζεται το ιδεατό στερεό του κτιρίου.»
Καθώς ο ΝΟΚ δεν περιορίζει το υλικό κατασκευής της πέργκολας, δεν επιβάλλεται να είναι ξύλο αλλά μπορεί να είναι από οποιοδήποτε υλικό, π.χ. σίδηρος , αλουμίνιο ακόμη και οπλισμένο σκυρόδεμα (ανάλογες διευκρινίσεις έχουν γίνει και στο ΓΟΚ/85). Ο μοναδικός περιορισμός που μπορεί να τεθεί, είναι από την πλευρά του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (στις περιπτώσεις όπου αυτή έχει αρμοδιότητα) και αφορά στη αρχιτεκτονική εναρμόνιση της πέργκολας με το κτίριο ή το οικιστικό σύνολο. Τέλος, θα πρέπει να τονισθεί ότι ο ΝΟΚ (όπως και ο προηγούμενος ΓΟΚ) ενώ γενικά δεν απαιτεί άδεια για την κατασκευή πέργκολας, στο άρθρο 2 – §35 ορίζει ως κατασκευή το κάθε ασφαλές τεχνικό έργο, ορισμός που παραπέμπει σε στατική μελέτη και κατ’ επέκταση σε Άδεια Δόμησης (στην Εγκ-54435/39/18-6-98 που αφορά στο ΓΟΚ/85, διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση των κατασκευών από ελαφρά συναρμολογούμενα υλικά δεν απαιτείται οικοδομική άδεια ενώ στην περίπτωση από άλλα υλικά όπως οπλισμένο σκυρόδεμα, απαιτείται, τόσο για την υπό κατασκευή πέργκολα αλλά και για πιθανή στατική επιβάρυνση μέρους ή του συνόλου του υφιστάμενου κτιρίου). Ειδικά για την περίπτωση αυτή, στην πράξη έχει υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση τόσο μεταξύ Πολεοδομικών Γραφείων όσο και υπαλλήλων του ίδιου Γραφείου. Για παράδειγμα σε πέργκολα από οπλισμένο σκυρόδεμα σε δώμα μπορεί να ζητηθεί στατική μελέτη μόνο για την πέργκολα χωρίς αποτίμηση της επιρροής αυτής και στατικό έλεγχο του υπάρχοντος κτιρίου και ο οποίος να αντικατασταθεί από μια δήλωση στατικής επάρκειας γεγονός που σύμφωνα με τα παραπάνω δεν προβλέπεται από κάποια διάταξη. Βέβαια η κατασκευή τέτοιας πέργκολας σε όροφο ή δώμα υπάρχοντος είναι πολύ σπάνια περίπτωση (ακόμη και σε περίπτωση που το αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα απαιτεί στοιχεία πέργκολας από σκυρόδεμα προτιμάται η λύση μεταλλικού ή ξύλινου σκελετού και στη συνέχεια η επένδυση αυτού με τσιμεντοσανίδα).

Σε κάθε περίπτωση όταν έχουμε κατασκευή πέργκολας από μη ελαφρά συναρμολογούμενα υλικά σε υφιστάμενο κτίριο είτε σε επαφή είτε πάνω σε αυτό, θα πρέπει να υποβάλλεται φάκελος  στο αρμόδιο Πολεοδομικό Γραφείο και να γίνεται αναθεώρηση της υπάρχουσας οικοδομικής άδειας εφόσον αυτή είναι σε ισχύ ή να εκδίδεται νέα άδεια δόμησης για τη συγκεκριμένη κατασκευή.

Συντάκτης κειμένου:

Τσούτσης Χρήστος, Πολιτικός Μηχανικός
 στα πλαίσια του εργου «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΙΙΙ: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΑ ΤΕΙ», έργο «Αξιολόγηση επιδράσεων σχετικά με εγκατάσταση πράσινου σε κτήρια και ανάπτυξη καινοτόμων υδροπονικών κατασκευών για φυτεύσεις» (HSoB

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ, ΑΘΛΗΤΙΚΟ , ΕΙΔΗΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ, ΑΘΛΗΤΙΚΟ , ΕΙΔΗΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ 
ΑΡΜΕΝΙΑΣ

LUSINE BAGHDASARYAN & ARAM SHAHOYAN



ARMENIAEDUCATION CENTERNEWSSPORTS CENTER

EDUCATIONAL AND SPORT CENTRE FOR YOUTH 

BY LUSINE BAGHDASARYAN & ARAM SHAHOYAN

Educational and Sport CentreΕπέλεξα το θέμα του έργου, επειδή είμαι πολίτης της πόλης που θα κατασκευαστεί το κέντρο και γνωρίζω τα μεγάλα προβλήματα της πόλης, εκ των οποίων το πιο σημαντικό είναι η μεγάλη έλλειψη θέσεων εργασίας και ανάπτυξης στους νέους  ανθρώπους.

I chose the theme of the project, because I’m  a citizen of the city Artashat and know  the major problems of the city, of which the most important are the residents with great scarcity of jobs and the development of young people.
Educational and Sport Centre
Για την επιλογή περιοχής του έργου, ελήφθησαν υπόψη παράγοντες, όπως η εγγύτητα στο σταδίου της πόλης, και στο σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης , η μεγάλη επιφάνεια που βρίσκεται σε κακή κατάσταση,και  δεν χρησιμοποιείται, η θέα του Όρους Αραράτ ως φόντου , που τωρα  κρύβεται από ορισμένες υφιστάμενα κτίρια.


While for the project area selection, were taken into consideration these factors benefits, such as the proximity of the stadium of the city, and the secondary school № 3, the large surface area in poor condition not used, the sight of Mount Ararat as background, now hidden by some existing buildings.
Educational and Sport Centre
Μια άλλη σημαντική πτυχή είναι ότι ο κεντρικός δρόμος που συνδέει την πρωτεύουσα Ερεβάν  με την Artashat. Στο  το έργο  δίνεται μεγάλη έμφαση και  στο κλίμα το οποίο είναι πολύ ξηρό με ζεστά καλοκαίρια και κρύους χειμώνες. Για να λύσει αυτό το πρόβλημα, στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής θα πρέπει να φυτευτεί με δέντρα και θάμνους, ενώ θα  υπάρχει και μια μικρή λίμνη κοντά στο κτίριο.


Another important aspect is that the main road linking the capital Yerevan Artashat. The project pays attention to the climate which is quite dry with hot summers and cold winters. To solve this problem, in most of the area will be planted with trees and shrubs, and there is also a small pond near the building.
Educational and Sport CentreΑυτό θα  αμβλύνει το πρόβλημα με το κλίμα  στην πόλη και μαζί με την επίλυση αυτού του προβλήματος, -συμπεριλαμβανομένων των πράσινων στεγών-, τα οποία έχουν σχεδιαστεί κυρίως στον τομέα του χορού, θα προστατεύει το εσωτερικό του κτιρίου από την καλοκαιρινή ζέστη και το χειμώνα το κρύο. Το κέντρο αποτελείται από ακαδημαϊκούς τομείς, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.

This will mitigate climate city and together with the solution of this problem, including green roofs, which are designed in particular in the field of dance, will protect the interior of the building from the summer heat and winter cold. The center is made up of academic fields, cultural and sporting activities.
Educational and Sport CentreΟ τομέας Χορού και Αθλητισμού είναι κοντά μεταξύ τους , αλλά μακριά από το τμήμα εκπαίδευσης, έτσι ώστε τα θορυβώδη τμήματα να  είναι ξεχωριστά από τα  κτίρια με ανάγκη ησυχίας . Η γενική άποψη του κτηρίου μοιάζει με έναν συγκεκριμένο τύπο νέφους  που ονομάζεται  σύννεφα σωρείτες , εξ αιτίας της οποίας το εκπαιδευτικό τμήμα του μεγάρου  σχεδιάστηκε στην  μορφή μιας βεράντας.

The sector Dance and Sport are close but far away from the education department, so departments noisy are  separate  from silent building. The general view of the building looks like a specific type of cloud called lenticular clouds, due to which the educational department of the palace received in the form of a terrace.
Educational and Sport CentreΤο Τμήμα Παιδείας έχει τέσσερις ορόφους, ο κάθε όροφος έχει ύψος 4,5 μέτρα, το οποίο δίνει το συνολικό ύψος των 18 μέτρων. Ως αποτέλεσμα, η όμορφη  θέα στο όρος Αραράτ   μπορεί να υπάρχει αλλά  το σχήμα της  ταράτσας, οπτικά το στερεό   τους κτιρίου φαίνεται να είναι χαμηλότερο

The Education Department has four floors, each floor has a height of 4.5 meters, which gives the total height of 18 meters. As a result the picturesque view of Mount Ararat might be closed, however, due to the shape terrace, the visual height of the building department seems to be lower.
Educational and Sport Centre
Η τοποθέτηση του κτιρίου στην περιοχή του έργου  έγινε έτσι ώστε να  δώσει το αποτέλεσμα της προοπτικής. Η οροφή του τμήματος χορού είναι σχεδιασμένη με τη μορφή ενός κεκλιμένου επιπέδου, το οποίο κατευθύνεται από το σημείο του εδάφους στην οροφή της  και είναι δίοδος δίοδος που συνδέει  και όλα τα τμήματα και  κτίρια μαζί. Θα χρησιμεύσει επίσης ως ένα κατάστρωμα παρατήρησης.


In the project area is chosen the position of the building to give the effect of perspective. The roof of the dance department is designed in the form of a ramp, which is directed by the sign of the ground to the roof of the passage overgound that connects all the buildings department together. It will also serve as an observation deck.
Educational and Sport CentreΣτη μέση του τμήματος της εκπαίδευσης έχει επίσης σχεδιαστεί ένα ενιαίο κέντρο  σύνδεσης και   κύριο σύστημα επικοινωνίας. Ο αριθμός των ραμπών και ανελκυστήρων βασίζεται στο γεγονός ότι η CENER είναι σχεδιασμένη για άτομα με ειδικές ανάγκες. Υπάρχει επίσης μια  διώροφη αίθουσα εκθέσεων, έτσι ώστε οι ακτίνες του ήλιου δεν θα βλάπτουν τις εικόνες που εκθέτονται.

In the middle of the department of education has also been designed as a flight of winding main communication system. The number of ramps and lifts is based on the fact that the Cener is designed for disabled. There is also a two-storey exhibition hall located in the basement, so that the sun’s rays do not damage the images displayed.
Educational and Sport Centre
Το κτήριο  έχει  μια πηγή φυσικού φωτισμού και αερισμού. Το έργο περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες, πολιτιστικές και αθλητικές  Σκάκι, Πληροφορικής , τις Ξένες γλώσσες, Βιβλιοθήκη, Γλυπτικής και Ζωγραφικής, Γκαλερί, το Χορό, Πάλη, Βόλεϊ και Μπάσκετ, και τέλος  Κολυμβηση.


However, it has also a source of natural lighting and ventilation. The project includes the following sections, cultural and sporting academics: Chess, Computer, skills, foreign languages, Library, sculpture and painting, gallery, dance, wrestling, volleyball and basketball courts, swimming pool. 
Courtesy by Aram Shahoyan.
Educational and Sport CentreLocation: Artashat, Armenia
Architect: Aram Shahoyan, Lusine Baghdasaryan
Adviser:  Emilya Sargsyan
Year: 2014
Educational and Sport CentreEducational and Sport CentreEducational and Sport CentreEducational and Sport CentreEducational and Sport CentreEducational and Sport Centre
Article by 
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2014/10/educational-sport-centre-youth-lusine-baghdasaryan-aram-shahoyan.html

Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Πολιτικές για τα φυτεμένα δώματα

Θέλει η Ελληνική πολιτεία να προχωρήσει το ζήτημα των φυτεμένων δωμάτων με όλα τα πλεονεκτήματα που έχουν  για τον πληθυσμό των πόλεων?
 Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα…..
 Συχνά η  απάντηση είναι ότι δεν υπάρχουν κονδύλια αλλά η βαθιά πεποίθηση είναι ότι δεν υπάρχει διάθεση .
Με πρόσχημα το πράσινο  πρόσφατα έχουν γίνει απαλλοτριώσεις από δήμος εκτάσεων που η σχέση κόστους και απόδοσης είναι πάρα πολύ μικρή Πχ η απαλλοτρίωση οικοπέδου στο κέντρο της πόλης με 5 εκ ευρώ είχε σαν απόδοση ένα χώρο με ελάχιστο πράσινο σχεδόν 100 τετραγωνικά περισσότερες πλακοστρώσεις ενώ αν είχαν δοθεί όλα για φυτεμένα δώματα η απόδοση σε πράσινο θα ήταν πάνω από 50 στρέμματα ….

Για να προχωρήσει το ζήτημα των φυτεμένων δωμάτων πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση και αυτό σημαίνει πολιτική πράξη    Υπάρχει μελέτη  από την  δρ Ηeleen Mees  από  το πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης  για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις ή οι δήμοι για να προωθήσουν τα φυτεμένα δώματα   όπου αναλύει την αποτελεσματικότητα των πολιτικών  σε πόλεις… πόσο μάλλον σε μας που δεν υπάρχει καν παρά μόνο ο νέος Οικοδομικός κανονισμός με τις αναφορές του και  οι κατευθυντήριες οδηγίες για την Μελέτη Φυτεμένων δωμάτων !
 Στην Στουτγάρδη και την Βασιλεία όπου ισχυρό πρόγραμμα με προνόμια επιδοτήσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις υπάρχουν πλέον 2,5 και 1 εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα φυτεμένα δώματα με την δεύτερη να έχει πληθυσμό μόλις 170χιλιάδων κατοίκων!!

Οι πολιτικές είναι σε δύο επίπεδα Το πρώτο νομοθετικό με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας σε φυτοκάλυψη, σε θερμομόνωση του κτηρίου και σε συγκράτηση των όμβριων και η δεύτερη αφορά τις επιδοτήσεις από τον δήμο  όταν κατασκευαστεί φυτεμένο δώμα.

 Η επιδότηση προέρχεται κύρια από τις εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης που αφορούν αυτά τα έξοδά αποχέτευσης από τους λογαριασμούς (στην Αθήνα είναι το 45%)αφού πέρα από την συγκράτηση του νερού μειώνει σημαντικότατα την απορροή των όμβριων αλλά και από τον ίδιο τον Δήμο όταν πχ γειτνιάζουν με χώρους πρασίνου οπότε βοηθούν ιδιαίτερα στη βελτίωση του φαινομένου της θερμικής νησίδας. 
Κωνσταντίνος Τατσης 
Γεωπόνος