Δευτέρα, 16 Ιουνίου 2014

Σχολικοί «πνεύμονες» πρασίνου

Συγκράτηση νερού στην υποδομή φυτεμένου δώματος


Σχολικοί «πνεύμονες» πρασίνου

Ημερομηνία δημοσίευσης: 12/6/2014

Η Περιβαλλοντικής Ομάδα του 1ου Γυμνασίου Πειραιά σε συνεργασία με την εταιρεία egreen έφτιαξαν το δικό τους φυτεμένο δώμα στον 5ο όροφο του σχολικού κτιρίου

Τα φυτεμένα δώματα της εταιρείας Egreen με την ολοκληρωμένη και πιστοποιημένη τεχνολογία egreen_ZinCo, δεν αποτελούν απλά μία λύση μόνωσης και εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά έναν ουσιαστικό «πνεύμονα» πρασίνου για κάθε αστικό περιβάλλον. Βελτιώνουν τόσο το μικροκλίμα των κτιρίων και της ευρύτερης περιοχής, όσο και τη διάθεση των ανθρώπων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρωτοβουλία της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 1ου Γυμνασίου Πειραιά και της υπεύθυνης καθηγήτριας κας Θυμαρά, οι οποίοι σε συνεργασία με την egreen, αποφάσισαν να δώσουν μία νότα αισιοδοξίας εν μέσω των δύσκολων συνθηκών για την Ελλάδα και τους έλληνες πολίτες.
Αφορμή αποτέλεσε ότι ακόμη και στις μέρες μας υπάρχουν σχολικά κτίρια χωρίς προαύλιο χώρο, με αποτέλεσμα οι συγκεντρώσεις για την προσευχή και τα διαλείμματα των μαθητών να λαμβάνουν χώρα στο δώμα του κτιρίου και στους διαδρόμους των ορόφων. 
Οι μαθητές του 1ου Γυμνάσιου Πειραιά, για παράδειγμα, έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα και συστεγάζονται στο πενταόροφο κτίριο της οδού Αφεντούλη, με τους μαθητές δύο Λυκείων. Το σχολικό συγκρότημα κυριολεκτικά κυριαρχείται από σκληρά υλικά (σκυρόδεμα, μωσαϊκά δάπεδα, μεταλλικές πόρτες) και είναι σκοτεινό, επηρεάζοντας την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου καθώς και την διάθεση των μαθητών.
Άρδευση του λαχανόκηπου

«Πράσινο» σχολείο και «πράσινη» παιδεία 
Εδώ και ένα χρόνο όμως, κάτι άλλαξε στο σχολείο… Οι μαθητές έκπληκτοι έρχονται σε επαφή για πρώτη φορά με ενδημικά αρωματικά φυτά, μαθαίνουν για τις πολλαπλές τους ιδιότητες και φυτεύουν ρόκα, λάχανο και μαρούλια στον δικό τους κήπο στον 5ο όροφο του κτιρίου. Οι καθηγητές αλλάζουν διάθεση και χαμογελούν. Το φυτεμένο δώμα της egreen, άλλαξε τα δεδομένα, δημιουργώντας νέο ενδιαφέρον για τους μαθητές, οι οποίοι πλέον στα διαλείμματά τους παράγουν λαχανικά και μυρίζουν λεβάντα, ρίγανη και θυμάρι. Αντίστοιχη εικόνα και στο 11ο Γυμνάσιο Πειραιά, η οροφή του οποίου φυτεύτηκε το 2007 σε μία ακόμη αντίστοιχη πρωτοβουλία της εταιρείας egreen. 
Περιβαλλοντική εκπαίδευση και συνείδηση
Οι μαθητές τόσο του 1ου όσο και του 11ου Γυμνασίου Πειραιά  ασχολούνται καθημερινά με τις «οικοστέγες» των σχολείων τους. Φροντίζουν και παρατηρούν τα φυτά και χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους για να κατανοήσουν τα διαφορετικά χρώματα, τις υφές καθώς και τον τρόπο λειτουργίας, ανάπτυξης και αναπαραγωγής των φυτών. Μαθαίνουν τα διαφορετικά φυτικά είδη και τα αναγνωρίζουν σε εξορμήσεις τους στο φυσικό περιβάλλον. Αντιλαμβάνονται την διατροφική αλυσίδα μέσω της παραγωγικής διαδικασίας λαχανικών. Διδάσκονται για την σημαντικότητα της εφαρμογής του πράσινου δώματος στην λειτουργία του χώρου τους καθώς και για τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από αυτή. Η περιβαλλοντική συνείδηση που αποκτούν οι μαθητές μέσω αντίστοιχων πρωτοβουλιών τους καθιστά ενήμερους αλλά και υπεύθυνους για την προσπάθεια αλλαγής των κλιματικών δεδομένων στις πόλεις μας. Οι νέοι μαθητές γνωρίζουν την τεχνολογία φυτεμένων δωμάτων, μαθαίνουν τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από την εφαρμογή της και αντιλαμβάνονται ότι η σταδιακή κάλυψη των οροφών με πράσινες στέγες μπορεί να δημιουργήσει «πράσινες» πόλεις.
Μαθητές εν δράσει στο 1ο Γυμνάσιο Πειραιά


Τα οφέλη από την εφαρμογή του πράσινου δώματος
Τα φυτεμένα δώματα λειτουργούν ως φυσικά φίλτρα και ως πνεύμονες πρασίνου μέσα στον αστικό ιστό. Bελτιώνουν το μικροκλίμα των αστικών περιοχών, συγκρατούν τα αιωρούμενα σωματίδια και μειώνουν την ηχορύπανση, τη σκόνη και το νέφος. 
Παράλληλα δημιουργούν φυσικό περιβάλλον για την αστική χλωρίδα και πανίδα, και νέους υπαίθριους χώρους πρασίνου. Tα φυτεμένα δώματα συμβάλλουν στην αποφόρτιση των αγωγών ομβρίων και κατά συνέπεια συμβάλλουν στην διαχείριση πλημμυρικών φαινομένων.

Πιστοποιημένη Tεχνολογία egreen_ZinCo 
EOTA European Organization of Technical Assessment
Η ολοκληρωμένη τεχνολογία φυτεμένων δωμάτων egreen_ZinCo διασφαλίζει την ανάπτυξη πρασίνου σε κάθε τύπο επιφάνειας, στέγης ή δώματος, και συμβάλλει στην αναβάθμιση της ενεργειακής και περιβαλλοντικής συμπεριφοράς των κτιρίων.
Τα συστήματα υποδομής ZinCo Floradrain® είναι πιστοποιημένα από τον ΕΟΤA - European Organization for Technical Assessment -Αρ. έγκρισης ΕΤΑ 13/0668- παρέχουν ασφάλεια στην κατασκευή, είναι ελαφριά, φιλικά προς το περιβάλλον και διασφαλίζουν την βιώσιμη ανάπτυξη των φυτών και τα μέγιστα περιβαλλοντικά οφέλη.

Άρθρο του κ. Γρηγόρη Κοτοπούλη, Τεχνικού Διευθυντή της egreen_ZinCo
πήγη: 4green.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου