Σάββατο 6 Απριλίου 2013

ΚΑΘΕΤΟΙ ΚΗΠΟΙ

πρόσοψη super market

Οι κάθετοι κήποι ή αλλιώς «πράσινοι τοίχοι» αποτελούν μια πρωτοποριακή ιδέα στο χώρο της αρχιτεκτονικής με εφευρέτη τον αναγνωρισμένο γάλλο βοτανολόγο Patric Blanc.

Οι κάθετοι κήποι δεν εμφανίστηκαν απλώς για να χαρίσουν μια όμορφη φυσική αισθητική στις εξωτερικές και εσωτερικές όψεις των κτιρίων. Η συμβολή τους στην οικολογική ανάπτυξη του αστικού τοπίου είναι καθοριστική!




πολυκαταστημα
Πιο συγκεκριμένα ένας κάθετος κήπος ονομάζεται έτσι διότι αναπτύσσεται κάθετα πάνω σε μια επιφάνεια ενός κτιρίου ή εσωτερικού τοίχου. Αυτό είναι επιτυχές είτε με τη χρήση φυτοδοχείου που στηρίζεται στον τοίχο του κτιρίου, είτε με ένα εξειδικευμένο σύστημα όπου αποτελείται από έναν ανθεκτικό μεταλλικό σκελετό, ένα φύλλο PVC και μη βιοαποικοδομήσιμες μεμβράνες πάνω στα οποία αναρτώνται τα φυτά. Υπάρχει σύστημα αυτόματης άρδευσης για την σωστή ανάπτυξη των φυτών, με το οποίο επιτυγχάνεται και εξοικονόμηση νερού μέσω της ανακύκλωσης του. Είναι πολλά τα πλεονεκτήματα των κάθετων κήπων όσον αφορά το περιβάλλον και την ενεργειακή λειτουργία ενός κτιρίου!

Ένας «πράσινος κήπος» απορροφά τους ρύπους, παράγει οξυγόνο, μειώνει την θερμοκρασία, λειτουργεί ως υλικό θερμομόνωσης και ηχομόνωσης, προστατεύει το κτίριο από τη φθορά του χρόνου, απορροφά ποσότητα βροχής με αποτέλεσμα να γίνεται καλύτερη διαχείριση των όμβριων υδάτων, ώστε να μειώνονται οι πλημμύρες.  Όπως βλέπουμε μόνο θετικά έχει να μας προσφέρει αυτή η νέα οικολογική καινοτομία με εφαρμογές στο εξωτερικό και εσωτερικό των κτιρίων! Ας δούμε μερικές ιδέες κάθετων κήπων λοιπόν!





Ένας από τους μεγαλύτερους κάθετους κήπους της Ευρώπης (250 τ.μ.) βρίσκεται στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην Αθήνα! Η «πράσινη» εξωτερική όψη του ATHINAIS TOWER LOFTS έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα μικρόκλιμα στην πλατεία, μεταδίδοντας την σκέψη για μια πιο πράσινη Αθήνα με τη χρήση πρωτοποριακών ιδεών!



Εδώ βλέπουμε την εφαρμογή ενός κάθετου κήπου σε μια ιδιωτική κατοικία στον εξωτερικό χώρο της ταράτσας! Με τον τρόπο αυτό ο ιδιοκτήτης θα αποκτήσει μια δροσερή ανάσα μέσα στην αποπνικτική ατμόσφαιρα της πόλης! Ταυτόχρονα βοηθά το περιβάλλον να αντισταθεί στις καθημερινές κακοποιήσεις από το καυσαέριο!





Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε εσωτερικούς χώρους τους κάθετους κήπους για να «επενδύσουμε» με οξυγόνο το δωμάτιο! Προσφέρει φυσική ομορφιά, κάτι που το χρειάζεται ο εργαζόμενος υπό τις πιεστικές συνθήκες της σύγχρονης εργασίας και πολλά συν για τη λειτουργία του κτιρίου (όπως αναφέραμε στην εισαγωγή).
Δεν είναι ανάγκη ένας κάθετος κήπος να καλύπτει μια ολόκληρη επιφάνεια! Εμείς επιλέγουμε τη διάσταση που θέλουμε να καλύψουμε, που σαφώς θα εξαρτηθεί από το μέγεθος και τις ανάγκες του κτιρίου ή του χώρου.
Πηγές smallthings.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου