Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011

Φωτοβολταϊκά και πράσινα δώματα

Υπάρχει δυνατότητα συνδυασμού φωτοβολταϊκών συστημάτων και φυτεμένων δωμάτων και σε πολλές περιπτώσεις επιβάλλεται.


Ένα σημαντικό πρόβλημα που έχουν τα συστήματα φωτοβολταικών είναι ότι στα δώματα η θερμοκρασία είναι υψηλή  και η ύπαρξη φωτοβολταικών, την αυξάνει ακόμα περισσότερο. Παράλληλα η απόδοση των συστημάτων μειώνεται 3% για κάθε βαθμό Κελσίου πάνω από τους 38ο C. H απόδοση μηδενίζεται τις ώρες που  θα μπορούσαμε να έχουμε την καλύτερη απόδοση διότι τα σκληρά υλικά της ταράτσας έχουν αποκτήσει μεγάλη θερμοκρασία ενώ  τα φωτοβολταικά αργούν να επανέλθουν σε λειτουργία  διότι αρκετή ώρα μετά  τα σκληρά υλικά εκπέμπουν αυτή την θερμότητα. 

Ένα φυτεμένο δώμα έχει κάτω από τα πάνελ φυτά που απορροφούν την θερμότητα , ταπεινώνουν την θερμοκρασία, μειώνοντας σημαντικά την θερμοκρασία, ενώ δεν εκπέμπουν την θερμότητα που απορρόφησαν.

Είναι γεγονός ότι με την εφαρμογή ολοκληρωμένων συστημάτων υποδομής φυτεμένων δωμάτων επιτυγχάνεται ο συνδυασμός φύτευσης και φωτοβολταϊκών στα δώματα με πολλαπλά πλεονεκτήματα:
1) Βελτιστοποίηση απόδοσης των φωτοβολταϊκών εξαιτίας του φυσικού δροσισμού από τα φυτά και δημιουργία καλύτερου μικροκλίματος.
2) Μηχανική στήριξη των πάνελ χωρίς την διάνοιξη οπών στην πλάκα και συνεπώς αποφυγή δύσκολων σημείων στεγανοποίησης.
3) Ανεμπόδιστη απορροή του νερού και ομοιόμορφη αποστράγγιση σε όλη την επιφάνεια της στέγης .
4) Απορροφούν τις υψηλές θερμοκρασίες που παράγονται από τα φωτοβολταικά συστήματα.

Στα υφιστάμενα κτίρια λόγω της μικρής δυνατότητας επιφόρτισης, μια λύση είναι η ανάπτυξη ξηρανθεκτικών θάμνων σε πυκνή διάταξη που δεν επιτρέπουν μέσω του φυλλώματός τους την διείσδυση της ηλιακής ακτινοβολίας στα κατώτερα επίπεδα.

Μια εξίσου αποδοτική λύση ενεργειακά, είναι η χρήση αποστραγγιστικών συστημάτων με μετρήσιμη αντίσταση στην θερμοπερατότητα όπως είναι αυτά από υδροφοβική διογκωμένη πολυστερίνη, παρέχοντας έτσι στο κτίριο διπλή προστασία. (Θερμομόνωση από φυτά και υπόστρωμα ανάπτυξης φυτικού υλικού, θερμομόνωση από το αποστραγγιστικό σύστημα).

Είναι γεγονός ότι τα φυτεμένα δώματα προσφέρουν ενεργειακά, συντελούν στην καλύτερη διαχείριση νερού και δημιουργούν νέους χώρους πρασίνου.

Τάτσης Κων/νος
Msc Γεωπόνος

1 σχόλιο:

  1. ;ola ta φωτοβολταικα έχουν ένα κωδικό αποδοσης και αναγραφεται ή πτώση πάνω από 25ο κελσλιου πχ. 0,46 ή ο,43 βαθμοί ανα βαθμό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή