Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011

Βραβεία 2010 ASLA - Νικήτρια η Σαγκάη

Η περιοχή
Σε μια στενή γραμμική περιοχή (34,6 στρεμμάτων) που βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού Huangpu στη Σαγκάη της Κίνας, η οποία  αρχικά ανήκε σε εργοστάσιο χάλυβα και σε ένα ναυπηγείο, τέθηκε ο στόχος να δημιουργηθεί ένα καταπράσινο πάρκο. Μια περιοχή όπου οι επισκέπτες θα γνωρίζουν τις δυνατότητες της πράσινης τεχνολογίας.

Το νερό του ποταμού Huangpu είναι πολύ μολυσμένο. Η σχεδιαστική πρόκληση ήταν να μετατρέψει αυτό το υποβαθμισμένο τοπίο σε ένα ασφαλές και ευχάριστο δημόσιο χώρο. Η δεύτερη πρόκληση ήταν να βελτιωθεί ο έλεγχος των πλημμυρών. Η παλιρροϊκή διακύμανση δημιουργεί μία λασπωμένη ακτογραμμή που είναι απροσπέλαστη στο κοινό.


Ο αναλημματικός τοίχος περιορίζει τη δυνατότητα πρόσβασης και εμποδίζει τη δημιουργία οικότοπων κατά μήκος της ακτής. Η περιοχή είναι κλειδωμένη μεταξύ του ποταμό Huangpu και των αστικών οδών ταχείας κυκλοφορίας με πρόσοψη μήκος πάνω από 1,7 χιλιόμετρα, αλλά κατά μέσο όρο μόλις 30-80 μέτρα σε πλάτος.

Σχεδίαση και Κατασκευή Υγροτόπων
Έχει κατασκευαστεί ένας γραμμικός υγρότοπος  για να δημιουργήσει μια ανανεωμένη προκυμαία ως μια ζωντανή μηχανή για τη θεραπεία του μολυσμένου νερού από τον ποταμό Huangpu.  Οι καταρράκτες χρησιμοποιούνται για την οξυγόνωση του ποταμού με πλούσια θρεπτικά συστατικά, μειώνοντας τα ιζήματα, δημιουργώντας παράλληλα ευχάριστη αίσθηση.
Διαφορετικά είδη φυτών επιλέχθηκαν για την απορρόφηση ρύπων από το νερό. . Το επεξεργασμένο νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για μη πόσιμες χρήσεις, εξοικονομώντας σχεδόν μισό εκατομμύριο Ευρώ, σε σύγκριση με τη συμβατική επεξεργασία του νερού.

Ο υγρότοπος ενεργεί επίσης ως μια ζώνη προστασίας από τις πλημμύρες. Ο σχεδιασμός  της ταράτσας του υγροτόπου ανακουφίζει την υψομετρική διαφορά ανάμεσα στην πόλη και το ποτάμι, και με ασφάλεια επανασυνδέει τους ανθρώπους με το νερό.



Στρατηγική Σχεδιασμού
Η στρατηγική σχεδιασμού χρησιμοποιείται για να μετατρέψει το χώρο σε ένα ζωντανό σύστημα που προσφέρει ολοκληρωμένες οικολογικές υπηρεσίες.
Περιλαμβάνονται: η παραγωγή τροφίμων, η αντιμετώπιση της πλημμύρας και  η επεξεργασία νερού.


Κληρονομιά και Όραμα
Εμπνευσμένες από τα κινεζικά αγροτικά τοπία οι  ταράτσες δημιουργήθηκαν για να σπάσουν την ανύψωση από την άκρη του νερού στο δρόμο, και να επιβραδύνουν την απορροή.. Οι βεράντες θυμίζουν την αγροτική κληρονομιά της Σαγκάης, πριν από τη βιομηχανική ανάπτυξη, στα μέσα του 20ου αιώνα.
Καλλιέργειες και φυτά έχουν επιλεγεί για τη δημιουργία ενός αστικού αγροκτήματος  που επιτρέπει στους ανθρώπους να αντιλαμβάνονται  τις εποχιακές αλλαγές: τη χρυσή ανθοφορία την άνοιξη, την υπέροχη ανθοφορία με ηλίανθο το καλοκαίρι, το άρωμα του ώριμου ρυζιού το φθινόπωρο, και το πράσινο τριφύλλι το χειμώνα.  Παρέχει μια εκπαιδευτική ευκαιρία για τους ανθρώπους να μάθουν για τη γεωργία και τη βιολογική γεωργία μέσα στην πόλη.

Οι βεράντες κατά μήκος του υγροτόπου ενθαρρύνουν τους επισκέπτες να εισέλθουν στο σύστημα που ζουν μέσα από τους διαδρόμους με αποτέλεσμα να αποκτούν την  εμπειρία του γεωργικού τοπίου και των υγροτόπων.   Τα μονοπάτια, όπως ένα σφουγγάρι, απορροφούν τους ανθρώπους να κυκλοφορούν μέσα από το πάρκο.

Η Σαγκάη είναι η γενέτειρα της σύγχρονης βιομηχανίας της Κίνας και οι δομές που παρέμειναν έχουν μετατραπεί σε κρεμαστούς κήπους.
Το αναγεννημένα πάνελ από χάλυβα  χαρακτηρίζουν το  πρώην βιομηχανικό πνεύμα του τόπου.  


Δίκτυο Μονοπατιών
Μια οικολογική ανάκτηση του τοπίου, της πόλης,  της γεωργίας και της βιομηχανίας, τα οποία ενώνονται σε ένα πνεύμα,  είναι τα τρία μεγάλα στρώματα του πάρκου, υφασμένα από κοινού μέσα από ένα δίκτυο μονοπατιών. Το πεζοδρομημένο δίκτυο αποτελείται από ένα κύριο δρόμο και μια σειρά από κάθετες οδούς, οι οποίες διασχίζουν τον υγρότοπο και ένα πλήθος από μονοπάτια που οδηγούν στις βεράντες. Το δίκτυο αυτό εξασφαλίζει συνδέσεις μεταξύ του πάρκου και των περιχώρων του, ενθαρρύνει την πρόσβαση στην τοποθεσία, στεγάζει το τεράστιο πεζόδρομο και τις ροές επισκεπτών  που αναμένονται κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, αλλά εξασφαλίζει και ένα ευχάριστο και προσιτό δημόσιο πάρκο στην ανθρώπινη κλίμακα.

Πολυάριθμες αποβάθρες σχεδιάστηκαν ως κόμβοι στο δίκτυο  πεζόδρομων, περιλαμβάνοντας και κρεμαστούς κήπους  όπου δημιουργήθηκαν από μια δομή εργοστασίου.  Αυτές οι πλατφόρμες ενσωματώνονται  στο δίκτυο των μονοπατιών για να δημιουργηθούν μεγαλύτερες εκτάσεις, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να συγκεντρώνονται  σε Άλση από μπαμπού και κινέζικα δέντρα Redwood.

Συμπέρασμα
Το Πάρκο που καταδεικνύει ένα ζωντανό σύστημα, είναι όταν οι οικολογικές υποδομές μπορούν να προσφέρουν πολλαπλές  υπηρεσίες για την κοινωνία και τη φύση. Όταν χρησιμοποιούνται νέες οικολογικές πράσινες τεχνολογίες, όπως η επεξεργασία του νερού και μέθοδοι ελέγχου των πλημμυρών.
Ο  μεταβιομηχανικός σχεδιασμός δείχνει ένα μοναδικό παραγωγικό τοπίο που παραπέμπει στις μνήμες του παρελθόντος και του μέλλοντος, ενός οικολογικού πολιτισμού, που  δίνει  συνέχεια σε μια νέα αισθητική που βασίζεται στο χαμηλό κόστος συντήρησης και στην υψηλή απόδοση τοπίων.

Πηγή ASLA. Μετάφραση επιμέλεια Κώστας Τάτσης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου