Σάββατο, 8 Ιανουαρίου 2011

Όταν το parking γίνεται βιβλιοθήκη με ταρατσόκηπο.

To Nueva school βρίσκεται στη Καλιφόρνια των Η.Π.Α και είναι ένα σχολείο με 400 μαθητές περίπου ετησίως.Οι υπεύθυνοι του σχολείου μετέτρεψαν το parking σε κτήριο βιβλιοθήκης – κέντρου μαθητών του οποίου η ταράτσα έγινε ταρατσόκηπος.
Οι δύο πράσινες στέγες έχουν κατασκευασθεί πάνω από τη νέα βιβλιοθήκη και το κέντρο μαθητών οι οποίες απορροφούν και συγκρατούν το νερό της βροχής.Με αυτό τον τρόπο βοηθούν  στη μείωση της επιβάρυνσης των υπονόμων.


Ανάμεσα στο κεντρικό κτήριο και το νέο κτήριο της βιβλιοθήκης, έχει δημιουργηθεί μία πλατεία. Η πλατεία φαντάζει εξοχή και οι μαθητές παίζουν στη φύση.

 
Για να διατηρήσουν το τοπίο κατά τη διάρκεια της περιόδου ξηρασίας,έχει κατασκευασθεί ένα πρωτοποριακό σύστημα άρδευσης που βοηθά στη σωστή χρήση του νερού. Το σύστημα ρυθμίζεται αυτόματα να ποτίζει σύμφωνα με μετεωρολογικά δεδομένα που παρέχονται μέσω δορυφόρου και τις πληροφορίες που συλλέγονται από τα εδάφη.

Το εδαφικό υπόστρωμα και τα φυτά του ταρατσόκηπου μονώνουν το κτήριο συμβάλλοντας στη μείωση της ενέργειας που απαιτείται για τη ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας του κτηρίου.


Η νέα κατασκευή, οδήγησε στη κατάργηση κάποιων δένδρων που υπήρχαν στο χώρο του parking, τα δέντρα αυτά που δυστηχώς έπρεπε να καταργηθούν δεν χάνουν τη θέση τους στο τοπίο, καθώς το ξύλο από αυτά χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργήσει τα έπιπλα και τα ξύλινα δάπεδα. Η χρησιμοποίηση τους στο τοπίο βοηθά στην εκπαίδευση των μαθητών σχετικά με την ορθή χρήση των φυσικών πόρων.

Υπάρχουν κανάλια επενδεδυμένα με χαλίκι τα οποία επιτρέπουν  στα παιδιά να παρακολουθήσουν τη ροή του νερού κατά τη διάρκεια της καταιγίδας. Με σκοπό να εκπαιδεύσει τους μαθητές για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που συνδέονται με την απορροή ομβρίων, όπως είναι η ρύπανση των υδάτων και οι πλημμύρες.

Στο τσιμεντένιο πάτωμα της κεντρικής πλατείας έχουν αποτυπωθεί ανάγλυφα φύλλα δένδρων. Οι μαθητές με ένα κομμάτι χαρτί τρίβουν την επιφάνεια του και δημιουργούν αποτυπώματα φύλλων. Ένα εκπαιδευτηκό παιχνίδι ξεκινά στη φύση, καθώς επισκέπτονται τα γύρω δένδρα και προσπαθούν να αναγνωρίσουν τα είδη των φυτών.

3 σχόλια: