Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Επιτακτική ανάγκη η τήρηση των προδιαγραφών κατασκευης πράσινου δώματος

Το άρθρο αυτό έχει συνταχθεί από τον Γεωπόνο Τάτση Κων/νο, ο οποίος ειδικεύεται στην κατασκευή ταρατσόκηπων αρκετά χρόνια.


Οι εταιρείες που ειδικεύονται στην κατασκευή ταρατσόκηπων όλο και πιο συχνά πλέον ασχολούνται με την ανακατασκευή πράσινων δωμάτων.

Το πρόβλημα είναι η κακή ποιότητα της κατασκευής.
Κατασκευή Δωμάτων δίχως μελέτη έχουν σαν αποτέλεσμα:
1.  προβλήματα υγρασίας.
2. τεράστιο βάρος (έχουμε αντιμετωπίσει περίπτωση κατασκευής ταρατσόκηπου, όπου είχε τοποθετηθεί κηπαίο χώμα με τελικό βάρος πάνω από  880kg/m2 αντί για 80-120).
3.  κακή ανάπτυξη του φυτικού υλικού.
4.  απαράδεκτο φυτικό υλικό.
5.  αποτυχία στόχων του πράσινου δώματος.

Συγκεκριμένα οι αστοχίες είναι:
1. Κακή ποιότητα εργασίας , ακατάλληλα υλικά, μη εκπαιδευμένα συνεργεία και έλλειψη γνώσης από τη πλευρά των εταιρειών για την κατασκευή των πράσινων δωμάτων.
2.Βάρος. Συνήθως χρησιμοποιείται χώμα ( έχουμε αντιμετωπίσει περίπτωση με καθαρά αργιλώδη!!! ). Το ειδικό βάρος είναι σημαντικό και πρέπει να τοποθετούνται  πιστοποιημένα εδαφικά μείγματα πράσινων δωμάτων (φωτογραφίες- τοποθέτηση κηπαίου χώματος).





3. Σημαντικό λάθος είναι και η χρήση οργανικής ουσίας ή μόνο οργανικής ουσίας (όταν οι προδιαγραφές θεωρούν αυτό κάτω από 10%). Η οργανική ουσία όταν θα αποδομηθεί τι θα μείνει για το φυτό;
4. Τα πράσινα δώματα είναι γνωστά για τα πλεονεκτήματα τους, αλλά πως θα πραγματοποιηθούν αν τοποθετούμε μόνο παχύφυτα και κακτοειδή; Ποιος θα παράγει Ο2 και θα δεσμεύει CO2 με τόσο μειωμένη διαπνοή; Ποια φυλλική επιφάνεια θα λειτουργεί ως σκίαση; Σε ποιους χώρους θα γίνει συνάθροιση. Η FLL που αναγνωρίζεται παγκόσμιως αναφέρει ότι για περιοχές που η βροχόπτωση είναι κάτω από 900mm το δώμα μπορεί να είναι αρδευόμενο ώστε να καλύπτει τη διαφορά. Γιατί να μη γεμίσουμε τα δώματα μας με φυτά της ελληνική φύσης όπως ρίγανη, θυμάρι, δάφνη, δεντρολίβανο και γιασεμί; Γιατί να βλέπουμε λευλάντι και άλλα ξενικά είδη ή φυτά που θα αποκτήσουν τελικά τεράστιο βάρος!!!
5. Η θερμομόνωση απαιτεί φυτά με σημαντική φυλλική επιφάνεια για να συγκρατούν το νερό της βροχής, την ηλιακή ακτινοβολία του ρύπους και να υπάρχει αισθητική βελτίωση.

Η αναγκαιότητα για τη τήρηση προδιαγραφών στη κατασκευή ταρατσόκηπων είναι επιτακτική. Όμως υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι αρμόδιοι και ενώ έχουν πραγματοποιήσει έρευνες με τους καλύτερους έλληνες γεωπόνους και μηχανικούς που έχουν κατασκευάσει τα ιδανικότερα και σύγχρονα συστήματα ταρατσόκηπων δηλώνουν ότι “δεν υπάρχει ανάγκη προδιαγραφής και αυτές που υπάρχουν είναι για άλλα κλίματα’’.
Είναι προφανές ότι σε μια άλλη χώρα δε θα τους επιτρεπόταν να κάνουν πειράματα και κατασκευές σε σπίτια χωρίς προδιαγραφές!!!
Αν πέσουν ποιος θα έχει την ευθύνη;
Αν στάξει;
Τι απόδοση έχουν;
Μιλάμε για αστεία πράγματα και δεν υπάρχουν δικαιολογίες.

Το κόστος της αποκατάστασης είναι διπλάσιο από το πραγματικό διότι σημαίνει ξήλωμα και επανατοποθέτηση. Αν υπολογιστεί και το κόστος της αρχικής απαράδεκτης κατασκευής; Πέρα από την απογοήτευση λόγω της περιπέτειας που θα ζήσουν και τη δυσφήμηση στα πράσινα δώματα.
Κι όμως αυτοί που είχαν αυτούς τους κήπους έστω και με όλα αυτά τα προβλήματα θέλουν ξανά κήπο!!! Γιατί ξέρουν τι θα χάσουν αν τους φύγει από τη ζωή τους τώρα που το έζησαν!!!
Η λύση είναι μία,  οι εταιρείες που κατασκευάζουν πράσινα δώματα να τηρούν τις προδιαγραφές κατασκευής ταρατσόκηπων.
Κωνσταντίνος Τάτσης
Μsc Γεωπόνος
http://www.topiodomi.gr

5 σχόλια:

  1. ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΈς ΣΤΟ WWW.PEEGEP.GR
    Το χειρότερο είναι τα απλό χώμα...tεραστιο βάρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΥΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΩ ΑΛΛΑ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ. ΒΛΕΠΕΤΕ ΑΣΧΟΛΟΥΜΕ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. prodiagrafes sygkekrimenes yparxoun apo tin FLL sti germania.stin istoselida www.fll.de
    i opoia yparxei kai sta link tou blog aristera.
    twra ean ennoeitai sygkekrimenes prodiagrafes apo to atep artha pou efarmozontai stin ektelesi twn dimosiwn ergwn, oxi den yparxoun, yparxoun omws sxetika arthra ta opoia syntasoun oi meletites kai oi texnikes ypiresies twn dimwn. exoun kataskeyasthei arketa dimosia erga taratsokipwn me prodiagrafes.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εννοείται ότι μιλάω για άρθρα ΑΤΕΠ για να ξέρει η κάθε πλευρά τι ελέγχει και τι εκτελεί τι πληρώνει και τι πληρώνεται..αλλιώς και οι δύο δεν κάνουν καλά την δουλειά τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αλλο πραγμα ειναι το ΑΤΕΠ κι άλλο οι προδιαγραφές.Το ΑΤΕΠ έχει ανανεωθει το 2003 απο το 1985. Ειναι αντικεμενικές τιμες Αλλο τι πρεπει να κανουμε και άλλο πως πληρωνεται... ΟΙ FLL θεωρουνται ότι ισχυουν σε όλ τον κοσμο ενω πχ oi British guidelines ειναι οδηγιες- και αυτες χρησιμες

    ΑπάντησηΔιαγραφή