Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024

Έξυπνες Δεντροδόχοι με το πρώτο πλήρες SUDS σύστημα δεντροδόχου στην χώρα


Έξυπνες Δεντροδόχοι με το πρώτο πλήρες SUDS σύστημα δεντροδόχου στην χώρα
Στην Θεσσαλονίκη εγκαταστάθηκαν οι πρώτες έξυπνες δεντροδόχοι με πλήρες Σύστημα SUDS . Εδω θα παραθέσουμε με φωτογραφίες όλα τα σταδια εγκατάστασης  Εδω εχουμε το θεωρητικό σχέδιο εγκαταστασης σε τομή 



1ο Χωροθέτηση και ελεγχος για υπόγεια δίκτυα  


2ο Εκσκαφή Πλήρωση με 15-20 εκατοστά πλυμένο σκύρο και συμπύκνωση 

3ο  Εγκατάσταση γεωυφάσματος 

4ο Εγκατάσταση Συστήματος ROOTSPACE  Παράλληλα γίνεται υποδομή για την υπόγεια αγκύρωση του Δεντρου που θα φυτευτεί με ARBORGUY με πλάκες (διακρινονται στη βάση οι πλάκες και τα συρματόσχοινα  )

5ο Πλήρωση με χώμα. Το εδαφος που θα χρησιμοποιήσουμε θα έχει μεγάλη ποσότητα από το μητρικό και πρέπει να είναι μέσης σύστασης. Ούτε πολύ αμμουδερό ούτε να προσθέσουμε  πολύ οργανική ουσία 




6ο Πλήρωση περιθωρίων με πλυμένο σκύρο ωστε να υπάρχει η μέγιστη απορροφητικότητα νερού 



7ο Εγκατάσταση RootDirector εξαιρετικό για να γινεί η φύτευση του δέντρου εντός και παράλληλα να μην πειραχθούν από τις ρίζες τα πεζοδρόμια που θα εγκατασταθούν Κάτω από αυτο -εκτός απο το χωρο εγκατάστασης του δεντρου όπου δεν τοποθετείται  γεωύφασμα γινεται εγκατάσταση δεύτερου ενισχυμούνου με πλέγμα γεωυφάσματος ωστε όλη η δομή να λειτουργεί εννιαία 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Νικος Μπαρμπής ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ :ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ









 

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΝΟΚ 2012

 

Άρθρο 18: Φυτεμένα δώματα


Φυτεμενο Δωμα στο ONE&ONLY στην Τζια (κατασκευη ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ) 

1. Η κατασκευή φυτεμένων επιφανειών στα δώματα, στις στέγες και στους υπαίθριους χώρους, νέων, νομίμως υφισταμένων κτιρίων και κτιρίων των εδαφίων δ’, ε’ και στ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 23 του ν.4014/2011, επιτρέπεται εφ’ όσον δεν αντίκειται σε ειδικότερους όρους δόμησης που ισχύουν.
Το υπόστρωμα ανάπτυξης των φυτών με τη διαστρωμάτωση των εξειδικευμένων υλικών, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 40 εκ. πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος του κτιρίου. Η βλάστηση που αναπτύσσεται επάνω σε αυτό δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 3,00μ. Το είδος της βλάστησης, το υπόστρωμα ανάπτυξης των φυτών, το σύστημα της πολυεπίπεδης διαστρωμάτωσης των εξειδικευμένων υλικών, καθώς και το αρδευτικό σύστημα, περιγράφεται σε τεχνική έκθεση, όπως ορίζεται στην παράγραφο 2.
Δεν επιτρέπεται η κατασκευή φυτεμένων επιφανειών επάνω στις απολήξεις των κλιμακοστασίων και τα φρεάτια των ανελκυστήρων.
Η κατασκευή φυτεμένων επιφανειών στα δώματα, στις στέγες και στους υπαίθριους χώρους των κτιρίων πρέπει να μην προσβάλλει την αισθητική του κτιρίου και να εναρμονίζεται με τις υπόλοιπες κατασκευές που προβλέπονται σε αυτά, βάσει του άρθρου 19 του παρόντος. Ειδικά για τις στέγες, πρέπει η φυτεμένη επιφάνεια να ακολουθεί την κλίση τους, ώστε να μην αλλοιώνεται η μορφή του κτιρίου.
Οι φυτεμένες επιφάνειες στα δώματα, τις στέγες και τους υπαίθριους χώρους των κτιρίων δεν αίρουν την υποχρέωση της παραγράφου 2 του άρθρου 17 του παρόντος.
2. α. Νέα κτίρια:
Για την κατασκευή φυτεμένων επιφανειών στα δώματα, στις στέγες και στους υπαίθριους χώρους κτιρίων που κατασκευάζονται με άδειες δόμησης, ακολουθούνται οι καθοριζόμενες διαδικασίες πληρότητας και ελέγχου του ν. 4030/2011 «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ 249/Α/25-11-11), όπως ισχύει, με την πρόσθετη υποβολή τεχνικής έκθεσης κατασκευής Φυτεμένης Επιφάνειας δώματος ή στέγης ή υπαίθριου χώρου, η οποία περιλαμβάνει τα οριζόμενα στην παράγραφο 3.
Η κατασκευή της φυτεμένης επιφάνειας συσχετίζεται με τις επιμέρους μελέτες του κτιρίου.
Η ανωτέρω τεχνική έκθεση συντάσσεται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες προδιαγραφές και κατευθυντήριες οδηγίες.

β. Υφιστάμενα κτίρια:
Για την κατασκευή φυτεμένων επιφανειών στα δώματα, στις στέγες και στους υπαίθριους χώρους υφιστάμενων κτιρίων, κατά την έννοια της παραγράφου 1, δεν απαιτείται οικοδομική άδεια ή έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας.
Ο ιδιοκτήτης καταθέτει στην οικεία υπηρεσία δόμησης, έγγραφη γνωστοποίηση εργασιών συνοδευόμενη από φάκελο δικαιολογητικών, που περιλαμβάνει τα παρακάτω:
α) υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη για το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του χώρου για την κατασκευή της φυτεμένης επιφάνειας ή συναίνεση συνιδιοκτητών εφόσον πρόκειται για κοινόχρηστο χώρο του κτιρίου. Ειδικά στην περίπτωση των δωμάτων και των χώρων, στους οποίους υπάρχει με βάση νόμιμο τίτλο δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης, την υπεύθυνη δήλωση μπορεί να υποβάλλει ο δικαιούχος της χρήσης συγκύριος, χωρίς να είναι απαραίτητη η συναίνεση των υπόλοιπων συνιδιοκτητών,
β) υπεύθυνη δήλωση του αναδόχου εκτελεστή του έργου για την ανάληψη ευθύνης ορθής υλοποίησης του έργου, σύμφωνα με την τεχνική έκθεση του στοιχείου δ,
γ) τεχνική έκθεση αντοχής – στατικής επάρκειας, υπογεγραμμένη από αρμόδιο μηχανικό,
δ) τεχνική έκθεση κατασκευής Φυτεμένης Επιφάνειας,
ε) αντίγραφο οικοδομικής αδείας ή άλλο στοιχεία,
στ) φωτογραφίες του κτίσματος, του περιβάλλοντος αυτού χώρου και της προς φύτευση επιφάνειας.

Για τα κτίρια της παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 4030/2011, απαιτείται σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής
Για τα κηρυγμένα διατηρητέα κτίρια ή νεώτερα μνημεία, απαιτείται επιπροσθέτως η σύμφωνη γνώμη του φορέα προστασίας τους.

Σε κάθε υπηρεσία δόμησης τηρείται ειδικό Μητρώο «Φυτεμένων επιφανειών», που ενημερώνεται με τις κατά τα άνω υποβαλλόμενες γνωστοποιήσεις.

3. Η ) τεχνική έκθεση κατασκευής Φυτεμένης Επιφάνειας αποτελείται από:

1) Τεχνική έκθεση, η οποία περιλαμβάνει:

α. βασικές πληροφορίες του έργου, όπως: δομικά χαρακτηριστικά στέγης/δώματος, κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, συνθήκες περιβάλλοντος στην επιφάνεια που θα εγκατασταθούν τα φυτά κλπ, επιλογή του τύπου πράσινου δώματος (εκτατικού, ημιεντατικού, εντατικού),
β. περιγραφή των προς μελέτη εργασιών, επιλογή των υλικών υποδομής/διαστρωμάτωσης μετά το στρώμα υγρομόνωσης (αντιρριζική μεμβράνη, αποστραγγιστικό σύστημα, φίλτρα, υποστρώματα ανάπτυξης φυτών), των φυτικών ειδών (είδη σπόρων, είδη φυτών, περιγραφή των ιδιοτήτων τους, πίνακας φυτικού υλικού, μεθόδου εγκατάστασης κλπ), της μεθόδου άρδευσης, περιγραφή του τρόπου λειτουργίας και της διάταξης του αρδευτικού δικτύου, υπολογισμός βάρους/φορτίων και αναλυτική περιγραφή των εργασιών για την εγκατάσταση όλων των παραπάνω αναφερομένων, καθώς και πρόγραμμα διαχείρισης όλων των φυτεμένων επιφανειών.

2) Τεχνικές προδιαγραφές, οι οποίες αφορούν:

α. την υποδομή και περιλαμβάνουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά όλων των υλικών και περιγράφουν πλήρως τα υλικά κατασκευής, το βάρος κάθε υλικού ξεχωριστά, τις διαστάσεις, την αντοχή, την αποστραγγιστική ικανότητα, την αποθηκευτική ικανότητα σε νερό, μηχανική αντοχή και όλα τα σχετικά τεχνικά χαρακτηριστικά,
β. το φυτικό υλικό, και περιλαμβάνουν τις προδιαγραφές των φυτικών ειδών (είδη μίγματος σπόρων και επί τοις % αναλογίες, είδη φυτών), πίνακα φυτικού υλικού, (όνομα, λατινικό όνομα, ύψος, περίμετρος κορμού, μέγεθος φυτοδοχείου),
γ. το δίκτυο άρδευσης, και περιλαμβάνει τα τεχνικά χαρακτηριστικά και περιγραφή όλων των επί μέρους υλικών και εξαρτημάτων του δικτύου άρδευσης (υλικό κατασκευής και όρια – παροχής και πίεσης – λειτουργίας αυτών).

3) Σχέδια απεικόνισης των ανωτέρω (κατόψεις, τομές, λεπτομέρειες, κλπ).

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

Πράσινες προσόψεις (η Κάθετοι κήποι) ως βιότοπος

 Πράσινες προσόψεις (η Κάθετοι κήποι) ως βιότοπος


Οι πράσινες στέγες, οι πράσινες προσόψεις η πράσινοι τοίχοι, η αρχιτεκτονική τοπίου, με την εισαγωγή της φύσης στην πόλη συμβάλλουν στη βιοποικιλότητα, στη βιοφιλία, στη βιωσιμότητα



Φανταστείτε ότι είστε ένα πουλί ή ένα έντομο, που γεννήθηκε σε ένα εναπομείναντα βιότοπο, κοντά σε καταφύγιο, με νερό και πηγές τροφής, σκιασμένο και προστατευμένο από βλάστηση, μέσα σε έναν ποικιλόμορφο και καλά κατοικημένο τροφικό  ιστό που τροφοδοτείται από ένα υγιές περιβάλλον.

Περνώντας στον αέρα, πετάς στο αεράκι, αναζητώντας ένα χώρο για να μπεις στον έξω κόσμο, τα ένστικτά σου σε δελεάζουν να ακολουθήσεις ένα κληρονομικό μεταναστευτικό μονοπάτι, που είναι γενετικά κωδικοποιημένο και  σου έχει εμπιστευτεί για να σε μεταφέρει ως χάρτης σε αρχαίους οικοτόπους, που είναι αναπτυγμένοι για να φιλοξενήσουν τους απογόνους σου, με έναν τρόπο, που μόνο επιτεύχθηκε με  αιώνες επαναλαμβανόμενης, αξιόπιστης, προσαρμοστικής προετοιμασίας.

Ωστόσο, αντί για καταπράσινα χωράφια, θαμνώδεις εκτάσεις, δάση και κάθε είδους φυσικούς οικοτόπους, συναντάς στο διάβα σου εμπόδια όπως δρόμους, φορτηγά, λεωφορεία, πυκνούς πληθυσμούς ανθρώπων, γυάλινα κτίρια με επένδυση από σκυρόδεμα και χάλυβα, την καυτή άσφαλτο, τις ξηρές επιφάνειες απογυμνωμένες και διατηρημένες από οποιουσδήποτε ζωογόνους ή συντηρητικούς πόρους, για νερό ή καταφύγιο.

Τα τοπικά πτηνά λιμοκτονούν ή υποσιτίζονται, επιδεικνύοντας επιθετική συμπεριφορά για να εξασφαλίσουν τα λιγοστά γεύματα, ενώ η γενική ποικιλότητα των ειδών είναι σημαντικά υποβαθμισμένη. Μόνο το πιο σκληρό, το πιο επιθετικό γενικά είδος, γίνεται κυρίαρχο.                                                                  

Οι κατάλληλα σχεδιασμένες τεχνολογίες πράσινων προσόψεων η κάθετων κήπων, προσφέρουν την ευκαιρία να μετατρέψουμε τις σκληρές πόλεις μας σε δεκτικούς, ανταποκρινόμενους, ανθεκτικούς, δυναμικούς και προσαρμοστικούς ανθρώπινους βιότοπους, που ενισχύονται από την καλλιέργεια της ολοένα αυξανόμενης ποικιλομορφίας των ειδών.

Αντιμετωπίζεις μεγάλους πληθυσμούς μόνο μιας χούφτας ειδών, κατά τη διάρκεια της πτήσης σου μέσα από αυτές τις άγονες κατασκευές, τους οποίους η πόλη φιλοξενεί επί του παρόντος, ως μονοκαλλιέργεια επιβλαβών ειδών, που μπορεί να υποστηρίξουν μόνο τα πιο αναζωογονημένα και χαμηλής λειτουργικότητας ενδιαιτήματα, τα «παράσιτα» τους στην πόλη, όπου καθένα πεινασμένο για επιβίωση και απελπισμένο να ανταγωνιστεί για τους πενιχρούς πόρους. 

Πώς μπορείς να βρεις τροφή, σύντροφο, χώρο ανάπαυσης ή φωλιάς, με ασφάλεια, νερό ή ανάπαυλα από το άγχος και τις απειλές των ανθρωποκεντρικών, κατασκευασμένων ζωνών;

Πώς μπορείς να επιβιώσεις από μια απλή προσπάθεια πλοήγησης στο επίμονα διαταραγμένο και μεταβαλλόμενο, σκληρό, περιβάλλον για να αποκτήσεις πρόσβαση σε κατάλληλους οικοτόπους, εάν αυτοί παραμένουν στην άλλη πλευρά;

Το αστικό πάρκο μπορεί να φαίνεται φανταστικός χώρος για την άγρια ζωή, αν και συχνά δεν συμβαίνει αυτό. Όπου βρίσκονται οι άνθρωποι, υπάρχει αναστάτωση και άγχος, για την άγρια ζωή. Τα αστικά πάρκα σχεδιάζονται γενικά για ανθρώπινη άνεση και ασφάλεια, όχι για υπηρεσίες της άγριας ζωής, επομένως οι επιλογές ειδών είναι γενικά αισθητικές, προσφέρουν χαμηλή ποικιλότητα, «εμπορικές» πυκνότητες φύτευσης και συστοιχίες φύτευσης που καλύπτουν αισθητικές και όχι λειτουργικές, υγιεινές και ολιστικές οικολογικές υπηρεσίες. 

            Η φροντίδα των αστικών πάρκων και οι φυτεύσεις γενικά, διεξάγονται συχνά από προσωπικό γενικά κηπουρικών εργασιών, για επιχειρήσεις που λειτουργούν σε άκρως ανταγωνιστική βάση, επομένως ο έλεγχος των ζιζανίων είναι χημικής φύσης, συχνά μετρίως τυχαίος, τείνει προς τη φθορά και την απώλεια ειδών με την πάροδο του χρόνου λόγω υπερβολικού ψεκασμού και δηλητηρίασης, ενώ το κλάδεμα είναι ταχύ και μηχανικό, εδώ κυριαρχούν οι χλοοτάπητες που λειτουργούν συχνά ως άγονες μονοκαλλιέργειες.                                                                                                                

Κατά συνέπεια, τα γηγενή είδη μας απαιτούν αστικές εγκαταστάσεις με βλάστηση για να αναπτυχθούν κατάλληλα εάν αναμένεται να λειτουργήσουν ως φυσικοί πόροι. Τέτοια στοχευμένη πρόθεση και σχεδιασμός δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα, εκτός εάν τα Δημοτικά συμβούλια και οι διαχειριστικοί φορείς είναι προετοιμασμένοι, κατάλληλα εκπαιδευμένοι, με υψηλή εξειδίκευση στα διάφορα θέματα και τις δεξιότητες που απαιτούνται για τον συγχρονισμό, την κατάλληλη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και τη δομή, την εφαρμογή και τη συνεπή υποστήριξη του εξειδικευμένου σχεδιασμού και τη συνεχή βιώσιμη φροντίδα τέτοιων εγκαταστάσεων.

Δημιουργία Υγιών Αστικών Πολιτιστικών Οικοτόπων

Οι προοπτικές φαίνονται κάπως ζοφερές, μέχρι να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου οι πολιτισμοί μας να είναι επαρκώς ώριμοι και κατάλληλα εκπαιδευμένοι, ώστε να εκτιμούν τους φυσικούς πόρους, ως μέρος των ανθρώπινων οικοτόπων μας και τους ανθρώπινους βιότοπούς μας ως μέρος αυτού που μας κάνει υγιές ανθρώπινο είδος.

Τα μη ανθρώπινα είδη δεν φιλοξενούνται σε ανθρώπινα ενδιαιτήματα, είναι όμως αναπόσπαστα μέρη τους, συστατικά στοιχεία υψηλής λειτουργικότητας, που καθιστούν τους οικοτόπους ολοκληρωμένους και επομένως επαρκώς δυναμικούς, ώστε να ανταποκρίνονται και να λειτουργούν και να είναι βιώσιμα παραγωγικοί. Η διαφορετικότητα είναι ένα βασικό, λειτουργικό, συστατικό της δομής υγιών και ανταποκρινόμενων συστημάτων.

Θεωρήστε κάθε είδος ως ένα γρανάζι μέσα στη ζωντανή μηχανή της οικολογίας

Όσο λιγότερα δυναμικά στοιχεία (είδος) έχει ένα σύστημα, τόσο λιγότερες αποκρίσεις μπορεί να δημιουργήσει ή να διατηρήσει το σύστημα.




    Υπάρχει μια συσχέτιση, μεταξύ της ποικιλότητας των ειδών και της ποικιλομορφίας των επιπτώσεων σε ένα ζωντανό σύστημα, στο οποίο αυτό το σύστημα μπορεί να ανταποκριθεί. Έτσι, η πρόοδος προς την υψηλότερη ποικιλομορφία, διευρύνει την ικανότητα των συστημάτων να ανταποκρίνονται σε στρεσογόνους παράγοντες, να δημιουργούν αλλαγές, να υποστηρίζουν τέτοιες αλλαγές και επομένως να τις αντιμετωπίζουν. Τα είδη είναι τα κινούμενα μέρη των ζωντανών συστημάτων, που παράγουν, χρησιμοποιούν και μετακινούν πόρους και ροές ενέργειας προς, μέσα και έξω από τα συστήματα. Οι άνθρωποι είναι ένα τέτοιο είδος μέσα στη ζωή μας στα ενδιαιτήματα, επομένως τα κατασκευασμένα μας ενδιαιτήματα πρέπει να ενσωματώνουν όσο το δυνατόν περισσότερη ποικιλότητα ειδών, προκειμένου να καλύψουν την αύξηση ή τη μείωση των πόρων και της σπατάλης που παράγουμε, χωρίς συνεχή απαίτηση για ανθρωποκεντρικές εισροές για τη διατήρηση της υγείας του συστήματος. Τα ζωντανά συστήματα είναι πόροι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ή να χάσουμε.

           Είναι η δράση όλων των ειδών στις διαδικασίες βιώσιμης ολοκλήρωσης, που καθιστούν τους χώρους που χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο υγιή ενδιαιτήματα. Οι οικολογίες μας βασίζονται στην κοινότητα για να αποκτήσουν πλήρη και ολοκληρωμένη υποστήριξη για την ανάπτυξη της ανθεκτικότητας.

Οι πράσινες προσόψεις η κάθετοι κήποι και οι κατάλληλοι κήποι οροφής προσδιορίζονται μοναδικά, με σημαντικό όφελος, να λειτουργούν ως πιθανά καταφύγια για είδη που προσπαθούν να συνοικίσουν και να μεταναστεύσουν μέσω των αστικών, ανθρωποκεντρικών, κατασκευών μας. Πολλά πάρκα διατηρούν υψηλό επίπεδο διαταραχής απλώς και μόνο λόγω της παρουσίας ανθρώπων και της επακόλουθης ανθρώπινης τριβής επαφής που λαμβάνει χώρα, και ως εκ τούτου, ενδέχεται να παρέχουν περιορισμένη ικανότητα υποστήριξης μόνο των πιο ανθεκτικών και με αντοχή ειδών.




Εμπορικοί και οικιστικοί τύποι οικοτόπων

Τα περισσότερα ιδιωτικά και εμπορικά ακίνητα συχνά φιλοξενούν περιόδους χαμηλότερων επιπέδων ανθρώπινης δραστηριότητας, είτε κατά τη διάρκεια των επαγγελματικών ωρών, αργά το βράδυ και νωρίς το πρωί, παρέχοντας δυνητικά περιόδους αδιάλειπτης ανάπαυσης και δραστηριότητας για την πανίδα. Η φύση των εμπορικών λειτουργειών όπου οι άνθρωποι περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας μακριά από το σπίτι, ενώ ασχολούνται κυρίως σε χώρους εργασίας, μπορεί να υποστηρίξουν τη δραστηριότητα των ζώων κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το κλείσιμο των περισσότερων επιχειρήσεων τη νύχτα μπορεί να υποστηρίξει τα είδη που είναι νυχτερινά ενεργά. Η προσθήκη μιας μόνο γάτας ή σκύλου σε αστικούς κήπους (είδη που είναι γενετικά προγραμματισμένα να κυμαίνονται σε μεγάλες εκτάσεις) μπορεί να μειώσει σημαντικά την ικανότητα των αστικών κήπων να υποστηρίζουν ένα ευρύ φάσμα ειδών.

Οι πράσινες προσόψεις η κάθετοι κήποι είναι μοναδικοί με αυτόν τον τρόπο, ο κατακόρυφος προσανατολισμός τους προσφέρει την ευκαιρία να υποστηρίξουν ένα ευρύ φάσμα ειδών, εκείνων που είναι ευαίσθητα σε αρπακτικά που είναι τυπικά των χερσαίων οικοτόπων καθώς και είδη ευαίσθητων στην ανθρώπινη εγγύτητα. Οι επικονιαστές, τα πουλιά και τα έντομα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τέτοιους χώρους, να αναζητούν πόρους, προστασία και ανάπαυλα μέρα και νύχτα. Έτσι, όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με επίγειους βιότοπους, βρίσκουμε συμπαθητικό σχεδιασμό ικανό να επεκτείνει την οικολογική λειτουργία παρά τους ρυθμούς ανθρώπινης δραστηριότητας.

Κάθετα προσανατολισμένοι οικοτόποι

Πολλά εξωτικά και ιθαγενή φυτά μπορεί να φιλοξενούν, να υποστηρίζουν και να διατηρούν ένα ευρύ φάσμα γηγενών ειδών με βάση την πόλη. Αυτό είναι πιο αξιοσημείωτο για τα αγγειακά ανθοφόρα φυτά που προσφέρουν γύρη, νέκταρ καρπούς και σπόρους, φύλλωμα και καταφύγιο σε ένα ευρύ φάσμα ειδών που βοηθούν στην ανάπτυξη ενός σταθερού τροφικού ιστού (αλυσίδας). Ωστόσο, τέτοια σενάρια λειτουργούν καλά μόνο όταν οι περιοχές προσφέρουν επίσης περιβαλλοντικές συνθήκες που ευνοούν την είσοδο της άγριας ζωής στους χώρους, με αποτέλεσμα να αναστέλλεται από τη στενή γειτνίαση με την ανθρώπινη δραστηριότητα.                                                 

Αυτό μπορεί να μην ισχύει για κατακόρυφα συστήματα κήπων και σχέδια φύτευσης που απαιτούν κυκλική αναφύτευση ή διαμορφώσεις φύτευσης και επιλογές ειδών που δημιουργούν μειωμένες οικολογικές υπηρεσίες.

Ένα βήμα παραπέρα είναι οι οικολογικές κόγχες που προσφέρουν οι πράσινες προσόψεις η κάθετοι κήποι, που είναι εγγενώς αδιατάρακτοι χώροι. Ο κατακόρυφος προσανατολισμός των κάθετων κήπων ή των ζωντανών τοίχων, παρουσιάζει αξιοσημείωτες επιλογές οικολογικής εξυπηρέτησης σε μια σειρά ειδών, εάν αποκλείει την ανθρώπινη πρόσβαση ή την περιορίζει μόνο στην περιστασιακή φροντίδα. Πολλά είδη απαιτούν συγκεκριμένους τύπους οικοτόπων, με κατακόρυφα προσανατολισμένο βιότοπο που προσφέρει υποστήριξη τόσο στα παράσιτα όσο και στα θηράματα. Πολλά αρπακτικά προτιμούν τοποθεσίες κουρνιάσματος και φωλιάς σε ύψος, με τα σχετικά οφέλη κυνηγιού. Αντίθετα, πολλά είδη πτηνών με σπόρους, νέκταρ και καρποφάγα επιδιώκουν αμυντικά οφέλη από την επίθεση αρπακτικών από πάνω, επομένως καλύπτουν το φύλλωμα πάνω από το κεφάλι ή περιοχές αναζήτησης τροφής μακριά από επίπεδες ή οριζόντιες επιφάνειες.

 





Οι τοποθεσίες ωοτοκίας εντός αστικών περιοχών μπορεί να είναι σπάνιες, ιδιαίτερα διαταραγμένες και δυνητικά επικίνδυνες για τα περισσότερα είδη. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται ένα αξιοσημείωτο γεγονός αναστάτωσης για την άγρια ζωή, που επιδεινώνεται στις πόλεις. Οι πράσινες προσόψεις η κάθετοι κήποι, προσφέρουν χώρους φωλεοποίησης με βλάστηση, συμπεριλαμβανομένων των ενεργών επιπτώσεων του ήλιου για σύντομες ημέρες σε προσανατολισμούς κήπων με ανατολική και δυτική όψη. Ο βόρειος και ο νότιος προσανατολισμός προσφέρουν είτε πιο ζεστή χειμερινή είτε πιο δροσερή έκθεση στο καλοκαίρι. Η προεξέχουσα βλάστηση και η κοντινή εγγύτητα με τρόφιμα και υγρασία είναι ζωτικοί παράγοντες, όπου οι πόροι εντός της αστικής σφαίρας είναι ως επί το πλείστον σπασμένοι, ευρέως διασκορπισμένοι, επομένως στερούνται διασύνδεσης.                                            

Τα οφέλη των κατακόρυφων εγκαταστάσεων κήπου και ταράτσας επεκτείνονται κατά σημαντικό περιθώριο σε εμπορικές εγκαταστάσεις, ιδίως σε πολυώροφα κτίρια που προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες στα μεταναστευτικά είδη να έχουν πρόσβαση σε αυτά είτε προσωρινά είτε για παρατεταμένη διάρκεια χρήσης.

Οι πράσινες προσόψεις η κάθετοι κήποι μπορούν να λειτουργήσουν ως καταφύγιο για είδη πανίδας και χλωρίδας, όπως και οι όψεις από βράχια και οι εναπομείναντες βιότοποι μακριά από τα χέρια και τις δραστηριότητες του ανθρώπου, γενικά σε καιρικές συνθήκες, με καταιγίδες και πυρκαγιές. Σε καλά ενσωματωμένες πόλεις, μπορεί να λειτουργούν ως μωσαϊκά βιότοπων, λειτουργώντας σε πολλές περιπτώσεις ως διάδρομοι άγριας ζωής για εκείνα τα είδη που μπορούν να διασχίσουν ακραίες οικολογίες. Αυτό, δυστυχώς, δεν ισχύει πάντα για τα χερσαία είδη στο οριζόντιο επίπεδο μέσα στο γενικό τοπίο, όπου η αστική σφαίρα είναι απλώς υπερβολικά γεμάτη με γη που ουσιαστικά  αφορά  την εντατική ανθρώπινη χρήση.                            

Ο κάθετος κήπος είναι ικανός να υποστηρίξει χιλιάδες φυτά σε μια ποικιλία ειδών, σε ένα μικροσκοπικό αποτύπωμα δυνητικά ενός μόνο ποδιού ή μόνο λίγων εκατοστών. Ως αποτέλεσμα, ένας κατακόρυφος κήπος θα μπορούσε να φιλοξενήσει μια ολόκληρη δασική αξία φυτών, συμπεριλαμβανομένης της σχετικής ποικιλομορφίας των ειδών, κατακόρυφα, σε μια περιοχή υψηλής κυκλοφορίας, χωρίς κόστος για το κτίριο ή τον χώρο της πόλης.

Όσο πιο κοντά βρισκόμαστε εκεί όπου αφθονεί η ανθρώπινη δραστηριότητα, δηλαδή στο επίπεδο του εδάφους, τόσο μεγαλύτερο είναι το επίπεδο ανθρώπινης ενόχλησης, επομένως οι εναέριες ζώνες, δηλαδή οι χώροι που οι άνθρωποι έχουν ως επί το πλείστον πρόσβαση οπτικά και όχι σωματικά, είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό υποτιμημένες και υποχρησιμοποιούμενες.

Τα περισσότερα πολυώροφα κτίρια προσφέρουν μεγάλες, ως επί το πλείστον υποχρησιμοποιούμενες, κατακόρυφες επιφάνειες. Αυτοί οι χώροι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη υγιών, φυσικών συστημάτων και οικολογιών. Επιπλέον, θα μπορούσαν να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία, χρησιμοποιώντας συστήματα κάθετου κήπου ικανά να επεξεργάζονται ρύπους, όπως τα λύματα που παράγονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα στα κτίρια υποδοχής. Η στοίβαξη τέτοιων λειτουργιών είναι μια κατ' ουσίαν οικολογική διαδικασία.                                                     

    Η στρωματοποίηση του φυλλώματος, η στρωματοποίηση του ριζικού συστήματος, η στρωματοποίηση των οικοτόπων, ο καθαρισμός των θρεπτικών ουσιών και του νερού και η επαναχρησιμοποίηση των πόρων, αποτελούν υπογραφές υγιών συστημάτων.


Αυτοί οι εναέριοι χώροι είναι ανεκτίμητα πλεονεκτήματα για τις πόλεις μας και τις προσπάθειές μας για τη διατήρηση, όπου τα οφέλη από τη δημιουργία ανθεκτικών, προσαρμόσιμων, διαφορετικών και λειτουργικών οικοτόπων, σε τέτοιες σφαίρες ανάπτυξης, προσφέρουν εξαιρετικά ευρεία (και εκτεταμένα) οφέλη όχι μόνο για την τοπική χρήση μέσω του ευρύτερου τοπίου 

.

Εμπορική και Οικολογική Αξία Αστικών Οικοτόπων

Οι άνθρωποι είναι πολύ -εδώ και εκατομμύρια έτη- συνηθισμένοι  να ανταποκρίνονται θετικά, τόσο φυσιολογικά όσο και ψυχολογικά όταν έχουν πρόσβαση σε φυσικές σκηνές. Αυτό έχει συζητηθεί σε προηγούμενες αναρτήσεις, όπου η υγεία και η ευημερία μας βελτιώνονται σημαντικά ακόμη και αν είναι διαθέσιμη μόνο οπτική πρόσβαση σε σκηνές φυσικής βλάστησης.

Είναι έμφυτο για εμάς να νιώθουμε πιο ήρεμοι, λουσμένοι στην ασφάλεια και την άνεση, όταν βλέπουμε φυσικές σκηνές που προσφέρουν υγιείς εγκεφαλικές αλληλεπιδράσεις. Αυτό διεγείρει τη ρύθμιση των ορμονών, με επακόλουθες ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία μας.

Εμπορικά αυτό είναι ζωτικής σημασίας στον αστικό τομέα, δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις κάθετου κήπου ή πράσινης ταράτσας προσφέρουν σημαντικές αυξήσεις στην αξία των ακινήτων, αίσθηση ομορφιάς και αυξημένο ενδιαφέρον των καταναλωτών. Αυτό επεκτείνεται σε γειτονικά κτίρια με άμεση οπτική πρόσβαση σε τέτοιες εγκαταστάσεις. Σκεφτείτε, όταν αγοράζετε ή πουλάτε ένα ακίνητο ντυμένο με κατάφυτο, όμορφο, φύλλωμα με συναρπαστικές ή ηρεμιστικές φυσικές εγκαταστάσεις, η αντιληπτή αξία των κτιρίων υποδοχής καθίσταται υψηλότερη τόσο στον επενδυτή όσο και στον ενοικιαστή. Ωστόσο, εάν κάποιος δει ένα διαμέρισμα σε ένα γειτονικό κτίριο με παράθυρα που μεγιστοποιούν τη θέα απευθείας σε μια τόσο μαγευτική και μοναδική εγκατάσταση, η αξία του γειτονικού διαμερίσματος θα αυξηθεί φυσικά λόγω της εγγύτητας.

Έτσι, η αξία της διαβίωσης σε πόλεις που προσφέρουν πολιτικές και κίνητρα για τη μεγιστοποίηση της αρχιτεκτονικής διαβίωσης ως φυσικά περιουσιακά στοιχεία, αυξάνεται αυτόματα για τους επενδυτές και τους ενοικιαστές, καθώς η αντιληπτή βιωσιμότητα ενισχύει την αξία τους ως εμπορικά περιουσιακά στοιχεία.

    Όταν τέτοιες εγκαταστάσεις σχεδιάζονται για να υποστηρίζουν ενεργά την υγιή οικολογική λειτουργία, τροφοδοτώντας ένα ευρύ φάσμα παροδικών και μόνιμων ειδών σε όλη την αστική σφαίρα, προκύπτει μια αξιοσημείωτη βελτίωση.

Πόλεις με ενεργή και υγιή οικολογική λειτουργία, μειώνουν τις σκληρές εκθέσεις, μειώνουν τη ρύπανση, αυξάνουν την ποικιλομορφία, αυξάνουν τη δυναμική προσαρμοστικότητα και την ανθεκτικότητα της βλάστησης, μειώνουν την εισροή μονοκαλλιεργητικών παρασίτων και ασθενειών και σωρευτικά αυξάνουν πιθανές λειτουργίες στις οποίες οι άνθρωποι δίνουν μεγάλη αξία. 

Οι πόλεις είναι ανθρώπινα ενδιαιτήματα.




 

Απαιτήσεις για. Κατάλληλη Γνώση και Εμπειρία

Τα ανθρώπινα ενδιαιτήματα απαιτούν δεκτικότητα, ευαισθησία και εξειδικευμένη κατανόηση της ποικιλομορφίας των ειδών για να παραμείνουν λειτουργικά, ανθεκτικά και προσαρμόσιμα, αν και για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο απαιτείται εξειδικευμένη κατανόηση και τεχνογνωσία σχεδιασμού, για να γίνει πραγματικότητα, με βιώσιμο τρόπο. 

Οι γενικοί οικιστικοί κήποι και τα αστικά πάρκα μπορεί να προσφέρουν όφελος στην επίμονη και μεταναστευτική άγρια ζωή, αν και για να επεκτείνουμε τις οικολογικές υπηρεσίες για να παρέχουν μεγαλύτερο όφελος σε ένα ευρύτερο φάσμα ειδών, τα οποία εξαρτώνται πλήρως από εμάς για να προσφέρουμε υποστήριξη, απαιτούμε διαδικασίες σχεδιασμού για να στοχεύσουμε κατάλληλα παραγωγή ενδιαιτημάτων που δίνει τη δυνατότητα σε τέτοιες εγκαταστάσεις να λειτουργούν ως καταφύγια.

Η απλή τοποθέτηση ειδών χερσαίων φυτών σε κάθετες επιφάνειες δεν παρέχει αυτόματα κατάλληλες υπηρεσίες οικοσυστήματος σε αποδημητικά ασπόνδυλα και πτηνά. Οι εναπομείναντες βιότοποι, καθώς και οι σχεδιασμένες οικολογίες, απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις για το σχεδιασμό, τη συντήρηση και τη διατήρηση, κάτι που επιδεινώνεται από το κατακόρυφο επίπεδο. Υπάρχει μια συντριπτική πληθώρα ειδών σε όλο τον κόσμο που έχουν εξελιχθεί ειδικά σε κατακόρυφα προσανατολισμό με αξιοσημείωτες προσαρμογές για να επιβιώσει και να ευδοκιμήσει μέσα στις σχετικές κάθετα προσανατολισμένες οικολογίες. Πρόκειται για εξαιρετικά πολύπλοκες συναθροίσεις ειδών ικανές να αλλάζουν γρήγορα τις εκθέσεις που αποικίζουν προς τις συνεχώς αυξανόμενες πυκνότητες και ποικιλίες. Η κατανόηση αυτού απαιτεί εξαιρετικά εξειδικευμένες γνώσεις, πεδία εξειδίκευσης που σπάνια συναντώνται στους γενικούς τομείς σχεδιασμού κήπου και τοπίου.                          

Αυτός ο τομέας εξειδίκευσης περιλαμβάνει συναρπαστικούς και δυνητικά πολύ παραγωγικούς τομείς ανάπτυξης για επαγγελματίες, ερευνητές και εκπαιδευτικούς.                                                                                                 

Εναπόκειται σε εμάς να δώσουμε προτεραιότητα σε αυτούς τους τομείς εξειδίκευσης, διασφαλίζοντας ότι οι τεχνολογίες κάθετου κήπου και πράσινης ταράτσας, χρησιμοποιούνται με κατάλληλο τρόπο που μεγιστοποιεί την ικανότητά τους να προσφέρουν τόσο αναγκαίες, διευρυμένες, οικολογικές υπηρεσίες εντός του αστικού πεδίου. Αυτό θα τονώσει την πολιτική για τη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων τους, ενώ ταυτόχρονα θα κατευθύνει τη βιομηχανία ζωντανής αρχιτεκτονικής να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και εφαρμογή τύπων συστημάτων που είναι ικανά να φιλοξενήσουν κατάλληλες, μόνιμες λύσεις βλάστησης ικανές να υποστηρίξουν και να διατηρήσουν υγιεινές, μακροπρόθεσμες, οικολογικές υπηρεσίες.

Οι κατάλληλα σχεδιασμένες τεχνολογίες πράσινων προσόψεων η κάθετων κήπων προσφέρουν την ευκαιρία να μετατρέψουμε τις σκληρές πόλεις μας σε δεκτικούς, ανταποκρινόμενους, ανθεκτικούς, δυναμικούς και προσαρμοστικούς ανθρώπινους βιότοπους, που ενισχύονται από την καλλιέργεια της ολοένα αυξανόμενης ποικιλομορφίας των ειδών.

Οι υγιείς άνθρωποι είναι κάτοικοι υγιών οικοτόπων, οι υγιείς βιότοποι δημιουργούν υγιείς ανθρώπους και πολιτισμούς.

 

 

     

 

Ελπίζω ότι μπορούμε να αρχίσουμε να κοιτάμε προς τα πάνω και προς τα έξω από τα κατασκευασμένα μας ενδιαιτήματα και να δούμε τις δυνατότητες που ενυπάρχουν στους κάθετους κήπους, να λειτουργήσουν ως καταφύγιο για ένα ευρύ φάσμα ειδών, αν και επίσης καταφύγιο για πραγματιστική, ολιστική και δυναμική σκέψη.

        Η ενσωμάτωση της άγριας ζωής στους ανθρώπινους βιότοπους, μας παρέχει ιατρική φροντίδα, τροφή και πολύτιμους πόρους σε συστήματα που προσφέρουν ανθεκτικότητα, προσαρμοστικότητα και υγιή αποτελέσματα. Οι κάθετοι κήποι μας προσφέρουν τη δυνατότητα να διοχετεύουμε αυτά τα οφέλη προς τα πάνω και στα σπίτια, τις βιομηχανίες και τις πόλεις μας.

 

Πρωτότυπος τίτλος του άρθρου :

Vertical Gardens as Habitat  Erik van Zuilekom 

https://www.greenroofs.com/2024/01/18/vertical-gardens-as-habitat/?fbclid=IwAR2bnsN7fQ4I-TH_j2m3r9hbZhGT_7Bv_CB2wqjJyBfXWaO1FKTrAwLxOIQ

 

Απόδοση στα Ελληνικά

Μανώλης Καπάνταης

Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος 

Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024

Επαναπροσδιορισμός των πράσινων στεγών με βάση την βιοποικιλότητα: Επτά βήματα

Άρθρο του Bruce Dvorak FASLA


Ένας κήπος βροχής φυτεμένος με αυτοφυή βλάστηση προσελκύει επικονιαστές, πεταλούδες, ψάρια, λιβελούλες, έντομα, πουλιά, κουνέλια, πάπιες και καθαρίζει τις απορροές από τα πεζοδρόμια και τις στέγες στο κτίριο της Περιφέρειας Capitol Region Watershed District στο St. Paul της Μινεσότα. Αυτός ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός χώρου εκπαιδεύει τους κατοίκους της Μινεσότα για τη σημασία της διατήρησης της βιοποικιλότητας με πράσινες υποδομές. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η πόλη της Μινεάπολης έθεσε στόχους για την κατασκευή 150 πράσινων στεγών μέχρι το 2025, γεγονός που διευρύνει τις δυνατότητες για ολοκληρωμένους σχεδιασμούς. Η υποστήριξη των δήμων είναι απαραίτητη για να βοηθηθούν οι πόλεις στην προστασία των λεκανών απορροής και της βιοποικιλότητας. Φωτ: Bruce Dvorak, Οκτώβριος 2023


Επαναπροσδιορισμός των πράσινων στεγών για 

τη βιοποικιλότητα: Επτά βήματα

 

ASLA  Κλιμάκωση για την υποστήριξη της βιοποικιλότητας

        Η Μινεάπολη της Μινεσότα ήταν η πόλη που θα φιλοξενήσει το 2023 το ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αρχιτεκτονικής Τοπίου (ASLA). Φέτος η ASLA ζήτησε από τους αρχιτέκτονες τοπίου να "αναβαθμιστούν". Μέχρι το 2040, η ASLA στοχεύει να δει όλα τα νέα έργα τοπίου να επιτυγχάνουν μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, να αυξάνουν τη δέσμευση άνθρακα, να εξυπηρετούν μια δίκαιη κατανομή των επενδύσεων για το κλίμα, να αποκαθιστούν τα οικοσυστήματα και να αυξάνουν και να προστατεύουν τη βιοποικιλότητα.

        Το συνέδριο προσέφερε πολλές εκπαιδευτικές συνεδρίες σε διάφορα θέματα βιωσιμότητας. Ήμουν ενθουσιασμένος που συμμετείχα στην παρουσίαση ενός εργαστηρίου με τίτλο "Ζωντανές επιφάνειες - Πώς να σχεδιάσετε επιτυχημένες πράσινες στέγες που βελτιστοποιούν τη βιοποικιλότητα". Μέσω της φιλοξενίας αυτού του εργαστηρίου, η ASLA βοήθησε να προωθηθεί η εκ νέου καινοτομία των πράσινων στεγών. Η εκ νέου καινοτομία σημαίνει ότι δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη βελτίωση, κάτι που έχει ήδη αποδειχθεί (Cheng and Shiu 2008). Τα βιοποικιλιακά πράσινα δώματα (BGR) είναι ένα βιώσιμο συστατικό ολοκληρωμένων σχεδίων που αποσκοπούν στην υλοποίηση των στόχων για την προστασία της βιοποικιλότητας σε αστικό περιβάλλον (Gedge and Kadas 2005, Brenneisen 2006, Clar and Steurer 2023). Η πρόκληση του εργαστηρίου ήταν να μεταφέρει σε 2,5 ώρες τη σημασία των βιοποικιλιακών πράσινων στεγών και να περιγράψει μια διαδικασία σχεδιασμού επτά βημάτων για το σχεδιασμό βιοποικιλιακών πράσινων στεγών. Συν-παρουσιαστές ήταν οι David Yocca (συντονιστής), Steven Peck και Angie Durhman. Σε αυτό το τεύχος του LAM, διερευνώ επτά βήματα για τον σχεδιασμό βιοποικιλιακών πράσινων στεγών.

Γιατί βιοποικίλες πράσινες στέγες;

        Ο Steven Peck προκάλεσε τους συμμετέχοντες στο εργαστήριο να απαντήσουν σε μια απλή ερώτηση: "Γιατί θέλετε να κατασκευάσετε μια πράσινη στέγη με βιοποικιλότητα;". Η σύντομη απάντησή μου σε αυτή την ερώτηση είναι: "Όποιος ασχολείται με την ανάπτυξη γης μοιράζεται την ευθύνη να "είναι" διαχειριστής της γης". Ζούμε σε μια αναπόσπαστη σχέση με τη φύση και τα βιοποικιλιακά πράσινα δώματα είναι μια από τις βιώσιμες αναπτυξιακές προσεγγίσεις που επιλύουν το αντιληπτό δίλημμα μεταξύ διατήρησης και ανάπτυξης (Francis and Lorimer 2011, Kowarik 2011). Για να βοηθήσουμε στη διάδοση της γνώσης σχετικά με τον τρόπο σχεδιασμού βιοποικίλων πράσινων στεγών (BGR), διοργανώσαμε ένα εργαστήριο ASLA μέσω μιας διαδικασίας σχεδιασμού επτά βημάτων.

Βήμα 1: Κατανοήστε τις δυνατότητες της ταράτσας για BGR

        Με μια κριτική αξιολόγηση των συνθηκών στις στέγες, πολλές, αν όχι οι περισσότερες νέες στέγες θα μπορούσαν να σχεδιαστούν για να φιλοξενήσουν βιοποικιλιακά πράσινα δώματα. Το πρώτο βήμα στη διαδικασία σχεδιασμού είναι η αξιολόγηση και η ανάλυση των δυνατοτήτων και συνθηκών μιας επιφάνειας  ταράτσας  για την ενσωμάτωση ενός πράσινου δώματος. Παρόλο που τα πράσινα δώματα μπορεί να ταιριάζουν σε πολλά κτίρια, ένα βιοποίκιλο πράσινο δώμα μπορεί να μην ταιριάζει σε κάθε ταράτσα. Ένα  δώμα χωρίς άμεση πρόσβαση ή μία ταράτσα  που είναι γεμάτη με εξοπλισμό θέρμανσης και εξαερισμού ή έχει πολυάριθμους αεραγωγούς εισαγωγής ή εξαγωγής μπορεί να μην είναι κατάλληλο.

        Απαιτείται αξιολόγηση των δυνατών σημείων, των αδυναμιών, των ευκαιριών και των απειλών (SWOT) μιας στέγης. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, αξιολογήσαμε την προϋπάρχουσα κατάσταση της οροφής του Μουσείου Φύσης Peggy Notebaert του Σικάγο ως προς τις δυνατότητές του να υποστηρίξει ένα BGR. Αυτό το δώμα  έχει διάφορα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως πλεονέκτημα ή ως αδυναμία. Το επίπεδο κατάστρωμα οροφής με χαμηλή κλίση θα μπορούσε να είναι επωφελές εάν επιθυμούσαμε μεσογειακές ή υδαρείς συνθήκες. Τα κατακρημνίσματα απορρέουν πιο αργά σε μια επίπεδη οροφή σε σύγκριση με τις κεκλιμένες οροφές. Ωστόσο, εάν ήταν επιθυμητός ένας ξηρός βιότοπος, θα απαιτούνταν πρόσθετες τροποποιήσεις για να γίνει το υπόστρωμα καλά στραγγιζόμενο. Σε αυτή την περίπτωση, το επίπεδο κατάστρωμα στέγης θεωρήθηκε ως μια ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα λιμναίο περιβάλλον, για την παροχή νερού για την υποστήριξη των υγροτοπικών φυτών και της άγριας ζωής (Dvorak 2003). Οι δυνητικές απειλές για την υπάρχουσα οροφή περιλαμβάνουν την αύξηση της θερμότητας από την ανακλώμενη ηλιακή ακτινοβολία από τοίχους και παράθυρα με δυτικό προσανατολισμό. Ένα μονοπάτι συντήρησης ήταν απαραίτητο για την πρόσβαση των εργατών συντήρησης του κτιρίου στη σκάλα στο τέλος της μακρόστενης οροφής (βλ. τον κόκκινο κύκλο στο παρακάτω σχήμα).

        Σε αυτή την περίπτωση, ο πελάτης ήθελε ενδιαιτήματα για μια ποικιλία αυτοφυών φυτών. Το δομικό φορτίο για το κατάστρωμα οροφής κυμαινόταν από 40 έως 90 λίβρες / ανά τετραγωνικό  πόδι(54 εως 123κιλα/τ.μ). Επιτρέπει τη σταδιακή αύξηση του βάθους του υποστρώματος, η οποία διευκολύνει τις βαθύτερες ρίζες των φυτών και τη μεγαλύτερη φυτική και βιολογική ποικιλομορφία. Ένας σημαντικός περιορισμός του έργου ήταν το μακρύ στενό σχήμα του καταστρώματος οροφής. Ωστόσο, ο σχεδιασμός του μονοπατιού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον διαχωρισμό τμημάτων διαφορετικών συστημάτων πράσινης στέγης.




Βήμα 2: Διερεύνηση της περιφερειακής βιοποικιλότητας για την ανάπτυξη των στόχων του προγράμματος σχεδιασμού (πελάτης είναι η βιοποικιλότητα).

        Το προσωπικό του Μουσείου ήθελε ένα μέρος για να επιδείξει πώς οι πράσινες στέγες μπορούν να υποστηρίξουν ενδιαιτήματα για διάφορες μορφές άγριας ζωής. Αυτό το κατάστρωμα οροφής είναι αξιολογήσιμο μέσω ανελκυστήρων και κλιμάκων, γεγονός που παρέχει μια σύνδεση με το έδαφος. Η ομάδα σχεδιασμού του Conservation Design Forum (τώρα Environmental Consulting & Technology, Inc) είδε τη δυνατότητα να δημιουργηθούν ενδιαιτήματα για: ενδημικά φυτά, ενδημικά πουλιά, μέλισσες, πεταλούδες, λιβελούλες, έντομα, αράχνες και άλλα.

        Τα λιβάδια Tallgrass, οι υγροβιότοποι και οι σαβάνες δρυός διερευνήθηκαν για τις δυνατότητές τους να εμπνεύσουν υδρικούς (κορεσμένους), μεσικούς (υγρούς) ή ξηρούς οικοτόπους σε πράσινες στέγες. Τα φυτά που είναι ενδημικά σε αυτά τα ενδιαιτήματα διερευνήθηκαν και επιλέχθηκαν για τη δυνητική προσαρμογή τους σε υποστρώματα με βάθος που κυμαίνεται από 4 ίντσες (10 cm) έως 12 ίντσες (30,48 cm). Οι εξεταζόμενες μορφές φυτών περιλάμβαναν πολυετή φυτά, ετήσια φυτά, βολβούς, χόρτα, πολυετή αγριολούλουδα και χαμηλής ανάπτυξης ξυλώδη βλάστηση που είναι ενδημικά της περιοχής. Το τελικό σχέδιο φύτευσης απέκλεισε τα ετήσια φυτά, λόγω του μικρού μεγέθους της οροφής και της πιθανότητας τα ετήσια φυτά να γίνουν εισβολείς. Τα ετήσια φυτά μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετική προσθήκη σε μια πράσινη στέγη για την προσέλκυση επικονιαστών, ωστόσο, ο πελάτης δεν διέθετε προσωπικό για να υποστηρίξει μια πράσινη στέγη υψηλής συντήρησης. Η συντήρησή της θα γινόταν με τη βοήθεια εθελοντών.

Βήμα 3: Ανάπτυξη ενός εννοιολογικού σκίτσου για να περιγράψετε τις πιθανές ανάγκες ενδιαιτημάτων.

        Όσον αφορά τις ανάγκες των ενδιαιτημάτων της άγριας ζωής, υπάρχουν γενικά πέντε βασικά στοιχεία: μέρη για την απόκτηση τροφής, νερό, κάλυψη, χώρος και καταφύγιο ή διευθέτηση του χώρου. Οι πηγές τροφής μπορεί να περιλαμβάνουν μέρη φυτών όπως φύλλα, σπόρους και νέκταρ. Η διερεύνηση των ιδιαίτερων αναγκών των ειδών πουλιών, πεταλούδων, μελισσών και άλλων ζωών μπορεί να οδηγήσει σε έναν κατάλογο πιθανών φυτικών ειδών που πρέπει να συμπεριληφθούν. Το νερό μπορεί να παρέχεται ανάλογα με την ποσότητα και την ποιότητα του νερού. Οι χωρικές συνιστώσες μπορεί να είναι σημαντικές όσον αφορά τα ανοίγματα ενδιαιτημάτων ή το βαθμό κάλυψης για προστασία. Ο χώρος μπορεί να περιλαμβάνει τις ιδιότητες του αέρα με βάση τη θερμοκρασία, την καθαρότητα, τον βαθμό ή την κατεύθυνση του ανέμου ή την κίνηση του αέρα, τον ήχο και τις ιδιότητες του φωτός και της σκιάς. Το καταφύγιο περιλαμβάνει θέσεις για ανάπαυση, φωλιά και προστασία.

        Άλλα στοιχεία περιλαμβάνουν τις δομικές απαιτήσεις του ενδιαιτήματος, όπως ποικίλα ύψη φυτών και ποικιλία φυτικών ειδών (γενικά τα περισσότερα είναι καλύτερα), ποικίλα βάθη και σύνθεση υποστρώματος, ποικίλες μορφές φυτών, όπως πολυετή, ετήσια, βολβοί, παχύφυτα, θάμνοι και δέντρα (εάν το επιτρέπει η δομή του κτιρίου), ποικιλία ενδιαιτημάτων μικροκλίματος (υγρό, μεσογειακό, ξηρό) και η συμπερίληψη κορμών/κλαδιών, ποικίλων μεγεθών πέτρας, βότσαλων και λιμνών.

        Στο Μουσείο Φύσης Peggy Notebaert, υπάρχουν διάφορες ιδιότητες που επέτρεψαν τη δημιουργία ενδιαιτημάτων άγριας ζωής. Το δώμα  είναι σχεδόν επίπεδο, γεγονός που επιτρέπει τη λίμναση του νερού και τη δημιουργία ενός υγροβιότοπου για την εξυπηρέτηση των επικονιαστών, των πουλιών, των λιβελούλων και άλλων εντόμων που χρειάζονται υγρασία. Η ιδέα για την επίδειξη της πράσινης στέγης ήταν να καταδείξει πώς τα διαφορετικά βάθη του υποστρώματος και τα διαφορετικά καθεστώτα υγρασίας δίνουν διαφορετικές δυνατότητες για τα φυτά και τα ζώα. Δεδομένου ότι πλάκα μπετου υποστηρίζει 40 λίβρες  ανά τετραγωνικό πόδι στην δημοσια περιοχή προβολής και 90 κιλά ανά τετραγωνικό στο ένα πιο απομακρυσμένο σημείο, η σχεδιαστική ιδέα ήταν να χρησιμοποιηθεί η διαδρομή συντήρησης για να οριοθετηθούν τα διαφορετικά τμήματα της πράσινης στέγης με κάθε εναλλαγή να αποτελεί μια μετάβαση στο βάθος του υποστρώματος.


Εικόνα του σχεδίου για τον κήπο επίδειξης πράσινης στέγης στο Μουσείο Φύσης Peggy Notebaert, που βρίσκεται βόρεια του κέντρου του Σικάγο, Ιλινόις. Φωτογραφία: CDF


        Ένας υγροβιότοπος δημιουργήθηκε στο μπροστινό μέρος κοντά στην περιοχή παρατήρησης του κοινού και περιλαμβάνει είκοσι οκτώ είδη αυτοφυών φυτών, όπως Acorus, Asclepias, Carex, Iris, Juncus, Sparganium, Spartina, Pontederia, Sagittaria, Scirpus και άλλα. Μεσογειακά είδη λιβαδιών καταλαμβάνουν το μεσαίο τμήμα, και μια εντατική πράσινη οροφή υποστηρίζει μια δρυ (Quercus imbricaria) με βλάστηση σαβάνας ως ενδιαίτημα για τα πουλιά για να ξεκουραστούν ή να φωλιάσουν. Το διακοσμητικό αυτοφυές γρασίδι Sporobolus φυτεύτηκε και υποστηρίζει ενδιαιτήματα για επικονιαστές, ενδιαιτήματα φωλιάσματος για μέλισσες και πουλιά και σπόρους για έντομα και πουλιά. Φυτεύτηκαν τρία είδη Asclepias για την προσέλκυση πεταλούδων, συμπεριλαμβανομένων των Asclepias incarnata (βαλτόχορτο), Asclepias tuberosa (ζιζάνιο πεταλούδας) και Asclepias verticillata (φουντωτό γαλατόχορτο). Αυτή η βιοποικιλόμορφη πράσινη οροφή φυτεύτηκε με 80 είδη αυτοφυών φυτών που παρέχουν οικοσυστημικές υπηρεσίες στο κτίριο από το 2002.


Υγροβιότοπος με ανοιχτό νερό στον κήπο επίδειξης της πράσινης στέγης του Μουσείου Φύσης Peggy Notebaert. Αυτή η πράσινη στέγη ενσωματώνει υδροβιότοπους, μεσοβιότοπους και μερικούς ξηροβιότοπους για την άγρια πανίδα που ενδημεί στις ακτές της λίμνης Μίσιγκαν, κοντά στο κέντρο του Σικάγο, IL. Φωτογραφία: CDF

Βήμα 4: Επεξεργαστείτε τις λεπτομέρειες.

        Το επόμενο βήμα περιλαμβάνει την επεξεργασία των λεπτομερειών του σχεδιασμού του συστήματος πράσινης στέγης. Τα φυτά πρέπει να επιλεγούν με βάση το κατάλληλο βάθος υποστρώματος για τα φυτά (ASTM E2777 14 2014). Οι κατευθυντήριες γραμμές της FLL για την πράσινη στέγη δημοσιεύουν δεδομένα για την επιλογή των φυτών με βάση τη μορφή των φυτών και το βάθος του υποστρώματος. Στην ημερίδα παρουσιάσαμε μια μεταφρασμένη έκδοση των πληροφοριών του πίνακα 2 της FLL Πρότυπα βάθη υποστρώματος για διαφορετικούς τύπους πρασίνης στέγης, στις μεσοδυτικές πολιτείες της Βόρειας Αμερικής, ωστόσο δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί επίσημες κατευθυντήριες γραμμές για τα φυτά στη Βόρεια Αμερική (Dvorak 2011). Υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν την προσαρμογή των τοπικών φυτών σε εκτεταμένες και ημιεντατικές πράσινες στέγες (Sutton, Harrington et al. 2012, Schneider, Fusco et al. 2014)- ωστόσο, οι μακροχρόνιες μελέτες των φυτών σε πράσινες στέγες στην περιοχή αποτελούν ιδανικές πηγές για να βοηθήσουν στην επιλογή των φυτών (Rowe 2015).

        Άλλες σημαντικές λεπτομέρειες περιλαμβάνουν τον υπολογισμό του βάθους/βάρους του υποστρώματος, του βάθους/βάρους του συστήματος αποστράγγισης, την τοποθέτηση και τον σχεδιασμό της άρδευσης και τη διαχείριση της υγρασίας στο κατάστρωμα της στέγης, συμπεριλαμβανομένου ενός υγροβιότοπου και μιας μικρής λίμνης. Αυτές οι δραστηριότητες θα πρέπει να συνοδεύονται από τη συμβολή ενός έμπειρου σχεδιαστή πράσινων στεγών. Πρόσθετες γνώσεις και υποστήριξη μπορούν να αποκτηθούν μέσω άλλων πηγών , όπως η εκπαίδευση Green Roof Professional (GRP) και η Living Architecture Academy (LAA). Ενδέχεται να χρειαστεί να συμβουλευτείτε άλλες ηλεκτρονικές και έντυπες εκδόσεις της διαδικασίας σχεδιασμού πράσινων στεγών.


Σε πρώτο πλάνο, το αυτοφυές πολυετές φυτό Geranium sanguineum σε άνθιση στο χώρο επίδειξης πράσινης στέγης του Μουσείου Φύσης Peggy Notebaert. Κατά τη διάρκεια της άνοιξης τα άγρια γεράνια προσελκύουν μέλισσες, μύγες, σκαθάρια και πεταλούδες. Στο βάθος διακρίνεται ένα πουλί να αναζητά μια θέση προσγείωσης στις εκτεταμένες πράσινες στέγες που βρίσκονται πάνω από το κτίριο. Φωτ: CDF

 Βήμα 5: Αναπτύξτε ένα σχέδιο συντήρησης για τη βιοποικιλιακή πράσινη στέγη.

       Μια καλή προσέγγιση για την προετοιμασία των δραστηριοτήτων συντήρησης μιας βιοποικιλιακής πράσινης στέγης είναι ο σχεδιασμός της διαχείρισης της υγρασίας του υποστρώματος ώστε να ταιριάζει με τις ανάγκες υγρασίας της επιλεγμένης βλάστησης. Αυτό συμβάλλει στην αποφυγή περιττών δραστηριοτήτων συντήρησης. Για παράδειγμα, η τοποθέτηση φυτών που αναπτύσσονται φυσικά σε ξηροθερμικές ή ξηρές συνθήκες εδάφους σε ένα πράσινο δώμα που έχει μεσοθερμικές ή υγρές συνθήκες μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή ανάγκη  συντήρησης. Τα χωροκατακτητικά ζιζάνια που ευδοκιμούν σε υγρές συνθήκες μπορεί να εγκατασταθούν στην πράσινη στέγη και να ανταγωνιστούν την ξηροθερμική βλάστηση. Επιπλέον, η ξηροθερμική βλάστηση θα μπορούσε να αναπτύξει σήψη των ριζών και να χαθεί. Έτσι, η καλύτερη προσέγγιση για την ελαχιστοποίηση των δραστηριοτήτων συντήρησης είναι η αντιστοίχιση των αναγκών των φυτών σε νερό με τα κατάλληλα σχέδια υποστρώματος και καθεστώτα υγρασίας. Θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάμειξη ξηρικών και μεσογειακών φυτών στην ίδια ζώνη υγρασίας νερού, καθώς κανένας από τους δύο τύπους φυτών δεν θα είναι ευχαριστημένος. Μια άλλη προληπτική στρατηγική είναι ο σχεδιασμός του συστήματος άρδευσης μέσω ζωνών. Κάθε βιότοπος υγρασίας πράσινης στέγης θα πρέπει να έχει τη δική του ζώνη άρδευσης με ξεχωριστή τιμή ελέγχου και σχεδιασμό αποστράγγισης. Άλλα σημαντικά προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν την τοποθέτηση των φυτών στο βάθος υποστρώματος που απαιτούν. Η τοποθέτηση φυτών με βαθιές ρίζες σε υποστρώματα που είναι πολύ ρηχά μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη για υπερβολική άρδευση και να αποτελέσει απειλή για την υγεία των φυτών όταν οι καιρικές συνθήκες υπερβαίνουν τα φυσιολογικά όρια.

   Με έναν καλό σχεδιασμό, τα φυτά θα ευδοκιμήσουν και μπορεί να απαιτούν μόνο τυπικές διαδικασίες συντήρησης. Για τα βιοποικιλιακά πράσινα δώματα σε δημόσια θέα αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αφαίρεση των νεκρων φυτικών τμημάτων, τον έλεγχο του συστήματος άρδευσης για τις κατάλληλες ώρες ποτίσματος και το κόψιμο ή την αφαίρεση των ζιζανίων. Εάν τραβήξετε τα ζιζάνια, χτυπήστε τα ωστε το εδαφος  να διατηρήθεί  μέσα στην οροφή. Ένας κομποστοποιητής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην αντικατάσταση του εδαφικού χώματος και των θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, τα χωροκατακτητικά φυτά με  πολλους σπόρους δεν πρέπει να κομποστοποιούνται. Εάν η βιοποικιλιακή πράσινη στέγη δεν είναι σε δημόσια θέα, τότε ορισμένες από αυτές τις δραστηριότητες μπορούν να παραλειφθούν.

   Όταν σχεδιάζονται πράσινες στέγες για βιοποικιλότητα, αναμένεται ότι η άγρια πανίδα θα χρησιμοποιεί τη στέγη. Μερικές φορές, η άγρια ζωή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Ορισμένα είδη πουλιών είναι γνωστό ότι ξεριζώνουν φυτά, τσιμπολογούν το έδαφος για να ξεθάψουν έντομα, μπορούν να εξαπλώσουν χωροκατακτητικούς σπόρους, να φέρουν παράσιτα ή να προκαλέσουν απροσδόκητα αποτελέσματα. Τα ενοχλητικά είδη μπορεί να εμφανιστούν όταν ένα σύστημα πράσινης στέγης βρίσκεται υπό πίεση. Με τριμηνιαίες επισκέψεις από τα συνεργεία συντήρησης, ένα άγρυπνο μάτι θα βοηθήσει να διατηρηθούν τα θέματα συντήρησης υπό έλεγχο και οι πράσινες στέγες ακμαίες.

     Ένα εγχειρίδιο συντήρησης είναι απαραίτητο για τη συντήρηση και τη φροντίδα της πράσινης στέγης όταν μεταβιβάζεται η κυριότητα της. Τα εγχειρίδια θα πρέπει να περιλαμβάνουν εποχιακές δραστηριότητες συντήρησης, ονόματα και φωτογραφίες των εγκατεστημένων φυτών και των κοινών χωροκατακτητικών φυτών. Τα εγχειρίδια θα πρέπει να είναι πλαστικοποιημένα και τυπωμένα σε δύο γλώσσες. Οι δραστηριότητες συντήρησης θα πρέπει να επανεξετάζονται κάθε χρόνο σε μια συνάντηση μεταξύ του ιδιοκτήτη του κτιρίου και όλων όσοι επενδύουν στη συντήρηση και την αισθητική εμφάνιση της πράσινης στέγης.


Αυτή η βιοποικιλόμορφη πράσινη στέγη στο Κάνσας Σίτι έχει έναν καθορισμένο διαχειριστή. Ο διαχειριστής διευθύνει μηνιαίες επισκέψεις συντήρησης κατά τη διάρκεια της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού για τη μείωση των επιθετικών χωροκατακτητικών φυτών. Εκτός από έναν επικεφαλής διαχειριστή, απαιτείται προσωπικό που να κατανοεί το σχέδιο συντήρησης και να γνωρίζει ποια φυτά πρέπει να διατηρηθούν, να αφαιρεθούν ή να μετακινηθούν. Φωτογραφία: Bruce Dvorak

Βήμα 6: Υπολογίστε τον προϋπολογισμό για την υλοποίηση της βιοποικιλιακής πράσινης στέγης.

    Τα πράσινα δώματα στη φάση του σχεδιασμού χρειάζονται έναν προϋπολογισμό του πιθανού κόστους κατασκευής. Η ομάδα σχεδιασμού θα πρέπει να αναζητήσει τοπικά παραδείγματα κατασκευασμένων πράσινων στεγών για να εκτιμήσει τις τιμές. Τα βιοποίκιλα πράσινα δώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ορισμένα στοιχεία που δεν είναι οικεία στους εργολάβους πράσινων στεγών. Η συμπερίληψη νερού, κλαδιών, πετρών ή βότσαλων σε ένα BGR μπορεί να απαιτήσει κάποια επιπλέον προμήθεια. Οι τοπικές πηγές υλικών είναι καλύτερες, ακόμη καλύτερα αν η υπάρχουσα τοποθεσία έχει τη δυνατότητα διάσωσης υλικών. Όσο πιο  έμπειρη είναι η αγορά πράσινων στεγών στην περιοχή σας, τόσο πιο ακριβής μπορεί να είναι η εκτίμηση του κόστους. Εάν δεν υπάρχουν τοπικά έργα ή εμπειρογνώμονες στην περιοχή σας, τότε οι πελάτες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να πληρώσουν για να φέρουν έμπειρους κατασκευαστές. Η προμήθεια σε κατασκευαστές με χαμηλότερες τιμές αλλά  χωρίς εμπειρία μπορεί να είναι δελεαστική αν ο προϋπολογισμός είναι περιορισμένος, αλλά πολλά δαπανηρά λάθη μπορεί να συμβούν αν  δεν είναι εξοικειωμένοι με την εγκατάσταση συστημάτων πράσινης στέγης.

Βήμα 7: Παρουσιάστε τη βιοποικιλόμορφη πράσινη στέγη σας για ανατροφοδότηση από τον πελάτη

    Το τελευταίο βήμα είναι η απόκτηση εγκρίσεων από τους πελάτες, τις τοπικές αρχές και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αν και ακόμη και όταν όλοι συμφωνούν με την ανάπτυξη μιας πράσινης στέγης, δεν είναι ασυνήθιστο το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης ενός κτιρίου μπορεί να πουλήσει το κτίριο μέσα σε δύο χρόνια από την κατασκευή του. Όταν συμβεί αυτό, ο νέος ιδιοκτήτης του κτιρίου θα πρέπει να κατανοήσει τις ανάγκες του συστήματος πράσινης στέγης, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης και των απαιτήσεων για τη διατήρηση της υγείας των φυτών. Όλοι όσοι εμπλέκονται με την έγκριση και τη συντήρηση της πράσινης στέγης θα χρειαστούν κάποια εκπαίδευση και συμφωνία σχετικά με τις απαιτήσεις της πράσινης στέγης, συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισής της σε διάφορες εποχές του έτους. Οι πελάτες πρέπει να γνωρίζουν ότι ορισμένα φυτά μπορεί να έχουν περιόδους λήθαργου και ότι η πράσινη στέγη μπορεί να αλλάζει την εμφάνισή της κατά τη διάρκεια του έτους. Είναι ευθύνη της ομάδας σχεδιασμού να επικοινωνήσει αυτά τα σημαντικά βήματα πριν από την υπογραφή για την υποβολή προσφορών και την εγκατάσταση. Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου πρέπει να βάλει στην άκρη χρήματα για την τακτική συντήρηση και ένα μικρό ταμείο για την πιθανή αντικατάσταση ορισμένων φυτών κάθε χρόνο.


Βιοποικιλιακή πράσινη στέγη στο EcoCenter, Heron's Head Park, Λιμάνι του Σαν Φρανσίσκο. Αυτή η βιοποικιλόμορφη στέγη περιλαμβάνει  υλικά από την περιοχή. Ομάδα σχεδιασμού: Habitat Gardens με την Eco Catalyst και τη Lisa Lee Benjamin. Φωτογραφία: Bruce Dvorak

 Περίληψη

-Η συμβατική στέγαση προσφέρει ελάχιστα όσον αφορά την αντικατάσταση των οικοσυστημικών υπηρεσιών του τοπίου πριν από την ανάπτυξη. Τα βιοποικιλιακά πράσινα δώματα μπορούν να συμβάλουν στον μετριασμό αυτών των οικοσυστημικών υπηρεσιών.

-Η επιλογή της τοπικής βλάστησης στην περιοχή μπορεί να προσφέρει στην τοπική άγρια ζωή κάτι που χρειάζεται για να επιβιώσει.

-Ο σχεδιασμός της βιοποικιλιακής πράσινης στέγης θα πρέπει να περιλαμβάνει πολλαπλά καθεστώτα υγρασίας, όπως ξηρό, μεσογειακό ή υγρό, καθώς και διαφορετικά ύψη φυτών και βάθη υποστρώματος.

-Η συμπερίληψη μιας πηγής νερού στην οροφή θα προσελκύσει την άγρια ζωή.

-Η επεξεργασία των λεπτομερειών του σχεδιασμού είναι ίσως το πιο κρίσιμο βήμα. Οι σχεδιαστές πρέπει να προσαρμόσουν την υγρασία του συστήματος πράσινης στέγης και το σχεδιασμό του υποστρώματος στις ανάγκες της βλάστησης.

-Ο προϋπολογισμός και η τιμολόγηση των συστημάτων πράσινων στεγών εξαρτάται από την προσβασιμότητα έμπειρων κατασκευαστών.

 

 (Νέα μαθήματα βιοποικιλότητας σε πράσινες στέγες)

Για να μάθετε πώς οι πράσινες στέγες μπορούν να υποστηρίξουν τα θερμοανθεκτικά φυτά και τη βιοποικιλότητα, δείτε το νέο μάθημα της Ακαδημίας Ζωντανής Αρχιτεκτονικής: Case Studies of Biodiverse Green Roofs, από τον Bruce Dvorak.

 Ο Bruce Dvorak, FASLA είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Texas A&M στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου και Πολεοδομίας, όπου διεξάγει έρευνα για πράσινα δώματα και ζωντανούς τοίχους από το 2009. Ο Bruce είναι μέλος της ερευνητικής επιτροπής του GRHC και ίδρυσε ένα νέο περιφερειακό ακαδημαϊκό κέντρο αριστείας το 2022, το Southern Plains Living Architecture Center. Ο Bruce έλαβε το Βραβείο Αριστείας για την Έρευνα του GRHC το 2017 και διδάσκει πράσινες στέγες και ζωντανούς τοίχους στα μαθήματά του σε προγράμματα αρχιτεκτονικής τοπίου στο Πανεπιστήμιο Texas A&M. Το βιβλίο του που έχει επιμεληθεί, Ecoregional Green Roofs: Theory and Application in the Western USA and Canada (2021) αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και περιεχομένου για το παρόν άρθρο.

 Ευχαριστίες

Ευχαριστούμε τους συν-παρουσιαστές του εργαστηρίου της ASLA: David Yocca, FASLA, Steven Peck, GRP, Hon. ASLA και Angie Durman, GRP για τη συμβολή, τη δημιουργικότητα και την έμπνευσή τους. Ευχαριστώ επίσης τον Ted Lee, FASLA της HGA Minneapolis που μου προσέφερε έναν μακρύ κατάλογο εξαιρετικών έργων πράσινης υποδομής για να τα επισκεφθώ κατά την παραμονή μου στη Minneapolis

Βιβλιογραφία

ASTM E2777 14 (2014). Standard Guide for Vegetative (Green) Roof Systems: 14.

 Brenneisen, S. (2006). "Space for Urban Wildlife: Designing Green Roofs as Habitats in Switzerland." Urban Habitats 4(1): 27-36.

 Cheng, C. J. and E. C. Shiu (2008). "Re-innovation: The construct, measurement, and validation." Technovation 28(10): 658-666.

 Clar, C. and R. Steurer (2023). "Climate change adaptation with green roofs: Instrument choice and facilitating factors in urban areas." Journal of Urban Affairs 45(4): 797-814.

 Dvorak, B. (2003). "The greening of a Nature Museum: a demonstration project."

 Dvorak, B. (2011). "Comparative analysis of green roof guidelines and standards in Europe and North America." Journal of Green building 6(2): 170-191.

 Francis, R. A. and J. Lorimer (2011). "Urban reconciliation ecology: The potential of living roofs and walls." Journal of Environmental Management 92(6): 1429-1437.

 Gedge, D. and G. Kadas (2005). "Green roofs and biodiversity." Biologist 52(3): 161-169.

 Kowarik, I. (2011). "Novel urban ecosystems, biodiversity, and conservation." Environmental Pollution 159(8–9): 1974-1983.

 Rowe, B. (2015). Long-term Rooftop Plant Commuinites. Green Roof Ecosystems. R. K. Sutton. Switzerland, Springer. 223: 311-332.

 Schneider, A., M. Fusco and J. Bousselot (2014). "Observations on the survival of 112 plant taxa on a green roof in a semi-arid climate." Journal of Living Architecture 1(5): 10-30.

 Sutton, R. K., J. A. Harrington, L. Skabelund, P. MacDonagh, R. R. Coffman and G. Koch (2012). "Prairie-based green roofs: literature, templates, and analogs." Journal of Green Building 7(1): 143-172.


Μετάφραση: Κάλλια Αμανάκη Γεωπόνος ΑΓΣΑ 

Πηγή :https://livingarchitecturemonitor.com/articles/re-innovating-green-roofs-for-biodiversity-wi23?fbclid=IwAR1wz3sQXHox-iLjbNhQkTxzSkqamq15QSXoBYB7x-nBgz_6oQWXchUzRyk


Ανάλογα Αρθρα :