Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Ταρατσόκηποι σε στάσεις και στο ΗΒ

 

  Οι Αστικές συγκοινωνίες  γιορτάζουν την κατασκευή ταρατσόκηπων  στις στάσεις  λεωφορείων που φτάνουν σε 100 τοποθεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο

        Τα μείγματα φυτών έχουν σχεδιαστεί από το Clear Channel UK, σε συνεργασία με το Wildlife Trusts, για την υποστήριξη της εγγενούς βιοποικιλότητας και γιανα ενθαρρύνει τις μέλισσες και άλλους επικονιαστές.  Καταδεικνύει ετσι  τον αυξανόμενο αριθμό πόλεων που έχουν δεσμευτεί δημόσια να κάνουν τους Δήμους τους πιο φιλικούς προς το περιβάλλον.

        Από τη Γλασκώβη στο Μπράιτον, το Μπρίστολ μέχρι το Σάντερλαντ και φυσικά αλλού , υπάρχουν τώρα 100 στάσεις λεωφορείων με ταρατσόκηπους σε πόλεις σε όλη τη χώρα. Αυτό το αξιοσημείωτο πρόγραμμα  είναι απλώς ένα σκαλοπάτι για τον στόχο Clear Channel UK στην επίτευξη του συνολικού στόχου για 1.000 στάσεις-ταρατσόκηπους  ή 1 στις 30 στάσεις  λεωφορείων σε όλη τη χώρα.

 Τα φυτεμένα δώματα  – επίσης γνωστά ως «Bee Bus Stops»(στασεις γιατις Μελισσες ) – δημιουργούν ένα   υγιές οικολογικό δικτύο σε κάθε πόλη , όπου να υπάρχουν ενδιαιτήματα για τα έντομα. Αυξάνουν την κλιματική ανθεκτικότητα απορροφώντας το νερό της βροχής που πέφτει και τη θερμότητα, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση του φαινομένου  της «αστικής θερμικής νησίδας».

         Η επιτυχία αυτών των οικολογικών στάσεων λεωφορείων υπογραμμίζει μόνο έναν από τους τρόπους με τους οποίους εργαζόνται οι άστκές συγκοιονωνίες για να δημιουργήσουν ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους με προοπτική τις 1000 !


 Πηγη: https://www.lbbonline.com

Συγγραφέας Κώστας Τάτσης


Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Αστικές οάσεις: πράσινες στέγες σε όλο τον κόσμο – σε εικόνες

 

Οι χώροι πρασίνου έχουν αποδεδειγμένη επίδραση στον μετριασμό του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας, αλλά καθώς ο χώρος στην πόλη είναι περιορισμένος, οι κατασκευαστές αναζητούν όλο και περισσότερο λύση στον ουρανό.

 

 

Το Namba Parks, ένα συγκρότημα καταστημάτων λιανικής πώλησης και γραφείων στην Οσάκα της Ιαπωνίας, διαθέτει έναν κήπο στον τελευταίο όροφο οκτώ επιπέδων.



Φωτογραφία: Yuji Kotani/Getty Images


 

Η Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, με τη ζωντανή οροφή της έκτασης 2,5 στρεμμάτων.


Φωτογραφία: Steve Proehl/Getty Images


 

Η οροφή έξι στρεμμάτων του Συνεδριακού Κέντρου του Βανκούβερ στη Βρετανική Κολομβία είναι μία από τις 10 μεγαλύτερες πράσινες οροφές στον κόσμο.


Φωτογραφία: Andy Clark/Reuters


 

Η διαμορφωμένη πράσινη οροφή στο αεροδρόμιο του Πεκίνου.


Φωτογραφία: Getty Images/Sino Images


 

Μουσείο Moesgaard στο Άαρχους της Δανίας. Σχεδιασμένο από τους Henning Larsen Architects, η κεκλιμένη οροφή του προορίζεται για πικνίκ το καλοκαίρι και για έλκηθρο το χειμώνα.


Φωτογραφία: View Pictures/UIG μέσω Getty Images

 


 

Το Μουσείο Moesgaard περιβάλλεται από εκτεταμένο τοπίο και δάση.


Φωτογραφία: Schubert: Martin/Getty Images/Arcaid Images

 


 

Ο "Κήπος Βημάτων" του Acros Fukuoka Prefectural Hall στην Ιαπωνία έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται από το κοινό ως χώρος πάρκου, καθώς και για να συμβάλλει στη μείωση της θερμοκρασίας στη γύρω περιοχή.


Φωτογραφία: John Lander/LightRocket μέσω Getty Images

 

 

Το μουσείο ιστορίας της Vendée στο Les Lucs-sur-Boulogne της Γαλλίας, του οποίου η πράσινη οροφή έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει το κτίριο να ενσωματωθεί στο περιβάλλον τοπίο.


Φωτογραφία: Leroy Francis/Getty Images/Hemis. fr

 


Τα κεντρικά γραφεία της Gap στο Σαν Μπρούνο της Καλιφόρνια. Κατασκευάστηκε το 1997 και καλύπτεται από αυτοφυή χόρτα και αγριολούλουδα, που καλλιεργήθηκαν από αυτοφυή λιβάδια στο Σαν Φρανσίσκο.


Φωτογραφία: Steve Proehl/Getty Images


 

Το συγκρότημα καταστημάτων και γραφείων Kö-Bogen στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Η πράσινη οροφή προορίζεται να προσφέρει κάποια σχεδιαστική συνέχεια με τα ιστορικά πάρκα της περιοχής.


Φωτογραφία: Hans Blossey/Alamy

 

 

Tο 8 House, στην Κοπεγχάγη της Δανίας, διαθέτει δύο πράσινες στέγες 18. 300 τετραγωνικών ποδιών, καθώς και φυτεύσεις σε δοχεία σε μπαλκόνια και αυλές.

Φωτογραφία: Kim Petersen/Getty Images/imageBroker

 

Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Διαχείριση ομβρίων υδάτων - Βραχυπρόθεσμες και Μακροπρόθεσμες Επιδράσεις

 

Ταρατσόκηπος στο ξενοδοχείο ΑΜΑΝ ΖΟΕ Κρανιδί(ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ ) 

Διαχείριση ομβρίων υδάτων - Βραχυπρόθεσμες και Μακροπρόθεσμες Επιδράσεις


Η συνδυασμένη επίδραση της αστικής ανάπτυξης και της κλιματικής αλλαγής μεταβάλλει την υδρολογική ισορροπία στις ανεπτυγμένες αστικές περιοχές. Ωστόσο, η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τον αντίκτυπο των όμβριων υδάτων στην εμφάνιση ξαφνικών πλημμυρών και στην  υποβάθμιση της ποιότητας του νερού  να αυξάνεται (1).

Η επιφάνεια των στεγών σε αστικές περιοχές αντιπροσωπεύει περίπου το  40–50% των συνολικών σφραγισμένων (αδιαπέραστων επιφανειών από τσιμέντο, άσφαλτο, πλακοστρώσεις κ.ά.) περιοχών στις πόλεις. Αυτό σημαίνει ότι οι δυνατότητες εισαγωγής πράσινων τεχνολογιών είναι πολύ σημαντικές Ταυτόχρονα, η κλιματική αλλαγή προκαλεί συχνότερα σύντομες και έντονες βροχοπτώσεις, που εναλλάσσονται από μεγάλες, θερμές, ξηρές περιόδους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα συστήματα διαχείρισης νερού πρέπει να αντιμετωπίζουν τους κινδύνους πλημμυρών κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων και ταυτόχρονα να αντιμετωπίζουν το στρες του συστήματος παροχής νερού κατά τη διάρκεια μεγάλων, ζεστών και ξηρών περιόδων.                     

Οι πράσινες στέγες είναι στρατηγικά εργαλεία που μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία βιώσιμων και ανθεκτικών πόλεων λόγω της υψηλής ικανότητας συγκράτησης τους και να συμβάλλουν στην καλύτερη κατακράτηση νερού. Οι πράσινες στέγες είναι επομένως ένα πολλά υποσχόμενο εργαλείο που μπορεί να υποστηρίξει την καλύτερη διαχείριση των υδάτων στις αστικές περιοχές. Η μετασκευή ταράτσας με συστήματα πράσινης στέγης έχει δείξει πολλαπλά οφέλη όχι μόνο από την άποψη της αστικής υδρολογίας αλλά και από την άποψη της εξοικονόμησης ενέργειας, της γενικής φυσικής των κτιρίων και της βιοποικιλότητας.

Ταρατσόκηπος σε Υπερκαταστημα Χαλανδρι Αττικη (ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ ) 


    Οι πράσινες στέγες μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της αστικοποίησης και να εξασφαλίσουν βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Οι γαλάζιες-πράσινες στέγες, ειδικότερα, μπορούν να αποδειχθούν αποτελεσματικό όργανο λόγω του γεγονότος ότι λειτουργούν και ως σύστημα συλλογής βρόχινου νερού.  (Δυστυχώς στη χώρα μας το νερό της βροχής δεν επαναχρησιμοποιείται και θεωρείται απόβλητο).                                                          

Περιλαμβάνουν δεξαμενή νερού, η οποία επιτρέπει τη συλλογή και αποθήκευση του βρόχινου νερού που έχει φιλτραριστεί  από το στρώμα του εδάφους της στέγης. Το συλλεγόμενο νερό μπορεί αργότερα να επαναχρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς, όπως το πότισμα της ίδιας της πράσινης στέγης. 

Λαμβάνοντας υπόψη την ποιότητα του συλλεγόμενου  νερού, είναι δυνατό να αξιολογηθούν διαφορετικές επιλογές για επαναχρησιμοποίηση. Μπορεί ακόμα να εμφανιστεί κάποια μόλυνση, ωστόσο, η συγκέντρωση των ρυπαντών του νερού στην απορροή των πράσινων στεγών εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερη από την απορροή που δημιουργείται από κοινές στέγες. Σύμφωνα με την ποιότητα και την επακόλουθη επεξεργασία, το συλλεγμένο νερό της βροχής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διαφορετικούς οικιακούς σκοπούς, όπως άρδευση κήπου στο σπίτι, πλύσιμο αυτοκινήτων ή της τουαλέτας – χρήσεις που συνήθως εκμεταλλεύονται τους πόρους του πόσιμου νερού. Η πίεση στο σύστημα ύδρευσης (ζήτηση) θα μπορούσε έτσι να μειωθεί, προωθώντας τη βιωσιμότητα και την καλύτερη πρόσβαση σε πόσιμο νερό για όλους.                                                                                                                      

Έρευνα δείχνει ότι η εξοικονόμηση νερού φτάνει το 38–65% για μεγέθη δεξαμενών νερού εντός 1–50 m3. Το νερό που συλλέγεται στο στρώμα αποθήκευσης μπορεί να ραντιστεί στους δρόμους τις ζεστές και ξηρές μέρες, συμβάλλοντας στο δροσισμό και στην μείωση της θερμοκρασίας. Αυτή η παραδοσιακή ιαπωνική τεχνική, που ονομάζεται Uchimizu, μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία του αέρα έως και 6 °C για το επίπεδο κοντά στο έδαφος.

Μακροπρόθεσμος Μετριασμός Κινδύνου Πλημμύρας

Η ικανότητα  και η δυνατότητα συγκράτησης των τεχνικών συλλογής νερού, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον μετριασμό των πλημμυρών από υπερχείλιση των δικτύων αποχέτευσης, ρεμάτων κ.λπ.. Σε μια πλημμυρισμένη περιοχή μπορεί να μειωθεί -ο κίνδυνος- έως και 35% για βροχοπτώσεις με ύψος βροχής  έως και 50 mm, με την εγκατάσταση συστημάτων συλλογής βρόχινου νερού. Το σύστημα μιας πράσινης στέγης χαρακτηρίζει την ικανότητα συγκράτησης νερού στην πράσινη στέγη – το καλλιεργητικό μέσο και άλλα πιθανά στρώματα συγκράτησης νερού παίζουν σημαντικό ρόλο. Τα φυτά είναι επίσης ένας παράγοντας που συμβάλλει - τα ανθεκτικά είδη όπως τα αρωματικά μεσογειακά είδη  είναι κοινά στις πράσινες στέγες καθώς έχουν δείξει καλή απόδοση συγκράτησης και συγκράτησης κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων και είναι αρκετά ανθεκτικά σε περιόδους ξηρασίας.

Ταρατσόκηπος στο ξενοδοχείο CLUB MED γΡΕΓΟΛΊΜΑΝΟ ΕΥΒΟΙΑ(ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ ) 


Οι πράσινες στέγες αναδεικνύονται επίσης ως ένα όλο και πιο δημοφιλές μέρος της τεχνικής Sustainable Urban Drainage Systems (SUDS) για τη διαχείριση αστικών όμβριων υδάτων. Τα SUDS αναπαράγουν τους φυσικούς κύκλους αποστράγγισης, συνήθως μέσω της χρήσης παρεμβάσεων που βασίζονται στη βλάστηση που αυξάνουν τη διείσδυση, όπως κολπίσκοι, κήποι βροχής και φυσικά - πράσινες στέγες. Ως εκ τούτου, παρουσιάζουν έναν φυσικό και βιώσιμο τρόπο διαχείρισης του νερού. 

Διατηρώντας το νερό ώστε να έχει χώρο για απορρόφηση από το έδαφος, επιτρέπουν σημαντική μείωση των ροών αιχμής και των όγκων απορροής που συλλέγονται από το σύστημα αποχέτευσης, αύξηση χρόνου που θα πραγματοποιηθεί αυτή η απορροή  με επακόλουθη μείωση των πλημμυρικών φαινομένων και της ρύπανσης των υδάτων που εμφανίζεται σε τέτοια γεγονότα. Με απλά λόγια – με τη συγκράτηση ενός όγκου νερού, αποτρέπουν την υπερχείλιση των συστημάτων αποχέτευσης και αποστράγγισης και καθυστερούν ή/και μειώνουν τυχόν πλημμύρες.                        

  Μελέτες υποδεικνύουν ότι οι πράσινες στέγες μπορούν να μειώσουν την απορροή όμβριων υδάτων σε σύγκριση με τις συμβατικές στέγες με βαθμολογίες διατήρησης όγκου 40-80% του συνολικού όγκου βροχοπτώσεων. Ορισμένοι ειδικοί σημειώνουν ακόμη ότι μια μείωση κατά 60-80% στα ποσοστά αιχμής απορροής μπορεί να αναμένεται από μια πράσινη στέγη – αυτό ωστόσο εξαρτάται επίσης από το κλίμα και άλλες συνθήκες.

Ταρατσόκηπος στο ξενοδοχείο ΑΜΑΝ ΖΟΕ Κρανιδί(ΤΤΟΠΙΟΔΟΜΗ ) 


Η μάχη του Ηνωμένου Βασιλείου με τους κινδύνους πλημμύρας

Ας δούμε τι γίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μια σημαντική παροιμιώδης απειλή από νερό εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι ο αυξημένος κίνδυνος  από τα επιφανειακά ύδατα  ή  από πλημμύρες υπερχείλισης. Με όλο και πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής, η συμβατική προσέγγιση της εκτροπής της απορροής σε μια εκροή έχει αποδειχθεί μη βιώσιμη κατά τη διάρκεια σοβαρών καταιγίδων. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2013/14, σημειώθηκαν δώδεκα μεγάλες χειμερινές καταιγίδες, με αποτέλεσμα περισσότερα από 5000 σπίτια, επιχειρήσεις και υποδομές να πλημμυρίσουν στη Νότια Αγγλία.

Η πράσινη υποδομή, με τη μορφή Συστημάτων Βιώσιμης Αστικής Αποστραγγισης-Αποχέτευσης (SUDS), έχει προταθεί ως μέσο ελαχιστοποίησης του κινδύνου αστικών πλημμυρών. Στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, οι πράσινες στέγες έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν στη συγκράτηση του νερού και την σταδιακά απελευθέρωσή του στο αποχετευτικό σύστημα, αποτρέποντας τις υπερχειλίσεις και τη μόλυνση από πηγές νερού που μπορεί να προκύψουν σε πλημμύρες. 

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, οι μέσες θερμοκρασίες αυξήθηκαν ραγδαία, ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Οι γαλλικοί αλπικοί παγετώνες έχουν συρρικνωθεί και οι παγετώνες στα Πυρηναία παρουσιάζουν την ίδια τάση. Έως το 2050, υποθέτοντας σταθερή ατομική ζήτηση, θα απαιτηθεί αύξηση της παροχής νερού κατά 2 δισεκατομμύρια m3 για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες της βιομηχανίας, της γεωργίας και των νοικοκυριών. Ταυτόχρονα, η μείωση του αριθμού των υδάτινων πόρων, σε συνδυασμό με μια πιθανή αύξηση της ανθρωπογενούς πίεσης λόγω της δημογραφικής ανάπτυξης, θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα του διαθέσιμου προς χρήση νερού . Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η χρήση πράσινων υποδομών, για παράδειγμα, πράσινων στεγών, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον με πιο αποτελεσματική διαχείριση του νερού για την αποφυγή του πιθανού κινδύνου έλλειψης νερού και των καταστροφικών επιπτώσεων μιας ξηρασίας που μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή καλλιεργειών.

Πράσινες Στέγες και Νομοθεσία

Παρά τη γενική συναίνεση ότι οι πράσινες στέγες έχουν τη δυνατότητα να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην κλιματική αλλαγή, δεν υπάρχει ομοιογενής στάση σε όλη την Ευρώπη ως προς αυτές τις λύσεις. Παρέχονται διαφορετικοί τύποι και εύρος κινήτρων. Η Γερμανία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που εισήγαγε επίσημες πρωτοβουλίες με στόχο την υποστήριξη της κατασκευής πράσινων στεγών ήδη από τη δεκαετία του 1970. Παρέχουν διάφορα κίνητρα, όπως επιδοτήσεις, μειώσεις τελών διάθεσης όμβριων υδάτων και χιονιού, φορολογικές ελαφρύνσεις, καθώς και εκτέλεση προγραμμάτων προώθησης και υιοθέτηση ευνοϊκής νομοθεσίας. Τα τελευταία χρόνια, η ποσότητα των πράσινων στεγών στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 13,5 εκατομμύρια m2 κάθε χρόνο. Στη Δανία, η επιτυχής εφαρμογή των κινήτρων που υιοθετήθηκαν οδηγεί επίσης άμεσα στην υλοποίηση πράσινων στεγών. Η συμπερίληψή τους στα τοπικά χωροταξικά σχέδια επέτρεψε την κατασκευή 200.000 m2 πράσινων στεγών στην Κοπεγχάγη μόνο σε δύο χρόνια – από το 2010 έως το 2011.

Στην περίπτωση της Γαλλίας, η νομοθεσία πλησιάζει. Από το έτος 2015, όλα τα νέα κτίρια σε εμπορικές ζώνες απαιτείται να καλύπτονται μερικώς είτε από πράσινες στέγες είτε από ηλιακούς συλλέκτες. Επομένως, το κίνητρο αποτελεί νομική απαίτηση. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν ληφθεί διατάξεις στο σύνολο των απαιτήσεων της Στρατηγικής Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, ότι οι κρατικές πράσινες στέγες πρέπει να εφαρμόζονται σε όλα τα νέα κτίρια στην περιοχή πολιτικής της Κεντρικής Ζώνης Δραστηριοτήτων του Λονδίνου. Ως εκ τούτου, τόσο η Γαλλία όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επιδείξει ευνοϊκή  στάση απέναντι στην εφαρμογή της πράσινης στέγης και είναι πρόθυμοι να νομοθετήσουν υπέρ τους. Θα μπορούσε να υποστηριχθεί, ωστόσο, ότι η διαφοροποίηση των τύπων κινήτρων, όπως αυτά που εμφανίζονται στη Γερμανία, που περιλαμβάνει οικονομική στήριξη ή μείωση του κόστους, θα συνέβαλλε στην ευρύτερη εφαρμογή των πράσινων στεγών.

Οι τάσεις είναι γενικά ευνοϊκές και με τη συνεργασία κυβερνήσεων, δήμων, διαφόρων οργανισμών, εταιρειών και κοινού, οι πράσινες στέγες έχουν τη δυνατότητα να διαδοθούν ευρέως και να συμβάλουν στον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και να συμβάλουν σε καλύτερα καθεστώτα διαχείρισης των υδάτων σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα υπάρχουν απαρχές  κατευθύνσεις από την κεντρική κυβέρνηση. Ήδη υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση συντελεστή δόμησης με την χρήση φυτεμένου δώματος με τετραγωνικά ανάλογα το μέγεθος του φυτ. δώματος ακόμα και σε υπάρχουσες κατασκευές.     

Τρίτη 26 Απριλίου 2022

 Η ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ στο σχεδιασμό και στην κατασκευή έργων φυτεμένων δωμάτων

Οι δυσμενείς συνθήκες της πόλης και η κλιματική αλλαγή


     Σίγουρα έχετε ακούσει για τα κύρια πλεονεκτήματα των έργων φυτεμένων δωμάτων. Αυτά είναι που προσφέρουν χαμηλό ύψος κατασκευής, βελτιωμένη ανάπτυξη ριζών, καθαρότερο αέρα κ.λπ..

  Ωστόσο, έχετε καταλάβει πραγματικά τι σημαίνουν;                                                      

   Ποια είναι η «πλήρης λύση» ή πόσο στην πραγματικότητα το φως είναι «φως»;                                                                                                                       

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Για κάποιον που θέλει να έχει μια πράσινη στέγη και που μόλις αρχίζει να εξερευνά τον «κόσμο των πράσινων στεγών» υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές. Ωστόσο, η Εταιρεία ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ βρίσκεται πάνω από τον ανταγωνισμό. Τώρα, θα εξηγήσουμε γιατί.                      

 Πρώτον, υπάρχει το πλεονέκτημα μιας ολοκληρωμένης λύσηςκαι της μεγαλυτερης εμπειρείας στην χώρα. Αυτό σημαίνει ότι η Εταιρεία ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ παρέχει πλήρεις, εύκολες στην εγκατάσταση κατασκευές υποδομών και φύτευσης που παραδίδονται απευθείας στον πελάτη. Αυτό σημαίνει ότι παρέχουμε την μελέτη ανάλογα με το χώρο, όλα τα υλικά διαστρωμάτωσης των υποδομών από τα οποία αποτελείται το φυτεμένο δώμα, έμπειρο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό για την φύτευση μετά από την επιλογή των κατάλληλων φυτών όπως προβλέπεται στη μελέτη.  Με τον αναγκαίο ειδικό εξοπλισμό!    


       Δεύτερον, το πλεονέκτημα της γρήγορης και εύκολης εγκατάστασης από τα εξειδικευμένα συνεργεία υπό την επίβλεψη επιστημονικού προσωπικού.                                                    

Το Τρίτο πλεονέκτημα είναι το χαμηλό ύψος κατασκευής (ανάλογα με τη μελέτη). Το ύψος των πράσινων στεγών μπορεί από προεπιλογή να είναι αρκετά χαμηλό. Ωστόσο, στο φυτεμένο δώμα χρησιμοποιούμε το εδαφικό υπόστρωμα που κατασκευάστηκε ειδικά για να αντικαταστήσει το φυσικό έδαφος και να μειώσει περαιτέρω το ύψος-πάχος άρα και το βάρος  της πράσινης στέγης.

Επιπλέον, υπάρχει το πλεονέκτημα της πράσινης στέγης εκτατικού τύπου . Επειδή χρησιμοποιούμε για φύτευση αρωματικά φυτά ή sedum και άλλα παχύφυτα , η πράσινη οροφή θα φαίνεται πράσινη σε ελάχιστο χρόνο. Κατά μέσο όρο, χρειάζονται μόνο έως και οκτώ εβδομάδες για να ριζώσει σωστά η οροφή.                                                                    

Ένα από τα κύρια οφέλη είναι η ελαφρότητα των πράσινων στεγών μας. Κατά μέσο όρο, η διάστρωση των υλικών μας και  ο τύπος του εδαφικού υποστρώματος  είναι 50% φορές ελαφρύτερο από άλλα κανονικά χώματα, που συχνά λανθασμένα χρησιμοποιούνται  επομένως τα συστήματα που χρησιμοποιούμε ως  ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ μπορεί να εγκατασταθούν ακόμη και σε ελαφριές κατασκευές όπου τα παραδοσιακά συστήματα δεν είναι δυνατά.

Ακόμη και όταν είναι πλήρως κορεσμένο με νερό, η επιφάνεια του φυτεμένου δώματος δύναται να είναι πολύ ελαφριά δηλαδή λίγο πάνω από 100κιλά /τετραγωνικό μέτρο.

Το επόμενο όφελος είναι η βιώσιμη λύση των πράσινων στεγών μας. Τα υλικά  που χρησιμοποιούνται είναι κατασκευασμένα από διάφορα μείγματα καθαρών πετρωμάτων που είναι ευρέως διαθέσιμα στη φύση. Επιπλέον, η ελαφριά δομή του υποστρώματος προάγει την εκτεταμένη κατανομή των ριζών και την ανάπτυξη των φυτών και βελτιωμένη ανάπτυξης των ριζών.                                                                                                         .

                                                               

Μετά την εγκατάσταση του φυτεμένου δώματος, εάν ποτιστεί σωστά, οι ρίζες αναπτύσσονται γρήγορα και φτάνουν στο επιθυμητό επίπεδο όπου έχουν πρόσβαση στο νερό που χωρίς να είναι κορεσμένο το εδαφικό υπόστρωμα. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα των πράσινων στεγών ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ είναι η υψηλή απορρόφηση και συγκράτηση νερού. Λόγω της υψηλής κατακράτησης νερού, η ζήτηση για πότισμα δεν είναι τόσο υψηλή όσο θα ήταν στο συμβατικό υπόστρωμα οροφής. Και φυσικά λιγότερο από ότι κατανάλωση γίνεται στον κήπο  Η υψηλή κατακράτηση νερού δίνει στις πράσινες στέγες ένα πλεονέκτημα στη μείωση της απορροής των ομβρίων υδάτων, η οποία μειώνει την επιβάρυνση στα αποχετευτικά συστήματα κατά 50-90% το καλοκαίρι, ανάλογα με το σχεδιασμό της πράσινης στέγης και το τοπικό κλίμα.

Στη φύση το νερό διηθείται μέσα από στρώματα του εδάφους. Και όπως στη φύση, το νερό περνά από φυσική διήθηση στις πράσινες στέγες. Αυτό εμποδίζει τους ρύπους και τις τοξίνες να φτάσουν σε ρέματα και υδάτινες οδούς. Επομένως, ο καθαρισμός του νερού της βροχής είναι ένα από τα κύρια οφέλη των πράσινων στεγών. Και δεν είναι μόνο το νερό της βροχής που καθαρίζεται από τις πράσινες στέγες. Το κάνει και ο αέρας! Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι 1 m2 μιας πράσινης στέγης μπορεί να απορροφήσει έως και 0,2 κιλά αιωρούμενων σωματιδίων από τον αέρα κάθε χρόνο.

 Τέλος, ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα των φυτεμένων δωμάτων είναι ότι χρησιμοποιούμε ανθεκτικά φυτά στις επιφάνειες φύτευσης όπως, τα ελληνικά αρωματικά και βότανα, άνθη της ελληνικής φύσης που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά και Sedum. Αυτό σημαίνει ότι τα σμηγματογόνα φυτά είναι αποτελεσματικά στην αποθήκευση νερού στα φύλλα τους και είναι εξαιρετικά κατάλληλα για ποικίλες καιρικές συνθήκες. Αυτά είναι τα κύρια πλεονεκτήματα των Πράσινων Στεγών  που σαν ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ με τόσα έτη εμπειρία επιτυχημένα . Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη περισσότερα οφέλη από το να έχετε μια πράσινη στέγη πάνω από το κεφάλι σας. Και το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι όλα αυτά τα οφέλη και πολλά άλλα συνδυάζονται σε μια στέγη, ποιότητας της εταιρείας ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ.

 

 

 

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Ένας παλιός χώρος στάθμευσης μετατρέπεται σε έργο μικτής χρήσης και δημόσιο πάρκο στο Μπουένος Άιρες.

Ένας παλιός χώρος στάθμευσης μετατρέπεται σε έργο μικτής χρήσης και δημόσιο πάρκο στο Μπουένος Άιρες.  

Η παλιά κατασκευή που ονομάζεται Playa Gigena, προς τιμήν του ομώνυμου ιππικού, που βρίσκεται ανάμεσα στον ιππόδρομο και το Rosedal de Palermo στο Μπουένος Άιρες, θα μετατραπεί τώρα σε κτίριο γραφείων και σε δημόσιο πάρκο με καφετέριες, εστιατόρια. , καταστήματα και στεγασμένο πάρκινγκ. Ξεκίνησε στις 28 Ιουνίου η μερική κατεδάφιση του παλαιού πάρκινγκ.

 

«Έχουμε μια εγκαταλελειμμένη υποδομή από σκυρόδεμα που δεν μιλάει καθόλου με το περιβάλλον της ούτε είναι χρήσιμη για την πόλη και τους κατοίκους της», εξηγεί ο αρχιτέκτονας και πολεοδόμος Álvaro García Resta, γραμματέας Αστικής Ανάπτυξης της κυβέρνησης της πόλης του Μπουένος Άιρες.



Ο Eran Chen, ιδρυτής της ODA του Αρχ. Γραφειου που σχεδία σε αυτό το μεικτό έργο  δηλώνει ότι «αυτό το έργο είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της συνεργασίας του ιδιωτικού τομέα με την κυβέρνηση για τη δημιουργία μιας πραγματικά μοναδικής τυπολογίας που θα ωφελήσει την πόλη και τους πολίτες της για τις επόμενες δεκαετίες».



Αυτού του είδους οι συνεργασίες είναι το μέλλον. Είναι φιλόδοξο και απαιτεί γενναιότητα και τολμηρή ηγεσία σε όλα τα μέτωπα, αλλά όταν αυτό ολοκληρωθεί θα έχουμε ένα πάρκο που θα γίνει σύμβολο για την πόλη, και πιθανότατα το πιο cool κτίριο γραφείων στο νότιο ημισφαίριο. Εάν θέλετε να επαναφέρετε τους ανθρώπους στη δουλειά, τότε πρέπει να σκεφτόμαστε έτσι. -- Eran Chen, ιδρυτής της ODA.

Το έργο μικτής χρήσης που οραματίστηκε επιδιώκει να ανακυκλώσει το 80% του αρχικού σκελετού προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κτίριο σχεδόν 15.000 τετραγωνικών μέτρων. Με σκοπό να ενώσει τις δύο γειτονιές που προηγουμένως χωρίζονταν από την παλαιότερη κατασκευή, ο σχεδιασμός θα περιλαμβάνει περίπου 4.000 τετραγωνικά μέτρα δημόσιες ταράτσες και ανοιχτούς χώρους πρασίνου με πεζόδρομους και χώρο στάθμευσης για 250 αυτοκίνητα.




Μεταφραση: Στελλα Χατζακη 

ΠΗΓΗ:https://www.archdaily.com