Κάθετοι κηποι



Ένα παραδοσιακός και απλός τρόπο για να δημιουργήσουμε έναν πράσινο τείχο είναι να φυτέψουμε αναρριχητικά φυτά που αναπτύσσονται σε γλάστρες σε ένα πλαίσιο, καφασωτό  ή πλέγμα. Αλλά οι σύγχρονοι φυτεμένοι τοίχοι  απαιτούν εξελιγμένα υλικά. Εδώ είναι τα υλικά που χρησιμοποιούνται συνήθως για την κατασκευή ενός πράσινου τοίχου:
  1. Μια  στήριξη μπορεί να συνδεθεί στο κτίριο (τοίχο )ή χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο πλαίσιο. Όταν η συναρμολόγηση του πλαισίου, πρέπει να εξεταστεί η συνολική φέρουσα ικανότητα του ειδικά με την προσθήκη νερού στα καλλιεργητικά μέσα. Παραδείγματα υλικών περιλαμβάνουν πλαισίου από αλουμίνιο ή χάλυβα ή ακόμα και ξύλο  η οποία μπορεί να κατασκευαστεί με τη μορφή ενός τελάρου ή πλέγματος.
  2. Ταμπλό που είναι συνδεδεμένο με συνδετήρες και χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη των φυτών και καλλιεργητικά μέσα. Παραδείγματα  είναι τα PVC φύλλα, συρματόπλεγμα, γεωυφάσματα  ή πλαστικά φύλλα πολυαιθυλενίου. Πολλά υλικά ταμπλό μπορούν να τοποθετηθούν  ως αρθρωτές μονάδες.
  3. Ένα  μέσο ανάπτυξης για να εξασφαλίσουν τα  φυτά. Υπάρχουν εξειδικευμένα καλλιεργητικά μέσα  που δεν έχουν κατασκευαστεί ειδικά για πράσινους τοίχους, όπως πετροβάμβακα  ή modular πάνελ από πλαστικό (ανακυκλωμένο)  με ίνες που έχουν υψηλές δυνατότητες συγκράτησης υγρασίας.
  4. Στάγδην άρδευση που συνδέεται με μια αντλία και την παροχή νερού και μονάδα υδρολίπανσης. Πρέπει να προβλεφθεί η αποστράγγιση στο κάτω μέρος του τοιχώματος.
  5. Φυτά κατάλληλα για κάθετη καλλιέργεια αναρριχητικά και επίφυτα. Επίσης, η επιλογή των φυτών θα πρέπει να εξετάσει τη περίοδο (αειθαλή ή φυλλοβόλα, πολυετή), η απαίτηση φωτός (σκιερό ή ηλιόλουστο σημείο, εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου), καθώς και τις ανάγκες νερού.
Φροντίδα και συντήρηση
Ο παραδοσιακός πράσινος τοίχος που δημιουργήθηκε με αναρριχώμενα φυτά όπως κισσός  δεν χρειάζεται πολλή φροντίδα και συντήρηση. Όσο ψηλότερο το κτίριο, τόσο πιο δύσκολο είναι να παράσχεις επαρκή άρδευση και της διατροφή στο φυτό. Το αποτέλεσμα είναι άνιση κάλυψη και καφέ μπαλώματα. Όμως, όπως και με άλλα συστήματα φυτικής παραγωγής, η φροντίδα και η συντήρηση του πράσινου τοίχου ακολουθεί τις ίδιες αρχές. Αυτό περιλαμβάνει άρδευση, λίπανση, την απομάκρυνση των νεκρών φυτών (που μπορούν να αντικατασταθούν) και φυτικών υπολειμμάτων, καθώς και τη διασφάλιση ότι τα φυτά δεν έχουν  επιβλαβή έντομα ή ασθένειες.

Κώστας Τάτσης 
Msc Γεωπόνος 
Eίδικος στα φυτεμένα δώματα


ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΤΟΙΧΩΝ

Πράσινοι Τοίχοι Οι «πράσινοι τοίχοι» ή διαφορετικά «κάθετοι κήποι» αποτελούν την εξέλιξη των συστημάτων φυτεμένων δωμάτων και στην ουσία επιτρέπουν τη φύτευση σε κάθετες δομικές επιφάνειες, δίνοντας έτσι απεριόριστες αρχιτεκτονικές δυνατότητες και αισθητικές παρεμβάσεις στους σχεδιαστές, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την πράσινη δόμηση και την οικολογική ευαισθησία του τεχνικού κόσμου.

  • Οι πράσινοι τοίχοι παρουσιάζουν σημαντικά πλεονεκτήματα:
  • Υψηλή αισθητική αξία
  • «Ζωντανή τέχνη» πάνω στην κατασκευή
  • Ιδανική εκμετάλλευση αναξιοποίητου χώρου
  • Θερμομόνωση
  • Εξοικονόμηση ενέργειας χειμώνα καλοκαίρι
  • Ηχομόνωση και ηχοαπορρόφηση
  • Βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής
  • Φυσικός δροσισμός του αέρα
  • Απορρόφηση σκόνης και αιωρούμενων σωματιδίων
  • Φιλτράρισμα του αέρα από βλαβερά συστατικά
  • Συγκράτηση του βρόχινη νερού και προστασία από πλημμύρες
  • Δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα και παραγωγή οξυγόνου
  • Αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος
  • Ενίσχυση της βιοποικιλότητας στις πόλεις
  • Προστασία του περιβάλλοντος
  • Αύξηση ζωτικού χώρου για την χλωρίδα και πανίδα
  • Είναι μια αναρτώμενη πράσινη πρόσοψη σε ένα αποδεκτό στατικά υπόστρωμα χωρίς καμία σύνδεση με το έδαφος. .
  • Ελκυστική εμφάνιση ακόμα και πριν την ανάπτυξη της βλάστησης.
  • Υψηλές αντοχές στην ηλιακή ακτινοβολία, το ψύχος και την επίδραση του ανέμου
  • Μη εύφλεκτο
  • Απλή και γρήγορη τοποθέτηση
  • Αυξημένη ικανότητα συγκράτησης νερού
  • Μεγάλη ποικιλία κατάλληλων φυτών
  • Κατάλληλο για εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους
  • Κατάλληλο και για χρήση ως διαχωριστικό στοιχείο, φράκτης κήπων κτλ  
Καθώς το σύστημα είναι αναρτώμενο και δεν υπάρχει σύνδεση με το έδαφος, για τη σωστή λειτουργία τουκαι την ανάπτυξη των φυτών απαιτείται αυτόματο σύστημα μόνιμης παροχής νερού και θρεπτικών στοιχείων. Η περίσσια νερού συλλέγεται στο ειδικό κανάλι απορροής που έχει η κασέτα αλουμινίου και οδηγείται σε μια δεξαμενή συλλογής για επαναχρησιμοποίηση.

Για πληροφορίες Τοπιοδομή 210 6017403


Patrick Blanc. Κάθετοι κήποι από έναν εκκεντρικό βοτανολόγο

Kiki Triantafylli
Φανταστείτε έναν τεράστιο καταπράσινο τοίχο γεμάτο τσεπάκια μέσα από τα οποία ξεπηδάνε διάφορα είδη τροπικών φυτών που μπλέκονται μεταξύ τους αρμονικά και καλύπτουν ολόκληρη την επιφάνεια δημιουργώντας μια μαγική εικόνα, κάτι σαν ζούγκλα δηλαδή που αναπτύσσεται κάθετα. Ενας τέτοιος παράξενος κήπος που αναπτύσσεται χωρίς χώμα και με ελάχιστο φως θα «ανθίσει» σε λίγο καιρό στην Αθήνα πάνω σε ένα τυφλό τοίχο 250τ.μ. Ο πράσινος τοίχος ή καλύτερα ο κάθετος κήπος, όπως προτιμά να τον αποκαλεί ο δημιουργός του, ο διάσημος γάλλος βοτανολόγος Πατρίκ Μπλανκ, θα αναπτυχθεί σε μια πλευρά του οικιστικού συγκροτήματος Athinais Tower Lofts, που θα συμπληρώσει τον Πολυχώρο Αθηναίς στα σύνορα του Βοτανικού με τον Κεραμεικό και το Γκάζι.

Ο Πατρίκ Μπλανκ, εμπνευστής αυτής της φανταστικής ιδέας, είναι ένας ιδιόρρυθμος τύπος που διαλαλεί με κάθε τρόπο την αγάπη του για τη φύση: φοράει μονίμως χαβανέζικα ρούχα, έχει πράσινες φλούο ανταύγειες στα μαλλιά και μακρυά νύχια στο πράσινο του δάσους.




Εντυπωσιακό μείγμα καλλιτέχνη και επιστήμονα, ο Πατρίκ Μπλανκ ήταν μόλις 9 ετών όταν άρχισε να κάνει τα πρώτα πειράματά του για την ανάπτυξη φυτών μέσα σε ένα μικρό ενυδρείο και συνέχισε με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον μετά από το πρώτο του ταξίδι στους τροπικούς στα δεκαεννιά του. «Μου αρέσει να βάζω τη φύση εκεί που κανείς δεν το περιμένει» διατείνεται σε μια συνέντευξή του στους New York Times και είναι κατηγορηματικός: «Η ανθρωπότητα ζει όλο και περισσότερο σε πόλεις και είναι στα μαχαίρια με τη φύση. Oι φυτικοί τοίχοι είναι οι κήποι του μέλλοντος . Το οριζόντιο τέλειωσε, είναι για μας. Αλλά το κάθετο είναι ακόμα ελεύθερο» Οι κάθετοι κήποι λοιπόν έγιναν το πάθος του και έργο ζωής.
Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Pierre & Marie Curie στο Παρίσι, ο Πατρίκ Μπλανκ, ταξίδεψε στη Μαλαισία και στην Ταϋλάνδη για να μελετίσει από κοντά τα τροπικά δάση και έγινε ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών του Παρισιού. Το έργο του εκτός από τη νέα αρχιτεκτονική διάσταση που δίνει στην κατασκευή κτιρίων είναι απόλυτα οικολογικό: μειώνει την κατανάλωση ενέργειας, προστατεύει από το κρύο και τη ζέστη, προσφέρει ένα φυσικό τρόπο καθαρισμού της ατμόσφαιρας. Ο δημιουργός αντιμετωπίζει τη δουλειά του ως τέχνη και κάθε έργο του είναι διαφορετικό. «Ενας κάθετος κήπος αρχίζει σαν πίνακας ζωγραφικής σε μια δυσδιάστατη επιφάνεια και καθώς τα φυτά αναπτύσσονται αποκτά όγκο» λέει.

Η ιδέα του στηρίζεται σε μια νέα τεχνική καλλιέργειας χωρίς την ύπαρξη χώματος και μπορεί να ντύσει μεγάλες επιφάνειες χωρίς κανένα περιορισμό ύψους και έκτασης. Ο φυτικός τοίχος του Μπλανκ αποτελείται από ένα ανθεκτικό μεταλλικό πλαίσιο, μια επιφάνεια από PVC και μη βιοδιασπώμενο πίλημα με συνολικό βάρος λιγότερο από 30 κιλά ανά τ.μ . Χρειάζονται περίπου 30 φυτά ανά τ.μ. που ποτίζονται αυτόματα με νερό και ανόργανες ουσίες , η συντήρησή τους είναι ελάχιστη και δεν χρειάζονται κλάδεμα. Οι πράσινες ταπετσαρίες του Μπλανκ μπορούν να εφαρμοστούν τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς κήπους. Ο ίδιος άλλωστε –όταν δεν ταξιδεύει στις ζούγκλες της Μαλαισίας ή του Αμαζόνιου- ζει σε ένα μπάνγκαλόου-ζούγκλα στο παρισινό προάστειο Κρετέιγ, που το μοιράζεται με τον σύντροφό του Πασκάλ Χενί –είναι ο Ινδός τραγουδιστής γνωστός ως Πασκάλ του Μπόλιγουντ- μια πράσινη σαύρα από τη Μαδαγασκάρη και ένα γαλαζοπράσινο βάτραχο από τη Μαλαισία. Εκεί, τον συνάντησε και η διάσημη ντιζάινερ Αντρέ Πουτμάν που του ανέθεσε την διακόσμηση του ξενοδοχείου Pershing Hall στο Παρίσι.


Οι πράσινες εγκαταστάσεις του Μπλανκ έχουν ντύσει ήδη δεκάδες κτίρια σε όλο τον κόσμο από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Νέο Δελχί και από το Παρίσι στο Τόκυο, με πιο εντυπωσιακή ίσως αυτή που καλύπτει τους τοίχους του μουσείου Quai Branly στο Παρίσι. Είναι η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής στον κόσμο, έχει ύψος 25 μέτρα, καλύπτει μια επιφάνεια 800τ.μ. πάνω στην οποία φυτρώνουν 15.000 φυτά από 150 διαφορετικά είδη.




Πράσινοι τοίχοι : Γιατί να φυτέψετε κάθετα

Της Ελευθερίας Σπαντιδάκη
Αναδημοσίευση Τεύχους Vita Σεπτέμβριος 2008


Τα τελευταία χρόνια γίνεται και στη χώρα μας μια προσπάθεια να φυτευτούν δώματα, ταράτσες, βεράντες και να γίνουν μικροί κήποι στις πολυκατοικίες και τα σπίτια.Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν νέες εξελίξεις στις τεχνικές και το σχεδιασμό των χώρων πρασίνου διεθνώς. Μια επαναστατική πρόταση, που δεν μπορεί παρά να κινήσει το ενδιαφέρον σας, είναι η κάθετη φύτευση. Αξίζει να τη δοκιμάσετε...



Το πιο πρόσφατο παράδειγμα της νέας αυτής πρότασης είναι το μουσείο «Quai Branly» στο Παρίσι, ένας χώρος που φιλοξενεί έργα τέχνης από πρωτόγονους πολιτισμούς των πέντε ηπείρων και βρίσκεται κοντά στον πύργο του Άιφελ. Ο αρχιτέκτονας Jean Nouvel, ο οποίος κέρδισε φέτος το αρχιτεκτονικό βραβείοPritzker, συνεργάστηκε με το βοτανολόγο Patrick Blanc, που σχεδίασε την επένδυση της πρόσοψης του μουσείου με φυτά, δημιουργώντας έναν υπέροχο κάθετο κήπο. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό!

 
● Ο πιο απλός τρόπος είναι να επενδύσετε τους τοίχους με αναρριχώμενα. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να έχετε στη διάθεσή σας χώμα, είτε στο έδαφος είτε σε δοχεία. Φυτεύετε αναρριχητικά που έχουν τη δυνατότητα να στηρίζονται μόνα τους (όπως ο κισσός ή ο παρθενόκισσος) ή υποβοηθούμενα από στηρίγματα και πλέγματα. Στους σκιερούς τοίχους, όπου μπορεί να παρουσιαστεί πρόβλημα υγρασίας, προτιμήστε να φυτέψετε φυλλοβόλα φυτά, που το χειμώνα αφήνουν τον τοίχο γυμνό και εκτεθειμένο στην ακτινοβολία.

● Άλλος τρόπος για να «πρασινίσετε» τις κάθετες επιφάνειες είναι να διαμορφώσετε υποδοχές στον τοίχο, ώστε να δημιουργηθεί η κατάλληλη υποδομή για τη φύτευση. Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται συνήθως σε τοίχους στήριξης. Σε αυτή την περίπτωση, δημιουργούνται ανοίγματα (ζαρντινιέρες) σε διάφορα σημεία του τοίχου, εγκαθίσταται σύστημα αυτόματου ποτίσματος και, στη συνέχεια, τοποθετείται το χώμα και τα φυτά.

● Αν θέλετε να καλύψετε κολόνες ή άλλα κάθετα στοιχεία, μπορείτε να εγκαταστήσετε ειδικά κασπό, μέσα στα οποία θα βάλετε ειδικές γλάστρες. Στις γλάστρες αυτές τοποθετείται χώμα συγκεκριμένης σύστασης, για να είναι ελαφρύ, ενώ το πότισμα γίνεται συνήθως αυτόματα. Θα πρέπει, σε αυτή την περίπτωση, να είστε αρκετά προσεκτικοί στον τρόπο της στήριξης και στην αντοχή της κατασκευής που θα τοποθετήσετε. Τα τελευταία χρόνια, με αυτή τη μέθοδο έχουν διακοσμηθεί κολόνες φωτισμού σε αρκετούς δήμους της Αττικής.

● Μπορείτε, επίσης, να δημιουργήσετε ανθισμένες ανθοστήλες με ειδικές γλάστρες που υπάρχουν στην αγορά. Πρόκειται για γλάστρες που τοποθετούνται η μία πάνω στην άλλη, δημιουργώντας έναν πύργο. Σε αυτό το σύστημα, τοποθετείται χώμα και στη συνέχεια γίνεται η φύτευση. Οι γλάστρες μπορεί να ποτίζονται αυτόματα και προσφέρονται για τη δημιουργία διάφορων φυτικών συνθέσεων, αφού συνήθως έχουν αρκετά επίπεδα. Το σύστημα χρησιμοποιείται συνήθως για τη φύτευση φράουλας, αλλά δίνει τη δυνατότητα και για άλλες διακοσμητικές φυτεύσεις.


«Κάθετος κήπος»: Οι σύγχρονες εφαρμογές 
Η νέα μέθοδος «κάθετου κήπου» απαιτεί την προσαρμογή πάνω στον τοίχο ειδικής υποδομής, η οποία αποτελείται από δοχεία που έχουν υποστεί ιδιαίτερη επεξεργασία, κατάλληλο υπόστρωμα, αλλά όχι χώμα, αυτόματο σύστημα ποτίσματος και, βέβαια, φυτά. Το αποτέλεσμα είναι τόσο πρακτικό όσο και διακοσμητικό. Το ειδικό υπόστρωμα, χρησιμοποιείται μόνο για τη στήριξη των ριζών, ενώ τα φυτά καλλιεργούνται «υδροπονικά», δηλαδή παίρνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία μέσα από το νερό, χωρίς να χρειάζονται χώμα, που θα επιβάρυνε την κατασκευή με υπερβολικό βάρος. Οι φυτικές συνθέσεις των «κάθετων κήπων» είναι εμπνευσμένες από την αυτοφυή βλάστηση σε βράχια και κορμούς δέντρων. Χρησιμοποιώντας είδη με διαφορετική υφή, σχήματα και χρώματα φύλλων, μπορούμε να πετύχουμε ένα φαντασμαγορικό αποτέλεσμα, όπως αυτό του παρισινού μουσείου. Το σύστημα αυτό, καθώς και εκείνο του πράσινου τοίχου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στο εσωτερικό των κτιρίων, αρκεί να εξασφαλίζεται εκτός των άλλων και το απαιτούμενο φως. Άλλωστε, το σύστημα ποτίσματος είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να μη δημιουργεί προβλήματα υγρασίας, αλλά και διαρροές στο πάτωμα. Είναι μια διαφορετική πρόταση για επένδυση του τοίχου, αντί της ταπετσαρίας ή των έργων τέχνης. Αφήστε, λοιπόν, τη φαντασία σας ελεύθερη και δημιουργήστε τοίχους ζωντανούς, με χρώματα και σχέδια. Προστατέψτε το σπίτι σας και κάντε το πιο φιλικό στο περιβάλλον, αλλά και σε εσάς που ζείτε μέσα. Βοηθήστε το περιβάλλον και δώστε περισσότερο χώρο στα φυτά μέσα στην πόλη.

Τι προσφέρουν οι «κάθετοι κήποι» 
Καλύπτοντας την επιφάνεια του τοίχου με φυτά, θα έχουμε οφέλη τόσο για το σπίτι όσο και για το ευρύτερο περιβάλλον μας:
● Βελτιώνεται η ποιότητα του αέρα, επειδή τα φυτά συγκρατούν τα αιωρούμενα σωματίδια και τη σκόνη.
● Μειώνεται η θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
● Μειώνεται η θερμοκρασία στο εσωτερικό του κτιρίου.
● Απορροφάται ποσότητα βροχής, οπότε και γίνεται καλύτερη διαχείριση των ομβρίων υδάτων και μειώνονται οι πλημμύρες.
● Τα φυλλώματα απορροφούν τους ήχους, περιορίζοντας τις επιπτώσεις της ηχορύπανσης.
● Προστατεύεται το ίδιο το κτίριο από τη φθορά του χρόνου.
● Τα κτίρια γίνονται πιο όμορφα.


Ο «κάθετος κήπος» θέλει… τον ειδικό του 

Η επιλογή των φυτών στον «κάθετο κήπο» είναι προσαρμοσμένη στις κλιματικές ανάγκες κάθε περιοχής, ενώ το πότισμα γίνεται από την κορυφή του τοίχου. Το σύστημα υποστήριξης των φυτών στον «κάθετο κήπο» είναι αρκετά ελαφρύ και μπορεί να προσαρμοστεί οπουδήποτε, χωρίς να υπάρχει περιορισμός στην επιφάνεια κάλυψης. Βέβαια, η όλη εγκατάσταση πρέπει να γίνει από εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να επιτευχθεί το επιθυ­μητό αποτέλεσμα και η καλή λειτουργία, αλλά και η ασφάλεια της κατασκευής. Αν θέλετε να βρείτε τα ειδικά τελάρα κάθετης φύτευσης, κάντε κλικ στην ιστοσελίδα: www.gardeners.com, επιλέξτε «outdoor» ή «indoor planters», μετά «new indoor» ή «outdoor planters» και, τέλος, «indoor» ή «outdoor living wall panel grid».


Τα καλύτερα φυτά
Οι προτάσεις μας είναι πλούσιες, αλλά ενδεικτικές. Yπάρχουν και πολλά άλλα είδη φυτών, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ανά περίπτωση σε κάθετες φυτεύσεις.

Αναρριχώμενα με γρήγορη ανάπτυξη
Αγιόκλημα
Βουκαμβίλια
Γλυσίνα
Κισσός
Κληματαριά
Παρθενόκισσος
Πολύγωνο
Ρυγχόσπερμο


Κατάλληλα για κάθετη φύτευση σε ηλιόλουστα σημεία
Αμπέλια
Άλυσσος
Αφάνα
Βερβένα
Βερβερίδα
Βερονίκη νάνα
Γεράνι Γιουνίπερος
Γρεβιλλέα ταμπορίτα
Δεντρολίβανο έρπον
Θυμάρι
Κίστος
Κυδωνίαστρο
Κουφέα
Λαντάνα νάνα
Λεβάντα
Λεβαντίνη
Μπούζι
Σπιραία έρπουσα
Τεύκριο έρπον
Υπέρικο έρπον
Φασκόμηλο


Κατάλληλα για κάθετη φύτευση σε σκιερά σημεία
Αγιόκλημα
Βερβερίδα
Βερονίκη νάνα
Βίγκα
Κυδωνίαστρο
Κισσός
Ρυγχόσπερμο
Σκίμμια
Φτέρη (διάφορα είδη)


Κατάλληλα για κάθετη φύτευση σε θέσεις με άνεμο και κρύο
Αγγελική νάνα
Βερβερίδα
Βίγκα
Γιουνίπερος
Δεντρολίβανο έρπον
Έρικα (ρείκι)
Κισσός
Κυδωνίαστρο
Λεβάντα
Λεβαντίνη
Σπιραία έρπουσα
Τεύκριο έρπον
Υπέρικο έρπον



Το Vita σάς απαντά 

Θέλω να χρησιμοποιήσω φυτά με μπλε χρώμα. Υπάρχουν; Υπάρχουν φυτά που έχουν λουλούδια σε διάφορες αποχρώσεις του μπλε. Το πλουμπάγκο, ποικιλίες τριανταφυλλιάς, ο ιβίσκος ο συριακός είναι μερικά από τα φυτά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Ανθίζουν το καλοκαίρι και δίνουν μια πολύ όμορφη εικόνα στον κήπο. Συνδυάστε τα με κόκκινο ή κίτρινο, για εντυπωσιακό αποτέλεσμα. 


Μπορώ να κρατήσω τις γάτες μακριά από τα παρτέρια; Υπάρχουν μερικές πρακτικές που μπορείτε να εφαρμόσετε, προκειμένου να κρατήσετε τις γάτες όσο το δυνατόν πιο μακριά. Κατ’ αρχάς, καταβρέχετε όσο μπορείτε πιο συχνά το χώμα. Αυτός είναι ένας καλός λόγος για τη γάτα σας, που ως γνωστόν δεν αγαπά το νερό, να βρει αλλού καταφύγιο. Μπορείτε, επίσης, να πασπαλίσετε τα φυτά σας με πιπέρι καυτερό ή μουστάρδα, αλλά θα πρέπει να επαναλαμβάνετε το πασπάλισμα αρκετά συχνά. Επίσης, μπορείτε να καρφώσετε μικρά ξυλάκια ανάμεσα στα φυτά σας. 

Πώς μπορώ να κάνω τον κήπο μου πιο φιλόξενο για τα πουλιά; Αρχικά, θα μπορούσατε να φτιάξετε φωλιές για τους μικρούς επισκέπτες. Στην αγορά, θα βρείτε έτοιμες φωλιές που θα τους φιλοξενήσουν. Παράλληλα, μπορείτε να δημιουργήσετε μια μικρή λίμνη για να βρίσκουν νερό ή να τοποθετήσετε λεκάνες με νερό σε σκιερά σημεία. Μην ξεχνάτε να αλλάζετε τακτικά το νερό. Φυτέψτε, ακόμη, θάμνους που προσελκύουν τα πουλιά, όπως είναι ο πυράκανθος. Με τον τρόπο αυτό, τους εξασφαλίζετε τροφή. Τέλος, ξεχάστε τα φυτοφάρμακα, που μπορεί να σκοτώσουν τα πουλιά ή και τα κατοικίδιά σας.


Going Vertical/ Φυτεύοντας Κάθετα



Going Vertical
Green walls: Function or fad?  As cities and their buildings all around the world are being covered in green, we take a look the phenomenon of Green Walls.
The first example of green walls may be found in the Hanging Gardens of Babylon, even if they may have been more roof gardens than green walls. Later, from Scandinavia to Japan, numerous civilizations used climbing plants to cover buildings, making what is now called ‘green façades’.  Green façades were very important in the Art and Crafts and Modern style movements in Europe. For instance, in the beginning of the 20th century, the ‘Jugendstil‘ movement used climbing plants (Parthenocissus tricuspidata) on the buildings to make a changeover between the house and the garden. In England, Garden Cities showed great examples of green façades.  William Robinson and Gertrude Jekyll designed outdoor vegetated rock walls used for screening & boundaries in gardens. You can still see such examples in Griftpark (Ultrecht, Netherlands).  The use of climbing plants declined in the 30′s, due to new building techniques and people’s concern about possible consequences on wall stability.

Vegetated Stone Structure, Groenkapel Griftpark, Utrecht
Green façades have always been less common in North America, but what we nowadayscall ‘vertical gardens’ seems to have first been theorized in the U.S. in 1937 by Stanley Hart White. His theories are now being used once again by Illinois University Urbania Champaign students.

EcoCathédrale by LeRoy, in Mildrann, Netherlands, 1970s
Green walls became famous decades after Stanley Hart White’s first experiments. Patrick LeBlanc, a French botanist, is pictured as the first one to design the ‘modern’ pattern of green walls, with a full hydroponic system, an inert medium and numerous exotic species (see his first green wall, at the Museum of Science and Industry).

Paris Mur Vegetal by Patrick LeBlanc at Musee Branly Jean Nouvel
What is a green wall?
Let’s focus on living walls, also called ‘biowalls’, ‘vertical gardens’ or ‘Vertical Vegetated Complex Walls’ (VCW). You can picture it as a cliff: the synthetic medium is the interface to which the cliff growing plant species can hang onto. The hydroponic system is often used to create a succession of dry periods and humid ones.
One of the more important moments in the design process of a green wall is the choosing of species: you must choose plants which will grow straight and will have beautiful lower foliage, as they will be seen from underneath. The first living walls used tropical plants but the choice is now much larger.  As more recent green walls are often showing beautiful patterns, it is becoming a new urban art.

Van-Gogh's "Wheat Field with Cypresses" as a living painting at the National-Gallery Trafalgar Sq
Why green walls?
They have multiple impacts on cities and citizens: they protect buildings from the effects of the natural elements, they are introducing more gardens in urban areas and they can even be used to grow vegetables!
Under sun exposure, a bare wall will contribute to heat conduction inside the building, making the internal building temperature rise, and contributing to the urban ‘heat island’ effect.  But green walls, where the leaves of plants lose water through evapotranspiration, lower the surrounding air and building temperatures. Green walls also depress locally the cities temperature: they create a microclimate.

Patrick Blanc’s Vertical Garden in Madrid
The Tokyo Institute of Technology proved that green walls lower the energetic loss of buildings. They also prevent the creation of urban dust (partly due to the effect of wind over buildings) and absorb heavy metal particulates from the atmosphere.
However, the first consequence of making living walls is the creation of new green spaces in cities, where available spaces are scarce. Green walls are still newcomers in landscape architecture, and innovation is fast in this sector. They are invading new places every day.  On bridges and roads, they can cover ugly or decaying concrete structures, such as in Mexico City.

VerdMX, Mexico City Vertical Garden
Every country invents new solutions to answer its own particular problems. In Canada, where winters are very long, many green walls are placed inside buildings to help offset SAD (Seasonal Affective Disorder) syndrome.

The East Conservatory Plaza, Longwood Gardens, USA by landscape architect Kim Wilkie
We need gardens to be happier, even scientists have proven as much (biophilia hypothesis) Let’s build some green walls to achieve this goal!  One must not forget that, as with every green space, green walls have advantages and drawbacks (non-biodegradable medium and often huge water needs) and must be thought only as a part of the solution to make our concrete jungle greener cities
Article written by Marie-Laure Séguin
πηγη :landarchs.com

ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ


Ένα από τα πιο εντυπωσιακά συστήματα κηπευτικών που έχουν βρει μια θέση στην αστική ανάπτυξη είναι ο πράσινος τοίχος ή Ζωντανός τοίχος.
LOWES FOOD super market in Hictory. NC

 Πρόκειται για ένα είδος κατακόρυφα αναπτυσσόμενου κήπου που είναι τόσο αισθητικά ευχάριστος και εξοικονομεί χώρο. Αν έχετε δει ποτέ ένα τοίχο κτιρίου να καλύπτεται με κισσό, τότε έχετε ήδη μια ιδέα για το τι είναι  ένας πράσινος τοίχος. 
Ο μεγαλύτερος κατακόρυφος κήπος στο Μιλάνο
Κατά το παρελθόν, τα πράσινα τοιχώματα ήταν φυσικά. Κατά τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, οι πράσινοι τοίχοι δεν είναι πλέον δημιουργία της φύσης…. Χτίζονται για ένα σκοπό. 
Εσωτερικός ζωντανός τοίχος στο San Francisco
Η πρόοδος στην τεχνολογία έχουν επιτρέψει στην αρχιτεκτονική τοπίου να δημιουργήσει πράσινους τοίχους που  αψηφούν τη βαρύτητα και την πολλή φροντίδα, αλλά είναι λειτουργικοί ώστε να μπορούν να μειώνουν τις θερμοκρασίες του αέρα και να απομακρύνουν τους ρύπου του αέρα.
Ο πρώτος νέου τύπου φυτεμένος τοίχος του μουσείου Que Branli


Δημιουργία πράσινων τοίχων

 Φυτεμένος τοίχος σε κατάστημα Louis Vuitton
Υπάρχουν δύο τρόποι για τη δημιουργία πράσινων τοίχων. Ο παραδοσιακός τρόπος είναι να φυτέψουμε αναρριχώμενα φυτά όπως ο κισσός η αμπέλοψη στο έδαφος δίπλα σε ένα τοίχο του κτιρίου.
φυτεμένος τοίχος με πάνελ

 Η πιο προηγμένη μέθοδος είναι να συνδέσουμε μια δομή υποστήριξης στο τοίχο κτιρίου και στη συνέχεια  να συνδέσουμε τα φυτά πάνω στην κατασκευή. Αυτή η τελευταία μέθοδος επιτρέπει τη χρήση μη-αναρριχόμενων φυτών, όπως φτέρες, βρύα και επίφυτα (φυτά που απορροφούν την υγρασία και τις θρεπτικές ουσίες από τον αέρα ή το νερό, αλλά που χρειάζονται άλλα φυτά ή δομές για μηχανική υποστήριξη).
εστιατόριο Padrinos στην πόλη του Μεξικό
            Μπορεί επίσης να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους ή σε εσωτερικούς χώρους ακόμα και σε επίπεδες επιφάνειες ανάλογα με την χρήση που θα έχουν(αισθητική , θερμομονωτική, κτλ.) .

Κωνσταντίνος Τάτσης

Μsc Γεωπονος
Ειδικός στα φυτεμένα δώματα
www.topiodomi.gr

Ο μεγαλύτερος «κάθετος» κήπος του κόσμου!


Στο Μιλάνο βρίσκεται ο μεγαλύτερος «κάθετος» κήπος, ο οποίος μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες!

Ο κήπος βρίσκεται στο Ροτσάνο, στην περιφέρεια του Μιλάνου, και καλύπτει την πρόσοψη ενός εμπορικού κέντρου, μία επιφάνεια 1.262,85 τετραγωνικών μέτρων!

Ο κάθετος κήπος περιλαμβάνει 44.000 φυτά από περισσότερα από 220 είδη. Η τεράστια αυτή φυτική πρόσοψη, που εγκαινιάστηκε το 2010, αποτελεί έμπνευση του αρχιτέκτονα Φραντσέσκο Μπολάνι και εκτελέστηκε σε συνεργασία με αρχιτεκτονικό γραφείο στο Μονπελιέ, στη νότιο Γαλλία.

«Απαιτήθηκε ένας χρόνος για να φυτέψουμε τα φυτά σε ένα θερμοκήπιο και 90 ημέρες για να τα ανεβάσουμε στην πρόσοψη», εξηγεί ο αρχιτέκτονας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Πρόκειται για μία τάχιστη και πολύ πρακτική μέθοδο διότι χρησιμοποιήσαμε μικρά κυλινδρικά δοχεία. Ήταν σαν να κατασκευάζαμε ένα μεγάλο παιχνίδι ‘λέγκο’», πρόσθεσε. Ο κήπος μπορεί να διατηρείται σε καλή κατάσταση χάρη στην ύπαρξη σφάγνου, ενός φυτικού υποθέματος που επιτρέπει την ανάπτυξη των φυτών ακόμη και χωρίς να υπάρχει χώμα.





Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

Vertical Gardens Exhibition at Exit Art Gallery, NYC


Exit Art, a gallery in New York City, has just opened an exhibition, Vertical Gardens, which explores architectural models, renderings, drawings, and photographs of vertical farms, urban gardens or green roofs. The exhibit features concepts and real-life projects by architects and artists that envision greener urban environments.





The exhibition features projects by major landscape architects, architects and artists, including: Abruzzo Bodziak Architects; ATOPIA; Bob Bingham and Claire Hoch; Patrick Blanc; Bohn & Viljoen Architects; Dickson Despommier; Evo Design with Mica Gross; Todd Haiman; Haus-Rucker-Inc.; Edmundo Ortega and Dianne Rohrer; Claude Boullevraye de Passillé; Oda Projesi; Rael San Fratello Architects (Virginia San Fratello and Ronald Rael); Naomi Reis; Roomservices (Evren Uzer and Otto Von Busch); SITE (Denise MC Lee, Sara Stracey and James Wines).



Στην Art Exit, μία γκαλερί στη Νέα Υόρκη, μόλις άνοιξε μια έκθεση,  κάθετων κήπων, η  οποία διερευνά αρχιτεκτονικά πρότυπα, απεικονίσεις, σχέδια και φωτογραφίες των κάθετων αγροκτημάτων, των αστικών κήπων ή πράσινες στέγες. Η έκθεση διερευνά τις έννοιες και την πραγματική ζωή των έργων από αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες που οραματίζονται πιο πράσινα αστικά περιβάλλοντα.

Η exitart εξηγεί: "Την τελευταία δεκαετία έχει πραγματοποιηθεί   η μεγαλύτερη εμφάνιση των πράσινων στεγών και κάθετων κήπων που δημιουργούνται από καλλιτέχνες, σχεδιαστές, αρχιτέκτονες και κηποτεχνες ώστε  να καταπολεμηθεί η έλλειψη της χλωρίδας στην πόλη. Τα κτίρια σε όλο τον κόσμο - από το Musée du Quai Branly στο Παρίσι, στο Queens Βοτανικό Κήπο της Νέας Υόρκης - έχουν αγκαλιαστεί  από πράσινους τοίχους και  οροφές για όλους, προβάλλοντας  οικονομικές, περιβαλλοντικές και αισθητικές αξίες. Τα κάθετα αγροκτήματα και κήποι,  τα οραματίσθηκαν ως νέους τρόπους για να θρέψουν τους κατοίκους των πόλεων με  βιολογικά τρόφιμα  .Οι κάθετοι κήποι ειναι ως επί το πλείστον αυτοτροφοδοτούμενοι επειδή θα συλλάβουν μεγάλα ποσά από φυσικό φως του ήλιου και το νερό, και θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσει άνεμο ως πηγή ενέργειας . Σε μεγάλο βαθμό στηρίζονται στις αρχές της υδροπονίας.Σε μια περιοχή όπου οι πόλεις ασφυκτιούν από τις υψηλές ποσότητες τσιμέντου και βιομηχανικών υλικών,  μπορεί πλέον να υπάρχει χώρος πρασίνου; Δεδομένου ότι η έκθεση αυτή καταδεικνύει,  ότι η  πιθανή απάντηση  στα συχρονα ερωτηματα είναι επάνω. 


ΦΥΤΟΚΑΛΥΨΗ Ή ΚΑΤΑΡΑΚΤΕΣ ΠΡΑΣΊΝΟΥ


Τι ομορφιά ....ένας τεράστιος καταρράκτης από πόθους αλλάζει Ένα άχαρο αίθριο σε ενα ομορφο πράσινο χώρο  

Hera Waterfall II, Paraiba, Brazil.


Σχολικός κήπος σε μια νέα διάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο


Σχολικός κήπος σε μια νέα διάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο

1844219518.jpg
Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Saltersgate με την Mandy Oxer, διευθύντρια του σχολείου, γιορτάζουν καθώς ανοίγουν επίσημα Saltersgate Junior School, με το ζωντανό τείχος. Εικόνα: Andrew Roe
Εδώ είναι μια ενδιαφέρουσα νέα προσέγγιση για την κηπουρική σε ένα  σχολείο. Προφανώς, πρόκειται για μια πράσινη στέγη  που αυξάνεται κάθετα στον τοίχο. Δεδομένου ότι είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο,  τα φυτά για μια  στέγη  είναι ανθεκτικά στο χειμωνιάτικο κρύο. 

 Το άρθρο αυτό δεν περιγράφει τη μέθοδο φύτευσης, αλλά είναι μια καλή υπόθεση και παραγωγή της  μεθόδου δημιουργίας φυτεμένου τοίχου του Patrick Blanc. Σε κάθε περίπτωση, οι μαθητές θα  βιώνουν μια νέα διάσταση στην αστική κηπουρική και θα μάθουν πολύτιμες πληροφορίες  για αστικό greenscaping για το μέλλον. μέσω www.southyorkshiretimes.co.uk


Ξεχάστε κλάδεμα πρασιών, για το προσωπικό και τους μαθητές σε ένα σχολείο Doncaster γιατί θα κλαδεύουν το νέο πράσινο τείχος του!
Για Saltersgate Junior School παρουσίασε τον νέο φιλικό προς το περιβάλλον διαβίωσης τοίχο του - που πιστεύεται ότι είναι το πρώτο του είδους του σε ένα σχολείο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο πράσινος τοίχος σηματοδότησε την ολοκλήρωση ενός £ 2,3 εκατομμυρίων λιρών έργου ανακαίνισης για  νέα εμφάνιση στο σχολείο  της οδού Μπάρνσλεϊ.
 Το προσωπικό  εκπαιδεύεται πάνω στο πώς να φροντίσουν τον τοίχο που χρησιμοποιεί  το  βρόχινο νερό από την οροφή αναμιγνύεται με λίπασμα που στάζει συνέχεια-τροφοδοτείται ηλεκτρονικά στα φυτά.
Τα  98-τετραγωνικά μέτρα  είναι εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό στοιχείο που  θα βοηθήσει την μόνωση του κτηρίου και τη χρήση νερού της βροχής από το πλεόνασμα  της οροφής για τα φυτά.
Οι μαθητές του σχολείου Scawsby έχουν συμμετάσχει στη  κατασκευή και θα πρέπει επίσης να φροντίζουν και να την χρησιμοποιούν ως εκπαιδευτικό εργαλείο για την μελέτη φυτών και εντόμων.για περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου