Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Τι θα άλλαζε στην Αθήνα αν στις ταράτσες των πολυκατοικιών φυτεύαμε κήπους


Η καθηγήτρια πίσω από το project «Πολυ Garden City»
Η, Ελισάβετ Σικιαρίδη μας εξηγεί


  Από τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΥΡΙΑΖΗ 

Πάσχει το κλίμα της Αθήνας; 
Τα τελευταία χρόνια ζούμε αλλαγές στο κλίμα με την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες καθώς και oι αιφνίδιες βροχοπτώσεις με καταστροφικές συνέπειες. Τα φαινόμενα αυτά επηρεάζουν περισσότερο τις πιο πυκνοκατοικημένες γειτονιές της Αθήνας, λόγω της έλλειψης πρασίνου. 

  — Πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε;
Είναι γνωστό πως η φύτευση μετριάζει τις έντονες θερμοκρασίες και συμβάλλει στην ήπια ροή του βρόχινου νερού, προσφέροντας προστασία από τις καταστροφικές πλημμύρες. Όμως, το ερώτημα είναι πώς θα μπορούσαμε να εισαγάγουμε το πράσινο στην πόλη. Η Αθήνα έχει δρόμους στενούς, πεζοδρόμια κατειλημμένα από αμάξια, τσιμέντο(ποίηση) παντού.   Οι «Πολυ-κήποι στην πόλη» («Poly Garden City»), πέρα από τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, συμβάλλουν στη βιοποικιλότητα και στο φιλτράρισμα νέφους και σκόνης. 
  — Εσείς, λοιπόν, προτείνετε να χρησιμοποιήσουμε τις πολυκατοικίες. 
Ναι. Να ενσωματώσουμε το πράσινο στην πόλη μέσω της υπάρχουσας δομής της πολυκατοικίας, καθώς η ελληνική πολυκατοικία, με τα μπαλκόνια και τις οριζόντιες στέγες της, διαθέτει έτοιμες τις δομές για να δεχτεί τα φυτά. Με μικρές, πράσινες επεμβάσεις μπορούμε να καλυτερεύσουμε το μικροκλίμα της πόλης μας: μποστάνια στα μπαλκόνια, κήποι στους ακάλυπτους, πράσινες «ζωντανές» ταράτσες, κάθετοι κήποι με αναρριχητικά φυτά... πάντα εφαρμόζοντας μια έξυπνη διαχείριση του νερού. Ενώνοντας πολυκατοικίες με κήπους, φτιάχνουμε πολυ-κήπους!  

 Ελισάβετ Σικιαρίδη 

— Ποια θα είναι ακριβώς τα οφέλη από αυτό; 
Οι «Πολυ-κήποι στην πόλη» («Poly Garden City»), πέρα από τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, συμβάλλουν στη βιοποικιλότητα και στο φιλτράρισμα νέφους και σκόνης. Ταυτόχρονα, οι «ΠολυΚήποι», με την απορρόφηση των ήχων και τη μείωση της ηχορρύπανσης, έχουν ως αποτέλεσμα τα μπαλκόνια να ανακτούν τον ευχάριστο, βιώσιμο χαρακτήρα τους ως επεκτάσεις των διαμερισμάτων. Οι πράσινες στέγες παρέχουν θερμομόνωση με μείωση του κόστους ψύξης και θέρμανσης το καλοκαίρι και τον χειμώνα αντίστοιχα. Συγκρατούν και επιβραδύνουν τις ροές νερού οι οποίες επιβαρύνουν το αποχετευτικό δίκτυο σε στιγμές έντονης βροχόπτωσης. Παράλληλα, οι φυτεμένες ταράτσες και οι ακάλυπτοι χώροι, πέρα από την υψηλή αισθητική τους αξία, μπορούν να λειτουργήσουν ως χώροι κοινωνικής συναναστροφής των ενοίκων της πολυκατοικίας. Φροντίζοντας και αναδεικνύοντας τις ταράτσες ως την«πέμπτη» πρόσοψη της πόλης, αναβαθμίζεται η εικόνα της Αθήνας!

— Ποια είναι τα πρώτα βήματα; 
Το αρχιτεκτονικό γραφείο μας, «Hybrid Space Lab» (καθηγητές Elizabeth Sikiaridi και Frans Vogelaar), αναπτύσσει μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και οραματίζεται την Αθήνα ως «Poly Garden City». Το πρότζεκτ οργανώνει εργαστήρια που φέρνουν σε επαφή πρωτοβουλίες πολιτών της Αθήνας με Έλληνες και διεθνείς εμπειρογνώμονες σε θέματα φύτευσης εσωτερικών ελεύθερων χώρων του οικοδομικού τετραγώνου (ακάλυπτοι), ενσωμάτωσης πρασίνου σε στέγες και μπαλκόνια, καθώς και με εμπειρογνώμονες σε θέματα διαχείρισης του νερού. Μέσω του πλαισίου κοινωνικής δικτύωσης του δήμου Αθηναίων «ΣυνΑθηνα» συνεργαζόμαστε με τοπικές δράσεις όπως η Πρωτοβουλία Ενοποίησης των Ακάλυπτων. Αυτήν τη στιγμή το έργο μας βρίσκεται σε εξέλιξη και έχουν διαμορφωθεί προτάσεις για περαιτέρω δράσεις στην Αθήνα.
   
  — Δώστε μας μερικά σχετικά παραδείγματα από το εξωτερικό. 
Στο πλαίσιο της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή έχουν αρχίσει προγράμματα όπως ο νόμος στη Γαλλία, ο οποίος επιβάλλει στα νέα εμπορικά κτίρια να διαθέτουν πράσινες στέγες. Αρχιτέκτονες δημιουργούν νέες υβριδικές τυπολογίες, ενσωματώνοντας τη φύση στο κτίριο: Το συγκρότημα Parkroyal στη Σιγκαπούρη φέρνει τη «ζούγκλα» μες στην πόλη. Ιταλοί αρχιτέκτονες χτίζουν κτίρια-κρεμαστούς κήπους, φυτεύοντας δέντρα στα μπαλκόνια, τα οποία ποτίζονται από την ανακύκλωση του νερού που καταναλώνει η πολυκατοικία.   hybridspacelab.net 
πηγή:lifo.gr

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΔΙΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ



Xιλιάδες κάτοικοι του Παρισιού συμμετείχαν στο πρόγραμμα συμμετοχικού σχεδιασμού, μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για να μοιραστούν τις ιδέες τους σχετικά με το πώς θα πρότειναν να δαπανηθεί το 2015, μέρος του  προϋπολογισμού του Δήμου. Ένα σύνολο από 5115 ιδέες  προτάθηκαν μέχρι τον Ιούνιο του 2015. Στη συνέχεια  έγινε μια  αρχική διαλογή και φτιάχτηκε μια  λίστα με τις καλύτερες προτάσεις, με βάση την σκοπιμότητα και την οικονομικότητα της κάθε ιδέας. Όλοι οι Παριζιάνοι - ανεξάρτητα από την ηλικία και την εθνικότητα - ψήφισαν για το αγαπημένο τους έργο μέχρι το Σεπτέμβριο.  Τα πιο δημοφιλή έργα στη συνέχεια θα χρηματοδοτηθούν με ένα κονδύλι προϋπολογισμού € 75.000.000, που αντιπροσωπεύουν το 5% του προϋπολογισμού επενδύσεων της πόλης. Πρόκειται για ένα ποσό ρεκόρ σε παγκόσμιο επίπεδο για ένα συμμετοχικό έργο.
Οι ιδέες που υποβλήθηκαν το 2015  περιλαμβάνουν έργα σε επίπεδο πόλης, γειτονιάς, αλλά και έργα που καλύπτουν ένα ή περισσότερα διαμερίσματα του Παρισιού. Τα πιο δημοφιλή θέματα αφορούσαν περισσότερο πράσινο, περισσότερο δημόσιο χώρο. 
Το 2014  πάνω από 40.000 άτομα συμμετείχαν στο στάδιο της ψηφοφορίας της πρώτης ποτέ συμμετοχικού προϋπολογισμού του Παρισιού. 
 Η ιδέα "Des Jardins sur les Murs» ("Πράσινοι τοίχοι») βγήκε στην κορυφή κατά τη ψηφοφορία πολιτών, κερδίζοντας την υποστήριξη των 21.319 Παριζιάνων.  Έτσι αποφασίστηκε να κατασκευαστούν 41 κάθετοι πράσινοι τοίχοι. 
Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο πρασίνου,  Pénélope  Komitès,  οι Παριζιάνοι θέλουν να είναι σε θέση να απολαύσουν τη φύση στην πόλη τους με διαφορετικό τρόπο. Αυτό απηχεί την επιθυμία μας να φέρουμε ένα νέο μοντέλο αστικής στο Παρίσι, στην οποία η φύση δεν περιορίζεται σε πάρκα, κήπους και δάση. "
Σε στενή συνεργασία με τους δημάρχους των 20 διαμερισμάτων του Παρισιού, εντοπίστηκαν 41 τοίχοι κατάλληλοι για μετατροπή σε πράσινους  κήπους,  27 από αυτούς αποτελούν  προσόψεις δημοσίων κτιρίων,  17 από αυτά βρίσκονται σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ 9 από τους 41 ανήκουν σε ιδιόκτητα κτίρια.

Το  πράσινο πρόγραμμα για το Παρίσι  2014-2020 , ήδη έχει αρχίσει να τρέχει. Ο συμμετοχικός σχεδιασμός είναι ένα από τα ζητούμενα γιατί εκτός από τα παραπάνω,  το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα:
1.000.000 τμ  φυτεμένα δώματα και πράσινους τοίχους, το 1/3 των οποίων χρησιμοποιούνται για την  παραγωγή φρούτων και λαχανικών
300.000 τ.μ νέων χώρων πρασίνου στη πόλη
20.000 περισσότερα δέντρα στο Παρίσι
200 έργα πρασίνου που θα επιλεγούν από τους κατοίκους
Πειραματική εφαρμογή πρότυπων δεντροφυτεύσεων σε δυο δρόμους της πόλης

Όλα τα παραπάνω έχουν δουλευτεί επικοινωνιακά, τεχνικά, πολιτικά και φυσικά νομοθετικά. Παράδειγμα η νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε το Μάρτιο του 2015 στη Γαλλία και στην οποία αναφέρετε ξεκάθαρα ότι όλες οι στέγες των  νέων  εμπορικών  κτιρίων υποχρεωτικά θα καλύπτονται από φυτεμένες στέγες και ηλιακούς συλλέκτες.

Μια μεγάλη ανάπλαση στη καρδιά της πόλης, στη περιοχή Les Halles, έχει ήδη  ξεκινήσει και προβλέπεται να τελειώσει μέσα στο 2016 . Η περιοχή  θα αναδιοργανωθεί και να εκσυγχρονιστεί ώστε να καταστεί  πιο φιλόξενη για τους επισκέπτες και θα γίνει πιο λειτουργική, πιο ανοιχτή προς την πόλη, ενσωματώνοντας πολιτιστικές, εμπορικές, αθλητικές, ψυχαγωγικές δραστηριότητες.  Ο δημόσιος κήπος έχει σχεδιαστεί σαν ένα απέραντο λιβάδι με δέντρα και θάμνους, ενώ πλαισιώνεται από  δασικές εκτάσεις,  παιδικές χαρές, παγκάκια, γήπεδα πετάνκ, τραπέζια σκακιού και πολλά άλλα. Θα είναι πιο φιλόξενη, ανοιχτή και προσιτή στο κοινό και θα έχουν περισσότερο πράσινο από ό, τι πριν.




Το πράσινο πρόγραμμα ενδυναμώνει την επίτευξη των στόχων  της Γαλλίας, για μείωση των εκπομπών, τη χρήση καθαρής ενέργειας, την αύξηση της βιοποικιλότητας στην πόλη, τη βελτίωση των βιοκλιματικών συνθηκών μέσα σε αυτή, μια χρονιά που το Παρίσι φιλοξενεί τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή. 

Φωτο-κείμενο 
Κατσογιάννη Σταυρούλα 
Γεωπόνος-Αρχιτέκτων τοπίου
πηγη: http://urbanpoints.blogspot.gr/2015/12/blog-post.html

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Γλάστρες με φυτά κάνουν πολυκατοικία… αόρατη!

Στο 17ο διαμέρισμα του Παρισιού ξεχωρίζει μια 10ώροφη πολυκατοικία που καλύπτεται με φυτά σε γλάστρες τα οποία την κάνουν… αόρατη! Κάθε γλάστρα περιέχει φυτά μπαμπού με πυκνό φύλλωμα που αναπτύσσονται γρήγορα. Με 380 τέτοιες γλάστρες στα μπαλκόνια και στις τρεις πλευρές του κτιρίου, ολόκληρη η πολυκατοικία φαίνεται σαν να είναι η ίδια μια τεράστια γλάστρα με φυτά.
Το κτίριο ονομάζεται “Flower Tower” και σχεδιάστηκε από τον Edouard François, ο οποίος εμπνεύστηκε από τους Παριζιάνους που συνήθως καλλιεργούν φυτά ακόμα και στο πιο μικροσκοπικό μπαλκόνι τους, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό τοπίο στην πόλη. “Τα μπαμπού επιλέχθηκαν επειδή είναι ανθεκτικά και ταχέως αναπτυσσόμενα φυτά, αλλά και επειδή κάνουν θόρυβο στον άνεμο, δίνοντας την εντύπωση στους ενοίκους ότι… κοιμούνται δίπλα σε δέντρα”, εξήγησε ο Edouard François.


πηγη:enallaktikidrasi

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Νομικό πλαίσιο φυτεύσεων/ταρατσοκηπων/ φυτεμένων δωμάτων σε κτήρια στην Ελλάδα

Νομικό πλαίσιο φυτεύσεων σε κτήρια στην Ελλάδα

Εισαγωγή

Σύμφωνα με πρόσφατη εργασία (Varras κ.α., 2012), η κατασκευή φυτεμένων κατασκευών σε κτήρια (γλάστρες, ζαρντινιέρες, αναρτήσεις φυτών, πέργκολες, φυτεμένα δώματα κοκ) στην Ελλάδα ρυθμιζόταν από τη γενική κατασκευαστική νομοθεσία (N.1577/85, Π.Δ. /24-4-85 και Π.Δ./24-5-85) στην οποία περιλαμβάνονταν γενικές πληροφορίες και περιορισμοί.
Λόγω της έλλειψης ειδικού πλαισίου στην Ελληνική νομοθεσία, μία σειρά από διεθνείς σχετικοί κανονισμοί χρησιμοποιούνταν κατά το δοκούν από τους μελετητές και τους κατασκευαστές (FLL Guidelines (FLL, 1995), ορισμένα πρότυπα της ASTM (E2400-06, E2397–11, E2398-11, E2399-11 (ASTM, 2012)), CIBSE Guide L (CIBSE, 2012) καθώς και το GRO Green roof code (Groundwork Sheffield, 2011)).
Το 2012 oi Kατευθυντήριες Oδηγίεςφυτοτεχνικής μελέτης κατασκευής και συντήρησης φυτεμένων δωμάτων/ στεγών όπως εκπονήθηκε με την υπ’ αρίθμ. 2471/16- 9-2010 Απόφαση «Συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για τη δημιουργία Φυτεμένων Επιφανειών».Το ίδιο έτος, μία νέα απόφαση σχετικά με τα φυτεμένα δώματα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το ΥΠΕΚΑ και δημοσιεύτηκε το 2012. Στο μεταξύ ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ, 2012) περιλαμβάνει ειδικές παραγράφους για πέργκολες και φυτεμένα δώματα.
Προσθήκη λεζάντας

Συγκεκριμένες κατασκευές

Φυτεμένες επιφάνειες (δώματα – κατακόρυφοι τοίχοι)

Σύμφωνα με το ΝΟΚ (Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, Ν.4067/2012 – ΦΕΚ 79/9-4-2012), αρθ. 2  §93) ορίζονται: «93. Φυτεμένες επιφάνειες είναι οι διαστρωμένες δομημένες επιφάνειες που έχουν φυσικό ή εμπλουτισμένο χώμα και βλάστηση ή υδάτινες επιφάνειες σε συνδυασμό μεταξύ τους.». Στην συνέχεια αναφέρονται μία σειρά από παραμέτρους που αναφέρονται στον ΝΟΚ:
§ Η επιφάνεια της προβολής των κατακόρυφων φυτεμένων τοίχων – όψεων δεν υπολογίζεται στη δόμηση, με τους παρακάτω περιορισμούς (αρθ. 11 § 6κστ): «6. Στο σ.δ. δεν προσμετρώνται: ….. κστ. Διπλά ενεργειακά κελύφη σε νέα και υπάρχοντα κτίρια ή κατασκευές για τη δημιουργία φυτεμένων τοίχων, μέγιστου πλάτους μέχρι 0,70 μ. για επιφάνεια έως 50% της συνολικής επιφάνειας των περιμετρικών όψεων του κτιρίου.»
§ Επίσης δεν προσμετρώνται στην κάλυψη κατ’ αναλογία με τα παραπάνω που αφορούν στη δόμηση (αρθ. 12 § 4γ): «4. Στον υπολογισμό της επιτρεπόμενης κάλυψης του οικοπέδου δεν προσμετρώνται οι επιφάνειες των ορθών προβολών σε οριζόντιο επίπεδο:….γ. Χώρων και κατασκευών που αναφέρονται στις περιπτώσεις ζ΄, ιγ΄, ιθ΄, κ΄, κα΄, κβ΄, κε΄, κστ΄, κη΄, της παραγράφου 6 του άρθρου 11.»
§ Στα φυτεμένα δώματα, στην περίπτωση που έχει εξαντληθεί το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής ισχύουν τα εξής (αρθ. 15 §1): «1. Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος του κτιρίου ορίζεται        σε συνάρτηση με τον επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης της περιοχής ως εξής: για συντελεστή δόμησης έως 0,4 ύψος 10,75 μ., για συντελεστή δόμησης έως 0,8 ύψος 14,00 μ., για συντελεστή δόμησης έως 1,2 ύψος 17,25 μ., για συντελεστή δόμησης έως 1,6 ύψος 19,50 μ., για συντελεστή δόμησης έως 2,0 ύψος 22,75 μ., για συντελεστή δόμησης έως 2,4 ύψος 26,00 μ., για συντελεστή δόμησης 2,4 και άνω, το δεκαπλάσιο του επιτρεπόμενου συντελεστή με μέγιστο ύψος 32,00 μ.. Σε περιπτώσεις κατασκευής φυτεμένων δωμάτων επιφάνειας μεγαλύτερης του 50% της καθαρής επιφάνειας δώματος τα ανωτέρω μέγιστα επιτρεπόμενα ύψη προσαυξάνονται κατά 1,00 μ. και των στεγών κατά 0,40 μ. και ομοίως σε υφιστάμενα κτίρια στα οποία έχει γίνει εξάντληση ύψους περιοχής.»

Στο ΝΟΚ (2012) υπάρχει ολόκληρο άρθρο (18) το οποίο αναφέρεται εξολοκλήρου στα φυτεμένα δώματα :
«Άρθρο 18 Φυτεμένα δώματα
1.     Η κατασκευή φυτεμένων επιφανειών στα δώματα, στις στέγες και στους υπαίθριους χώρους, νέων, νομίμως υφισταμένων κτιρίων και κτιρίων των εδαφίων δ΄, ε΄ και στ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 23 του ν. 4014/2011, επιτρέπεται εφόσον δεν αντίκειται σε ειδικότερους όρους δόμησης που ισχύουν.
Το υπόστρωμα ανάπτυξης των φυτών με τη διαστρωμάτωση των εξειδικευμένων υλικών, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 40 εκ. πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος του κτιρίου. Η βλάστηση που αναπτύσσεται επάνω σε αυτό δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 3,00 μ.. Το είδος της βλάστησης, το υπόστρωμα ανάπτυξης των φυτών, το σύστημα της πολυεπίπεδης διαστρωμάτωσης των εξειδικευμένων υλικών, καθώς και το αρδευτικό σύστημα, περιγράφεται σε τεχνική έκθεση, όπως ορίζεται στην παράγραφο 2.
Δεν επιτρέπεται η κατασκευή φυτεμένων επιφανειών επάνω στις απολήξεις των κλιμακοστασίων και τα φρεάτια των ανελκυστήρων.
Η κατασκευή φυτεμένων επιφανειών στα δώματα, στις στέγες και στους υπαίθριους χώρους των κτιρίων πρέπει να μην προσβάλλει την αισθητική του κτιρίου και να εναρμονίζεται με τις υπόλοιπες κατασκευές που προβλέπονται σε αυτά, βάσει του άρθρου 19 του παρόντος.
Ειδικά για τις στέγες, πρέπει η φυτεμένη επιφάνεια να ακολουθεί την κλίση τους, ώστε να μην αλλοιώνεται η μορφή του κτιρίου.
Οι φυτεμένες επιφάνειες στα δώματα, τις στέγες και τους υπαίθριους χώρους των κτιρίων δεν αίρουν την υποχρέωση της παραγράφου 2 του άρθρου 17 του παρόντος.
2. α. Νέα κτίρια:
Για την κατασκευή φυτεμένων επιφανειών στα δώματα, στις στέγες και στους υπαίθριους χώρους κτιρίων που κατασκευάζονται με άδειες δόμησης, ακολουθούνται οι καθοριζόμενες διαδικασίες πληρότητας και ελέγχου του ν. 4030/2011 «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις» (Α΄249), όπως ισχύει, με την πρόσθετη υποβολή τεχνικής έκθεσης κατασκευής Φυτεμένης Επιφάνειας δώματος ή στέγης ή υπαίθριου χώρου.
Η κατασκευή της φυτεμένης επιφάνειας συσχετίζεται με τις επί μέρους μελέτες του κτιρίου.
Η ανωτέρω τεχνική έκθεση συντάσσεται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες προδιαγραφές και κατευθυντήριες οδηγίες.
β. Υφιστάμενα κτίρια:
Για την κατασκευή φυτεμένων επιφανειών στα δώματα, στις στέγες και στους υπαίθριους χώρους υφιστάμενων κτιρίων, κατά την έννοια της παραγράφου 1,
δεν απαιτείται οικοδομική άδεια ή έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας.
Για την κατασκευή φυτεμένων επιφανειών στα κτίρια της παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 4030/2011 απαιτείται σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.
Για τα κηρυγμένα διατηρητέα κτίρια ή νεώτερα μνημεία, απαιτείται επιπροσθέτως η σύμφωνη γνώμη του φορέα προστασίας τους.
Σε κάθε υπηρεσία δόμησης τηρείται ειδικό Μητρώο «Φυτεμένων Επιφανειών», που ενημερώνεται με τις κατά τα άνω υποβαλλόμενες γνωστοποιήσεις.
3. Το περιεχόμενο του φακέλου των δικαιολογητικών και οι επί μέρους προδιαγραφές σχεδίων και τεχνικής έκθεσης που υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία για την κατασκευή Φυτεμένης Επιφάνειας προσδιορίζεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.»
Η κατασκευή φυτεμένων δωμάτων με το ΝΟΚ δίνει κάποια πλεονεκτήματα στον ιδιοκτήτη του κτιρίου (αρθ. 19  § 2α και 2γ).

«2. Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής και μέσα στο ιδεατό στερεό επιτρέπονται:
α) Σε νέα και υφιστάμενα κτίρια, χώροι κύριας χρήσης αποκλειστικής ή κοινόχρηστης, μέγιστης επιφάνειας 35 τ.μ., με προϋπόθεση τη δημιουργία φυτεμένου δώματος που καλύπτει το 80% της συνολικής επιφάνειας του δώματος και με αναλογία ένα (1) τ.μ. χώρου ανά πέντε (5) τ.μ. φύτευσης.
γ) Απολήξεις κλιμακοστασίων με στάση ανελκυστήρα στο δώμα και φρεάτων ανελκυστήρων με τις ελάχιστες αναγκαίες διαστάσεις και μέγιστο εξωτερικό ύψος 3,80 μ., από την τελικά διαμορφωμένη επιφάνεια του τελευταίου ορόφου του κτιρίου μετά την εξάντληση του συντελεστή δόμησης του οικοπέδου, εφόσον εγκαθίσταται φυτεμένο δώμα ή σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.»
Ειδικά για τα υφιστάμενα κτίρια η Υπουργική Απόφαση που έχει εκδοθεί σχετικά (απόφαση 911, 2012) αναφέρει :
«2. Υφιστάμενα κτίρια:
Για την κατασκευή φυτεμένων επιφανειών στα δώματα, στις στέγες και στους υπαίθριους χώρους υφιστάμενων κτιρίων, κατά την έννοια του άρθρου 1, δεν απαιτείται οικοδομική άδεια ή έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας.
Ο ιδιοκτήτης καταθέτει στην οικεία υπηρεσία δόμησης, έγγραφη γνωστοποίηση εργασιών συνοδευόμενη από φάκελο δικαιολογητικών, που περιλαμβάνει τα παρακάτω:
α) υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη για το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του χώρου για την κατασκευή της φυτεμένης επιφάνειας ή συναίνεση συνιδιοκτητών εφόσον πρόκειται για κοινόχρηστο χώρο του κτιρίου. Ειδικά στην περίπτωση των δωμάτων και των χώρων, στους οποίους υπάρχει με βάση νόμιμο τίτλο δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης, την υπεύθυνη δήλωση μπορεί να υποβάλει ο δικαιούχος της χρήσης συγκύριος, χωρίς να είναι απαραίτητη η συναίνεση των υπόλοιπων συνιδιοκτητών,
β) υπεύθυνη δήλωση του αναδόχου εκτελεστή του έργου για την ανάληψη ευθύνης ορθής υλοποίησης του έργου, σύμφωνα με την Τεχνική Έκθεση του στοιχείου δ,
γ) τεχνική έκθεση αντοχής – στατικής επάρκειας, υπογεγραμμένη από αρμόδιο μηχανικό,
δ) Τεχνική Έκθεση Κατασκευής Φυτεμένης Επιφάνειας, όπως καθορίζεται στην παράγραφο 1 της παρούσας,
ε) αντίγραφο οικοδομικής αδείας ή άλλο στοιχείο, που αποδεικνύει τη δυνατότητα υπαγωγής στην παρούσα, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο του άρθρου 1 της παρούσας,
στ) φωτογραφίες του κτίσματος, του περιβάλλοντος αυτού χώρου και της προς φύτευση επιφάνειας.
Για τα κτίρια της παραγράφου 1 του άρθρου 21 του ν. 4030/2011, απαιτείται σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (ΣΑ).
Για τα κηρυγμένα διατηρητέα κτίρια ή νεότερα μνημεία, απαιτείται επιπροσθέτως η σύμφωνη γνώμη του φορέα προστασίας τους.»
Σε κάθε υπηρεσία δόμησης τηρείται ειδικό Μητρώο «Φυτεμένων Επιφανειών», που ενημερώνεται με τις κατά τα άνω υποβαλλόμενες γνωστοποιήσεις.»
Επίσης με την ίδια Υπουργική Απόφαση καθορίζονται τα περιεχόμενα της τεχνικής έκθεσης:
«ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΦΥΤΕΜΕΝΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ
Η Τεχνική Έκθεση Κατασκευής Φυτεμένης Επιφάνειας αποτελείται από:
1) Τεχνική Έκθεση, η οποία περιλαμβάνει:

α. βασικές πληροφορίες του έργου, όπως: δομικά χαρακτηριστικά στέγης/δώματος, κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, συνθήκες περιβάλλοντος στην επιφάνεια που θα εγκατασταθούν τα φυτά κλπ, επιλογή του τύπου πράσινου δώματος (εκτατικού, ημιεντατικού, εντατικού),
β. περιγραφή των προς μελέτη εργασιών, επιλογή των υλικών υποδομής/διαστρωμάτωσης μετά το στρώμα υγρομόνωσης (αντιρριζική μεμβράνη, αποστραγγιστικό σύστημα, φίλτρα, υποστρώματα ανάπτυξης φυτών), των φυτικών ειδών (είδη σπόρων, είδη φυτών, περιγραφή των ιδιοτήτων τους, πίνακας φυτικού υλικού, μεθόδου εγκατάστασης κλπ), της μεθόδου άρδευσης, περιγραφή του τρόπου λειτουργίας και της διάταξης του αρδευτικού δικτύου, υπολογισμός βάρους/φορτίων και αναλυτική περιγραφή των εργασιών για την εγκατάσταση όλων των παραπάνω αναφερομένων, καθώς και πρόγραμμα διαχείρισης όλων των φυτεμένων επιφανειών.
2) Τεχνικές προδιαγραφές, οι οποίες αφορούν:
α. την υποδομή και περιλαμβάνουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά όλων των υλικών και περιγράφουν πλήρως τα υλικά κατασκευής, το βάρος κάθε υλικού ξεχωριστά, τις διαστάσεις, την αντοχή, την αποστραγγιστική ικανότητα, την αποθηκευτική ικανότητα σε νερό, μηχανική αντοχή και όλα τα σχετικά τεχνικά χαρακτηριστικά,
β. το φυτικό υλικό, και περιλαμβάνουν τις προδιαγραφές των φυτικών ειδών (είδη μίγματος σπόρων και επί τοις % αναλογίες, είδη φυτών), πίνακα φυτικού υλικού, (όνομα, λατινικό όνομα, ύψος, περίμετρος κορμού, μέγεθος φυτοδοχείου),
γ. το δίκτυο άρδευσης, και περιλαμβάνει τα τεχνικά χαρακτηριστικά και περιγραφή όλων των επί μέρους υλικών και εξαρτημάτων του δικτύου άρδευσης (υλικό κατασκευής και όρια - παροχής και πίεσης - λειτουργίας αυτών.
3) Σχέδια απεικόνισης των ανωτέρω (κατόψεις, τομές, λεπτομέρειες, κλπ).»

Όπως αναφέρεται και στο «ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ για την εφαρμογή του Ν. 4067/12 (Ν.Ο.Κ)» :
1.  Για την κατασκευή φυτεμένων επιφανειών στα δώματα, στις στέγες και στους υπαίθριους χώρους κτιρίων που υλοποιούνται σε νέα κτίρια με άδειες δόμησης, ακολουθούνται οι καθοριζόμενες διαδικασίες πληρότητας και ελέγχου του ν. 4030/2011 «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ249/Α/25−11−11), όπως ισχύει, με την πρόσθετη υποβολή Τεχνικής Έκθεσης Κατασκευής Φυτεμένης Επιφάνειας δώματος ή στέγης ή υπαίθριου χώρου, το περιεχόμενο της οποίας καθορίζεται στο παράρτημα που συνοδεύει την υπ’ αριθμ 911/9-1-2012 Υπουργική Απόφαση «Όροι, προϋποθέσεις και διαδικασία κατασκευής φυτεμένων επιφανειών σε δώματα, στέγες και υπαίθριους χώρους κτιρίων». (ΦΕΚ14/Β/2012).
2. Για τα υφιστάμενα κτίρια, δεν απαιτείται άδεια δόμησης ή έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, αλλά ακολουθείται η διαδικασία της προ 48 ωρών έγγραφης ενημέρωσης της παρ. 3 του άρθρου 4 του παρόντος νόμου. Η ανωτέρω ενημέρωση θα συνοδεύεται από φάκελο δικαιολογητικών, το περιεχόμενο του οποίου καθορίζεται στο άρθρο 2 παρ. 2 της υπ’ αριθμ. 911/9-1-2012 Υπουργικής Απόφασης.

Σύμφωνα με το άρθρο 48 του Ν.4178/2013 με το οποίο τροποποιείται ο Ν.4067/21012 (ΝΟΚ) κάθε κατασκευή φυτεμένων δωμάτων και φυτεμένων επιφανειών απαιτεί τουλάχιστον  Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας.

«Άρθρο 48. Παρ.2. Έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, απαιτείται για τις ακόλουθες εργασίες
σε κτίρια που υφίστανται νόμιμα:
κ. Η κατασκευή φυτεμένων δωμάτων και φυτεμένων επιφανειών.»

Όλα τα παραπάνω που αφορούν στο άρθρο 18 του ΝΟΚ καθώς και στα πλεονεκτήματα που δίνει  στον ιδιοκτήτη του κτιρίου (αρθ. 19  § 2α και 2γ), εφαρμόζονται στα εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και σε νομίμως υφιστάμενους οικισμούς χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο.

Βέβαια για τα εκτός σχεδίου για τα οποία δεν ισχύουν τα άρθρα 18 και 19 του ΝΟΚ, δεν υπάρχει κάποια απαγόρευση για δημιουργία φυτεμένων δωμάτων αλλά ούτε και αναφορά σχετικά με απαλλαγή από την εφαρμογή των  προδιαγραφών και των ειδικών μελετών, καθώς η δημιουργία τους σχετίζεται άμεσα με άλλες μελέτες του κτιρίου (π.χ. στατική μελέτη, ενεργειακή μελέτη κλπ), αλλά δεν απολαμβάνουν των πλεονεκτημάτων κυρίως του άρθρου 19 § 2α και 2γ του ΝΟΚ.
έργο: «Αξιολόγηση επιδράσεων σχετικά με εγκατάσταση πράσινου σε κτήρια και ανάπτυξη καινοτόμων υδροπονικών κατασκευών για φυτεύσεις» (HSoB)

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Λαχανόκηποι στην ταράτσα σε όλο τον κόσμο!


Λαχανόκηποι στην ταράτσα σε όλο τον κόσμο!!

Οι ουρανοξύστες κυριαρχούν αλλά ο ήλιος θρέφει τα λαχανικά μας..... Η ανάγκη εδώ είναι για ασφαλή λαχανικά ,  που ελέγχει ο κάτοικος της πόλης όλα τα στάδια της παραγωγής  συνδυασμένο με το μεράκι και την πεποίθηση ότι μια καλύτερη πράσινη κοινωνία είναι εφικτή
Στην Γάζα ...είναι απλή ανάγκη για επιβίωση , να γεμίζει το μεσημεριανό τραπέζι, πιθανά να θρέφει και την γειτονιά που λιμοκτονεί
Αλλού το ζητούμενο είναι η εκπαίδευση.Εκεί λείπει ο χώρος και τα παιδιά Θα έρθουν σε επαφή με την φύση και την δημιουργία, παράγουν τα λαχανικά που θα συνοδεύσουν το μεσημεριανό τους.
 Εδώ ένα ελληνικό φυτεμένο δωμα με το γραμμικό μπαξέ για να παράγει τα αρωματικά, τις πρώτες ανάγκες της κουζίνας, Το σπανάκι , οι φράουλες, τα κρεμμύδια , τα αντίδια , κόκκινα μαρούλια θα καλύψουν όλες τις ανάγκες το χειμώνα!!
 και οι λεκάνες γεμίζουν με τις σαλάτες μας
 και ξαναγεμίζουν με όλα τα καλά.....
 Το καλοκαίρι, πιπεριές, τοματούλες cherry, μελιτζάνες, κολοκυθάκια , βασιλικό  και ότι άλλο  θέλει ο παγκός του μάγειρα
Ακόμα και αν δεν έχουμε φυτεμένο δώμα οι ανάγκες  δεν έχουν φραγμό. Αν λυθεί το θέμα του βάρους τα αποτελέσματα ειναι εξαίρετα με λίγες σανίδες όλα πάνε καλά!!










 Κώστας Τάτσης
για πληροφορίες ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ www.topiodomi.gr

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Ένα «πράσινο» σχολείο μέσα στο Παρίσι!

Ένα νέο Δημοτικό  άνοιξε τις πόρτες του τον Σεπτέμβριο του 2014 στην Boulogne Billancourt, στα δυτικά προάστια του Παρισιού. Με βασικό χαρακτηριστικό του τη μεγαλη πράσινη ταράτσα, το κτίριο επιδιώκει να είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα σχολείο, αφού προτίθεται να προωθήσει την επιστήμη της βιοποικιλότητας και της αειφόρου ανάπτυξης μέσω της αρχιτεκτονικής του και της διδασκαλίας.


Το έργο σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Chartier-Dalix που κέρδισε σε έναν διαγωνισμό το 2011. Διαθέτει 18 αίθουσες διδασκαλίας και αθλητικές εγκαταστάσεις που θα είναι ανοικτές και για τους κατοίκους της περιοχής. Κάθε επίπεδο έχει τη δική παιδική χαρά με δέντρα,ενώ σε όλα τα ανοίγματα του σκυροδέματος μπορεί να φιλοξενηθεί βλάστηση αλλά και πτηνά.

πηγη: perierga.gr

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Urban BioRoof research project



Aims and goals of Urban BioRoof research project

Cooperation for R&D on screening and formulation of substrates and plants for green roofs - urban-bioroof-logo

   This proposal investigates the use of green roofs as urban elevated biofilters to improve environmental conditions mainly by reducing particle pollution.The Consortium comprises of: a. LAVA which possesses the only pumice quarry worldwide of excellent quality that is an ideal constituent for substrates and b. LANDCO and China’s TOPGREEN, both leading firms in green roof construction. Furthermore LANDCO represents DIADEM green roof systems. The Consortium is completed by the participation of Laboratory of Floriculture & Landscape Architecture of Agricultural University of Athens and Beijing Forestry University, both with excellent and established experience in the field of green roofs, substrates, use of native plant species, environmental pollution, etc.

The main objectives include:
a.    investigation of using low carbon footprint local materials as constituents for green roof substrates contributing to capture and reduce leachate pollutant loads,
b.    selection of suitable native plant species for the development of sustainable plant communities on green roofs with ecological benefits that would contribute to the capture of pollutants,
c.    development of a pilot/case study green roof to apply and validate the above findings,
d.    software development that will predict pollutant capture by various green roof types.
   Deliverables include: three patents (substrates, native plant species communities, software), the award of PhD dissertations and MSc theses and publications in international scientific journals and conference proceedings.

   Participating companies are anticipated to gain significant advantage in their markets by exchange of new expertise and produce of new products. Multiple benefits are anticipated for National economy of both countries by the development of new job positions and green technology. A significant improvement of the urban environment is also anticipated. Results will be publicised through website, daily press, technical magazines and a conference open to the publicp

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

XEROLITHIA SUMMER HOUSE, SERIFOS ISLAND, GR





xerolithia-summer-house-by-sinas-architects-08



















Our main goal for this project was to explore different approaches and to experiment with an alternative forms for the archetypical model of the Cycladic Architecture yet respecting all the basic elements that comprise its character. The most important of the design decisions was to create a building that would blend in its natural environment.

xerolithia-summer-house-by-sinas-architects-02
xerolithia-summer-house-by-sinas-architects-09

What is the specific natural environment and what is it consisted of? The steep gravel and dirt slope, dressed with scattered wild thorny bushes, and with beautiful large rock formations. Most importantly though the short stone retaining walls, locally called “louria” or “xerolithies” that where created for land cultivation purposes. These walls about a meter or so in height formed flat stripes of land along the surface of the slope, like curved steps. This was our starting point! We imagined the facades (front and back) of the house being formed by “xerolithies” that stretch, not entirely parallel to each other, from one end of the plot to the other with a gentle ribbon like gesture dancing closer and away from the slope. To achieve this, all the spaces had to be placed sequentially making the house thin and long.

xerolithia-summer-house-rooftop-plan
xerolithia-summer-house-floor-plan
xerolithia-summer-house-by-sinas-architects-000

An awkward feature of the classic Cycladic house is the bear flat roof, especially when seen from behind and above. So the next decision was to make the roof disappear by integrating it with the surrounding natural surfaces. The roof will be covered with dirt, gravel, stone and wild vegetation. It has a slope (it’s not flat) to make it blend and seem even more natural.

xerolithia-summer-house-by-sinas-architects-04

Another feature of the Cycladic house is the wooden pergola, consisted of thick smooth round beams and columns with a top layer of bamboo. The same feature appears on the roof of the rooms seen from inside. Now instead of placing the pergola in the front of the house we decided that it should be placed along the linear sequence of the spaces. More specifically between the main house and the guest house. We imagined the wooden beams like vertebrae on a long spinal cord that follow (always vertically in plan) the movement of the house. They sometimes protrude from the stone wall creating a curved edge separate from the curve edge of the house that dance next to each and one within the other. The parking (another awkward feature) is covered (and thus hidden) with an exactly same pergola.

xerolithia-summer-house-by-sinas-architects-05
xerolithia-summer-house-by-sinas-architects-07

The altogether design gesture seems a gentle one forming a house that enjoys the breathtaking view of the sea, while being as inconspicuous as possible, almost invisible.


Program:
Summer house.
Main house 115m2 with a living room, dining space, open kitchen, a master bedroom.
Guest house 65m2 with two independent guest bedrooms.
Basement
Project info
Project: Xerolithia
Site: Kalo Ambeli, Serifos Island, Aegean Greece
Design Date: 2013-14
Status: Design phase – Construction Documents
Project type: Summer house
Developer: MEK Development SA
Architectural Design:
Sinas Architects
George Sinas,
Architect Aristotle University of Thessalonica (AUTH)
MArch Southern California Institute of Architecture (SCI-Arc)
Collaborators:
Maria Mamoura
Architect NTUA
MSc AAC – Bartlett UCL
Christos Siantrivanopoulos, Topographer
Yiannis Bounias, Structural Engineer
Christos Baniotopoulos, Mechanical Engineer
Renderings:
Kostas Chronas, George Sinas

from:http://blog.sias.gr/

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Διημερίδα Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου με θέμα "Ερευνητική και τεχνολογική συνεργασία για την επιλογή και σύσταση υποστρωμάτων και φυτικών συνθέσεων για φυτοδώματα".

Διημερίδα Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου με θέμα "Ερευνητική και τεχνολογική συνεργασία για την επιλογή και σύσταση υποστρωμάτων και φυτικών συνθέσεων για φυτοδώματα"  
γεμάτη η αίθουσα και ο καθηγητής ΓΠΑ Δρ.ΠΑ Παν. Νεκταριος απαντά σε ερωτήσεις 

1η  ημέρα

Ο υπεύθυνος του προγράμματος Δρ Ν Ντούλος στην παρουσίαση του 
Εξαιρετική η δουλειά του εργαστηρίου και οι παρουσιάσεις  μεστές,γεμάτες ιδέες εμπειρία και συμπεράσματα που θα βρούνε άμεσα εφαρμογή στα δώματα που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται.

Στο βήμα η καθηγήτρια Δρ.Μ. Παπαγωτίου διευθύντρια του εργαστηρίου

Σαφείς οι απαντήσεις στο ποια φυτά , πόσο νερό και γιατί , βάθος υποστρώματος  με αιτιολόγηση και ανάλυση ...


Ο Γ.Τσανάκας από το ΑΠΘ

Πρόσκληση και πρόγραμμα στο Urban BioRoof - Διημερίδα Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου