Xιλιάδες κάτοικοι του Παρισιού συμμετείχαν στο πρόγραμμα συμμετοχικού σχεδιασμού, μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για να μοιραστούν τις ιδέες τους σχετικά με το πώς θα πρότειναν να δαπανηθεί το 2015, μέρος του προϋπολογισμού του Δήμου. Ένα σύνολο από 5115 ιδέες προτάθηκαν μέχρι τον Ιούνιο του 2015. Στη συνέχεια έγινε μια αρχική διαλογή και φτιάχτηκε μια λίστα με τις καλύτερες προτάσεις, με βάση την σκοπιμότητα και την οικονομικότητα της κάθε ιδέας. Όλοι οι Παριζιάνοι - ανεξάρτητα από την ηλικία και την εθνικότητα - ψήφισαν για το αγαπημένο τους έργο μέχρι το Σεπτέμβριο. Τα πιο δημοφιλή έργα στη συνέχεια θα χρηματοδοτηθούν με ένα κονδύλι προϋπολογισμού € 75.000.000, που αντιπροσωπεύουν το 5% του προϋπολογισμού επενδύσεων της πόλης. Πρόκειται για ένα ποσό ρεκόρ σε παγκόσμιο επίπεδο για ένα συμμετοχικό έργο.
Οι ιδέες που υποβλήθηκαν το 2015 περιλαμβάνουν έργα σε επίπεδο πόλης, γειτονιάς, αλλά και έργα που καλύπτουν ένα ή περισσότερα διαμερίσματα του Παρισιού. Τα πιο δημοφιλή θέματα αφορούσαν περισσότερο πράσινο, περισσότερο δημόσιο χώρο.
Το 2014 πάνω από 40.000 άτομα συμμετείχαν στο στάδιο της ψηφοφορίας της πρώτης ποτέ συμμετοχικού προϋπολογισμού του Παρισιού.
Η ιδέα "Des Jardins sur les Murs» ("Πράσινοι τοίχοι») βγήκε στην κορυφή κατά τη ψηφοφορία πολιτών, κερδίζοντας την υποστήριξη των 21.319 Παριζιάνων. Έτσι αποφασίστηκε να κατασκευαστούν 41 κάθετοι πράσινοι τοίχοι.
Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο πρασίνου, Pénélope Komitès, οι Παριζιάνοι θέλουν να είναι σε θέση να απολαύσουν τη φύση στην πόλη τους με διαφορετικό τρόπο. Αυτό απηχεί την επιθυμία μας να φέρουμε ένα νέο μοντέλο αστικής στο Παρίσι, στην οποία η φύση δεν περιορίζεται σε πάρκα, κήπους και δάση. "
Σε στενή συνεργασία με τους δημάρχους των 20 διαμερισμάτων του Παρισιού, εντοπίστηκαν 41 τοίχοι κατάλληλοι για μετατροπή σε πράσινους κήπους, 27 από αυτούς αποτελούν προσόψεις δημοσίων κτιρίων, 17 από αυτά βρίσκονται σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ 9 από τους 41 ανήκουν σε ιδιόκτητα κτίρια.
Το πράσινο πρόγραμμα για το Παρίσι 2014-2020 , ήδη έχει αρχίσει να τρέχει. Ο συμμετοχικός σχεδιασμός είναι ένα από τα ζητούμενα γιατί εκτός από τα παραπάνω, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα:
1.000.000 τμ φυτεμένα δώματα και πράσινους τοίχους, το 1/3 των οποίων χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φρούτων και λαχανικών
300.000 τ.μ νέων χώρων πρασίνου στη πόλη
20.000 περισσότερα δέντρα στο Παρίσι
200 έργα πρασίνου που θα επιλεγούν από τους κατοίκους
Πειραματική εφαρμογή πρότυπων δεντροφυτεύσεων σε δυο δρόμους της πόλης
Όλα τα παραπάνω έχουν δουλευτεί επικοινωνιακά, τεχνικά, πολιτικά και φυσικά νομοθετικά. Παράδειγμα η νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε το Μάρτιο του 2015 στη Γαλλία και στην οποία αναφέρετε ξεκάθαρα ότι όλες οι στέγες των νέων εμπορικών κτιρίων υποχρεωτικά θα καλύπτονται από φυτεμένες στέγες και ηλιακούς συλλέκτες.
Μια μεγάλη ανάπλαση στη καρδιά της πόλης, στη περιοχή Les Halles, έχει ήδη ξεκινήσει και προβλέπεται να τελειώσει μέσα στο 2016 . Η περιοχή θα αναδιοργανωθεί και να εκσυγχρονιστεί ώστε να καταστεί πιο φιλόξενη για τους επισκέπτες και θα γίνει πιο λειτουργική, πιο ανοιχτή προς την πόλη, ενσωματώνοντας πολιτιστικές, εμπορικές, αθλητικές, ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Ο δημόσιος κήπος έχει σχεδιαστεί σαν ένα απέραντο λιβάδι με δέντρα και θάμνους, ενώ πλαισιώνεται από δασικές εκτάσεις, παιδικές χαρές, παγκάκια, γήπεδα πετάνκ, τραπέζια σκακιού και πολλά άλλα. Θα είναι πιο φιλόξενη, ανοιχτή και προσιτή στο κοινό και θα έχουν περισσότερο πράσινο από ό, τι πριν.
Το πράσινο πρόγραμμα ενδυναμώνει την επίτευξη των στόχων της Γαλλίας, για μείωση των εκπομπών, τη χρήση καθαρής ενέργειας, την αύξηση της βιοποικιλότητας στην πόλη, τη βελτίωση των βιοκλιματικών συνθηκών μέσα σε αυτή, μια χρονιά που το Παρίσι φιλοξενεί τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή.
Φωτο-κείμενο
Κατσογιάννη Σταυρούλα
Γεωπόνος-Αρχιτέκτων τοπίου
πηγη: http://urbanpoints.blogspot.gr/2015/12/blog-post.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου