Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Αύξηση διάρκειας ζωής υλικών στεγάνωσης και προστασίας του δώματος

 Ένα απο τα πλεονεκτήματα της χρήσης των φυτεμένων δωμάτων  ειναι η αύξηση διάρκειας ζωής υλικών διατομής του δώματος
Τα φυτεμένα δώματα   προστατεύουν τις υποκείμενες στρώσεις των δομικών υλικών ενός δώματος (π.χ. υγρομονωτικά στοχεία, θερμομονωτικά υλικά) από τη θερμική επιβάρυνση της ηλιακής  ακτινοβολίας, τη βροχόπτωση, το χιόνι, το χαλάζι, την ακτινοβολία UV και τις μηχανικές καταπονήσεις.
Ως αποτέλεσμα έχουμε διπλασιασμό του χρόνου ζωής του δώματος και της στεγανωτικής στρώσης από 30 έτη σε πάνω από 60 έτη κερδίζοντας χρήματα για τον ιδιοκτήτη από το κόστος επαναστεγανοποίησης αλλά και την επισκευή του σκυροδέματος. Άρα σημαντική μείωση κόστους στη συντήρηση του κτιρίου
Κ. Τάτσης
 Γεωπόνος
kt@topiodomi.gr / 210 6017403

Φυτεμένα Δώματα: Σύγχρονη πρόταση

Φυτεμένο δώμα ημιεντατικού τύπου στην Πολιτεία. egreen/ZinCo



     Τα φυτεμένα δώματα αποτελούν μια ουσιαστική κίνηση προσέγγισης του φυσικού τοπίου για την δημιουργία υπαίθριων χώρων πάνω σε κτίρια. Ως συνέπεια της εντατικής δόμησης στα αστικά κέντρα, οι υπαίθριοι χώροι εξαφανίζονται και τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, είναι αισθητά σε όλους μας. Τα φυτεμένα δώματα ή πράσινες στέγες προσφέρουν πολλαπλά οφέλη, ενεργειακάπεριβαλλοντικά και οικονομικά.



Τι είναι όμως ένα φυτεμένο δώμα;



     Φυτεμένο δώμα είναι μια πράσινη επιφάνεια που δημιουργείται στην επιφάνεια ενός συμβατικού δώματος κατάλληλα μονωμένου το οποίο σε συνδυασμό με το ολοκληρωμένο σύστημα υποδομής θα εξασφαλίσει την υγιή ανάπτυξη των φυτών.
     Το ολοκληρωμένο σύστημα υποδομής φυτεμένου δώματος μπορεί να εφαρμοστεί στα περισσότερα κτίρια λόγω του μικρού φορτίου με το οποίο επιβαρύνει την πλάκα.
     Ειδικές αντιρριζικές μεμβράνες από εύκαμπτη πολυολεφίνηTPO χρησιμοποιούνται για την στεγάνωση του δώματος, οι οποίες παράλληλα προστατεύουν από τη διαβρωτική δράση των ριζών παρέχοντας εγγυημένη προστασία. Τα εξειδικευμένασυστήματα αποστράγγισης τύπου Floradrain® ZinCo προσφέρουν πολλαπλά πλεονεκτήματα, καθώς συγκρατούν μέρος του νερού, το οποίο αποδίδουν σταδιακά στα φυτά. Έτσι επιτυγχάνεται η ομαλή ανάπτυξη των φυτών σε συνδυασμό με την οικονομία του νερού.  Το μηχανικό υπόστρωμα ανάπτυξης των φυτών είναι ειδικά μελετημένο για να προσφέρει καλή αποστράγγιση και αερισμό ακόμα και όταν είναι βρεγμένο.
     Ένα δώμα με γλάστρες είναι σίγουρα ελκυστικό αλλά σε καμία περίπτωση δεν λειτουργεί σαν φυτεμένο δώμα με τις αντίστοιχες ενεργειακές αποδόσεις! Μετά από δεκαετίες ερευνών στις χώρες που πρωτοστατούν στην δημιουργία φυτεμένων δωμάτων, σήμερα υπάρχει εξειδικευμένη τεχνολογία που εγγυάται την επιτυχημένη εφαρμογή ενός φυτεμένου δώματος υπό οποιεσδήποτε συνθήκες χωρίς κανένα φόβο αστοχίας.

Σχεδιασμός Φυτεμένου Δώματος


 φυτεμενο δωμα στην οδο πειραιως 222

Η επιλογή κατάλληλων 
ξηρανθεκτικών φυτών σύμφωνα με τις συνθήκες της περιοχής εξασφαλίζει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Τα μεσογειακά  ξηρανθεκτικά είδη έχουν ποικιλία υφών και χρωμάτων με μικρές απαιτήσεις άρδευσης και συντήρησης.     Ο σχεδιασμός του φυτεμένου δώματος /πράσινης στέγης γίνεται σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χώρου (τις ατμοσφαιρικές και κλιματολογικές παραμέτρους και τις λειτουργικές ανάγκες), και σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες ορίζονται οι επιμέρους χώροι και η αναλογία σκληρού (deck, πλακοστρώσεις) και μαλακού δαπεδοτοπίου (φυτεύσεις), ανάλογα με την χρήση του χώρου.
     Ο Ελαίαγνος, η Φιλυρέα και η Δάφνη Απόλλωνος μας δίνουν ένα πυκνό φυτικό φράκτη ενώ η Μυρτιά, η Λεβάντα, το Φασκόμηλο, η Αρμπαρόριζα και το Δενδρολίβανο αμβλύνουν τις υψομετρικές διαφορές και ενισχύουν με ευχάριστα αρώματα όλη την εποχή. Τις εντυπώσεις κερδίζει η αιωνόβια ελιά, η φυλλοβόλα ροδιά ή ένα καρποφόρο εσπεριδοειδές δένδρο (Πορτοκαλιά, Λεμονιά) το οποίο με τον κατάλληλο φωτισμό ορίζει χώρους ενώ μας δίνει και τους πολύτιμους καρπούς του.
Είναι αξιοσημείωτο ότι τα παραπάνω είδη αναπτύσσονται σε συνολικό ύψος συστήματος υποδομής που κυμαίνεται από 20 έως 50εκ.
  

Γιατί να φτιάξω ένα φυτεμένο δώμα;

   
     Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο ότι η δημιουργία ενός φυτεμένου δώματος προσφέρει περιβαλλοντικά, ενεργειακά, και οικονομικά οφέλη και συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας τη ζωής των κατοίκων στα αστικά κέντρα.
     Πιο αναλυτικά η εφαρμογή φυτεμένων δωμάτων συμβάλει περιβαλλοντικά στη:
  • Βελτίωση του μικροκλίματος των αστικών περιοχών.
  • Συγκράτηση των αιωρούμενων σωματιδίων.
  • Μείωση της ηχορύπανσης, της σκόνης και του νέφους.
  • Δημιουργία φυσικού περιβάλλοντος για την αστική χλωρίδα και πανίδα.
  • Συμβολή στην προστασία και την αύξηση της βιοποικιλότητας.
  • Δημιουργία νέων υπαίθριων χώρων πρασίνου και δικτύων «πράσινων/αειφορικών» διαδρόμων στον αστικό ιστό.
  • Συμβολή στην ισοκατανομή των χώρων πρασίνου ειδικά στις επιβαρυμένες αστικές περιοχές.
  • Διαχείριση όμβριων υδάτων και πλημμυρικών φαινομένων καθώς συμβάλλουν στην αποφόρτιση των δικτύων.


 φυτεμενο δωμα στον Αγ. παυλο Θεσσαλονίκη

Τα ολοκληρωμένα συστήματα υποδομής φυτεμένων δωμάτων αυξάνουν την διάρκεια ζωής των υποκείμενων μεμβρανών στεγανοποίησης σε σύγκριση με μια εκτεθειμένη μεμβράνη στην υπεριώδη ακτινοβολία, με αποτέλεσμα την ασφαλέστερη και αποδοτικότερη λειτουργία τους.
     Ωστόσο πολύ σημαντική είναι η συνεισφορά των φυτεμένων δωμάτων στην εξοικονόμηση ενεργείας και στην προστασία του κτιρίου. Στην Ελλάδα, η κατανάλωση ενέργειας από τα κτίρια εκτιμάται στο 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας. Με την  εφαρμογή μιας πράσινης στέγης μειώνουμε τις ακραίες υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες εντός του κτιρίου. Η θερμομόνωση που παρέχεται από την φυτεμένη επιφάνεια συμβάλει στην εξοικονόμηση της ενέργειας που καταναλώνεται για ψύξη/ θέρμανση του κτιρίου.

     Στην προσπάθεια που γίνεται διεθνώς για την δημιουργία ενός μοντέλου πράσινης ανάπτυξης η εφαρμογή φυτεμένων δωμάτων αποτελεί μια από τις βασικές συνιστώσες για την επίτευξη αυτού του στόχου. Τα φυτεμένα δώματα αποτελούν την σύγχρονη “πράσινη” λύση για τις αστικές περιοχές .
     Μπορούμε να οραματιστούμε μια σύγχρονη πόλη, με λειτουργικούς υπαίθριους χώρους, με φυτεμένα δώματακαι πράσινες στέγες σε κάθε κτίριο, που θα αλλάξουν το αστικό περιβάλλον και θα δημιουργήσουν ένα ευχάριστο μικροκλίμα και τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την ποιοτική ζωή των κατοίκων.

 Δωμα στον Χολαργό



Κείμενα: Γρηγόρης Κοτοπούλης
Γεωπόνος - Τεχνικός σύμβουλος egreen
Τηλ. 210-3629221 Fax. 210-3629225



πηγή:gardenguide.gr

ΦΥΤΕΜΕΝΟ ΔΩΜΑ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

ΦΥΤΕΜΕΝΟ ΔΩΜΑ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Το "φυτεμένο δώμα" αποτελεί τύπο "πράσινης στέγης" και ορίζεται ως η οριζόντια επιστέγαση κτιρίου που σε ένα μέρος ή στο σύνολο της επιφάνειάς της καλύπτεται με χώμα στο οποίο αναπτύσσονται φυτά.
 

 
Τα φυτεμένα δώματα αποτελούν εργαλείο της λεγόμενης “βιώσιμης αρχιτεκτονικής” (sustainable architecture) στο μέτρο που συμβάλλουν στη βελτίωση της ενεργειακής και περιβαλλοντικής συμπεριφοράς των κτιρίων στα οποία εφαρμόζονται. Τα φυτεμένα δώματα, όπως και όλα τα εργαλεία σχεδιασμού και κατασκευής βιώσιμων κτιρίων, έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Πρωταρχικό κριτήριο αξιολόγησης των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων τους είναι οι κλιματικές και εν γένει περιβαλλοντικές συνθήκες του τόπου αναφοράς.

Το άρθρο εξετάζει τις συνέπειες που έχουν τα φυτεμένα δώματα για την ενεργειακή και περιβαλλοντική συμπεριφορά των κτιρίων στα οποία εφαρμόζονται. Έμφαση δίνεται στο σχολιασμό των ιδιοτήτων τους με γνώμονα τις ιδιαίτερες περιβαλλοντικές συνθήκες στην Ελλάδα.
Κύρια χαρακτηριστικά των φυτεμένων δωμάτων.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των φυτεμένων δωμάτων διαφέρουν από κτίριο σε κτίριο. Θεωρητικά, κάθε τύπος δώματος θα μπορούσε να λειτουργήσει ως υπόβαθρο φυτεμένου δώματος υπό τις εξής τρεις βασικές προϋποθέσεις:

α. Είναι στατικά επαρκής να δεχθεί τα πρόσθετα φορτία του χώματος και των
    φυτεύσεων.
β. Έχει καλή υδατοστεγανότητα και υγρομόνωση ώστε να εξασφαλίζει την
    προστασία της κατασκευής από τα νερά και τις υψηλές τιμές υγρασίας που
    συνδέονται με την ανάπτυξη και συντήρηση των φυτεύσεων. 
γ. Είναι ανθεκτικός σε βιολογικούς και χημικούς παράγοντες που συνδέονται
    με την ανάπτυξη και συντήρηση των φυτεύσεων (π.χ. ρίζες, ζωύφια,
    φυτοφάρμακα).

Η (απλοποιημένη) διαστρωμάτωση ενός τυπικού φυτεμένου δώματος, ξεκινώντας από την πλάκα του μπετόν, περιλαμβάνει τη θερμομόνωση, τη στρώση κλίσεων, την υγρομόνωση και, πάνω από αυτή, ένα αποστραγγιστικό στρώμα και το χώμα με τις φυτεύσεις. Συνήθως, το αποστραγγιστικό στρώμα (drainage) παρεμβάλλεται μεταξύ μιας στρώσης διήθησης του νερού (π.χ. γεωύφασμα) και μιας στρώσης συγκράτησης των ριζών. Η περιγραφή ταιριάζει σε ένα τυπικό "θερμό" λεγόμενο, βατό δώμα όπου το δάπεδο αντικαθίσταται από το χώμα με τις φυτεύσεις και τις μονώσεις που υποστηρίζουν τη "λειτουργία" του.
 
Ιδιότητες φυτεμένων δωμάτων
Στα φυτεμένα δώματα αποδίδονται πολλές και ενδιαφέρουσες ιδιότητες που συνδέονται με την ενεργειακή και περιβαλλοντική συμπεριφορά των κτιρίων στα οποία εφαρμόζονται.
Μια σύνοψη των ιδιοτήτων που αναφέρονται σε διάφορες πηγές (κυρίως από την τεχνική βιβλιογραφία) προτείνει για αυτά ότι:

    •    προσφέρουν καλή θερμομόνωση
    •    προσθέτουν θερμική μάζα στο κέλυφος
    •    αποβάλουν ευκολότερα τη θερμότητα
    •    μειώνουν τον κίνδυνο πλημμύρας σε περίπτωση ραγδαίας
        βροχόπτωσης
    •    προσφέρουν προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία
    •    προσφέρουν καλή ηχομόνωση
    •    βελτιώνουν την αισθητική του κτιρίου
    •    μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση
    •    δροσίζουν τον αέρα
    •    προσφέρουν ευχάριστο περιβάλλον (π.χ. για ελεύθερο χρόνο)
    •    αποτελούν καταφύγιο πανίδας
Εξετάζοντες τις ιδιότητες αυτές, παρατηρούμε:   
Η θερμομονωτική ικανότητα του χώματος δεν είναι μεγάλη. Ο συντελεστής
θερμικής αγωγιμότητάς του, ανάλογα με τη σύσταση και την
περιεκτικότητά του σε υγρασία, κυμαίνεται από 0,3 μέχρι 1,5 W/mK όταν
ένα απλό θερμομονωτικό υλικό (π.χ. πολυστερίνη) έχει αντίστοιχο
συντελεστή περίπου 0,03 W/mK. Ώστε, η όποια συνεισφορά του χώματος
που φιλοξενεί τις φυτεύσεις του δώματος στη θερμομόνωσή του είναι
αμελητέα, συγκρίσιμη με αυτή των λοιπών μη μονωτικών δομικών υλικών
(π.χ. των υλικών της στρώσης διαμόρφωσης κλίσεων) και, εν πάσει
περιπτώσει, μπορεί να ισοφαριστεί με μικρή αύξηση του πάχους των
συμβατικών θερμομονωτικών υλικών του υπόβαθρου. Επί πλέον, η
αποσπασματική ενίσχυση της θερμομόνωσης του κελύφους ενός κτιρίου σε
τμήματά του είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας.   

Η μεγάλη θερμική μάζα, ως ιδιότητα του κελύφους ενός κτιρίου, δεν είναι a
priori ευεργετική για την ενεργειακή συμπεριφορά του. Πάντως, στην
περίπτωση που είναι επιθυμητή, η αύξηση της θερμικής μάζας του
δώματος που προκύπτει από τη μάζα των χωμάτων που φιλοξενούν τις
φυτεύσεις, είναι μικρής αξίας στο μέτρο που συμβαίνει εξωτερικά της
θερμομόνωσης. Αλλά, ακόμη και αν παραβλέψουμε αυτό το γεγονός, η
θερμοχωρητικότητα του χώματος κυμαίνεται σε τιμές που δε διαφέρουν
σημαντικά από τις αντίστοιχες των συμπαγών, συμβατικών δομικών υλικών
(για παράδειγμα, μόνο με υψηλά ποσοστά υγρασίας ξεπερνά τη
θερμοχωρητικότητα του τσιμέντου). Ώστε, ως υλικό αύξησης της θερμικής
μάζας δεν παρουσιάζει κάποιο πλεονέκτημα. Μάλιστα, θα μπορούσε
κάποιος να ισχυριστεί ότι η αύξηση της θερμικής μάζας του δώματος που
προκαλείται από τη μάζα των χωμάτων που φιλοξενούν τις φυτεύσεις είναι
συγκρίσιμη με αυτή που θα προκαλούσε το δάπεδο του δώματος αν αυτό
δεν ήταν φυτεμένο, αλλά απλά βατό.  

Πολλοί κατατάσσουν τα φυτεμένα δώματα στην κατηγορία των "ψυχρών"
λεγόμενων δωμάτων επικαλούμενοι ότι ανακλούν μεγάλο μέρος της
προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας και ευνοούν την αποβολή
θερμότητας. Σχετικά, αξίζει να σημειώσουμε ότι ένα ψυχρό δώμα έχει
θετική συνεισφορά στο ενεργειακό ισοζύγιο του κτιρίου κατά τη θερμή
περίοδο, όταν δεν είναι ευπρόσδεκτα τα μεγάλα θερμικά φορτία που
δέχεται από τον ήλιο, και αρνητική κατά την ψυχρή περίοδο. Επί πλέον,
ορισμένες συμπεριφορές των ψυχρών δωμάτων αντιστρατεύονται την
απόδοσή τους ως στοιχείων θερμικής μάζας. Εν πάσει περιπτώσει, αν
δεχθούμε ότι για τα κλιματικά δεδομένα στην Ελλάδα τα ψυχρά δώματα
αποτελούν, από ενεργειακής άποψης, εύστοχη επιλογή, αξίζει να
εξετάσουμε σε ποιο βαθμό τα φυτεμένα δώματα ανήκουν σε αυτή την
κατηγορία. Σχετικά, η ψύξη των φυτεμένων δωμάτων μπορεί να
δικαιολογηθεί ως αποτέλεσμα:
(α) της υψηλής ανακλαστικότητας των υλικών,
(β) της σκίασης από το φύλλωμα και
(γ) της εξατμισοδιαπνοής που λαμβάνει χώρα στην επιφάνεια του φυλλώματος.
Ειδικότερα:
α. Η λευκάγεια (albedo) ως μέτρο της ανακλαστικότητας των επιφανειών των υλικών των φυτεμένων δωμάτων δεν είναι υψηλή. Τόσο το γυμνό χώμα όσο και η βλάστηση σε διάφορες μορφές έχουν τιμές λευκάγειας μικρότερες από την αντίστοιχη των περισσότερων υλικών επικάλυψης στεγών (π.χ. κεραμίδια) και σημαντικά μικρότερες από τις τελικές επικαλύψεις των τυπικών ψυχρών δωμάτων.
 
β. Η σκίαση που προκαλείται από το φύλλωμα των φυτεμένων δωμάτων εμποδίζει τις ακτίνες του ήλιου να προσπέσουν στην επιφάνεια του χώματος και να το θερμάνουν. Η διεργασία αυτή, πράγματι, αποδίδει όταν το φύλλωμα είναι πυκνό. Όμως, το πυκνό φύλλωμα έχει και αντίθετο αποτέλεσμα στο μέτρο που "εγκλωβίζει" την όποια θερμότητα συσσωρεύεται από κάτω του εμποδίζοντας την ακτινοβόλησή της και την κυκλοφορία του αέρα για την απομάκρυνσή της (πρόκειται για το συμπληρωματικό του "φαινομένου του θερμοκηπίου" μηχανισμό που συνεπάγεται υψηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό των θερμοκηπίων).
 
γ. Η εξατμισοδιαπνοή στο φύλλωμα καθώς και η εξάτμιση της υγρασίας του (υγρού) χώματος ενός φυτεμένου δώματος είναι εσώθερμες διεργασίες, δηλαδή, απορροφούν θερμότητα από το περιβάλλον μειώνοντας έτσι τη θερμοκρασία του. Ως αποτέλεσμα, οι επιφάνειες των φυτεμένων δωμάτων (φυτών και χώματος), καθώς και ο αέρας κοντά σε αυτές, είναι σχετικά ψυχρές. Η προκαλούμενη ψύξη που, ανάλογα με την ένταση των φαινομένων αλλά και τις επικρατούσες συνθήκες, μπορεί να φτάσει και μερικούς °C, είναι αμφίβολο ότι, πρακτικά, επηρεάζει τους εσωτερικούς χώρους του κτιρίου. Αυτό υποστηρίζεται αφενός από το γεγονός ότι οι διεργασίες θερμικής μετάβασης στο οριακό στρώμα (δηλαδή οι ανταλλαγές θερμότητας μεταξύ της επιφάνειας των δομικών στοιχείων και του αέρα) δεν αποτελούν ισχυρό μηχανισμό μετάδοσης θερμότητας και αφετέρου, κυρίως, επειδή η όποια ψύξη συμβαίνει σε στρώσεις εξωτερικά της θερμομόνωσης. Ακόμη, θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι ο ψυχρότερος, λόγω της εξατμισοδιαπνοής, αέρας στην επιφάνεια του δώματος απομακρύνεται, ακόμη και από μικρής ταχύτητας ρεύματα αέρα που κυκλοφορεί μεταξύ των φυλλωμάτων, συμβάλλοντας έτσι στη διάχυση του ψύχους σε ευρύτερη έκταση.
 
Ένα φυτεμένο δώμα, σε περίπτωση ραγδαίας βροχόπτωσης, απορροφά μέρος του νερού και βοηθά στην εξομάλυνση της απορροής του. Η ιδιότητα αυτή είναι χρήσιμη στην περίπτωση που το σύστημα απορροής του δώματος (κατανομή και διατομές υδρορροών) δεν είναι ικανό να ανταποκριθεί σε υψηλές παροχές βροχόπτωσης. Πάντως, σε ραγδαίες βροχοπτώσεις, αυξάνει ο κίνδυνος οι παρασύρσεις των χωμάτων να φράξουν τα στόμια των υδρορροών απορροής.

Η προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία και πιο ειδικά από την υπεριώδη ακτινοβολία που προσφέρει το φυτεμένο δώμα στο υπόβαθρό του, έχει αξία μόνο για τις μονώσεις (θερμομόνωση, υγρομόνωση) και μόνο για την περίπτωση που διαφορετικά (αν δηλαδή δεν υπήρχε η φυτεμένη επικάλυψη) αυτές θα έμεναν εκτεθειμένες. Η εκδοχή όμως των εκτεθειμένων μονώσεων συνιστά κατασκευαστική ατέλεια. Κάθε τύπος δώματος οφείλει να έχει μια επικάλυψη (π.χ. δάπεδο, κροκάλες) που να προστατεύει αποτελεσματικά τις μονώσεις του από τις περιβαλλοντικές επιδράσεις.  
Παρόλο που η οροφή ενός κτιρίου είναι η λιγότερο εκτεθειμένη σε θορύβους πλευρά του, η ηχομόνωσή της είναι χρήσιμη. Σε ειδικές μάλιστα περιπτώσεις είναι και επιβεβλημένη (π.χ. κοντά σε αεροδρόμια για το θόρυβο των αεροπλάνων). Τα φυλλώματα, γενικώς, όταν παρεμβάλλονται στη διάδοσή των ηχητικών κυμάτων, προσφέρουν εξαιρετική ηχομόνωση. Επίσης, και το στρώμα του χώματος του φυτεμένου δώματος προσφέρει λόγω της πορώδους υφής του ηχομόνωση, ιδιαίτερα από περιβαλλοντικούς θορύβους υψηλότερων συχνοτήτων. Πάντως, η ηχομονωτική ικανότητα των στοιχείων του φυτεμένου δώματος (φυτά και στρώμα χώματος) μπορεί να ισοφαριστεί με αύξηση του πάχους αντίστοιχων από πλευράς ηχομονωτικής συμπεριφοράς στρώσεων συμβατικών δωμάτων (π.χ. θερμομόνωσης) ενώ το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ακόμη καλύτερο με την εφαρμογή κατάλληλων, ειδικών ηχομονωτικών στρώσεων.
 
Tα παραπάνω σχόλια γεννούν αμφιβολίες για τη συνεισφορά των φυτεμένων δωμάτων στη διαχείριση των περιβαλλοντικών επιδράσεων στο κτίριο. Μολονότι οι αντίστοιχες ιδιότητές γενικά ισχύουν, η αποτελεσματικότητά τους είναι μάλλον μικρή, σε κάποιες περιπτώσεις ασαφής ή εκδηλώνεται υπό προϋποθέσεις. Ακόμη, θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε ιδιότητες με αρνητική συμβολή στη διαμόρφωση της ενεργειακής και περιβαλλοντικής συμπεριφοράς των κτιρίων (π.χ. υψηλή υγρασία, κίνδυνος πυρκαγιάς, παράσυρση σαθρών υλικών από τον άνεμο και τα νερά). Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι ορισμένες από τις επιθυμητές ιδιότητες των φυτεμένων δωμάτων μπορούν να εξυπηρετηθούν, ίσως και καλύτερα, με πιο συμβατικές επιλογές.

Στις παρατηρήσεις αυτές αξίζει να συμπληρώσουμε ότι ένα φυτεμένο δώμα έχει υψηλό κόστος κατασκευής και χρειάζεται συντήρηση (π.χ. πότισμα, κηπουρικές εργασίες). Η συντήρηση συνεπάγεται τρέχον κόστος και πρόσθετες απαιτήσεις (εξοπλισμός, αποθηκευτικός χώρος κλπ) αλλά και, ενδεχόμενα, σε κάποιες περιπτώσεις, εξειδικευμένες γνώσεις (π.χ. για αντιμετώπιση ασθενειών φυτών). Ακόμη, θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι το φυτεμένο δώμα, ως σύνθετη κατασκευή με αλλεπάλληλες μονωτικές στρώσεις, έχει αυξημένο κίνδυνο αστοχιών, αυξημένη δυσκολία επιδιορθώσεων και μη προβλέψιμες συμπεριφορές στη λειτουργία του ως κέλυφος του κτιρίου. Η τελευταία παρατήρηση σε συνδυασμό με τη μεταβλητότητα στη συμπεριφορά του (ως αποτέλεσμα μεταβολών στο φύλλωμα, στα ποσοστά υγρασίας κλπ) περιορίζει ακόμη περισσότερο τη δυνατότητα πρόβλεψης και προσομοίωσής της.

Σε αντίθεση με τις ιδιότητες των φυτεμένων δωμάτων που αφορούν τη διαχείριση των περιβαλλοντικών επιδράσεων στα κτίρια (θερμότητα, ηλιακή ακτινοβολία κλπ), η δεύτερη κατηγορία ιδιοτήτων, που αφορά συνεισφορά τους στην ποιοτική αναβάθμιση του περιβάλλοντος, είναι αδιαμφισβήτητη. Τα φυτεμένα δώματα αυξάνουν το πράσινο σε ένα τόπο συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση του τοπικού μικροκλίματος. Η συμβολή τους συνίσταται σε απορρύπανση του αέρα, δροσισμό, απορρόφηση του περιβαλλοντικού θορύβου και μείωση της ταχύτητας του ανέμου. Συνεισφέρουν ακόμη στην αισθητική αναβάθμιση του τοπίου και προσφέρουν περιβάλλον για αναψυχή και καταφύγιο πανίδας. Οι ιδιότητες αυτές είναι ιδιαίτερα χρήσιμες σε αστικό περιβάλλον όπου οι "θεραπευόμενοι" παράγοντες είναι συχνά επιβαρυμένοι. Μάλιστα, σε ανάλογο περιβάλλον, η εφαρμογή και διάδοσή τους αναμένεται να είναι πολλαπλάσια ωφέλιμη εφόσον ακολουθεί ένα ευρύτερο σχεδιασμό αύξησης του αστικού πράσινου.

Τα οφέλη που συνεπάγονται τα φυτεμένα δώματα για το περιβάλλον αντιστοιχούν κατά βάση στο πράσινο που αναπτύσσεται σε αυτά. Με αυτό το δεδομένο, αξίζει να διερευνηθούν εναλλακτικές επιλογές που ενδεχόμενα θα περιόριζαν κάποια από τα προβλήματα που αναφέρθηκαν. Σε μη αστικό περιβάλλον, παρόμοιες επιλογές είναι πιο εύκολες (π.χ. δημιουργία κήπων, φύτεμα δένδρων). Αλλά, ακόμη και σε αστικό περιβάλλον, η καλλιέργεια φυτών σε γλάστρες και ζαρντινιέρες μπορεί να προσφέρει πολλά από τα πλεονεκτήματα των φυτεμένων δωμάτων και παράλληλα να μειώσει τα μειονεκτήματά τους.
     
Συμπεράσματα
Συνοψίζοντας τα παραπάνω, μπορούμε να προτείνουμε ότι τα φυτεμένα δώματα δεν αποτελούν πάντοτε καλή επιλογή στέγασης για τα ίδια τα κτίρια στα οποία εφαρμόζονται. Η ανάλυση που προηγήθηκε, χωρίς να είναι επιστημονικά άρτια, υποστηρίζει την εκτίμηση ότι τα όποια πλεονεκτήματα προσφέρουν δεν υπερτερούν σαφώς των μειονεκτημάτων τους.
 
Αντίθετα, αποτελούν καλή λύση για το ρόλο τους στην ποιοτική αναβάθμιση του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα του αστικού, όπου τα περιθώρια για ανάπτυξη πράσινου είναι περιορισμένα.  

Εν τοιαύτει περιπτώσει, τα φυτεμένα δώματα συνιστούν, κυρίως, πρωτοβουλίες οικολογικής συνείδησης και κατ' επέκταση κοινωνικής προσφοράς και σαν τέτοια μάλλον πρέπει να αντιμετωπίζονται.


Νίκος Παπαμανώλης
Αν. Καθηγητή Αρχιτεκτονικής Πολυτεχνείου Κρήτης


πηγη:.econ3.gr

Τα φυτεμένα δώματα και η συμβολή τους στον αστικό χώρο


Τα φυτεμένα δώματα και η συμβολή τους στον αστικό χώρο

Ένας από τους λιγοστούς πλέον τρόπους παρέμβασης με σκοπό την επαναφορά των «χαμένων» φυσικών στοιχείων στις σημερινές μεγαλουπόλεις, είναι η δημιουργία φυτεμένων δωμάτων.
Της Μίκας Μιχαλάκη
Η έλλειψη ολοκληρωμένου πολεοδομικού σχεδιασμού και οι χωρίς προγραμματισμό επεκτάσεις των πόλεων έχουν δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα, τα οποία οδηγούν στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και στην ολοκληρωτική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.
Στις περισσότερες μεγαλουπόλεις, η αλόγιστη ανάπτυξη του δομημένου περιβάλλοντος, η άναρχη και αυθαίρετη δόμηση και ο περιορισμός ή η εξαφάνιση σχεδόν όλων των ελεύθερων αστικών δημόσιων χώρων και χώρων πρασίνου, έχουν προκαλέσει υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, μη ανεκτές περιβαλλοντικές συνθήκες και αισθητική υποβάθμιση της εικόνας των πόλεων.
Αντίθετα, η αξία και ο ρόλος των φυσικών στοιχείων στον αστικό χώρο έχουν αναγνωριστεί εδώ και πολύ καιρό και αποτελούν αντικείμενο μελέτης πολλών ερευνητών, οι οποίοι ασχολούνται με τα στοιχεία του σχεδιασμού της πόλης.
Αναμφίβολα, η «επαναφορά» της φύσης στα σημερινά αστικά κέντρα, αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα, η άσχημη εικόνα των οποίων είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο να αναστραφεί. Ένας από τους λιγοστούς πλέον τρόπους παρέμβασης, είναι ηδημιουργία φυτεμένων δωμάτων.
Ορισμός “Ως φυτοκαλυμμένο δώμα ή κήπος σε δώμα, μπορεί να χαρακτηριστεί κάθε κήπος, μεταξύ του οποίου και του εδάφους υπάρχει ένα κτίριο ή μια δομική κατασκευή. Στον ορισμό αυτό περιλαμβάνονται κήποι σε οποιαδήποτε στάθμη από το φυσικό έδαφος”.
Ιστορική αναδρομή
Η ιδέα για το πρασίνισμα των δωμάτων και των στεγών ξεικίνησε στα ιστορικά χρόνια. Η εμφάνιση των πρώτων φυτεμένων δωμάτων συναντάται με τους γνωστούς, ως ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, Κρεμαστούς Κήπους της Βαβυλώνας, γύρω στο 604-652 π.Χ.

Κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας
Πηγή:www.wikipedia.org
Εξίσου σημαντικές πηγές για τους πρώτους τεχνητούς κήπους, αποτελούν τα Ζιγκουράτ, τα οποία συναντώνται και αυτά στην περιοχή της Μεσοποταμίας και αποτελούσαν τις φυτοκαλυμμένες κλιμακωτές εξέδρες πάνω στις οποίες έκτιζαν οι Βαβυλώνιοι τους ναούς και τα ιερά για να λατρέψουν τους θεούς τους.
Στα ελληνορωμαϊκά χρόνια, τα φυτεμένα δώματα δεν βρίσκουν πολλές εφαρμογές, παρά μόνο σε περιοχές, όπως η Φοινίκη, η Πομπηία και η Εγγύς Ανατολή, ενώ στην εποχή του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης , αρκετά καλά διατηρημένα φυτεμένα δώματα, συναντώνται σε παλάτια και επαύλεις της Ιταλίας, καθώς επίσης σε εκκλησιαστικά κτίρια και μοναστηριακά συγκροτήματα της βορειοδυτικής Γαλλίας.
Στα νεότερα χρόνια, οι κήποι στα δώματα, θεωρούνταν στοιχείο υψηλής ποιότητας, αισθητικής και πολυτέλειας, ενώ στις αρχές του 20ού αιώνα δεν ήταν λίγοι οι κορυφαίοι αρχιτέκτονες της εποχής, οι οποίοι υποστήριζαν θερμά τη δημιουργία τέτοιων κατασκευών.
Με την ανάπτυξη του πράσινου κινήματος στις αρχές της δεκαετίας του 1960, με την ηλιακή και βιοκλιματική αρχιτεκτονική, τον παθητικό, ηλιακό και τον ενεργειακό σχεδιασμό, την οικολογική δόμηση και τις Κοινοτικές Οδηγίες που εφαρμόζονται και θα εφαρμόζονται ακόμα περισσότερο, τα σύγχρονα παραδείγματα φυτεμένων δωμάτων, τόσο στον ευρωπαϊκό χώρο, όσο και στην Αμερική, ολοένα και πληθαίνουν.
Κατασκευαστικές λεπτομέρειες
Ένα φυτεμένο δώμα αποτελείται από τρία επιμέρους τμήματα. Το δομικό τμήμα, το οποίο αποτελεί το υπόβαθρο της κατασκευής, το κηπευτικό τμήμα το οποίο είναι ουσιαστικά ο κήπος της στέγης και το φυτικό τμήμα το οποίο περιλαμβάνει τα φυτά. Τα τρία αυτά τμήματα μπορεί να είναι ανεξάρτητα και να αποτελούνται από τελείως διαφορετικά υλικά και σύσταση, στην ουσία όμως εξαρτώνται άμεσα το ένα από το άλλο.

Πηγή στοιχείων: Περιοδικό Κτίριο, Ιούνιος 2006

Πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα των φυτεμένων δωμάτων
Αναμφίβολα η κατασκευή ενός φυτεμένου δώματος, παρόλη την οικονομική επιβάρυνση που μπορεί να έχει, είναι αποδεδειγμένο ότι μπορεί να συμβάλλει και να προσφέρει πολλά στο δομημένο περιβάλλον των μεγαλουπόλεων.
Πλεοεκτήματα που αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας
• Μείωση κατανάλωσης για θέρμανση και ψύξηΜε τα φυτεμένα δώματα επιτυγχάνεται η απορρόφηση μεγάλων ποσοτήτων ηλιακής ενέργειας, η οποία σε άλλες περιπτώσεις θα αποδιδόταν στο περιβάλλον.

• Σκιασμός από το φύλλωμαΤα φυτά παρέχουν πλήρη σκιασμό της επιφάνειας του δώματος και εξασφαλίζουν με τον τρόπο αυτό τη μειωμένη θερμαντική επιβάρυνση του κτηρίου.

• ΕξατμισοδιαπνοήΜε τη διαδικασία της εξατμισοδιαπνοής, τα φυτά προσφέρουν ψυκτικά φορτία, τα οποία με τη σειρά τους παρέχουν δροσισμό.

• Αύξηση θερμικής προστασίας
Τα φυτά προστατεύουν το δώμα και δεν επιτρέπουν τη διείσδυση της ηλιακής ακτινοβολίας, ενώ παράλληλα μειώνουν τις μεγάλες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις του περιβάλλοντος.

• Αύξηση θερμοχωρητικότητας
Η θερμοχωρητικότητα του φυτεμένου δώματος είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε σχέση με αυτήν ενός συμβατικού δώματος, εξαιτίας της μεγάλης θερμικής μάζας των κηπευτικών στρώσεων.

• Στρώμα ακίνητου αέρα
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός, ότι μεταξύ του ατμοσφαιρικού αέρα και της ανώτατης επιφάνειας της διατομής των φυτεμένων δωμάτων (χώματος), παρατηρείται ένα στρώμα ακίνητου αέρα, το οποίο προσφέρει προστασία από την έντονη ηλιακή ακτινοβολία το καλοκαίρι και προστασία έναντι των θερμικών απωλειών, το χειμώνα.
Πλεονεκτήματα που αφορούν το περιβάλλον

• Μείωση ηχορύπανσηςΣτα φυτεμένα δώματα, ο συνδυασμός του χώματος, των φυτών και των παγιδευμένων στρωμάτων του αέρα μπορεί να λειτουργήσει ως φίλτρο απομόνωσης του ήχου.

• Δέσμευση σκόνης και ρύπωνΈνα μεγάλο ποσοστό των σωματιδίων της ατμόσφαιρας δεσμεύεται από το φύλλωμα των φυτών, λειτουργώντας με τον τρόπο αυτό ως φίλτρο συγκράτησης πολλών επιβλαβών συστατικών του αέρα.

• Βελτίωση μικροκλίματος περιοχής
Τα φυτά εμπλουτίζουν την ατμόσφαιρα με οξυγόνο και την αποδεσμεύουν από το διοξείδιο του άνθρακα με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης.

• Φυσικό καταφύγιο για την τοπική πανίδα και χλωρίδα
Με την κατασκευή κήπων στα δώματα και την επαναφορά της «χαμένης» φύσης μέσα στο πυκνοδομημένο περιβάλλον των αστικών κέντρων, είναι δυνατόν να πολλαπλασιαστούν πολλά είδη χλωρίδας, τα οποία στη στάθμη του εδάφους δεν μπορούσαν να αναπτυχθούν.

• Επανάκτηση περιοχών πρασίνου
Τα φυτεμένα δώματα αποτελούν έναν από τους λιγοστούς εναπομείναντες τρόπους επαναφοράς της βλάστησης στον αστικό χώρο.

• Μείωση του φαινομένου αστικής νησίδαςΤα φυτά, με την ανακλαστική τους ικανότητα και με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, της εξάτμισης και της διαπνοής, μπορούν να απορροφήσουν μεγάλες ποσότητες ηλιακής ακτινοβολίας, αποτρέποντας την ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών στο αστικό περιβάλλον και συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας.

• Μείωση φόρτισης αστικού δικτύου απορροής υδάτων με την κατακράτηση νερού από τα φυτάΤα φυτεμένα δώματα μπορούν να μειώσουν την απορροή των νερών της βροχής έως και 90%.

• Χρήση ανακυκλωμένων υλικών
Πολλά από τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των φυτεμένων δωμάτων, μπορούν να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν.

Κέντρο Ενεργειακής Πολιτικήςκαι Ανάπτυξης στην Αθήνα
Πηγή: www.kepa.ntua.gr
Πλεονεκτήματα κοινωνικά
• Αξιοποίηση χώρουΜε τη δημιουργία βατών φυτεμένων δωμάτων μπορούν να αξιοποιηθούν πολλοί ανεκμετάλλευτοι χώροι, οι οποίοι στις μέρες μας μόνο αισθητική υποβάθμιση «προσφέρουν» στο δομημένο περιβάλλον.

• Αύξηση αξίας της ιδιοκτησίας
Αναμφίβολα, τα φυτεμένα δώματα εκτός από τα κοινωνικά, κατασκευαστικά, ενεργειακά, περιβαλλοντικά και αισθητικά οφέλη που προσφέρουν, αποτελούν στοιχεία υψηλής ποιότητας και προσδίδουν στο κτίριο ιδιαίτερη αξία και κέρδος.
Πλεονεκτήματα αισθητικά
Με την κατασκευή πράσινων στεγών, εκτός από τη δυνατότητα δημιουργίας λειτουργικών χώρων πρασίνου και αναψυχής, επιτυγχάνεται και η αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντος του αστικού χώρου, του οποίου η εικόνα τα τελευταία χρόνια, είναι ιδιαίτερα απογοητευτική.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία Πηγή: Hotel Grande
Bretagne in Athens
Πλεονεκτήματα κατασκευαστικά• Αύξηση διάρκειας ζωής υλικών διατομής
Έχει αποδειχθεί ότι τα φυτεμένα δώματα μπορούν να προστατέψουν τα υλικά κατασκευής των δωμάτων και να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής τους.

• Ενίσχυση και προστασία της μόνωσης του δώματος
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρουσία των φυτών στα δώματα των κτηρίων για την ενίσχυση της μόνωσης και της θερμικής προστασίας της κατασκευής.
Μειονεκτήματα

• Η οικονομική επιβάρυνση
Αναμφίβολα, η κατασκευή ενός φυτεμένου δώματος απαιτεί κάποιο επιπλέον κόστος, το οποίο στις σημερινές ελληνικές κατασκευές δεν συμπεριλαμβάνεται. Το κόστος αυτό, αφορά τον αρχικό σχεδιασμό και τη διαμόρφωση του κήπου, το κατασκευαστικό κομμάτι του φυτεμένου δώματος και τέλος τη συντήρηση του.

• Η στατική επιβάρυνση φυτεμένων δωμάτων
Η δημιουργία ή η απαγόρευση της κατασκευής ενός φυτεμένου δώματος, στηρίζεται αρχικά και μόνο σε αυτόν τον παράγοντα. Σε περίπτωση που η υπάρχουσα φέρουσα κατασκευή δεν μπορεί να δεχτεί την πρόσθετη στατική επιβάρυνση, τότε η κατασκευή του κήπου στο δώμα, πρέπει να θεωρείται εξαρχής απαγορευτική.

• Ο κίνδυνος υγρασίαςΑναμφίβολα ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους πολλοί «φοβούνται» ακόμα τα φυτεμένα δώματα, είναι ο κίνδυνος υγρασίας και τα προβλήματα που μπορούν να προκληθούν από αυτόν, σε μια τέτοια περίπτωση.

• Η δυσκολία επισκευής σε περίπτωση βλάβης των στεγανωτικών στρώσεων
Σε περιπτώσεις βλάβης των στεγανωτικών στρώσεων, απαιτείται άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος. Παρόλο που μπορεί να υπάρξει τοπική αποξήλωση των προβληματικών στρώσεων της κατασκευής και πάλι η διαδικασία δεν παύει να είναι ιδιαίτερα δαπανηρή.

• Η συνεχής φροντίδα του κήπου
Είναι αναμενόμενο ότι ένα φυτεμένο δώμα χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή και φροντίδα, από ότι ένας κήπος στη στάθμη του εδάφους, εξαιτίας κυρίως της διείσδυσης των ριζών, της ύπαρξης του νερού και των πιθανών αστοχιών της κατασκευής.
Παράγοντες που επηρεάζουν το φυτεμένο δώμα
• Στατική επάρκεια κτηρίουΑναμφίβολα, ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζει τον τύπο φύτευσης του δώματος ενός κτηρίου, είναι η στατική επάρκεια του τελευταίου. Σε υφιστάμενα κτήρια, τα πιθανά προβλήματα από τα στατικά φορτία είναι λογικό να είναι περισσότερα από ότι σε ένα νεόδμητο κτήριο, στο οποίο μπορεί να προβλεφθεί εξαρχής το επιπλέον βάρος που απαιτείται για μια τέτοια κατασκευή.

Πηγή: Μελέτη για τη φύτευση δωμάτων δημόσιων κτηρίων
Τα συστήματα φύτευσης που έχουν αναπτυχθεί ανάλογα με την αντοχή και τη στατική επάρκεια ενός κτηρίου, μπορούν να διαχωριστούν στους εξής τρεις τύπους:
• Εντατικός τύποςΤο σύστημα αυτό βρίσκει πολλές εφαρμογές, κυρίως στο εξωτερικό, σε μη προσβάσιμες στέγες κτιριακών εγκαταστάσεων, σε πρανή ή σε κτήρια τα οποία δεν είναι ικανά παρά να φέρουν ελαφρύ πρόσθετο φορτίο βλάστησης. Τα φυτά που επιλέγονται είναι φυτά εδαφοκάλυψης και ποώδη, είναι ανθεκτικά στον άνεμο και στο ψύχος, με πολύ μικρό βάρος και τα οποία χρειάζονται ελάχιστη συντήρηση.

• Ημιεντατικός τύποςΤο σύστημα αυτό μπορεί να εξασφαλίσει τη δημιουργία ενός κήπου και ενός τοπίου, το οποίο θα έχει χρώμα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Συνήθως για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται φυτά εδαφοκάλυψης, χαμηλοί θάμνοι ή χλοοτάπητας, τα οποία χρειάζονται περιοδική συντήρηση και άρδευση.

• Εντατικός τύποςΑυτός ο τύπος κήπου απαιτεί πολύ μεγαλύτερο φορτίο, τακτική συντήρηση και άρδευση και μπορεί να περιλάβει ποικιλία φυτών, θάμνων και δέντρων. Με αυτόν τον τύπο μπορούν να δημιουργηθούν κήποι με ψηλή βλάστηση, με στοιχεία νερού και να κατασκευαστούν μονοπάτια ή και αστικοί εξοπλισμοί.

• Κλιματικές συνθήκες της περιοχής του κτηρίου
Ένας άλλος εξίσου σημαντικός παράγοντας που αναμφισβήτητα επηρεάζει την επιλογή και την ανάπτυξη των φυτών, είναι οι θερμοκρασιακές και οι υγρασιακές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

• Θέση κήπουΗ θέση του κήπου και συγκεκριμένα ο προσανατολισμός, το ύψος του από το φυσικό έδαφος και οι πιέσεις που δέχεται από τους ανέμους, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για την επιλογή των φυτών.

• Χρησιμότητα και αισθητική
Η φύτευση αποτελεί ένα από τα βασικότερα στοιχεία διαμόρφωσης και αισθητικής ενός κήπου. Η χρήση που μπορεί να έχει τελικά ένα φυτεμένο δώμα μπορεί να ανήκει σε μια από τις εξής τρεις γενικές κατηγορίες:
• Απλή οικολογική παρουσία
• Χώρος ανάπαυσης και κοινωνικής συνεύρεσης
• Μικρό πάρκο

Εφαρμογές φυτεμένων δωμάτων στον ελληνικό χώρο
Δυστυχώς η ανάπτυξη των φυτεμένων δωμάτων στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο. Τα φυτεμένα δώματα στην χώρα μας δεν είναι ακόμα αρκετά διαδεδομένες κατασκευές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα τσιμεντένιων ταρατσών ανεκμετάλλευτα, εγκαταλελειμμένα, χωρίς ουσιαστική χρήση και οι οποίες θα μπορούσαν ύστερα από σωστή μελέτη, να μετατραπούν σε νησίδες πρασίνου και να αποτελέσουν σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση της ποιότητας του περιβάλλοντος.

Κατοικία στο Ελαιόραμα Πανοράματος Θεσσαλονίκης
Πηγή: Μελέτη για τη φύτευση δωμάτων δημόσιων κτηρίων
Συμπεράσματα
Η ιδέα της φύτευσης των δωμάτων των κτηρίων με σκοπό τη λειτουργία αυτών ως φίλτρων και ως πνευμόνων πρασίνου μέσα στον αστικό ιστό, κερδίζει συνεχώς έδαφος σε πολλές χώρες του κόσμου. Σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Ιαπωνίας, παρουσιάζεται μεγάλο ενδιαφέρον για τη διάδοση των πράσινων στεγών, με αποτέλεσμα να γίνονται συνεχώς προσπάθειες για να θεσπιστούν τα ανάλογα νομοθετικά εργαλεία, τα οποία και θα εξασφαλίσουν την εφαρμογή και τη σωστή κατασκευή των κήπων στα δώματα των κτηρίων. Σε κάποιες μάλιστα χώρες, οι πράσινες στέγες επιβάλλονται από τη νομοθεσία. Σε κάποιες άλλες όμως, όπως στην Ελλάδα, η φυτοκάλυψη των στεγών είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο, παρόλο που οι κλιματικές συνθήκες και η κατασκευή των ελληνικών κτηρίων την επιτρέπουν, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερα κατασκευαστικά προβλήματα.

Ως οι πιο πιθανοί τύποι πολιτικών και δράσεων οι οποίοι θα μπορούσαν να επιτύχουν, να διαδώσουν και να προβάλλουν καλύτερα την ιδέα των φυτεμένων δωμάτων στην Ελλάδα είναι:

• η πολιτική των άμεσων οικονομικών κινήτρων
Έχει δοκιμασθεί και έχει αποδειχθεί επιτυχημένη σε πολλές πόλεις του εξωτερικού. Με τον τρόπο αυτό παρέχονται επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις ανά τετραγωνικό μέτρο φυτεμένου δώματος σε ιδιώτες που επιθυμούν να δημιουργήσουν τέτοιες κατασκευές στα δώματα των κτηρίων τους.

• η υποχρεωτική φύτευση συγκεκριμένου ποσοστού κάλυψης του δώματος σε νέες κτιριακές κατασκευές, ανάλογα με την περιοχή και τις κλιματικές συνθήκες.

• η ανάπτυξη φυτεμένων δωμάτων σε δημόσια κτήρια, τα οποία θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν επιδεικτικό χαρακτήρα.

Μίκα Μιχαλάκη - Αρχιτέκτων Μηχανικός Α.Π.Θ.
Μετ. Πολεοδομίας και Χωροταξίας Ε.Μ.Π.
Υπ. Διδάκτωρ Ε.Μ.Π.
Το άρθρο αυτό βασίστηκε σε στοιχεία και πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν για την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας κατά τη διάρκεια του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Ε.Μ.Π. στον Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας, με επιβλέποντα καθηγητή τον κ. Γ .Μ. Σαρηγιάννη, τον οποίο και ευχαριστώ θερμά.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Σκαρλάτος Π. Κήποι στα δώματα - Χρησιμότητα & αισθητική. Περιοδικό Κτίριο. http://www.ktirio.gr
2. Αραβαντινός Δ., Ευμορφοπούλου Α. Αφιέρωμα με θέμα: Φυτεμένα Δώματα. Περιοδικό Κτίριο. Ιούνιος 2006. σελ. 87-113.
3. Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κέντρο Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης. Μαυράκης Δ., Γεωργίου Κ., Οικονομίδης Γ., Τσιλένης Σ., Νεοφύτου Γ., Βασιλά Α., Χατζηγιωργάκη Ε. Πάσσαρη Τ. Μελέτη για τη φύτευση δωμάτων δημόσιων κτηρίων. Οδηγός μελέτη – Εφαρμογή σε δυο κτήρια. Αθήνα 2003.
4.ZinCo . Σύγχρονη τεχνολογία κατασκευής πράσινων στεγών & roof- gardens.
πηγή: 


Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Επιχορήγηση 15 εκατ. ευρώ για να «πρασινίσουν» οι στέγες σε 87 δημόσια κτίρια
Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας




Το Τμήμα Ανθοκομίας Αρχιτεκτονικής Τοπίου συνέβαλε με επιστημονικώς Υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή Δρ Γρηγόρη Βάρρα και την Επιστημοική Ομάδα που αποτελείτο από τους Δρ. Τσιρογιάννη Ιωάννη Γεωπόνο Επίκουρο Καθηγητή Τμήμα Ανθοκομίας Αρχιτεκτονικής Τοπίου (ΑΑΤ) ΤΕΙ Ηπείρου, Δρ. Βοζίκη Κων/να Αρχιτέκτων Μηχανικός PhD Ing. arch. TU Wien επιστημονική συνεργάτης τμήμα ΑΑΤ ΤΕΙ Ηπείρου, Δρ. Χρήστο Μυριούνη Αγρονόμο & Τοπογράφο Μηχανικό, Γεωλόγο PhD ,MSc επιστημονικός συνεργάτης ΤΕΙ Ηπείρου , Δρ. Κουντούρη Κωνσταντίνο, Γεωλόγο PhD Βιώσιμη Διαχείριση Μεσαίου-Μεγέθους Πόλεων MSc στην Περιφερειακή Ανάπτυξη (Regional Economy), Δρ Κουκλάδα Σωκράτη Γεωπόνο Φυτοτέχνη PhD, Δρ Καρρά Γεώργιο Αναπληρωτή Καθηγητή τμήμα Ανθοκομίας Αρχιτεκτονικής Τοπίου (ΑΑΤ) ΤΕΙ Ηπείρου, Πετρόπουλο Νικόλαο Γεωπόνο Καθηγητή Εφαρμογών τμήμα Ανθοκομίας Αρχιτεκτονικής Τοπίου (ΑΑΤ) ΤΕΙ Ηπείρου, Κατσογιάννη Σταυρούλα Γεωπόνο MSc Αρχιτέκτων Τοπίου, Χαροκόπο Αριστείδη Γεωπόνο πιστοποίηση από IGRA για οροφόκηπους κ.λ.π., Παναγιωτόπουλο Αναστάσιο Γεωπόνο και Πατσάκα Θεοδώρα Μηχανολόγο Μηχανικό , στο  να κερδίσουν το 25% των εγκεκριμένων έργων.
Ουσιαστικά όλες οι προτάσεις που υπέβαλαν για τους Δήμους με τους οποίους είχαν υπογράψει προγραμματικές συμβάσεις εγκρίθηκαν. Δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ θα μοιραστούν 27 δήμοι της χώρας και η Περιφέρεια Πελοπονήσσου, προκειμένου να δημιουργήσουν φυτεμένα δώματα σε δημόσια κτήρια _ μια παθητική τεχνική εξοικονόμησης ενέργειας που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό. 
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε σις 7 Αυγούστου 2013 τα αποτελέσματα του προγράμματος «Πράσινα Δώματα σε Δημόσια Κτίρια», με το οποίο επιχορηγείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) η δημιουργία πράσινων δωμάτων στις ταράτσες σχολείων και σε άλλα κτίρια του δημοσίου.

«Η βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών είναι βασική προτεραιότητα των δράσεων του ΥΠΕΚΑ, τόσο μέσω των προγραμμάτων που υλοποιούμε όσο και μέσω των νομοθετικών μας πρωτοβουλιών. Με τη δημιουργία πρασίνου στις ταράτσες των σχολείων και των δημοσίων κτιρίων εξοικονομούμε ενέργεια, αυξάνουμε το πράσινο στους αστικούς χώρους, μειώνουμε τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου. Με λίγα λόγια επενδύουμε στο περιβάλλον, μέσα στις αστικές περιοχές, εκεί δηλαδή που έχουμε τη μεγαλύτερη ανάγκη», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Καλαφάτης. 

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Ποια φυτεμένα δώματα επιδοτούνται από το ΚΑΠΕ με 15εκ ΕΥΡΩ?



Bγήκε η απόφαση με την Βαθμολογία και θα επιδοτηθούν΅



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη
ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: Προστασία Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος- Αντιμετώπιση Κλιματικής Αλλαγής-Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ: Ενεργειακή απόδοση, συμπαραγωγή, διαχείριση ενέργειας
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΗΣ: Πράσινα Δώματα σε Δημόσια Κτίρια
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ: ΠΡΑΣΙΝΑ ΔΩΜΑΤΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΡΙΑ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΕΝΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΚΥΚΛΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 1
Α/Α ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥ ΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ
1 377167 - ΠΡΑΣΙΝΑ ΔΩΜΑΤΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΡΙΑ - 2ος ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΑΥΡΟΥ, ΔΗΜΟΥ ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ ΔΗΜΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ - ΤΑΥΡΟΥ 193.781,27 193.781,27
2 377297 - ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΩΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ 34.942,52 34.942,52
3 377176 - ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΩΜΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ 14ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 106.754,28 106.754,28
4 377182 - ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΩΜΑ ΣΤΟ
ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 164.381,32 164.381,32
5 377162 - ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΣΤΕΓΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ 2ου & 5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ & ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑ ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 226.289,87 226.289,87
6 379368 - ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΩΜΑ ΣΤΟ 13ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ 9ο15ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ (5η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ) ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 258.592,09 258.592,09
7 379366 - ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΩΜΑ ΣΤΟ 11ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ 14ο73ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ (5η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ) ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 197.502,96 197.502,96
8 379374 - ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΔΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΕΠΑΛ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ ΔΗΜΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ 871.454,03 871.454,03
9 377156 - ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΣΤΕΓΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΩΝ 35 & 36 ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑ ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 127.343,93 127.343,93
10 377245 - ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΩΜΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ 20ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ 112.874,15 112.874,15
11 377246 - ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΩΜΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ 5ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ 54.187,16 54.187,16
12 377157 - ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΤΕΓΗ ΣΤO ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΡΑΛΛΕΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑ ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 127.343,93 127.343,93
13 377104 - ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΚΤΑΤΙΚΗΣ ΦΥΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΔΩΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΘΕΡΜΗΣ ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ 41.282,42 41.282,42
14 377295 - ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΩΜΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ 2ου ΛΥΚΕΙΟΥ (ΠΥΡΟΥΝΑΚΕΙΟ) ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ 179.444,52 179.444,52
15 377089 - ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΔΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ 3ο ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟ
ΣΤΑΘΜΟ (Εθν. Αντιστάσεως & Ιασίου)
ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 161.787,40 161.787,40
16 377088 - ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΔΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ 4ο ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟ
ΣΤΑΘΜΟ (Μπουμπουλίνας &
Αγ.Βαρβάρας)
ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 77.194,53 77.194,53
17 377238 - ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΩΜΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ 4ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ- ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ 235.516,65 235.516,65
18 377154 - ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΤΕΓΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 118.471,32 118.471,32
19 377249 - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΔΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ Κ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ 76.224,11 76.224,11
20 377225 - ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΩΜΑ ΣΤΟ
ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
ΚΗΦΙΣΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ 95.552,67 95.552,67
21 377244 - ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΩΜΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ 15ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ 95.969,34 95.969,34
22 377190 - ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΔΩΜΑΤΟΣ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΗΡΙΟ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 204.377,76 204.377,76
23 377155 - ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΩΜΑ ΣΤΟ 7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 234.944,69 234.944,69
24 377109 - ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΩΜΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ 15ου - 17ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ 111.568,20 111.568,20
25 377279 - ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΩΜΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ 2ου-4ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ 125.378,45 125.378,45
26 377169 - ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΩΜΑ ΣΤΟ 10ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 150.788,33 150.788,33
27 377149 - ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΤΕΓΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ 4ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ ΔΗΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 120.943,26 120.943,26
28 377280 - ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΩΜΑ ΣΤΟ
ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ 8ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ 76.113,51 76.113,51
29 377091 - ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΔΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ 2ο ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΝΙΝΑΣ ΒΕΝΕΤΗ (Μίνωος και
Προμηθέως)
ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 186.699,41 186.699,41
30 377108 - ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΩΜΑ  ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ 35ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ 171.512,86 171.512,86
31 377161 - ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΤΕΓΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ 9ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 128.156,78 128.156,78
32 377306 - ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΔΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟ 11Ο ΛΥΚΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 224.073,77 224.073,77
33 377275 - ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΩΜΑ ΣΤΟ
ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ 4ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ 169.593,69 169.593,69
34 377126 - Κατασκευή Πράσινου Δώματος στον Παιδικό Σταθμό της οδού Ρήγα Φεραίου της Δημοτικής Ενότητας Νεάπολης του Δήμου Δήμου Νεάπολης-Συκεών ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΣΥΚΕΩΝ 153.064,45 153.064,45
35 377098 - ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΚΤΑΤΙΚΗΣ ΦΥΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ 83.210,26 83.210,26
36 377183 - ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΩΜΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ 2ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 164.381,32 164.381,32
37 377370 - ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΩΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ 82.905,81 82.905,81
38 377250 - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΔΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟ Δ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ 64.563,13 64.563,13
39 377178 - ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΩΜΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ 4ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ- ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 151.138,96 151.138,96
40 379355 - ΠΡΑΣΙΝΑ ΔΩΜΑΤΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΡΙΑ - ΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΙΚΑ- ΕΤΑΜ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ 261.795,86 261.795,86
41 379372 - Εγκατάσταση πράσινου δώματος στο κτήριου του 1ου Δημοτικού σχολείου Καλαμάτας Δήμου Καλαμάτας ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 292.861,59 292.861,59
42 377363 - ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΩΜΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-
ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΑΓΟΥΛΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ  ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ 213.559,43 213.559,43
43 377100 - ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΚΤΑΤΙΚΗΣ ΦΥΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΔΩΜΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΡΙΑΔΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ 64.767,16 64.767,16
44 377305 - ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΔΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟ 16Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 186.890,75 186.890,75
45 377166 - ΠΡΑΣΙΝΑ ΔΩΜΑΤΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΡΙΑ - 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΟΣΧΑΤΟΥ, ΔΗΜΟΥ ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ ΔΗΜΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ - ΤΑΥΡΟΥ 156.196,73 156.196,73
46 377138 - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΔΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟ 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 155.586,59 155.586,59
47 377248 - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΔΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ Β ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ 57.202,54 57.202,54
48 377331 - ΠΡΑΣΙΝΑ ΔΩΜΑΤΑ ΣΤΟ 20o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 209.324,70 209.324,70
49 377311 - ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΔΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟ 13Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 225.101,76 225.101,75
50 379442 - ΠΡΑΣΙΝΑ ΔΩΜΑΤΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΡΙΑ - ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΙΚΑ/ΕΤΑΜ ΤΟΥΜΠΑΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ 337.735,65 337.735,65
51 377159 - ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΩΜΑ ΣΤΟ 21ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 87.135,96 87.135,96
52 377134 - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΔΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟ 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 131.591,93 131.591,93
53 377141 - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΔΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟ 4ο ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 153.874,12 153.874,12
54 377170 - ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΩΜΑ ΣΤΟ 1ο ΛΥΚΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ 1993 ΔΗΜΟΣ ΒΑΡΗΣ - ΒΟΥΛΑΣ - ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 134.095,37 134.095,37
55 377090 - ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΔΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ 5ο ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟ
ΣΤΑΘΜΟ (Δωρείου & Παλαιάς Καβάλας)
ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 106.734,54 106.734,54
56 377158 - ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΤΕΓΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΜΙΝΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 220.677,07 220.677,07
57 377223 - ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΩΜΑ ΣΤΟ
ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ 4ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ 72.232,07 72.232,07
58 379357 - ΙΚΑ_ΠΡΑΣΙΝΑ ΔΩΜΑΤΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΡΙΑ - ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΙΚΑ- ΕΤΑΜ ΠΥΛΗΣ ΑΞΙΟΥ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ 208.949,94 208.949,94
59 377147 - ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΤΕΓΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ ΔΗΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 141.252,40 141.252,40
60 377309 - ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΔΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 42.412,91 42.412,91
61 377150 - ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΤΕΓΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ 1ΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ ΔΗΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 105.959,70 105.959,70
62 379354 - ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΩΜΑ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - 5η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 66.178,77 66.178,77
63 379365 - ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΩΜΑ ΣΤΟ 26ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ -3η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 479.025,70 479.025,70
64 377240 - ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΩΜΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ 14ου&19ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ 154.065,74 154.065,74
65 377110 - ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΩΜΑ  ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ 11ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ 132.032,01 132.032,01
66 377096 - Εγκατάσταση πράσινου δώματος εκτατικού τύπου στο κτίριο του 5ου (πρώην 4ου) Γυμνασίου Νέας Ιωνίας και συναφείς υπηρεσίες ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 231.513,32 231.513,32
67 377103 - ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΚΤΑΤΙΚΗΣ ΦΥΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΡΙΛΟΦΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ 84.601,12 84.601,12
68 379459 - ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΔΩΜΑΤΟΣ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΗΡΙΟ 4ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 196.393,96 196.393,96
69 377334 - Κατασκευή πράσινου δώματος στο 15ο Δημοτικό Σχολείο του Δήμου Αμαρουσίου ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 284.658,32 284.658,32
70 377153 - ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΤΕΓΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ & ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΣΤΕΛΛΑΣ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑ ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 62.483,02 62.483,02
71 377165 - ΠΡΑΣΙΝΑ ΔΩΜΑΤΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΡΙΑ - 5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΡΕΩΝ ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ 269.744,46 269.744,46
72 377181 - ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΩΜΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ 3ου
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 50.293,65 50.293,65
73 377128 - Κατασκευή Πράσινου δώματος στο κτίριο στέγασης Δημοτικών Υπηρεσιών της οδού Λεχόβου της Δημοτικής Ενότητας Συκεών του Δήμου Νεάπολης-Συκεών ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΣΥΚΕΩΝ 64.887,84 64.887,84
74 379358 - ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΩΜΑ ΣΤΟ 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ -ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ -5η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 380.266,12 380.266,12
75 377222 - ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΩΜΑ ΣΤΟ
ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ 7ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ 120.526,22 120.526,22
76 377148 - ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΤΕΓΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ ΔΗΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 82.940,87 82.940,87
77 377130 - Κατασκευή Πράσινου δώματος στο Πολιτιστικό Κέντρο της οδού Κομνηνών της Δημοτικής Ενότητας Συκεών του Δήμου Νεάπολης- Συκεών ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΣΥΚΕΩΝ 94.810,21 94.810,21
78 377163 - ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΩΜΑ ΣΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 194.287,84 194.287,84
79 377184 - ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΩΜΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ 10ουΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 50.293,60 50.293,60
80 379360 - ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ Π.Ε. ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 980.150,46 980.150,46
81 377168 - ΠΡΑΣΙΝΑ ΔΩΜΑΤΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΡΙΑ – 13ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 166.866,07 166.866,07
82 377092 - ΠΡΑΣΙΝΑ ΔΩΜΑΤΑ ΣΤΟ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ 257.388,09 257.388,09
83 377164 - ΠΡΑΣΙΝΑ ΔΩΜΑΤΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΡΙΑ - ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ 51.011,09 51.011,09
84 377097 - Εγκατάσταση πράσινου δώματος εκτατικού τύπου στο κτίριο του 2ου Λυκείου Νέας Ιωνίας και συναφείς υπηρεσίες ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 214.575,10 214.575,10
85 377127 - Κατασκευή Πράσινου δώματος στο κτίριο του Ωδείου
της οδού Βενιζέλου της Δημοτικής Ενότητας Νεάπολης του Δήμου Νεάπολης-  Συκεών
ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΣΥΚΕΩΝ 66.833,82 66.833,82
86 377143 - Κατασκευή πράσινου δώματος στο 7ο Γυμνάσιο του Δήμου Αμαρουσίου ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 201.342,64 201.342,64
87 377171 - ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΩΜΑ ΣΤΟ 1ο ΛΥΚΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ 2001 ΔΗΜΟΣ ΒΑΡΗΣ - ΒΟΥΛΑΣ - ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 119.425,97 119.425,97
ΣΥΝΟΛΟ 14.782.839,89 14.782.839,88
 Ολη η απόφαση εδω: http://www.cres.gr/kape/apof_prasina_domata-signed.pdf