Οι Ταρατσόκηποι είναι η λύση |
Πολλές άδειες ταράτσες μπορούν να βελτιώσουν το αστικό περιβάλλον
Η τελευταία συνάντηση της commitee of firms της ELCA στις 24-28/9/2007 στην Βουδαπέστη είχε θέμα και τους ταρατσόκηπους. Έγινε ιδιαίτερη συζήτηση και για το μέλλον, νέες τεχνικές και επισκεφτήκαμε δύο ταρατσόκηπους στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη και ανοικοδομούμενη πρωτεύουσα.
Απασχόλησε το ζήτημα του κόστους, της νομοθεσίας και η αύξηση χρήσης των νέων αυτών τεχνικών ως αποτέλεσμα της αύξησης κόστους γης στις μητροπόλεις της Ευρώπης. Ενδιαφέρον προκάλεσε η επιδότηση, άμεση ή με φορολογικές απαλλαγές, των πράσινων δωμάτων από τις κυβερνήσεις των Ανατολικών χωρών όπως η Τσεχία, η Πολωνία και η Ουγγαρία.
Οι Έλληνες παρόντες νιώθαμε άβολα, γιατί η υποστήριξη από την δική μας πολιτεία είναι ελάχιστη - υπάρχουν κάποιες ηρωικές εξαιρέσεις δημάρχων- και διότι η αναγκαιότητα στην Αθήνα είναι σαφέστατα πολύ μεγαλύτερη. Η μόλυνση- τα αιωρούμενα σωματίδια είναι μόνιμα εκτός ορίων-οι ακραίες θερμοκρασίες, το πράσινο ανά κάτοικο είναι σαφώς το μικρότερο σε όλη την Ευρώπη, υποτριπλάσιο του ορίου και οι χώροι χαλάρωσης και ομορφιάς ελάχιστοι.
Αξιοποίηση στο μέγιστο
Επισκεφτήκαμε δύο ταρατσόκηπους. Ένα σε δημοτικό κτήριο, προορισμένο για γαμήλιες τελετές και μετά σε ένα συγκρότημα κατοικιών. Ο δημόσιος χώρος, μετατράπηκε σε ένα χώρο ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς για την γειτονιά, ενώ μπορούν να γίνονται παράλληλα δύο τελετές και μία δεξίωση, αυξάνοντας τα έσοδα και τις δυνατότητες του χώρου. Το αρχικό μειονέκτημα της ύπαρξης μίας έντονης πλαγιάς στο πίσω χώρο της αρχικής βίλας, έγινε πλεονέκτημα διότι τοποθετήθηκε μία νέα αίθουσα, ενώ από πάνω της δημιουργήθηκε μία κατάφυτη πλατεία με πολύ καλή εκμετάλλευση, κάθε μέτρου του πρανούς. Το χαρακτηριστικό αυτού του χώρου ήταν ο πολύ καλός σχεδιασμός του.
Ο ταρατσόκηπος στο νέο οικοδομικό συγκρότημα είναι πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα καταστάσεων ανάλογων της Ελλάδας.Βρίσκεται στο κέντρο ενός γιγαντιαίου συγκροτήματος, πεντακοσίων οικιών και αρκετών καταστημάτων. Είχε φτιαχτεί αρχικά ένας απλός κήπος με χλοοτάπητα και ελάχιστες φυτεύσεις από ένα μη ειδικευμένο και πιστοποιημένο συνεργείο ταρατσόκηπων.
Τα προβλήματα ήταν άμεσα. Το υπόγειο πάρκιν και κάποια καταστήματα, παρουσίασαν υγρασίες. Το αισθητικό αποτέλεσμα ήταν κακό και μόνο εκατό διαμερίσματα είχαν αγορασθεί. Ο επενδυτής βλέποντας την επερχόμενη καταστροφή, άλλαξε εντελώς την κατάσταση επιλέγοντας ένα αρχιτέκτονα τοπίου. Έγινε κατασκευή με σύστημα ταρατσόκηπου και όχι με drainage όπως πριν-λύση εκτός προδιαγραφών που εμφανίζει συχνά προβλήματα- το εδαφικό υπόστρωμα παρότι μειώθηκε το βάρος του, έφτασε σε σημεία ως και το 1,6 μέτρα δημιουργώντας πλέον ένα ταρατσόκηπο εντατικού τύπου.
Ορισμένα δέντρα φυτεύτηκαν σε ύψος έως και οκτώ μέτρων!, αρκετά μεγάλο ρυάκι, παιδική χαρά, βραχοκατασκευές, πλακοστρώσεις, σιντριβάνι, και αρκετά χωμάτινα μονοπάτια, όλα πάνω στο εδαφικό υπόστρωμα του δώματος. Η δε αποστράγγιση είναι άριστη.
Επιλέχθηκε ολοκληρωμένο σύστημα κατασκευής ταρατσόκηπου γιατί υπολογίζοντας το μεγαλύτερο κόστος κατασκευής και συγκρίνοντάς το με την αύξηση κόστους από την αλλαγή μόνωσης και στατικής ενίσχυσης, αποδείχθηκε ότι τελικά είναι μικρότερο. Το αισθητικό αποτέλεσμα είχε σημαντική επίπτωση στην αύξηση της αξίας των διαμερισμάτων.
Επιλέχθηκε ακόμη να χρησιμοποιηθούν μεγάλα φυτά ώστε το αποτέλεσμα να είναι σχεδόν έτοιμο, όλο το εδαφικό υπόστρωμα ελεγμένο και φυσικά εγκαταστάθηκε αυτόματη άρδευση. Στο τέλος δόθηκε ζωντάνια όχι μόνο στο κήπο αλλά και στα μπαλκόνια των διαμερισμάτων τα οποία απέκτησαν όμορφη θέα.
Το συγκρότημα πουλήθηκε όλο σε τέσσερεις μήνες, ασφαλώς σε καλύτερη τιμή από ότι τα γειτονικά νέα κτήρια. Το συνολικό κόστος της κατασκευής έφτασε τα πέντε εκατομμύρια ευρώ, που ήταν όμως μόνο 0,3% της επένδυσης και αποσβέσθηκε αμέσως, από την διαφορά τιμής ανά τετραγωνικό και το κόστος των αναγκαίων σε άλλη περίπτωση μονώσεων.
Στην χώρα μας υπάρχουν εταιρείες που κατασκευάζουν πράσινα δώματα εντός προδιαγραφών, καθώς και πολλοί καλοί αρχιτέκτονες τοπίου. Έχουν κατασκευαστεί αρκετοί αξιόλογοι ταρατσόκηποι, κύρια από ιδιώτες, με άριστα αποτελέσματα. Δημιουργήθηκαν νέες χρήσεις σε «άχρηστους χώρους» κτηρίων, με αποτέλεσμα στην μόνωσή τους, στην αισθητική τους και στη βελτίωση και αλλαγή προς το καλύτερο του αστικού τοπίου.
Ήρθε η στιγμή και στη χώρα μας και ειδικά στην Αττική, να εξεταστεί πολύ σοβαρά το θέμα της δημιουργίας ταρατσόκηπων στα δημοτικά και δημόσια κτήρια επειδή βελτιώνεται κατά πολύ το αστικό περιβάλλον.
Ευχαριστούμε τον Κώστα Τάτση Γεωπόνο,
Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Εργοληπτών Γεωπόνων Εργων Πρασίνου,
Για τα κείμενα και τις φωτό που ευγενικά μας παραχώρησε
Κείμενα -φωτό: Κώστας Τάτσης, γεωπόνος,
Υπεύθυνος της εταιρίας ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ, τηλ.:210.6017403
Αναδημοσίευση από το περιοδικό «Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ» τεύχος 8
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου