Καλοκαίρι στο κέντρο της μεγαλούπολης. Καύσωνας. 42 βαθμοί υπό σκιάν. Ο τόπος βράζει. Αρκεί όμως να πάμε μια βόλτα κοντά στην φύση, λίγα χιλιόμετρα έξω από το κέντρο για να πάρουμε μια ανάσα δροσιάς. Η θερμοκρασία εκεί μπορεί να είναι έως και 30 βαθμούς υπό σκιάν και η αίσθηση είναι πολύ πολύ διαφορετική και ασφαλώς πιό ευχάριστη.
Ο κυριότερος λόγος που οι συνθήκες είναι τόσο διαφορετικές σε δύο τοποθεσίες είναι απλός. Το κέντρο μιας μεγαλούπολης σφύζει από τσιμέντο και άλλα υλικά που συγκρατούν την θερμότητα που δέχονται από τον ήλιο και την αποβάλλουν ξανά στο περιβάλλον κάνοντάς το θερμότερο. Αντίθετα στην εξοχή, τα δέντρα και το χώμα απορροφούν και μεταμορφώνουν την θερμότητα και προσφέρουν δροσιά από το φύλλωμά τους.
Ε λοιπόν, η επιλογή για τις συνθήκες που θα επικρατούν στο δικό μας σπίτι μας είναι στο χέρι μας! Μπορούμε να επιλέξουμε αντίστοιχα τον τρόπο με τον οποίο θα συμπεριφέρεται η στέγη μας, ώστε να μας παρέχει τις αντίστοιχες συνθήκες διαβίωσης. Αν ξεφύγουμε από την παραδοσιακή λύση του παραδομένου στον ήλιο τσιμέντου – με μια έστω υποτυπώδη μόνωση που αγωνίζεται να λειτουργήσει – μπορούμε να δημιουργήσουμε μια μικρή εξοχή στην στέγη μας. Μια πράσινη στέγη ή πράσινη ταράτσα όπως λέγεται. Τοποθετώντας τα κατάλληλα υλικά, δημιουργούμε ένα μικρό κήπο στην στέγη μας που δρα θαυματουργά.
Πέρα από την όμορφη αισθητική του, υπάρχουν συγκεκριμένα κοινωνικο-οικονομικά οφέλη μιας πράσινης στέγης.
• Ενεργειακά-οικονομικά οφέλη: Οι πράσινες στέγες προσφέρουν εξαιρετική θερμομόνωση, υγρομόνωση και ηχομόνωση. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, μια σκούρα επιφάνεια ταράτσας αναπτύσει θερμοκρασίες έως 70 βαθμούς C. Αυτό μπορεί να κάνει ανυπόφορη την ζωή των ενοίκων που μένουν κάτω από την πυρωμένη στέγη. Τα κλιματιστικά αδυνατούν να μας ανακουφίσουν πραγματικά και το μόνο που κάνουν είναι να μεταφέρουν το πρόβλημα και στην υπόλοιπη πολή εκλύοντας θερμότητα και θόρυβο. Με μια πράσινη στέγη όμως, μειώνεται κατά πολύ η απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας από την στέγη με αποτέλεσμα την μείωση της διείσδυσης της θερμότητας από το εξωτερικό περιβάλλον προς το κτήριο παρέχοντας πραγματική δροσιά. Σε ένα καλά μονωμένο κτίριο η χρήση του κλιματιστικού αλλά και του καλοριφέρ μειώνεται. Η μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης υπολογίζεται σε 2 λίτρα για κάθε τετραγωνικό μέτρο πράσινης ταράτσας, κάθε χρόνο. Μια πράσινη στέγη προστατεύει επίσης την ταράτσα από εξωτερικούς φθοροποιούς παράγοντες (ηλιακές ακτίνες UV, απότομες μεταβολές θερμοκρασίας, χαλάζι, ρύποι κλπ) και επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής της κατά τουλάχιστον 40 χρόνια. Αποφεύγονται τα προβλήματα στην αποχέτευση του νερού καθώς συγκρατείται από την βλάστηση της πράσινης στέγης και δεν πέφτει με ορμή στην αποχέτευση ομβρίων του σπιτιού κατά την διάρκεια μιας νεροποντής. Επίσης, γίνεται καλύτερη αξιοποίηση της έκτασης του οικοπέδου του κτίσματος καθώς μια επιπλέον έκταση είναι καλύτερα αξιοποιήσιμη.
• Περιβαλλοντικά οφέλη: Οι πράσινες στέγες βελτιώνουν την ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα (παράγουν οξυγόνο, φιλτράρουν τη σκόνη), συμβάλλουν στην άμβλυνση του φαινομένου της αστικής νησίδας θερμότητας (το φαινόμενο της αύξησης της θερμοκρασίας στο κέντρο της πόλης σε σχέση με τα προάστια λόγω απουσίας πράσινου και υπερβολικής παρουσίας τσιμέντου και ασφάλτου), συμβάλλουν στην ορθολογική διαχείριση του νερού και παρέχουν χρήσιμο χώρο στην εκτοπισμένη από τις πόλεις άγρια ζωή. Επιστρέφουμε ένα μικρό μέρος του φυσικού περιβάλλοντος στην φύση για να φιλοξενήσει έντομα και φυτά. Το βρόχινο νερό που πέφτει στην πράσινη στέγη επιστρέφει στο έδαφος καθαρισμένο από βαρέα μέταλλα και άλλους ρύπους. Οι πράσινες στέγες παρέχουν προστασία από τις καταιγίδες που πλημμυρίζουν τις πόλεις (έλεγχος των απότομων απορροών των όμβριων υδάτων στις πόλεις). Η ηχομόνωση του δικού μας κτηρίου μπορεί να βελτιωθεί έως 8db προσφέροντας παράλληλα μείωση του θορύβου της πόλης καθώς ο ήχος απορροφάται από την μαλακή επιφάνεια της πράσινης ταράτσας και δεν αντανακλάται. Η ύπαρξη πράσινων στεγών σε μια πόλη είναι μεγαλύτερης αξίας από την ύπαρξη πάρκων αναφορικά με την επίτευξη θερμικής άνεσης στην πόλη καθώς συμβάλουν ουσιαστικά στην αλλαγή του μικροκλίματος της περιοχής.
• Κοινωνικά οφέλη: Οι πράσινες στέγες, αξιοποιώντας αχρησιμοποίητους χώρους, παρέχουν μέρη για ψυχαγωγία, χαλάρωση ή/και κοινωνικοποίηση. Ομορφαίνουν κτίρια και γειτονιές και αναβαθμίζουν αισθητικά χώρους που βρισκόταν σε αχρηστία.
Στην Ελλάδα το κίνημα δεν είναι πολύ γνωστό, με λιγοστά παραδείγματα πράσινων στεγών στην χώρα μας.
Ο ιστότοπος greenroofs.gr αποτελεί την ελληνική πύλη για τις πράσινες στέγες στην Ελλάδα συγκεντρώνοντας ενδιαφερόμενους και κατασκευαστές, με σχετικά νέα, κατάλογο σχετικών επιχειρήσεων και καταγραφή ελληνικών και διεθνών πράσινων στεγών. Δημιουργώντας μια πράσινη στέγη βοηθάμε το περιβάλλον και το μικροκλίμα της πόλης όπου ζούμε. Παράλληλα όμως βελτιώνουμε άμεσα την δική μας ποιότητα ζωής δημιουργώντας συνθήκες άνεσης στο σπίτι μας που δεν μπορούμε να πετύχουμε με κανένα σύστημα κλιματισμού ενώ μειώνουμε τα λειτουργικά κόστη της κατοικίας μας.
(Metropolis σελ.32-33)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου