Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

Οι κάθετοι πράσινοι κήποι στα έργα οδοποιίας της πόλης


Μ. Καπάνταης Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος        

                                             τ. Δ/ντης Πρασίνου


 Οι κάθετοι πράσινοι κήποι στα έργα οδοποιίας της πόλης


      Η ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένει μια από τις κύριες περιβαλλοντικές απειλές για την υγεία στην Ευρώπη, προκαλώντας περισσότερους από 400.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο στην Ε.Ε. Αυτή η απειλή ακολουθείται από την ηχορύπανση, που είναι υπεύθυνη για 12.000 πρόωρους θανάτους, ακολουθούμενη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ιδίως των κυμάτων καύσωνα τους καλοκαιρινούς μήνες.
         Το βάρος της ρύπανσης και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ποικίλλουν σε ολόκληρη την Ευρώπη. 



Εικόνα 1.Ο ζωντανός πράσινος τοίχος θα περιλαμβάνει περίπου 400.000 φυτά, τα οποία παρέχουν 7 τόνους καθαρού αέρα και θα απορροφούν  9 τόνους C02 κάθε χρόνο.Από ην τοποθεσία London hotel with Europe’s largest living wall approved Aaron Morby

            Οι άνθρωποι λοιπόν εκτίθενται σε πολλαπλούς κινδύνους ανά πάσα στιγμή στην πόλη , όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση του αέρα, η ρύπανση των υδάτων και η ρύπανση του θορύβου, εκτός από τις χημικές ουσίες, οι οποίες συνδυάζονται και σε ορισμένες περιπτώσεις δρουν από κοινού με επιπτώσεις στην υγεία.        

        Οι πόλεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε αυτούς τους πολλαπλούς κινδύνους, ενώ έχουν λιγότερη πρόσβαση σε χώρους πρασίνου Η υγιής φύση είναι ένας βασικός μηχανισμός για τη δημόσια υγεία, τη μείωση των ασθενειών και την προώθηση της ευημερίας και της υγείας. Οι οικολογικές λύσεις προσφέρουν τριπλό όφελος για την υγεία, την κοινωνία και το περιβάλλον.
         Οι ποιοτικοί χώροι πρασίνου στις αστικές περιοχές προάγουν την υγεία και την ευημερία, παρέχουν περιοχές για σωματική δραστηριότητα, χαλάρωση και κοινωνική ένταξη και παρέχουν μεγαλύτερα οφέλη για τις φτωχές κοινότητες. Οι χώροι πρασίνου (και οι μπλε) δροσίζουν πόλεις κατά τη διάρκεια των καταιγίδων, ανακουφίζουν τις πλημμύρες, μειώνουν την ηχορύπανση και προάγουν την αστική βιοποικιλότητα. Πολλοί εμπειρογνώμονες έχουν δει μια επανεκτίμηση των οφελών ψυχικής υγείας και ευεξίας της πρόσβασης σε χώρους πρασίνου και με υδάτινα στοιχεία, ειδικά σε αστικές περιοχές.
        Εντός της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αντιπροσωπεύει μια θεμελιώδη αλλαγή που σηματοδοτεί τον δρόμο στην ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα και θεσπίζει μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς στρατηγική για τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, καθώς και της φροντίδας της φύσης, αφήνοντας κανέναν πίσω. Η πλήρωση της πόλης με πράσινο δεν είναι πλέον θέμα προτεραιότητας ενόψει της κλιματικής αλλαγής, έχει καταστεί απόλυτη αναγκαιότητα, καθώς, μεταξύ πολλών άλλων, οι πράσινες περιοχές παράγουν καθαρό οξυγόνο, αναγεννούν τον αέρα και συμβάλλουν στην εξάλειψη βακτήριων  και ιών.
        Στην πόλη το αστικό πράσινο βοηθούμενο από την πράσινη βιομηχανία, η οποία παρέχει τεχνικές εφαρμογές, υλικά και μέσα για να μπορούμε να αυξήσουμε τις επιφάνειες του με την  εγκατάσταση βλάστησης  στις στέγες και στους κάθετους πράσινους τοίχους.  Η εφαρμογή αρκετών λύσεων με βάση τη φύση, που αναπτύσσονται μέσω καινοτόμων και βιώσιμων τεχνολογιών, ειδικά σχεδιασμένων και εφαρμοσμένων, εισάγοντας νέα πρότυπα ποιότητας χώρου και  καθιερώνοντας νέα ποιοτικά, χωρικά και οικιστικά πρότυπα. Στόχος είναι να βελτιωθεί ριζικά η κοινωνική και περιβαλλοντική ποιότητα του αστικού πλαισίου.
   Οι πράσινοι κάθετοι κήποι συμβάλλουν στη βιωσιμότητα και διαθέτουν ένα                                                                       πράσινο οικοσύστημα το οποίο βελτιώνει την ποιότητα του αέρα.  Με την ευκαιρία πρασινίσματος παρέχουμε νέα σημεία για την αστική βιοποικιλότητα και  δημιουργούμε καινοτόμους κόμβους πράσινης σύνδεσης στο οικολογικό σύστημα των διαδρόμων της πόλης, στο οποίο επικρατεί το δομημένο στοιχείο, δημιουργώντας περιοχές με υψηλής έντασης  πράσινου μέσω της εισαγωγής δέντρων και φυτών στις προσόψεις και τις στέγες των υπαρχόντων κτιρίων.  Σε αυτή την κατεύθυνση, αναδύεται μια νέα ιδέα που αποτελεί πραγματική ώθηση για νέα πράσινη εικόνα μιας πόλης. Μιλάμε για κάθετους κήπους ειδικά στα έργα οδοποιίας. Παρόλο που με την πρώτη ματιά ένας κατακόρυφος κήπος μπορεί να μοιάζει με μια απλή τοποθέτηση γλαστρών σε μια πρόσοψη, ένας αυθεντικός κάθετος κήπος είναι πολύ περισσότερο από αυτό, είναι γνώση, εμπειρία και αισθητική.
     Το αποτέλεσμα: μια νέα δημόσια πράσινη περιοχή που, εκτός από την παροχή περιβαλλοντικών και βιώσιμων οφελών, θα αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό στοιχείο ομορφιάς για την πόλη.
         Οι μεγάλες αυξήσεις στην αστική βλάστηση έχουν προταθεί ως μια σημαντική στρατηγική για τον μετριασμό των αστικών θερμοκρασιών από τους καύσωνες του καλοκαιριού και της μείωσης της πρόωρης θνησιμότητας που σχετίζεται με τη θερμότητα. Η στρατηγική ανάπτυξη της αστικής βλάστησης, θεωρείται επίσης εξαιρετικά αποτελεσματική για τη μείωση των συγκεντρώσεων των τοπικών αιωρούμενων σωματιδίων (pm).

Οι κάθετοι πράσινοι κήποι στα έργα οδοποιίας της πόλης για τον καθαρισμό των δρόμων ταχείας  κυκλοφορίας.

       Τρία παραδείγματα δείχνουν τη χρησιμότητά τους για τον καθαρισμό των δρόμων του αστικού τοπίου Το πράσινο έχει εξελιχθεί ως μέρος μιας απαραίτητης αλλαγής στον πλανήτη μας, μία από αυτές, η ανάγκη μείωσης της αστικής ρύπανσης. Σήμερα, από τη ιστοσελίδα Paisajismo Digital σας φέρνουμε τρία παραδείγματα που δείχνουν τη χρησιμότητα κάθετων κήπων για τον καθαρισμό μεγάλων πόλεων.                                                                      

 Ο πράσινος διάδρομος της avenida 23 de mayo στο Σάο Πάολο 

Εικόνα 2. paisajismodigital.com/blog

       Με περισσότερα από 6 χιλιόμετρα τοίχου, ο πράσινος διάδρομος της Avenida 23 de Mayo έχει γίνει ο μεγαλύτερος κάθετος κήπος στο Σάο Πάολο και είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο. Αυτός ο τοίχος είχε καλυφθεί  από γκράφιτι από τους καλλιτέχνες της πόλης, λόγω της μεγάλης ρύπανσης που προκαλείται από την κυκλοφορία αυτοκινήτων όλη η επιφάνεια του έγινε μαύρη. Η πράσινη λύση ήρθε μέσα από 10.950 τετραγωνικά χιλιόμετρα πρασίνου, από 30 είδη και 250.000 φυτά και ίσως περισσότερα φυτεύτηκαν. Η επέμβαση έγινε από  περισσότερα των 150 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων Γεωτεχνικών και Αρχιτεκτόνων τοπίου, οι οποίοι ήταν απαραίτητοι για την έναρξη ενός έργου για τη βελτίωση της ποιότητας της κυκλοφορίας στη λεωφόρο, καθώς τα επίπεδα της ρύπανσης ήταν ανησυχητικά. 

      Χρησιμοποιήθηκαν κόμποστ από ανακυκλωμένα σκουπίδια για τη δημιουργία εδαφικού υποστρώματος των δενδρυλλίων, θάμνων και πολυετών φυτών και σύστημα στάγδην για το πότισμα των φυτών, το κλειδί στην εργασία ήταν  το σύστημα αποθήκευσης και επαναχρησιμοποίησης του νερού της  βροχής. Ομοίως, χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από 30 είδη φυτών, τα οποία χαρακτηρίστηκαν από την αυτάρκεια και την ανοχή τους στις κλιματικές αλλαγές. Επιλέχθηκαν προσεκτικά μεγάλα είδη, εύκολα στη φύτευση και μεταφύτευση, και με την ικανότητα τους οξυγόνωσης του δρόμου επειδή στην περιοχή είναι χαμηλά τα επίπεδα του οξυγόνου. Για παράδειγμα, το δεντρολίβανο, είναι ένα αρωματικό φυτό που έχει την ικανότητα να καθαρίζει το μολυσμένο αέρα, καθώς και οι φτέρες, ιδανικό για την απορρόφηση των αερίων που παράγονται από την καύση CO2. 

Max Juvenal Bridge, στο Aix-en-provence, Γαλλία 


Εικόνα 3.
 paisajismodigital.com/blog

 

         Το έργο του διάσημου βοτανολόγου και τοπίου Patrick Blanc, ειδικού στην ανάπτυξη κάθετων κήπων. Ο Blanc χρησιμοποίησε κάθετο σκυρόδεμα 600 τετραγωνικών μέτρων της γέφυρας Max Juvenal ως καμβά για να δημιουργήσει έναν όμορφο κήπο, ο οποίος όχι μόνο δεν έρχεται σε αντίθεση με το αστικό τοπίο, αλλά χρησιμεύει επίσης για να καθαρίσει την ατμόσφαιρα αυτής της πολυσύχναστης αυτής περιοχής. 

           Αυτός ο τοίχος ύψους 15 μέτρων καλύφθηκε με μια οικολογική καλυψη, η οποία περιέχει περίπου 20.000 φυτά, 200 διαφορετικών ειδών, που κοσμούν το αστικό τοπίο και απορροφούν μεγάλο μέρος του CO2 και των ρυπογόνων αερίων που παράγονται καθημερινά από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Ο κάθετος κήπος της γέφυρας Max Juvenal περιέχει κυρίως βρύα, μικρές φτέρες και νάνους θάμνους στη σύνθεσή του. Ένα περίεργο γεγονός για αυτόν τον ιδιαίτερο κάθετο κήπο είναι ότι τα φυτά δεν συνδέονται με το  σκυρόδεμα ή, μάλλον, δεν φυτεύονται απευθείας σε αυτό, αλλά σε μικρές γλάστρες από καμβά από ανακυκλώσιμα υλικά. Αυτό διευκολύνει τη διατήρηση του κήπου, αποφεύγοντας την υποβάθμιση της δομής από την υγρασία που δημιουργείται από τα φυτά.                                                           

 Το Πρόγραμμα Greenway της Ομοσπονδιακής Περιφέρειας του Μεξικού 


Εικόνα
 4,piloto de este proyecto, en 19 columnas del Periférico. paisajismodigital.com/blog

       Αυτό το έργο προτάθηκε από την εταιρεία Verde Vertical, μια εταιρεία υπεύθυνη για τη δημιουργία και συντήρηση κάθετων κήπων, η οποία επιδιώκει με φυσικό τρόπο να συμβάλει στην περιβαλλοντική αλλαγή στην Πόλη του Μεξικού.                                                                                                         

       Η κύρια ιδέα αυτού του έργου είναι η εφαρμογή κάθετων κήπων σε περισσότερες από 700 στήλες(κολώνες)  που υποστηρίζουν τον δεύτερο όροφο του Periférico, περίπου 40.000 μέτρα κάθετων κήπων, που θα βοηθούσαν στην παραγωγή οξυγόνου σε έναν από τους κύριους δρόμους του CDMX, δημιουργώντας ένα νέο η μια νέα οπτική , μια ομορφιά , που επισυνάπτεται στο σύνθημα της εταιρείας: «πιο πολύ πράσινο, λιγότερο γκρι». Οι κήποι θα διαθέτουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα συντήρησης με συστήματα συνεχούς άρδευσης, τηλεχειριστήριο και σύστημα αποθήκευσης και επαναχρησιμοποίησης του νερού της  βροχής. Από την άλλη πλευρά, η συντήρηση και ανάπτυξη του έργου μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί μέσω της πώλησης διαφημιστικού χώρου στο 10% των στηλών αυτής της διαδρομής. Αυτή τη στιγμή, πραγματοποιείται η πιλοτική δοκιμή αυτού του έργου, σε 19 στήλες του Periférico. 

        Οι κάθετοι κήποι επιδιώκουν να είναι μέρος της αλλαγής που χρειάζεται ο πλανήτης μας για να καθαρίσει το περιβάλλον. Αυτά τα έργα έχουν μια κοινή προϋπόθεση: να παράγουν καθαρό αέρα σε μεγάλες πόλεις. Η ρύπανση ως συνέπεια της αστικής ανάπτυξης είναι αδυσώπητη. Για το λόγο αυτό, οι κάθετοι κήποι εμφανίζονται ως εναλλακτική λύση για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος στις κύριες αστικές οδικές αρτηρίες. 

Συγχώνευση μεταξύ του φυσικού και του αστικού τοπίου.

       Περισσότερες οικολογικές λεωφόροι και γέφυρες να γίνουν  ελκυστικές με μυρωδιά και τη θέα. Τα τρία προηγούμενα έργα σηκώνουν τα χέρια τους ως αναφορά σε μια στρατηγική που σίγουρα απαιτεί φιλόδοξη επένδυση, αλλά των οποίων τα αποτελέσματα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα είναι εγγυημένα. Οι πνεύμονες μας θα είναι οι κύριοι δικαιούχοι αυτού του έργου.                                  

       Στη χώρα μας από την αναβάθμιση με την νέα χάραξη του εθνικού οδικού δικτύου έχουν κατασκευαστεί πολλά τούνελ που οι είσοδοι - έξοδοι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πράσινους κάθετους κήπους, όπως εντός των πόλεων στις στις ανισόπεδες διαβάσεις π.χ. στις πλαγιές και στις κολώνες της Λ. Κηφισού.   

 

ΠΗΓΗ

JARDINES VERTICALES para sanear el tráfico: tres ejemplos que ilustran su utilidad para descontaminar el paisaje urbano

 

 

 

 

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Το μεγαλυτερο αγρόκτημα σε ταράτσα στο Παρίσι

Γνωρίζατε ότι η Anne Hidalgo, Δήμαρχος του Παρισιού, ξεκίνησε την πρωτοβουλία ′′ Parisculteurs ′′ που στοχεύει στην κάλυψη 247 στρεμμάτων από ταράτσες, τοίχους και αστικούς χώρους της πόλης με φυτά μέχρι το  τέλος του 2020; 
Το 1/3 αυτού του χώρου θα είναι αφιερωμένο στην αστική γεωργία!

Προέρχεται από το The Guardian

      Είναι ένα ζεστό απόγευμα στα τέλη της άνοιξης και μπροστά μας σειρές  από φυτά φράουλας χτυπούν στο αεράκι καθώς το άρωμα των αρωματικών βοτάνων κυλάει στον αέρα. Σε κοντινή απόσταση, βουητά  μέλισσων ερχονται από παντου. Σε αντίθεση με τι πιστευεται,  δεν βρισκόμαστε σε μια ειδυλλιακή γωνιά της υπαίθρου, αλλά στεκόμαστε στην κορυφή ενός εξαώροφου κτηρίου στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας.

        Καλώς ήλθατε στο μέλλον της γεωργίας στο Παρίσι - όπου ένα πλήθος καλλιεργειων υπάρχουν  στον τελευταίο όροφο, όπως αυτό στην άκρη της συνοικίας Μαραί, και μεγαλώνοεί με υπομονή. Ωστόσο, αυτή η ακμάζουσα επιχείρηση είναι απλώς μια σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με τη νέα αδελφή τοποθεσία της. Όταν ανοίξει αυτός ο ταρατσόκηπός, την άνοιξη του 2020, θα είναι το μεγαλύτερο αγρόκτημα στον τελευταίο όροφο στον κόσμο.

        Αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό κατασκευή στα νοτιοδυτικά της πόλης, αυτή η αστική όαση θα εκτείνεται περίπου 14.000 τετραγωνικά μέτρα (150695 τετραγωνικά πόδια) - καθιστώντας επίσης το μεγαλύτερο αστικό αγρόκτημα στην Ευρώπη. Κατά το σχέδιο θα καλλιεργούνται περισσότερα από 30 διαφορετικά είδη φυτών, και θα παράγει περίπου 1.000 κιλά φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα την υψηλή περίοδο.  Η συντήρηση θα γίνεται  από περίπου 20 κηπουρούς, θα χρησιμοποιούν επίσης εξ ολοκλήρου οργανικές μεθόδους.

    «Ο στόχος είναι να καταστεί το αγρόκτημα ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο μοντέλο για βιώσιμη παραγωγή», λέει ο Pascal Hardy, ιδρυτής της Agripolis, της αστικής αγροτικής εταιρείας στο κέντρο  διοίκησης του έργου. «Θα χρησιμοποιούμε και θα παράγουμε  ποιοτικά προϊόντα, με ρυθμό  τους κύκλους της φύσης,  και όλα στην καρδιά του Παρισιού.»

       Βρίσκεται στην κορυφή ενός μεγάλου εκθεσιακού συγκροτήματος που βρίσκεται υπό ανακατασκευή στο 15ο διαμέρισμα, το Paris Expo Porte de Versailles, το αγρόκτημα θα έχει επίσης το δικό του εστιατόριο και μπαρ χωρητικότητας περίπου 300 ατόμων. Αυτό το εναέριο εστιατόριο διευθύνεται από τη διάσημη αλυσίδα των τελευταίων ορόφων του Παρισιού, Le Perchoir, και προσφέρει πανοραμική θέα στην πρωτεύουσα - και, περιττό, το μενού θα περιλαμβάνει εποχικά προϊόντα που καλλιεργούνται στον φυτεμενο δωμα....
 Μετάφραση: Κωνσταντίνος Τάτσης 

Sourced from The Guardian











It’s a warm afternoon in late spring and before us rows of strawberry plants rustle in the breeze as the scent of fragrant herbs wafts across the air. Nearby, a bee buzzes lazily past. Contrary to appearances, however, we are not in an idyllic corner of the countryside but standing on the top of a six-storey building in the heart of the French capital.
Welcome to the future of farming in Paris – where a whole host of rooftop plantations, such as this one on the edge of the Marais, have been springing up of late. Yet this thriving operation is just a drop in the ocean compared to its new sister site. When that one opens, in the spring of 2020, it will be the largest rooftop farm in the world.
Currently under construction in the south-west of the city, this urban oasis will span approximately 14,000 sq metres (150695 sq feet) – also making it the largest urban farm in Europe. With the plan to grow more than 30 different plant species, the site will produce around 1,000kg of fruit and vegetables every day in high season. Tended by around 20 gardeners, they will also be using entirely organic methods.
“The goal is to make the farm a globally-recognised model for sustainable production,” says Pascal Hardy, founder of Agripolis, the urban-farming company at the centre of the project. “We’ll be using quality products, grown in rhythm with nature’s cycles, all in the heart of Paris.”
Located on the top of a major exhibition complex currently under redevelopment in the 15th arrondissement, the Paris Expo Porte de Versailles, the farm will also have its own on-site restaurant and bar with capacity for around 300 people. Run by Paris’s renowned chain of rooftop venues, Le Perchoir, this aerial eatery will offer panoramic views over the capital – and, needless to say, the menu will feature seasonal produce grown on the site.

Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Μείωση τελών εάν οι Θεσσαλονικείς φτιάξουν… πράσινα δώματα και κάθετους κήπους


Μείωση τελών εάν οι Θεσσαλονικείς φτιάξουν… πράσινα δώματα και κάθετους κήπους

28-05-2020


         Την πρόθεση της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης να δοθούν κίνητρα στους πολίτες, ενδεχομένως και μείωση των τελών εάν επιτρέπεται, προκειμένου οι πολυκατοικίες να δημιουργήσουν «πράσινα δώματα» ή κάθετους κήπους για να ενισχυθεί το «πράσινο» στις γειτονιές της πόλης γνωστοποίησε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio North 98 ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Σωκράτης Δημητριάδης.
       «Ψάχνουμε να βρούμε πως μπορούμε να δώσουμε κίνητρο στους δημότες για να δημιουργηθούν μικρές “πράσινες” οάσεις. Να πάμε σε μια πολυκατοικία και να πούμε ότι θα υπάρχει μείωση στα ανταποδοτικά τέλη, εάν γίνεται», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητριάδης.




Μιλώντας για την αναλογία «πρασίνου» ανά κάτοικο ο κ. Δημητριάδης σχολίασε: «Δεν έχουμε πολύ πράσινο. Ο μέσος όρος είναι 3,5 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, όταν σε άλλες πόλεις του εξωτερικού υπάρχει η τριπλάσια ή η τετραπλάσια ποσότητα» υποστήριξε.
      Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη και την συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με την διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης ο κ. Δημητριάδης υποστήριξε: «Είπε ότι θα ασχοληθεί με τα προβλήματα της πόλης για να επιλυθούν. Μιλήσαμε για το μετρό, για κάποια θέματα για το περιβάλλον για το οποίο ο πρωθυπουργός δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον».
       «Από την πρώτη στιγμή θέσαμε ως στόχο να αυξήσουμε το πράσινο στη Θεσσαλονίκη. Βρήκαμε χώρους. Θέλουμε να τους μετατρέψουμε σε ενδοδημοτικό δάσος. Θέλουμε να πρασινίσουμε τις γειτονιές είτε με κάθετους κήπους είτε με πράσινα δώματα», 
συμπλήρωσε.
- Πηγή: greenagenda.gr
         

Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΩΜΑ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΩΜΑ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 ΤΑ ΕΞΙ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες δημιουργίας φυτεμένου δώματος στην ταράτσα του 4ου Δημοτικού σχολείου της Δ.Κ. Μενεμένης της οδού Ν. Κυριακίδη, ανακοίνωσε ο δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης. Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας ΑΞ06 – Προστασία περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων του Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ 2014-2020 προϋπολογισμού 219.921,53€. Με την υλοποίηση της πράξης με τίτλο «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΔΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟ 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣΧΟΛΕΙΟ Δ.Κ. ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ Ν. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ»», πραγματοποιήθηκε η εφαρμογή πολυεπίπεδης διαστρωμάτωσης χρηστικού φυτεμένου δώματος ημιεντατικού τύπου, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές κατασκευής φυτεμένων δωμάτων έκτασης 644 μ2 στο 4ο Δημοτικό Μενεμένης με σκοπό:




o την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτήριο του δημοσίου, κατά τη θερινή και χειμερινή περίοδο
o τη βελτίωση των θερμικών, οπτικών και περιβαλλοντικών συνθηκών σε δημόσιο κτήριο
o τη βελτίωση του μικροκλίματος της ευρύτερης περιοχής στην οποία εντάσσεται το κτήριο
o την επιβράδυνση και τελικά στην αναστροφή της αστικής κλιματικής μεταβολής
o την αύξηση του αστικού πρασίνου ελλείψει ολοκληρωμένων προτάσεων
o τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Το έργο είχε στόχο την:
o Αύξηση του χώρου πρασίνου κατά 491 μ2
o Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου πάνω από 2.5% (από 9.038 tn CO2/έτος σε 8.787 tn CO2/έτος).
o αθροιστική μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας για θέρμανση και ψύξη στον όροφο κάτω από το φυτεμένο δώμα περίπου πάνω από 5.11%.
o Εξάλειψη των προβλημάτων υγρομόνωσης του κτιρίου αλλά και προβλημάτων απορροής




Τα οφέλη, όμως είναι πολλαπλά και για τους μαθητές και τους κατοίκους της Μενεμένης καθώς έτσι επιτυγχάνεται η:
o Ευαισθητοποίηση για όλα τα έτη ύπαρξης του φυτεμένου δώματος, μεγάλου αριθμού μαθητών (>150), που αποτελεί και πληθυσμό στόχο για βελτίωση της απόκρισης της Κοινωνίας και των Πολιτών σε θέματα Περιβαλλοντικής Προστασίας,
και
o Συμβολή και ανάδειξη του αστικού τοπίου της περιοχής του κτηρίου που χαρακτηρίζεται από τυπικό πυκνό αστικό ιστό, σκληρά υλικά, απουσία ελεύθερων χώρων κ.λπ. Η προστασία και ανάπτυξη του αστικού πρασίνου είναι μία από τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής θεματικής Στρατηγικής για το Αστικό Περιβάλλον και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα της αρχιτεκτονικής της πόλης, της αισθητικής ποιότητας και της επάρκειας δημοσίων χώρων.




Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΚΗΠΟΙ: Η επαναφορά της χαμένης φύσης

Εικ.1 Φωτογραφία από το προσωπικό αρχείο της  Αικατερίνης Γκόλτσιου
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΚΗΠΟΙ
Η επαναφορά της χαμένης φύσης

        H ένωση του ανθρώπου με τη φύση έπαιξε βασικό ρόλο σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής του από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες αντικατόπτριζαν την ομορφιά του τοπίου τους στις τέχνες και χρησιμοποιούσαν τους κήπους τόσο για λειτουργικούς όσο και για αισθητικούς σκοπούς. Στις μέρες μας, η αναζήτηση του σύγχρονου ανθρώπου με τη φύση και τις ρίζες του/ μνήμες του διαφαίνεται μέσα από τον σχεδιασμό των κήπων και την επιλογή των φυτών. Μέσα στα γενικότερα πλαίσια της βιοκλιματικής προσέγγισης σχεδιασμού των κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου παρατηρείται μια έντονη στροφή στο σχεδιασμό μεσογειακών κήπων και στη χρήση φυτών ενδημικών της περιοχής της Μεσογείου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Μεγάλη Βρετανία όπου τα τελευταία χρόνια με την αλλαγή του κλίματος χρησιμοποιεί πολλά φυτά της μεσογειακής χλωρίδας στους δημόσιους χώρους των πόλεων της. 
      Από τους βασικότερους στόχους δημιουργίας ενός σύγχρονου Μεσογειακού κήπου είναι η εναρμόνιση του κήπου με το φυσικό τοπίο της περιοχής και η αξιοποίηση της άνυνδρης ενδημικής βλάστησης. Συχνά οι μαζικές γραμμικές φυτεύσεις ξηροφυτικών ειδών μπορούν να αντικαταστήσουν μεγάλες επιφάνειες του χλοοτάπητα (βλ. εικ.1). Ενώ, τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με απλότητα (ομαδοποιημένες φυτεύσεις ενός είδους ή μερικά είδη με παρόμοια υφή, μορφή και χρώμα), με περιορισμένη παλέτα των χρωμάτων αντικατοπτρίζοντας το λιτό μεσογειακό τοπίο, με όγκους στρογγυλευμένους, με πολλά αρωματικά φυτά και βότανα (βλ. εικ.2). Η επιτυχής απόδοση ενός Μεσογειακού κήπου έγκειται στην αντίληψη πως οι μεσογειακοί κήποι είναι μικρά «κομμάτια» του μεσογειακού τοπίου που εναρμονίζονται με το περιβάλλον, ακολουθούν τις γραμμές, τα χρώματα και τις υφές του.
Εικ.2 Φωτογραφία από το προσωπικό αρχείο της  Αικατερίνης Γκόλτσιου
       Μέρος όμως της χαμένης φύσης και γενικότερα της δραματικής μείωσης των ελεύθερων επιφανειών του εδάφους και των επιφανειών πρασίνου μπορούν να αποτελέσουν τα πράσινα δώματα/πράσινες στέγες (βλ. εικ.3). Από τα βασικότερα πλεονεκτήματα των φυτεμένων δωμάτων είναι η βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής και του κτιρίου, η ενίσχυση της θερμομόνωσης και την υγρομόνωσης του κτιρίου, η προστασία των υποκείμενων μονωτικών μεμβρανών από τις φθορές που θα προκαλούσε η έκθεσή τους στον ήλιο, στην υπεριώδη ακτινοβολία και στις μεγάλες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας, η μείωση της ηχορύπανσης, της σκόνης και το νέφους, η δημιουργία φυσικού περιβάλλοντος για ζώα και φυτά, η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων και η διαχείριση των όμβριων υδάτων. 
Εικ.3 Πηγή ZINCO
         Απαραίτητη προϋπόθεση για την σωστή λειτουργία ενός πράσινου δώματος είναι η πολυεπίπεδη διαστρωμάτωση η οποία αποτελείται από το φυτικό υλικό, το υπόστρωμα ανάπτυξης των φυτών, το διηθητικό φύλλο, το αποστραγγιστικό στοιχείο, το υπόστρωμα συγκράτησης υγρασίας και προστασίας της μόνωσης, τη μεμβράνη ελέγχου ανάπτυξης ριζικού συστήματος, και τη στρώση υγρομόνωσης και θερμομόνωσης του κτιρίου. Από τους τρεις τύπους φυτεμένου δώματος (εντατικός, ημιεντατικός και εκτατικός), ο εκτατικός προτείνεται στα πλαίσια μιας οικολογικής προσέγγισης και δύναται να συνδυαστεί με την ανακύκλωση του νερού, την αποθήκευση νερού, την ηλιακή και αιολική ενέργεια που είναι σε αφθονία στο δώμα. Ο συγκεκριμένος τύπος μπορεί να συνδυαστεί και με την εγκατάσταση φωτοβολταικών συστημάτων, προστατεύοντας το δώμα από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία, μειώνοντας σημαντικά τα φορτία για δροσισμό και για θέρμανση (βλ. εικ.4). 
            Στην Ελλάδα η δημιουργία φυτεμένων δωμάτων βρίσκεται στα σπάργανα αλλά η εξέλιξη της είναι ενθαρρυντική, δηλώνοντας την επιθυμία των κατοίκων των πόλεων να επαναφέρουν την χαμένη φύση στα «ύψη». Εν αντιθέσει με την Ελλάδα, χώρες όπως η Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Αμερική, κ.λπ. υιοθετούν με μεγάλη επιτυχία και φαντασία το σχεδιασμό φυτεμένων δωμάτων αποδεικνύοντας πως η επαναφορά της χαμένης φύσης μπορεί να βοηθήσει στην βιώσιμη ανάπτυξη, στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, στην ποιοτική αναβάθμιση των αστικών κέντρων και στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων. 
Εικ.4 Πηγή ZINCO


Αικατερίνη Γ. Γκόλτσιου
Δρ. Γεωγραφίας Παν/μιου Αιγαίου
Αρχιτέκτων Τοπίου (M.L.A. University of Edinburgh)
 Γεωπόνος (Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών)
ΠΑΝΑΓΗ ΤΣΑΛΔΑΡΗ 27 & Δ. ΨΑΘΑ 10, ΜΕΛΙΣΣΙΑ 15721, Τ-F:210-6136246, Κ:6974735648, E:agkolj@otenet.gr, www.katerinagoltsiou.gr



ΠΗΓΗ: Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό του ΣΑΔΑΣ    Αρχιτεκτονές (Νο 78 Μάρτιος του 2010)   και το πήραμε  με την άδειά της συγγραφέως από την σελίδα της www.katerinagoltsiou.gr



Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Το Άμστερνταμ ξεκινά και αυτό να κατασκευάζει Πράσινες στάσεις του τραμ

Φωτογραφία: Δήμος του Άμστερνταμ.

Το Άμστερνταμ ξεκινά και αυτό να κατασκευάζει  Πράσινες στάσεις του  τραμ
Ακολουθώντας τον δήμο της Ουτρέχτης, το Άμστερνταμ πρόκειται επίσης να κατασκευάσει στις πράσινες στάσεις των δημόσιων συγκοινωνιών στην πόλη. Ως δοκιμή, θα ξεκινήσουν δύο στάσεις τραμ, στο Weteringcircuit και στο Marnixplein.
        Η στάση του λεωφορείου στο Weteringcircuit (στάση Vijzelgracht) έχει μια πράσινη στέγη και έναν πράσινο τοίχο. Έχει επίσης το δικό του σύστημα άρδευσης που λειτουργεί σε βρόχινα νερά. Υπάρχει μια δεξαμενή με  αντλια στο έδαφος όπου συλλέγονται όμβρια ύδατα. Αυτό το νερό βροχής χρησιμοποιείται για να αρφελύει πλήρως τα φυτά στον τοίχο. Το Abri στο Marnixplein έχει μόνο μια πράσινη στέγη.
      Η δοκιμή πράσινων στάσεων  πραγματοποιείται μαζί με τον JCDecaux, τον χειριστή των ARIs. Εάν το πείραμα είναι επιτυχές, ο Δήμος θα εξετάσει εάν μπορούν να υλοποιηθούν πράσινες στάσεις σε περισσότερες τοποθεσίες.
Οι απαντήσεις δεν είναι  πάντα θετικές!
Οι αντιδράσεις στην ιστοσελίδα του Δήμου του Άμστερνταμ δεν είναι πάντα θετικές. Διάφοροι κάτοικοι αναρωτιούνται ποιο είναι το κόστος του πειράματος. Η χρησιμότητα των πράσινων στάσεων αμφισβητείται επίσης."Ο Νίκκι λέει: "Εάν κατασκευαστούν περισσότερα πράσινα τραμ, θαλάσσια ταξί και λεωφορεία και  δεν υπάρχει σπατάλη ενέργειας όπως η θέρμανση σε αίθρια και κλιματιστικά και αυτοκίνητα, τότε μπορείτε απλά να εγκαταστήσετε και να διατηρήσετε κήπους και πράσινες στέγες και στέγες που παρέχουν ενέργεια και φυτεύουν περισσότερα δέντρα. τότε δεν χρειάζομαστε καθόλου τέτοιου είδους στάσεων  τραμ ".
Άλλοι κάτοικοι υπενθυμίζουν επίσης τη υπόθεση με το CityTrees. Αυτά θα δεσμέυουν αιωρουμενα σωματίδια  και, σύμφωνα με τον παραγωγό τους, θα καθαρίζουν τον αέρα όσο 275 αστικά δέντρα. Στην πράξη βεβαια, η επίδραση των πράσινων  δέντρων -πάνελ δεν έχει αποδειχθεί ποτέ.
Αρθρογράφος :Ralph Mens εργάζεται στο Hortipoint από το 2007 και είναι αρχισυντάκτης των  Tuin en Landschap & De Boomkwekerij.




Amsterdam start proef met groene tramhaltes
In navolging van de gemeente Utrecht gaat nu ook Amsterdam haltes voor het openbaar vervoer in de stad vergroenen. Als proef wordt gestart met twee tramhaltes, op het Weteringcircuit en op het Marnixplein.
De abri op het Weteringcircuit (halte Vijzelgracht) heeft een groen dak én een groene wand. Ook heeft deze een eigen irrigatiesysteem dat werkt op regenwater. In de grond zit een pompkelder waarin regenwater wordt opgevangen. Dit regenwater wordt gebruikt om de planten in de wand volledig automatisch water te geven. De abri op het Marnixplein heeft alleen een groen dak.


Foto: Gemeente Amsterdam.

De proef met de groene haltes wordt uitgevoerd samen met JCDecaux, de exploitant van de abri’s. Als het experiment succesvol verloopt, gaat de gemeente kijken of op meer locaties groene abri’s kunnen worden gerealiseerd.
Reacties niet positief
De reacties op de website van de gemeente Amsterdam zijn niet louter positief. Diverse inwoners vragen zich af wat de kosten zijn van het experiment. Ook wordt getwijfeld aan het nut van de groene haltes.
Zo zegt Nikki: „Als er meer groene trams, watertaxi’s en bussen gaan rijden en energieverspilling als terrasverwarming en airco’s en auto’s verboden worden, dan kun je gewoon plantsoenen aanleggen en onderhouden, en groene daken en daken die energie opleveren en meer bomen planten, en dan heb je zo’n tramhalte helemaal niet nodig.”
Ook roepen inwoners de proef met de CityTrees in herinnering. Deze zouden fijnstof afvangen en volgens de producent evenveel lucht zuiveren als 275 stadsbomen. In de praktijk is het effect van de groene panelen nooit bewezen.