Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Υπηρεσιακό έγγραφο τινάζει στον αέρα τις πράσινες ταράτσες και τα φυτεμένα δώματα – Σε περιπέτεια ο νόμος για το πράσινο στα κτίρια – Τι λέει το ΥΠΕΝ;




Του Αργύρη Δεμερτζή/
Οι δυνατότητες, που δίνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ν.4067/2012) για περισσότερο πράσινο στις ταράτσες και τους υπαίθριους χώρους υφιστάμενων κτιρίων και νέων οικοδομών, έξι χρόνια μετά την ψήφιση τους αμφισβητούνται από ένα απλό υπηρεσιακό έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Αιφνιδίως ανατρέπεται στην πράξη η βούληση του νομοθέτη αλλά και η κοινή λογική, για περισσότερο πράσινο στα κτίρια, τόσο για την ενεργειακή αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος, όσο και για βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και του κλίματος στις πόλεις!
Το έγγραφο

Το ecopress φέρνει στο φως το συγκεκριμένο έγγραφο υπηρεσιακής αλληλογραφίας, μεταξύ της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων (ΔΑΟΚΑ) της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (ΔΙΠΕΧΩΣΧ), το οποίο εκδόθηκε ως απάντηση «για την εφαρμογή της παρ. 2α του άρθρου 19 του ν.4067/2012»,  (που αφορά τις διατάξεις του ΝΟΚ για τα πράσινα δώματα), σε ερώτημα το οποίο τέθηκε από την Υπηρεσίας Δόμησης (ΥΔΟΜ) του Δήμου Κηφισιάς.
Το έγγραφο της ΔΟΑΚΑ εκφράζοντας συμφωνία, με σχετική ερμηνεία των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, επί λέξει αναφέρει:
-«Επισημαίνεται ότι ο όρος «συνολική επιφάνεια δώματος» στη σχετική διάταξη του ΝΟΚ αναφέρεται κατά την άποψή μας στην τελευταία στάθμη του κτιρίου και δεν περιλαμβάνει τυχόν υπαίθριους χώρους των άλλων ορόφων».
Το έγγραφό της ΔΟΑΚΑ συνοπτικά και αναιτιολόγητα καταργεί τις πολεοδομικές πρόνοιες και τα σχετικά «μπόνους» δόμησης, δηλαδή επί της ουσίας κάθε δυνατότητα να γίνονται σε υφιστάμενα και νέα κτίρια χώροι πρασίνου στους ορόφους και τους άλλους υπαίθριους χώρους, επισημαίνουν προς το ecopress ειδικοί σε πολεοδομικά θέματα αρχιτέκτονες  μηχανικοί.
Ζητείται πολιτική λύση
Είναι εντυπωσιακό να αναφερθεί ότι στο συγκεκριμένο θέμα, που αφορά το πράσινο στις πόλεις και την ποιότητα του δομημένου περιβάλλοντος, μέχρι τώρα δεν έχει εκφραστεί η βούληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία φαίνεται να υπερκαλύπτεται από τις υπηρεσιακές απόψεις και ερμηνείες του νόμου.
Η υπηρεσιακή ιεραρχία φέρεται να υποστηρίζει ότι το έγγραφο της ΔΟΑΚΑ ευθυγραμμίζεται με τους ορισμούς και τις αποφάσεις, ως προς τι είναι δώμα, διαχωρίζοντας τις εσοχές και τους υπαίθριους χώρους των άλλων οροφών των κτιρίων, οι οποίοι πάλι κατά την άποψη της μπορούν να αποτελούν φυτεμένες επιφάνειες, χωρίς όμως να υπολογίζονται για τα «μπόνους» δόμησης.
Το ecopress επικοινώνησε με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΝ, οι οποίοι σε ανεπίσημη συνομιλία τους είπαν ότι «το θέμα έχει ερευνηθεί αρκετά, προκειμένου να διατυπωθεί η σχετική άποψη της υπηρεσίας». Ταυτοχρόνως αντιλαμβανόμενοι ότι δημιουργούνται πολλές και σημαντικές παρενέργειες, όπως επίσης ότι ανατρέπεται η βούληση του νομοθέτη, οι ίδιοι παράγοντες πρόσθεσαν ότι «θα το ψάξουμε παραπάνω», δείχνοντας καλές προθέσεις και απορρίπτοντας αιτιάσεις ότι τηρούν δογματική στάση.
Είναι αναγκαία πλέον η επίλυση του προβλήματος, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΕΝ  με έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου είτε φραστικής αναδιατύπωσης του νόμου, που ενδεχομένως αφήνει περιθώρια παρερμηνειών, λένε έμπειροι μηχανικοί.

Μεγάλες παρενέργειες
Οι ίδιοι σημειώνουν ότι ήδη το έγγραφο της ΔΟΑΚΑ έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση στην ιδιωτική κατασκευαστική αγορά και στις Πολεοδομικές υπηρεσίες της χώρας, στις οποίες διακινείται ως εσωτερική αλληλογραφία. Στις Πολεοδομίες προς το παρόν της Αττικής λένε οι ίδιες πηγές υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για την εφαρμογή ή μη της οδηγίας του εγγράφου της ΔΟΑΚΑ, ανοίγοντας περιθώρια επιλεκτικής αντιμετώπισης ανά περιοχή και ανά υπόθεση, με ότι κινδύνους και παρενέργειες αυτό απειλεί και συνεπάγεται.
Σε πολλές περιπτώσεις αποθαρρύνονται οι ιδιοκτήτες να δημιουργήσουν χώρους πρασίνου στα κτίρια τους, καθώς παράλληλα με το πρόσθετο κόστος που πρέπει να αναλάβουν για τις σχετικές κατασκευές έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν και τις ασάφειες της νομοθεσίας.
Κοντολογίς τινάζονται στον αέρα η πολυδιαφημισμένη επιχείρηση « πράσινα δώματα και οι φυτεμένες ταράτσες», αφήνοντας ταυτοχρόνως μετέωρους πολλούς ιδιοκτήτες και μηχανικούς, που έχουν υλοποιήσει τέτοια έργα, καθώς  προκύπτει  εκ των υστέρων ότι  ένα μεγάλο πλήθος έργων και αδειών με βάση την νέα οδηγία δεν θα μπορούσαν να έχουν αδειοδοτηθεί και υλοποιηθεί.
Παράδειγμα    
Ειδικοί σε πολεοδομικά θέματα αρχιτέκτονες μηχανικοί αναφέρουν, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα  ότι:
-Σε ένα κτίριο, με επιφάνεια ταράτσας π.χ. 500 τετραγωνικών μέτρων, επί της οποίας υπάρχει και ένα διαμέρισμα 40 τετραγωνικών, στην περίπτωση που θα δημιουργηθούν πράσινοι χώροι,  συνολικής επιφάνειας 540 τετραγωνικών μέτρων στην ταράτσα του κτιρίου και του διαμερίσματος, με βάση την «οδηγία» της ΔΟΑΚΑ ως «φυτεμένο δώμα» θα λογίζεται μόνον η επιφάνεια των 40 τετραγωνικών μέτρων, που είναι στην τελευταία στάθμη του κτιρίου. Και μόνον επί των 40 τετραγωνικών μέτρων του διαμερίσματος θα ισχύσουν οι προβλέψεις του ΝΟΚ.
Δηλαδή θα δίνεται «μπόνους» χώρου αποκλειστικής χρήσεως μόνον 8 τετραγωνικών μέτρων αντί 35 τετραγωνικών μέτρων που προβλέπει ο νόμος.
Ο νόμος
Υπενθυμίζεται ότι για τα «μπόνους» δόμησης ο νόμος γενικότερα προβλέπει ότι:
  • Προσαυξάνεται κατά 1,00 μ. το ύψος του κτιρίου με δώμα και κατά 0,40 μ. στην περίπτωση κτιρίου με στέγη, όταν γίνεται φύτευση πάνω από το 50% της επιφάνειας του δώματος.
  • Επίσης επιτρέπεται να κατασκευάζονται χώροι Κύριας Χρήσης στο δώμα, μέγιστης επιφάνειας 35 τ.μ., με την προϋπόθεση η φύτευση να καλύπτει το 80% της συνολικής επιφάνειας του δώματος και με αναλογία ένα (1) τ.μ. χώρου ανά πέντε (5) τ.μ. φύτευσης.
Καταλυτικά επιχειρήματα
Τα επιχειρήματα που αναπτύσσουν  ειδικοί σε πολεοδομικά θέματα αρχιτέκτονες μηχανικοί είναι καταλυτικά. Τονίζουν ότι  πρόθεση της διάταξης του ΝΟΚ είναι η δημιουργία όσο το δυνατόν μεγαλύτερων φυτεμένων επιφανειών για λόγους προστασίας του κλίματος και του Περιβάλλοντος. Κατά συνέπεια η άποψη της ΔΟΑΚΑ λένε οι ίδιοι   αντίκειται και καταργεί την πρόθεση του νομοθέτη. Άλλωστε και το όριο των 35μ2 ανάγεται σε 175μ2,  που είναι ο μέσος όρος κάλυψης των κτηρίων.
Οι ίδιοι παράγοντες στηλιτεύουν το γεγονός ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα αντί επιχειρηματολογίας και τεκμηρίωσης το υπηρεσιακό έγγραφο περιορίζεται σε μία απλή αναφορά του τύπου “κατά την άποψή μας” αφήνοντας ερωτηματικά και εντυπώσεις.
Πολεοδομική τεκμηρίωση
Επίσης από ειδικούς σε πολεοδομικά θέματα αρχιτέκτονες μηχανικούς αναπτύσσονται πολεοδομικά επιχειρήματα, για περισσότερο πράσινο στα κτίρια,  τα οποία τεκμηριώνονται ως εξής:
Σε κάθε περίπτωση που ένα κτίριο κλιμακώνεται καθ’ ύψος, ο υπαίθριος χώρος του κτιρίου ο οποίος δημιουργείται από κάθε κλιμάκωση αποτελεί δώμα (βατό ή μη, επίπεδο ή στέγη, ανάλογα με την επιλογή της επικάλυψης κάθε επιμέρους όγκου του κτιρίου).
Με βάση όλους τους υπάρχοντες ορισμούς περί την έννοια του δώματος και με δεδομένο ότι αν οποιαδήποτε διάταξη δεν καταργείται από νεώτερη, αυτή ισχύει ως έχει, αναφέρω ότι:
To “δώμα” δεν ορίζεται πουθενά στον Ν. 4067/12 (ΝΟΚ), αλλά χρησιμοποιείται στο άρθρο 16 του ΓΟΚ 85 και τις εγκυκλίους με την κοινή του έννοια. Αν το ορίζαμε με τη λογική των κατά καιρούς ορισμών του ΓΟΚ θα λέγαμε “ο ελεύθερος χώρος που βρίσκεται πάνω από την οροφή των κλειστών και ημιϋπαίθριων χώρων του τελευταίου ορόφου”.
Ισχύει ακόμη:
ΓΟΚ/85, ΑΡΘΡΟΝ-2, “Ορισμοί”.
  1. Υπαίθριος χώροςτου κτιρίου είναι ο ελεύθερος χώρος που βρίσκεται πάνω από την οροφή των κλειστών και ημιϋπαίθριων χώρων του.
Τέλος,  λαμβάνοντας υπόψη ότι:
Στο άρθρο 15 του ΝΟΚ η αναφορά στο θέμα της παρέκκλισης του ενός μέτρου ως προς το επιτρεπόμενο ύψος του κτιρίου αναφέρεται σε «φυτεμένα δώματα» (στον πληθυντικό!)*,
Σε καμία διάταξη από όσες αφορούν στα φυτεμένα δώματα δεν αναφέρεται κάποιος περιορισμός ότι θα πρέπει αυτά να βρίσκονται πάνω από το επιτρεπόμενο ύψος του κτιρίου,
Όλες οι διατάξεις που αφορούν στα φυτεμένα δώματα (πχ άρθρα 18, 19 του ΝΟΚ και 911/9-1-2012 Υπουργική Απόφαση) μιλούν για κατασκευές φυτεμένων επιφανειών στα δώματα, στις στέγες και στους υπαίθριους χώρους των κτιρίων (πάντα συνδυασμένα).
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι κάθε κτίριο έχει μια τελική επικάλυψη για κάθε επιμέρους όγκο του (υπαίθριο χώρο – δώμα).  Το σύνολο των επικαλύψεων αυτών συνθέτουν την κάλυψη του κτιρίου.

Διεθνής πρακτική
Τα τελευταία χρόνια, η ανάγκη για περισσότερο πράσινο και για βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στις πόλεις, οδήγησε διεθνώς στη δημιουργία νέων πράσινων χώρων πάνω στις ταράτσες των κτιρίων.
Στην Ελλάδα οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ευνοϊκές η δημιουργία ταρατσόκηπων τα τελευταία χρόνια  έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος. Βέβαια πολλοί  ιδιοκτήτες, πιστεύουν ότι είναι μια λύση ακριβή,  καθώς επίσης ότι πιθανόν να υπάρχουν προβλήματα υγρασίας, πράγμα που οι σύγχρονες τεχνικές λύσεις αποκλείουν και διασφαλίζουν πλήρως τη σωστή λειτουργία της κατασκευής.
Η προσπάθεια αυτή για να πρασινίσουν τα κτίρια, που τώρα αμφισβητείται καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια από την πολιτεία μάλιστα με μεγάλες καμπάνιες της εποχής,  με τον τίτλο «πράσινες ταράτσες- φυτεμένα δώματα» για να παρακινηθούν οι ιδιοκτήτες, με το σχετικό «μπόνους» δόμησης που δίνει η νομοθεσία να αναλάβουν το πρόσθετο κόστος, που απαιτούν οι σχετικές κατασκευές .

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Διαχείριση ενος φυτεμένου δώματός για την Ανοιξη.



Η άνοιξη έχει  σχεδόν πάνω μας και τα φυτά σύντομα θα ξυπνήσουν. Τα φυτά στις ζωντανές πράσινες στέγες χρειάζονται λίγη τροφή  και καλή διαχείριση. Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε πώς να φροντίζουμε για την πράσινη στέγη σας την άνοιξη
Η πράσινη οροφή σας χρειάζεται λίγο συντήρηση στις αρχές της άνοιξης. Ακολουθούν οι προτάσεις μας για βασικές και προαιρετικές εργασίες πράσινης στέγης.
·         Καλή παρακολούθηση όλης της στέγης
·         Βεβαιωθείτε ότι οι αποχετεύσεις είναι καθαρές
·         Αφαιρέστε ανεπιθύμητα φυτά
·         Εφαρμόστε οργανική  λίπανση  οροφής
·         Επισκευή  φύτευση γυμνών περιοχών
·         Προσθέστε μερικά ακόμα  στοιχεία άγριας πανίδας

Τα φυτά χρειάζονται το φως του ήλιου για να αναπτυχθούν. Αν είναι κάτω από τα νεκρά φύλλα, ζιζάνια ή τα σκουπίδια, τα πράσινα φυτά στέγης θα στερηθούν από το φως και θα πεθάνουν.
Εάν έχετε μια οροφή  με φυσική βλάστηση και αγριολούλουδα και δεν έχετε ακόμα την ευκαιρία να αφαιρέσετε την κατεστραμμένη  βλάστηση, τώρα είναι η ώρα. Τα νεκρά  φυλλώματα, οτιδήποτε άλλο είναι αποξηραμένο και καφέ πρέπει να αφαιρεθεί από την οροφή. Εάν έχετε μια οροφή σέδα -sedum και τα φύλλα είναι ένα κόκκινο-καφέ χρώμα - δεν είναι νεκρά. Αφήστε τα και πρασινίσουν  καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία του αέρα.
 Ελέγχουμε όλη την στέγη τα όρια ων μεμβρανών , πιθανές αλλοιώσεις σε αυτές οπότε απαιτείται επισκευή, των μαστιχών στα τσέρκια στήριξης,  και όλων των στοιχείων υποδομής  

Βεβαιωθείτε ότι         οι αποχετεύσεις είναι καθαρές
Η πράσινη στέγη σας είναι ουσιαστικά ένα γιγάντιο δοχείο. Χωρίς αποστράγγιση, το μέσο καλλιέργειας- εδαφικό υπόστρωμα  θα γίνει κορεσμένο. Το υπερβολικό νερό οδηγεί τον αέρα  να φεύγει από το υπόστρωμα και πνίγει τα φυτά. Πιθανόν να καθαρίσατε όλες τις αποχετεύσεις σας το φθινόπωρο. Αλλά τώρα αξίζει να τα ελέγξετε και πάλι. Ανοίγεται τα φρεάτιά,  ελέγχετε για πιθανή ύπαρξη ριζών –τις αφαιρούμε – και   καθαρίζουμε καλά.
Επίσης ελέγχουμε τα κανάλια αν υπάρχουν και τα καθαρίζουμε ενώ καθαρίζουμε καλά την περίμετρο από βότσαλα όπου υπάρχει ώστε να είναι εύκολη η διέλευση νερού  

Αφαιρέστε ανεπιθύμητα φυτά
Γράφουμε  αυτό το  άρθρο Φεβρουάριο, όπου  μερικά ποώδη φυτά και σπόροι είναι ακόμα αδρανεί. Ωστόσο, ορισμένα ανεπιθύμητα φυτά είναι πολύ εύκολα να τα δείτε τώρα. Μιλώ ειδικά για τα φυτά αγρωστώδη και επιθετικά ζιζάνια .
       Επίσης οι σπόροι  δένδρων - όπως αίλανθοί- μπορούν και θα καταστρέψουν την στεγανοποίηση με την πάροδο του χρόνου και να βαρύνουν σημειακά την στέγη . Κάθε φορά που βρίσκεστε στην οροφή και βρείτε ένα φυτρωμένο σπόρο  δέντρου, άμεσα  κάντε τραβήξετε και αφαιρέστε το . Είμαι βέβαιος ότι δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσω να είστε πολύ προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε εργαλεία κήπου σε μια πράσινη στέγη. Υπάρχει μόνο μια πεπερασμένη ποσότητα υποστρώματος (καλλιεργητικό μέσο) επάνω εκεί και μερικές συγκεντρώσεις έχουν πολύ λίγα στρώματα υποδομής   για να προστατεύσουν τη στεγανοποίηση.


Εφαρμόστε οργανική  λίπανση  οροφής
Τα φυτά που χρησιμοποιούνται συχνά σε πράσινες στέγες δεν  είναι απαιτητικά  όταν πρόκειται για λίπασμα. Ωστόσο, εάν θέλετε μια καταπληκτική έκθεση υγιειών φυτών αυτό το καλοκαίρι, η τροφή είναι απαραίτητη.
Υποχρεωτικά  οργανικό λίπασμα. Φροντίστε ακόμα περισσότερο μοιράζοντας και κομπόστα στην στέγη , και  περιμένετε έως ότου η βροχή μαζί με  Μητέρα Φύση να λειτουργήσει  για σας.

Επισκευή γυμνών περιοχών
Οι περιοχές χωρίς φυτά σε μια πράσινη οροφή δημιουργούνται έιτε από αποτυχία άρδευσης το καλοκαίρι ή από παγετούς . Ορισμένα είδη μέλισσας αρέσει να φωλιάζουν στο υπόστρωμα και μερικά πλάσματα αρέσκονται στον ήλιο σε ζώνες χωρίς φυτά αλλα αυτό αισθητικά δεν είναι επιθυμητό, ούτε βοηθούν τα φυτά με την σκίαση στην εξοικονόμηση ενέργειας . Εάν αισθάνεστε ότι υπάρχουν πάρα πολλά γυμνά μπαλώματα στην πράσινη στέγη σας, έχετε αρκετές επιλογές.
·         Επιτρέψτε στη Μητέρα Φύση να αποικίσει το χώρο - είναι εκπληκτικό αυτό που θα αναπτυχθεί εκεί που το περιμένετε λιγότερο.
·         Σπείρετε μερικούς σπόρους. Οι σπόροι αγριολούλουδου είναι ευρέως διαθέσιμοι αλλά επιλέγετε προσεκτικά το είδος σας. Εάν η οροφή σας έχει ρηχή στρώση υποστρώματος, οι επιλογές σας είναι περιορισμένες.
·         Χρησιμοποιήστε μοσχεύματα για να ανακατασκευάσετε την περιοχή. Τα Sedums είναι εύκολο να αναπτυχθούν από τα μοσχεύματα όπως και άλλα εροντα φυτα όπως διμορφοθήκη , γκαζανια κτλ . Περιμένετε μέχρι να περάσει ο κίνδυνος παγετού και στη συνέχεια να σπάσετε μικρά κομμάτια από τα φυτά που αναπτύσσονται αλλού στην οροφή. Απλά πιέστε τα κομμάτια πάνω στην επιφάνεια του υποστρώματος (θέλει λίγη βοήθεια σε νερό  για να τα κρατάνε υγρά μέχρι να αναπτυχθούν μικροσκοπικές ρίζες).
·         Για τα μεγαλύτερα  φυτά σε μια οροφή βαθύτερου υποστρώματος θα πρέπει να αγοραστούν από φυτώριο
·         Προκατασκευασμένοι τάπητες  . Για μεγαλύτερες περιοχές που χρειάζονται επισκευή, οι προετοιμασμένοι τάπητες είναι γρήγορη και εύκολη στην εγκατάσταση.

Προσθέστε μερικά ακόμα  στοιχεία άγριας πανίδας
Οι πράσινες στέγες έχουν πολλά οφέλη για εμάς. Σκέφτομαι τη μόνωση, τη διαχείριση των βρόχινων υδάτων, τη βελτίωση του θορύβου κλπ. Έχουν επίσης πολλά πιθανά οφέλη για την άγρια ​​πανίδα. Γιατί να μην προσθέσετε ένα ξενοδοχείο εντόμων, σημείο με ένα λεκανάκι νερό για τα πουλιά και τα έντομα )από το σύστημα άρδευσης. Αν η στέγη σας είναι σημαντικού μεγέθους , ένας μικρός σωρός από άμμο κάνει ένα εξαιρετικό μέρος για να φωλιάζουν οι μέλισσες και τα πουλιά να κολυμπούν δινοντας υγεία στον χώρο σας 

 Εάν δεν κάνετε τίποτα άλλο στην πράσινη στέγη σας αυτή την άνοιξη, παρακαλώ μην παραμελείτε να την λιπάνετε!!. Θα επωφεληθείτε από την αποτελεσματικότερη μόνωση, τον πιο δροσερό αέρα και (ανάλογα με το είδος που μεγαλώνει εκεί) μια καλύτερη εμφάνιση λουλουδιών.

 Κώστας Τάτσης 
 ΜSc Γεωπόνος 

φωτογραφίες από το διαδύκτιο ή από  εργα της ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ ΕΠΕ

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Η ουσιαστική εγκύκλιος για τα φυτεμενα δωματα

   
   
Ακολουθώντας τα παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που έχουν αναδειχθεί πρωτοπόρες στον συγκεκριμένο τομέα όπως, για παράδειγμα, η Γερμανία – όπου οι «πράσινες» ταράτσες πρωτοεμφανίστηκαν πριν από δεκαετίες – η Ισπανία, η Ιταλία, το Hνωμένο Bασίλειο κ.λ.π., και με τις αναγκαίες προσαρμογές στην ελληνική περίπτωση, αυτη η εγκύκλιος θετει ουσιαστικά  συγκεκριμένες προδιαγραφές και δημιουργεί μια πολύ απλή διαδικασία με την ελάχιστη δυνατή υποβολή δικαιολογητικών.
    Η αύξηση της ποσόστωσης των πράσινων επιφανειών συμβάλει στην αισθητική, μορφολογική και ποιοτική αναβάθμιση των πόλεων, αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής: οι φυτεμένες επιφάνειες βελτιώνουν το μικροκλίμα των αστικών περιοχών, μειώνουν τη σκόνη και το νέφος, ενισχύουν και προστατεύουν τη μόνωση των κτιρίων, αυξάνουν την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και δημιουργούν φυσικό περιβάλλον για την αστική χλωρίδα και πανίδα, τους λεγόμενους «πράσινους διαδρόμους». Επίσης, συμβάλλουν στην ισοκατανομή των χώρων πρασίνου και εξισορροπούν τις ανισότητες στις επιβαρημένες αστικές περιοχές.

Για τα υφιστάμενα κτίρια, 
η μεγάλη τομή στο θεσμικό πλαίσιο που επιχειρείται, είναι ότι δεν απαιτείται οικοδομική άδεια ή έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας. 

      Ο ιδιοκτήτης καταθέτει στην οικεία υπηρεσία δόμησης μόνο έγγραφη ενημέρωση/ γνωστοποίηση εργασιών, η οποία συνοδεύεται από: 
α) υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη για το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του χώρου για την κατασκευή της φυτεμένης επιφάνειας ή συναίνεση συνιδιοκτητών εφόσον πρόκειται για κοινόχρηστο χώρο του κτιρίου,
 β) υπεύθυνη δήλωση του αναδόχου του έργου όπου δηλώνει την ανάληψη της ευθύνης που απορρέει από την υλοποίηση του έργου, 
γ) τεχνική έκθεση αντοχής – στατικής επάρκειας του κτιρίου(μηχανικός),
δ) τεχνική έκθεση κατασκευής φυτεμένης επιφάνειας,(γεωπόνος δασολόγος) 
ε) αντίγραφο του στελέχους της οικοδομικής αδείας ή, εφόσον δεν υπάρχει, αντίγραφο της ένταξης σε ρυθμίσεις τακτοποίησης όπως π.χ. ο Ν. 4014/2011 και 
ζ) φωτογραφίες του κτίσματος, του περιβάλλοντος αυτού χώρου και της επιφάνειας που πρόκειται να φυτευτεί. 

Για τα νέα κτίρια 
η διαδικασία είναι πιο απλή: στις μελέτες που προβλέπει ο Ν. 4030/2011 – Νέος τρόπος αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις – περιλαμβάνεται τεχνική έκθεση κατασκευής φυτεμένης επιφάνειας, η οποία καθορίζει τις προδιαγραφές για την αρτιότητα και τη βιωσιμότητα του έργου, δηλαδή τις προδιαγραφές για την υποδομή (στεγάνωση, αποστραγγιστική ικανότητα, αρδευτικό σύστημα κ.λ.π) και το φυτικό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα ελληνικά αστικά κέντρα (π.χ. μεσογεικά/ ενδειμικά είδη). Με τον τρόπο αυτόν αποφεύγονται παρερμηνείες, ασάφειες ή/ και αυθαίρετες ερμηνείες για τον τύπο και τον τρόπο κατασκευής μιας φυτεμένης επιφάνειας. 

    Τέλος, σε κάθε υπηρεσία δόμησης θα τηρείται Ειδικό Μητρώο Φυτεμένων Επιφανειών, δηλαδή δημιουργείται πρώτη τράπεζα δεδομένων που θα ενημερώνεται διαρκώς με τις γνωστοποιήσεις κατασκευής φυτεμένων επιφανειών που θα υποβάλλονται.
       
 

Η Τεχνική Έκθεση Κατασκευής Φυτεμένης Επιφάνειας αποτελείται από
1) Τεχνική Έκθεση, η οποία περιλαμβάνει: 
    α. βασικές πληροφορίες του έργου, όπως: δομικά χαρακτηριστικά στέγης/δώματος, κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, συνθήκες περιβάλλοντος στην επιφάνεια που θα εγκατασταθούν τα φυτά κλπ, επιλογή του τύπου πράσινου δώματος (εκτατικού, ημιεντατικού, εντατικού), 
          β. περιγραφή των προς μελέτη εργασιών, επιλογή των υλικών υποδομής/διαστρωμάτωσης μετά το στρώμα υγρομόνωσης (αντιρριζική μεμβράνη, αποστραγγιστικό σύστημα, φίλτρα, υποστρώματα ανάπτυξης φυτών), των φυτικών ειδών (είδη σπόρων, είδη φυτών, περιγραφή των ιδιοτήτων τους, πίνακας φυτικού υλικού, μεθόδου εγκατάστασης κλπ), της μεθόδου άρδευσης, περιγραφή του τρόπου λειτουργίας και της διάταξης του αρδευτικού δικτύου, υπολογισμός βάρους/φορτίων και αναλυτική περιγραφή των εργασιών για την εγκατάσταση όλων των παραπάνω αναφερομένων, καθώς και πρόγραμμα διαχείρισης όλων των φυτεμένων επιφανειών. 
2) Τεχνικές προδιαγραφές, οι οποίες αφορούν:
      α. την υποδομή και περιλαμβάνουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά όλων των υλικών και περιγράφουν πλήρως τα υλικά κατασκευής, το βάρος κάθε υλικού ξεχωριστά, τις διαστάσεις, την αντοχή, την αποστραγγιστική ικανότητα, την αποθηκευτική ικανότητα σε νερό, μηχανική αντοχή και όλα τα σχετικά τεχνικά χαρακτηριστικά, 
     β. το φυτικό υλικό, και περιλαμβάνουν τις προδιαγραφές των φυτικών ειδών (είδη μίγματος σπόρων και επί τοις % αναλογίες, είδη φυτών), πίνακα φυτικού υλικού, (όνομα, λατινικό όνομα, ύψος, περίμετρος κορμού, μέγεθος φυτοδοχείου),
  γ. το δίκτυο άρδευσης, και περιλαμβάνει τα τεχνικά χαρακτηριστικά και περιγραφή όλων των επί μέρους υλικών και εξαρτημάτων του δικτύου άρδευσης (υλικό κατασκευής και όρια - παροχής και πίεσης - λειτουργίας αυτών. 3) Σχέδια απεικόνισης των ανωτέρω (κατόψεις, τομές, λεπτομέρειες, κλπ).

Ανάλογα Αρθρα :
 Προδιαγραφές Ταρατσοκηπων 

Νομικό πλαίσιο φυτεύσεων/ταρατσοκηπων/ φυτεμένων δωμάτων σε κτήρια στην Ελλάδα