Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Τι θα άλλαζε στην Αθήνα αν στις ταράτσες των πολυκατοικιών φυτεύαμε κήπους


Η καθηγήτρια πίσω από το project «Πολυ Garden City»
Η, Ελισάβετ Σικιαρίδη μας εξηγεί


  Από τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΥΡΙΑΖΗ 

Πάσχει το κλίμα της Αθήνας; 
Τα τελευταία χρόνια ζούμε αλλαγές στο κλίμα με την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες καθώς και oι αιφνίδιες βροχοπτώσεις με καταστροφικές συνέπειες. Τα φαινόμενα αυτά επηρεάζουν περισσότερο τις πιο πυκνοκατοικημένες γειτονιές της Αθήνας, λόγω της έλλειψης πρασίνου. 

  — Πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε;
Είναι γνωστό πως η φύτευση μετριάζει τις έντονες θερμοκρασίες και συμβάλλει στην ήπια ροή του βρόχινου νερού, προσφέροντας προστασία από τις καταστροφικές πλημμύρες. Όμως, το ερώτημα είναι πώς θα μπορούσαμε να εισαγάγουμε το πράσινο στην πόλη. Η Αθήνα έχει δρόμους στενούς, πεζοδρόμια κατειλημμένα από αμάξια, τσιμέντο(ποίηση) παντού.   Οι «Πολυ-κήποι στην πόλη» («Poly Garden City»), πέρα από τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, συμβάλλουν στη βιοποικιλότητα και στο φιλτράρισμα νέφους και σκόνης. 
  — Εσείς, λοιπόν, προτείνετε να χρησιμοποιήσουμε τις πολυκατοικίες. 
Ναι. Να ενσωματώσουμε το πράσινο στην πόλη μέσω της υπάρχουσας δομής της πολυκατοικίας, καθώς η ελληνική πολυκατοικία, με τα μπαλκόνια και τις οριζόντιες στέγες της, διαθέτει έτοιμες τις δομές για να δεχτεί τα φυτά. Με μικρές, πράσινες επεμβάσεις μπορούμε να καλυτερεύσουμε το μικροκλίμα της πόλης μας: μποστάνια στα μπαλκόνια, κήποι στους ακάλυπτους, πράσινες «ζωντανές» ταράτσες, κάθετοι κήποι με αναρριχητικά φυτά... πάντα εφαρμόζοντας μια έξυπνη διαχείριση του νερού. Ενώνοντας πολυκατοικίες με κήπους, φτιάχνουμε πολυ-κήπους!  

 Ελισάβετ Σικιαρίδη 

— Ποια θα είναι ακριβώς τα οφέλη από αυτό; 
Οι «Πολυ-κήποι στην πόλη» («Poly Garden City»), πέρα από τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, συμβάλλουν στη βιοποικιλότητα και στο φιλτράρισμα νέφους και σκόνης. Ταυτόχρονα, οι «ΠολυΚήποι», με την απορρόφηση των ήχων και τη μείωση της ηχορρύπανσης, έχουν ως αποτέλεσμα τα μπαλκόνια να ανακτούν τον ευχάριστο, βιώσιμο χαρακτήρα τους ως επεκτάσεις των διαμερισμάτων. Οι πράσινες στέγες παρέχουν θερμομόνωση με μείωση του κόστους ψύξης και θέρμανσης το καλοκαίρι και τον χειμώνα αντίστοιχα. Συγκρατούν και επιβραδύνουν τις ροές νερού οι οποίες επιβαρύνουν το αποχετευτικό δίκτυο σε στιγμές έντονης βροχόπτωσης. Παράλληλα, οι φυτεμένες ταράτσες και οι ακάλυπτοι χώροι, πέρα από την υψηλή αισθητική τους αξία, μπορούν να λειτουργήσουν ως χώροι κοινωνικής συναναστροφής των ενοίκων της πολυκατοικίας. Φροντίζοντας και αναδεικνύοντας τις ταράτσες ως την«πέμπτη» πρόσοψη της πόλης, αναβαθμίζεται η εικόνα της Αθήνας!

— Ποια είναι τα πρώτα βήματα; 
Το αρχιτεκτονικό γραφείο μας, «Hybrid Space Lab» (καθηγητές Elizabeth Sikiaridi και Frans Vogelaar), αναπτύσσει μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και οραματίζεται την Αθήνα ως «Poly Garden City». Το πρότζεκτ οργανώνει εργαστήρια που φέρνουν σε επαφή πρωτοβουλίες πολιτών της Αθήνας με Έλληνες και διεθνείς εμπειρογνώμονες σε θέματα φύτευσης εσωτερικών ελεύθερων χώρων του οικοδομικού τετραγώνου (ακάλυπτοι), ενσωμάτωσης πρασίνου σε στέγες και μπαλκόνια, καθώς και με εμπειρογνώμονες σε θέματα διαχείρισης του νερού. Μέσω του πλαισίου κοινωνικής δικτύωσης του δήμου Αθηναίων «ΣυνΑθηνα» συνεργαζόμαστε με τοπικές δράσεις όπως η Πρωτοβουλία Ενοποίησης των Ακάλυπτων. Αυτήν τη στιγμή το έργο μας βρίσκεται σε εξέλιξη και έχουν διαμορφωθεί προτάσεις για περαιτέρω δράσεις στην Αθήνα.
   
  — Δώστε μας μερικά σχετικά παραδείγματα από το εξωτερικό. 
Στο πλαίσιο της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή έχουν αρχίσει προγράμματα όπως ο νόμος στη Γαλλία, ο οποίος επιβάλλει στα νέα εμπορικά κτίρια να διαθέτουν πράσινες στέγες. Αρχιτέκτονες δημιουργούν νέες υβριδικές τυπολογίες, ενσωματώνοντας τη φύση στο κτίριο: Το συγκρότημα Parkroyal στη Σιγκαπούρη φέρνει τη «ζούγκλα» μες στην πόλη. Ιταλοί αρχιτέκτονες χτίζουν κτίρια-κρεμαστούς κήπους, φυτεύοντας δέντρα στα μπαλκόνια, τα οποία ποτίζονται από την ανακύκλωση του νερού που καταναλώνει η πολυκατοικία.   hybridspacelab.net 
πηγή:lifo.gr

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΔΙΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ



Xιλιάδες κάτοικοι του Παρισιού συμμετείχαν στο πρόγραμμα συμμετοχικού σχεδιασμού, μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για να μοιραστούν τις ιδέες τους σχετικά με το πώς θα πρότειναν να δαπανηθεί το 2015, μέρος του  προϋπολογισμού του Δήμου. Ένα σύνολο από 5115 ιδέες  προτάθηκαν μέχρι τον Ιούνιο του 2015. Στη συνέχεια  έγινε μια  αρχική διαλογή και φτιάχτηκε μια  λίστα με τις καλύτερες προτάσεις, με βάση την σκοπιμότητα και την οικονομικότητα της κάθε ιδέας. Όλοι οι Παριζιάνοι - ανεξάρτητα από την ηλικία και την εθνικότητα - ψήφισαν για το αγαπημένο τους έργο μέχρι το Σεπτέμβριο.  Τα πιο δημοφιλή έργα στη συνέχεια θα χρηματοδοτηθούν με ένα κονδύλι προϋπολογισμού € 75.000.000, που αντιπροσωπεύουν το 5% του προϋπολογισμού επενδύσεων της πόλης. Πρόκειται για ένα ποσό ρεκόρ σε παγκόσμιο επίπεδο για ένα συμμετοχικό έργο.
Οι ιδέες που υποβλήθηκαν το 2015  περιλαμβάνουν έργα σε επίπεδο πόλης, γειτονιάς, αλλά και έργα που καλύπτουν ένα ή περισσότερα διαμερίσματα του Παρισιού. Τα πιο δημοφιλή θέματα αφορούσαν περισσότερο πράσινο, περισσότερο δημόσιο χώρο. 
Το 2014  πάνω από 40.000 άτομα συμμετείχαν στο στάδιο της ψηφοφορίας της πρώτης ποτέ συμμετοχικού προϋπολογισμού του Παρισιού. 
 Η ιδέα "Des Jardins sur les Murs» ("Πράσινοι τοίχοι») βγήκε στην κορυφή κατά τη ψηφοφορία πολιτών, κερδίζοντας την υποστήριξη των 21.319 Παριζιάνων.  Έτσι αποφασίστηκε να κατασκευαστούν 41 κάθετοι πράσινοι τοίχοι. 
Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο πρασίνου,  Pénélope  Komitès,  οι Παριζιάνοι θέλουν να είναι σε θέση να απολαύσουν τη φύση στην πόλη τους με διαφορετικό τρόπο. Αυτό απηχεί την επιθυμία μας να φέρουμε ένα νέο μοντέλο αστικής στο Παρίσι, στην οποία η φύση δεν περιορίζεται σε πάρκα, κήπους και δάση. "
Σε στενή συνεργασία με τους δημάρχους των 20 διαμερισμάτων του Παρισιού, εντοπίστηκαν 41 τοίχοι κατάλληλοι για μετατροπή σε πράσινους  κήπους,  27 από αυτούς αποτελούν  προσόψεις δημοσίων κτιρίων,  17 από αυτά βρίσκονται σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ 9 από τους 41 ανήκουν σε ιδιόκτητα κτίρια.

Το  πράσινο πρόγραμμα για το Παρίσι  2014-2020 , ήδη έχει αρχίσει να τρέχει. Ο συμμετοχικός σχεδιασμός είναι ένα από τα ζητούμενα γιατί εκτός από τα παραπάνω,  το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα:
1.000.000 τμ  φυτεμένα δώματα και πράσινους τοίχους, το 1/3 των οποίων χρησιμοποιούνται για την  παραγωγή φρούτων και λαχανικών
300.000 τ.μ νέων χώρων πρασίνου στη πόλη
20.000 περισσότερα δέντρα στο Παρίσι
200 έργα πρασίνου που θα επιλεγούν από τους κατοίκους
Πειραματική εφαρμογή πρότυπων δεντροφυτεύσεων σε δυο δρόμους της πόλης

Όλα τα παραπάνω έχουν δουλευτεί επικοινωνιακά, τεχνικά, πολιτικά και φυσικά νομοθετικά. Παράδειγμα η νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε το Μάρτιο του 2015 στη Γαλλία και στην οποία αναφέρετε ξεκάθαρα ότι όλες οι στέγες των  νέων  εμπορικών  κτιρίων υποχρεωτικά θα καλύπτονται από φυτεμένες στέγες και ηλιακούς συλλέκτες.

Μια μεγάλη ανάπλαση στη καρδιά της πόλης, στη περιοχή Les Halles, έχει ήδη  ξεκινήσει και προβλέπεται να τελειώσει μέσα στο 2016 . Η περιοχή  θα αναδιοργανωθεί και να εκσυγχρονιστεί ώστε να καταστεί  πιο φιλόξενη για τους επισκέπτες και θα γίνει πιο λειτουργική, πιο ανοιχτή προς την πόλη, ενσωματώνοντας πολιτιστικές, εμπορικές, αθλητικές, ψυχαγωγικές δραστηριότητες.  Ο δημόσιος κήπος έχει σχεδιαστεί σαν ένα απέραντο λιβάδι με δέντρα και θάμνους, ενώ πλαισιώνεται από  δασικές εκτάσεις,  παιδικές χαρές, παγκάκια, γήπεδα πετάνκ, τραπέζια σκακιού και πολλά άλλα. Θα είναι πιο φιλόξενη, ανοιχτή και προσιτή στο κοινό και θα έχουν περισσότερο πράσινο από ό, τι πριν.




Το πράσινο πρόγραμμα ενδυναμώνει την επίτευξη των στόχων  της Γαλλίας, για μείωση των εκπομπών, τη χρήση καθαρής ενέργειας, την αύξηση της βιοποικιλότητας στην πόλη, τη βελτίωση των βιοκλιματικών συνθηκών μέσα σε αυτή, μια χρονιά που το Παρίσι φιλοξενεί τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή. 

Φωτο-κείμενο 
Κατσογιάννη Σταυρούλα 
Γεωπόνος-Αρχιτέκτων τοπίου
πηγη: http://urbanpoints.blogspot.gr/2015/12/blog-post.html