Οφέλη των Roof Gardens εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας
της Πέτρα Μίχαλιτς. Βραβείο Innovation for Climate Change στο EIT Climate-KIC Πώς μπορεί η κορυφή του κτιρίου σε μια πυκνή αστική περιοχή να γίνει πράσινη και άνετη (πηγή: Pixaby)
Λόγω της συνεχιζόμενης πληθυσμιακής αύξησης και της αστικοποίησης, όπου συνεχίζουμε να χάνουμε φυσικές περιοχές, η ανάγκη ανάκτησης περιοχών πρασίνου γίνεται κρίσιμη για να μετριαστεί ο αρνητικός αντίκτυπος της ανάπτυξης και να διατηρηθεί κάποιο επίπεδο περιβαλλοντικής ποιότητας διαβίωσης.
Η ηλιακή ακτινοβολία θερμαίνει το σκυρόδεμα, την άσφαλτο και άλλα ανθρωπογενή υλικά πολύ πιο γρήγορα και πιο ζεστά από ότι θερμαίνει τα φυτά και το πράσινο και έχουν πολυ μεγάλη Θερμοχωρητικότητα. Το αποτέλεσμα είναι μια μεγάλη ζώνη αύξησης της θερμοκρασίας που ονομάζεται θερμική νησίδα που βρίσκεται σε αστικά περιβάλλοντα όλο το χρόνο.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες δαπάνες ενέργειας καθώς και χρήματα, ενώ χρησιμοποιούμε κλιματιστικά για να μειώσουμε τη θερμοκρασία εντός των οικιών και χώρων όπου ενεργούμε, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην υπερθέρμανση του πλανήτη που επηρεάζει αρνητικά τη φύση και το περιβάλλον.
Αυτό είναι όπου ένας roof garden ή μια πράσινη στέγη αποτελεί μια εξαιρετική λύση. Δεν έχει μόνο οικολογικά και αισθητικά οφέλη αλλά και οικονομικά και ψυχολογικά. Είναι γνωστό ότι τα φυτά καθαρίζουν τον αέρα και παράγουν οξυγόνο απορροφώντας CO2 και άλλους ρύπους.
Η συνεχιζόμενη έρευνα και καινοτομία συνεχίζει να αναπτύσσει την τεχνική πλευρά των φυτεμένων στεγών, επιτρέποντάς τους να γίνουν μέρος της τυπικής κατασκευής κτιρίων που βλέπουμε σήμερα παγκοσμίως.
Μια πράσινη στέγη/ταρατσόκηπος μπορεί να είναι μια στέγη κτιρίου που καλύπτεται πλήρως ή εν μέρει με φυτά.
Απαιτείται να περιλαμβάνει πρόσθετα στρώματα όπως φράγμα ρίζας, αποστράγγιση και συστήματα άρδευσης. Υπάρχει διάκριση μεταξύ δοχείων κήπου όπου τα φυτά καλλιεργούνται σε γλάστρες και πράσινες στέγες, αν και η γνώμη διαφέρει. Το έδαφος κάτω από τα φυτά αποτελείται συνήθως από ένα μέσο, πλούσιο σε μέταλλα και χαμηλή σε οργανική ουσία.
Είναι ένα μέρος όπου μπορείτε να συναναστραφείτε με την οικογένεια, τους φίλους, τους γείτονές σας φέρνοντας την κοινότητα πιο κοντά και την αίσθηση του ανήκειν ανεξάρτητα από την ηλικία, την τάξη, τη θρησκεία ή την εκπαίδευση.
Μελέτες δείχνουν ότι μια στέγη που εκτίθεται στον ήλιο μπορεί να ζεσταθεί έως και 70 ºC μια ηλιόλουστη μέρα, αλλά όταν καλύπτεται από φυτά παραμένει στους 25 ºC. Αυτό είναι εκπληκτικό και έχει ως αποτέλεσμα σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Υπάρχουν επίσης πλεονεκτήματα μακροζωίας υλικών που εμποδίζουν την καταστροφή της μεμβράνης της οροφής προστατεύοντας από την υπεριώδη ακτινοβολία και μετριάζοντας το ακραίο εύρος θερμοκρασίας.
Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η ικανότητά τους να διαχειρίζονται τις βροχοπτώσεις, καθιστώντας τις πιο καθαρές ενώ παράλληλα μειώνουν την ποσότητα της, ελαφρύνοντας με αυτόν τον τρόπο την επιβάρυνση των αποχετευτικών συστημάτων. Στη φύση μετά τη βροχή ή το χιόνι το νερό πέφτει στο έδαφος και η βροχόπτωση κινείται μέσα στο έδαφος. Καναδοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι το roof garden μείωσε την ποσότητα της απορροής κατά 75% και καθυστέρησε τον χρόνο απορροής κατά 45 λεπτά, κάτι που βοηθάει πολύ στα υπάρχοντα κυρίως υπερφορτωμένα συστήματα αποχέτευσης.
Υπάρχουν τρεις τύποι πράσινων στεγών: οι εντατικού τύπου στέγες, οι οποίες είναι με ελάχιστο βάθος 25 cm, και μπορούν να υποστηρίξουν μια ευρύτερη ποικιλία φυτών, αλλά είναι βαρύτερες και απαιτούν περισσότερη συντήρηση, και οι εκτατικού τύπου στέγες, οι οποίες είναι ρηχές και κυμαίνονται σε βάθος από 8 cm έως 15 cm που είναι πιο ελαφριά. Μια έντ τ΄υυγη μπορεί να μοιάζει πολύ με πάρκο της πόλης. Ενδιάμεσα υπάρχουν ημι-εντατικές πράσινες στέγες, οι οποίες καλλιεργούνται από 12 cm έως 25 cm.
Μπορούν να καλύψουν κάθε λογής κτίρια π.χ. επαγγελματικά, οικίες, βιομηχανικά, δημοτικά ή γκαράζ.
Σε αστικές περιοχές στην Ολλανδία, μπορούν να βρεθούν σε λεωφορεία ακόμη και στην οροφή των στάσεων λεωφορείων. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος παροχής ενδιαιτημάτων για τις μέλισσες και άλλα έντομα.
Πολλοί δήμοι, αρχίζουν να συνειδητοποιούν πολλά οφέλη από τις πράσινες στέγες και ορισμένες πόλεις όπως το Σικάγο και η Νέα Υόρκη, ενθαρρύνουν τους πολίτες να εγκαταστήσουν πράσινες στέγες.
Οι πόλεις μας έχουν μεγάλες δυνατότητες να εισάγουν πράσινες στέγες σε πολλά κτίριά τους, γεγονός που θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω κινήτρων από τις κρατικές & δημοτικές αρχές. Η αποτελεσματικότητα είναι πολυ μεγάλη όταν κατασκευάζονται σε μεγλάλκα κτήρια με μεγαλη και ενεργοβόρα χρήση κλιματισμού όπως κτήρια γραφείων, νοσοκομεία κ.α αφου θα μειωθεί σημαντικά η ενεργεία για να βελτιωθούν οι μεγ΄λαλες καλοκαιρινές θερμοκρασίες.
Αφού απαριθμήσετε τα τόσα πολλά πλεονεκτήματα, και θελήσετε να πραγματοποιήσετε ένα ανάλογο έργο, αρχιτέκτονες τοπίου και εξιδεικευμένοι εργολάβοι πρασίνου προσφέρουν μεγάλη βοήθεια στη δημιουργία, επομένως είναι καλό να συμβουλευτείτε τους επαγγελματίες πριν φυτέψετε τη δική σας πράσινη στέγη.
Roof garden σχεδιασμένο να μοιάζει με δημόσιο πάρκο (πηγή: pixaby)
Μανώλης Καπάνταης
Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος
τ. Δ/ντης Πράσινου