Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

Το λευκό χρώμα μπορεί να δροσίσει τις θερμές πόλεις μας -White Paint Can Cool Down Our Heating Cities

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

Οι κάθετοι Κηποι της Αθήνας



 Κατερίνα Καμπόσου

CITY VIBES · ΤΕΥΧΟΣ 79529.07.2021 | 17:23

Στο κτίριο Santalaia στην Μπογκοτά στην Κολομβία, ένα στρώμα από 85.000 φυτά εκτείνεται σε 3.100 τετραγωνικά μέτρα, γιγάντιος καθαριστής της ατμόσφαιρας που παράγει οξυγόνο για 3.000 περίπου ανθρώπους τον χρόνο. Πιο κοντά μας, στο Παρίσι, ένας τοίχος 25 μέτρων στη συμβολή των οδών Aboukir & Petit Carreaux, που έχει καλυφθεί από ένα καταπράσινο χαλί, ύμνος στη βιοποικιλότητα, δημιούργημα του γνωστού αρχιτέκτονα τοπίου Patric Blanc, μεταμόρφωσε μια ολόκληρη περιοχή. Τα κρεμαστά μποστάνια στους τοίχους των πόλεων είναι μια μεγάλη παγκόσμια τάση στον χώρο του landscape design τα τελευταία χρόνια και κάνουν την εμφάνισή τους σιγά-σιγά και στις αθηναϊκές γειτονιές. Διάφορες προτάσεις έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα, όπως γκρέμισμα οικοδομικών τετραγώνων και δημιουργία μικρών πάρκων στο κέντρο της Αθήνας, τα λεγόμενα πάρκα τσέπης, κατασκευές «πράσινων δωμάτων», ταρατσόκηποι και κάθετοι κήποι στις προσόψεις πολυκατοικιών.

Kάθετη φύτευση σε καφέ από τον Patric Blanc © Vittorio Zunino Celotto / Getty Images

Πριν ανακαλυφτεί ο όρος «κάθετη ανάπτυξη», μια πολυκατοικία επί της Βασιλίσσης Σοφίας, που όσοι περνάμε από εκεί αναγνωρίζουμε ως τοπόσημο της αθηναϊκής λεωφόρου, είχε ήδη διαλέξει αυτού του είδους τη «διακόσμηση». Πριν από σχεδόν 50 χρόνια οι ένοικοί της αποφάσισαν μόνοι τους να αλλάξουν τη μορφή της πολυκατοικίας τους και να την «πρασινίσουν», χωρίς να γνωρίζουν τότε ότι το σπίτι τους θα γινόταν το πλέον εμβληματικό σε ολόκληρη τη λεωφόρο. Στέκομαι και την παρατηρώ. Με τα βαθυπράσινα γυαλιστερά φύλλα των φυτών της, με τις αλλαγές των χρωμάτων ανάλογα με την εποχή, με τους ήχους των πουλιών που ενίοτε βρίσκουν καταφύγιο ανάμεσα στις φυλλωσιές. Ό,τι πιο κοντινό μπορεί να φέρει ο νους μου, σε ένα κτίριο που μεγαλώνει, βλασταίνει και αλλάζει χρώμα μπροστά στα μάτια κάθε παρατηρητή, σαν να είναι ζωντανό, χάρη στην κατακόρυφη φύτευση που απλώνεται στην επιφάνειά του.


    Ανεγέρθη το 1956, όταν δόθηκε αντιπαροχή από την ιδιοκτήτρια, σύζυγο επιφανή καπνέμπορα με δραστηριότητα στην Αίγυπτο. «Ήταν πολυκατοικία με πλούσια κοσμική ζωή, είχε τον δικό της ρόλο στα αθηναϊκά πράγματα της εποχής, πετύχαινες πολιτικούς στους διαδρόμους. Τρία χρόνια μετά την ανέγερσή της αποφασίστηκε και η κάθετη φύτευση. Από μικρό παιδί θυμάμαι το φυτό να απλώνεται σιγά-σιγά σε ολόκληρη την πρόσοψη και οι περαστικοί από κάτω να κοντοστέκονται για να το χαζεύουν. Κακά τα ψέματα, οι πολυκατοικίες στην Αθήνα είναι ένα αναγκαίο κακό, αντιαισθητικές από τη μία, απαραίτητες από την άλλη. Ένα φυτό που αναρριχάται, λοιπόν, και τυλίγεται πάνω στους τοίχους, ένα πράγμα δηλώνει, τη νίκη της φύσης απέναντι στην κακοτεχνία του τσιμέντου και την κακή αισθητική. Αυτό με τη σειρά του μας προσφέρει τη σκίαση που χρειαζόμαστε το καλοκαίρι» θα μου πει ο Θοδωρής Γιαννόπουλος, ένας από τους παλαιότερους κατοίκους στο οικοδομικό τετράγωνο του οποίου η «πράσινη πολυκατοικία» αποτελεί τη διαφήμιση της γειτονιάς.

Η «πράσινη» πολυκατοικία στην λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας / © Θανάσης Καρατζάς

        «Ο πρώτος θυρωρός της πολυκατοικίας, ο κύριος Μίμης, περιποιόταν το φυτό ώστε να μη γίνει ανεξέλεγκτο μέχρι τη δεκαετία του ’80 που έπαψε να εργάζεται, οπότε και θέριεψε. Του άρεσε μάλιστα να μεταφυτεύει ρίζες από τον κισσό σε γλαστράκια, τα οποία πουλούσε με ένα συμβολικό ποσό σε όσους ενδιαφέρονταν. Από τότε υπάρχει μόνιμος κηπουρός ώστε να φροντίζει το φυτό που είναι σήμα κατατεθέν της πολυκατοικίας μας και να μην έχουμε ποτέ ζήτημα με τρωκτικά και ζωύφια» εξηγεί ο διαχειριστής Γιάννης Καρμανίδης. Μιλώντας με τους ενοικιαστές γραφείων στο κτίριο καταλαβαίνω αρχικά ότι είναι πιστοί στο πνεύμα των παλιών ιδιοκτητών σχετικά με την εμφάνιση του κτιρίου, κι έπειτα, με τη συντήρηση του κισσού και το βιοκλιματικό αποτέλεσμα που δίνει, συνειδητά προωθούν τη μετρίαση των κλιματιστικών τα οποία μπορεί να βελτιώνουν τις συνθήκες μέσα στο σπίτι αλλά υποβαθμίζουν αισθητικά και περιβαλλοντικά το έξω.


        Ο Παναγιώτης Σκοτειδάκης, γεωπόνος, καθηγητής στη Σχολή Κηποτεχνίας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, σπεύδει να διευκρινίσει τις λεπτομέρειες για το «πράσινο πέπλο» της πρόσοψης που θα μπορούσε να συστηματοποιηθεί στην Αθήνα, μεταμορφώνοντας έναν οποιοδήποτε άχαρο τοίχο. «Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι κισσός, για την ακρίβεια η πολυκατοικία είναι καλυμμένη με παρθενόκισσο ή αμπέλοψη Σβάιτς, αναρριχώμενο από την Ασία, με έλικες που καταλήγουν σε μικρές βεντούζες και το κάνουν κατάλληλο για την κάλυψη τοίχων, σε αντίθεση με άλλα αναρριχώμενα φυτά που χρειάζονται στήριξη. Η ανάπτυξη του είναι γρήγορη, μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 30 μέτρα ύψος και να καλύψει εξαιρετικά μεγάλη επιφάνεια. Το φύλλωμά του το καλοκαίρι οδηγεί στον φυσικό δροσισμό του κτιρίου και των κατοίκων του και απομακρύνεται εύκολα από τον τοίχο, αν κοπεί μετά την ξήρανσή του. Η διαφορά του με τον απλό κισσό είναι ότι ο τελευταίος τραυματίζει κατά κάποιον τρόπο τον τοίχο και επειδή δεν είναι φυλλοβόλο δεν δημιουργεί την κατάλληλη βιοκλιματικότητα».


Το καταφυτο πρασινο δώμα,οι καθετοι κήποι στο Ξενοδοχείο Fοunδry  στου Ψυρρή  


    Οι Έλληνες σχεδιαστές εσωτερικών χώρων που υποστηρίζουν τη βιωσιμότητα επιβεβαιώνουν ότι οι κάθετοι κήποι που είναι εγκατεστημένοι στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό ενός κτιρίου, είτε είναι σπίτι είτε δημόσιο κτίριο, ξενοδοχείο ή εστιατόριο, αναβαθμίζουν το design και αλλάζουν ολοκληρωτικά την αίσθηση μέσα σε αυτό. Στην Αθήνα υπάρχουν μερικά κτίρια που είναι ήδη γνωστά για τους κήπους με κάθετη ανάπτυξη. Η πανδαισία φυτών από ωραιόφυλλα μέχρι μολόχες, στην κάθετη φύτευση της πισίνας του Coco-Mat Athens Jumelle, στο Κολωνάκι, εκτείνεται σε 19 τ.μ. και στον χώρο του εστιατορίου του Coco-Mat Athens BC μια επιφάνεια 30 τ.μ. καλύπτεται από φτέρες και πόθους δίπλα σε τρεχούμενο νερό. Το γυάλινο αίθριο των 25 μέτρων που πλημμυρίζει με φυσικό φως βοηθά τον κάθετο οπωρώνα του Ergon House στην Μητροπόλεως, στην καλλιέργεια αρωματικών εποχιακών βοτάνων, που συγκομίζονται από τον κηπουρό σύμφωνα με τις τελευταίες υδροπονικές εφαρμογές. Η ιδέα πίσω από το κατάφυτο πράσινο δώμα, τους κάθετους κήπους και τον ταρατσόκηπο στο ξενοδοχείο Foundry Hotel στου Ψυρρή, είναι η επανερμηνεία της αυλής, της παραδοσιακής ελληνικής κατοικίας. Όλα τα φυτά είναι ελληνικά, ελιές, ροδιές, λεβάντες, αρωματικά άνθη ανάμεσα σε αμπελόφυτες πέργκολες και σε ένα μονοπάτι με μαρμάρινες πλάκες που μοιάζει σαν να οδηγεί τον επισκέπτη για πικ-νικ στην εξοχή. Στο αίθριο της εταιρείας AbbVie στο Νέο Ηράκλειο, σε τοίχο 22 τ.μ. έχουν φυτευτεί κάθετα κισσοί, πόθοι, μονστέρες, φτέρες και φυτωνιές με σύστημα ανακύκλωσης του νερού άρδευσης.
Κάθετη φύτευση της πισίνας του Coco-Mat Athens Jumelle, στο Κολωνάκι

 .
Ο κάθετος οπωρώνας του Ergon House στην Μητροπόλεως


    
Οι αρχιτέκτονες τοπίου πιστεύουν ότι το τελευταίο διάστημα η επιθυμία για τις κάθετες φυτεύσεις αυξήθηκε και λόγω του εγκλεισμού κατά την πανδημία, με τους Αθηναίους να επιθυμούν να έρθουν ακόμα πιο κοντά στη φύση με τη βοήθεια του landscape design. Η Αρετή Σκαράκη είναι μια νεαρή γεωπόνος που ειδικεύεται στην αρχιτεκτονική τοπίου. Μιλώντας μαζί της μου εξηγεί πως σε μια πυκνοδομημένη πόλη σαν την Αθήνα κάθε «πράσινη» παρέμβαση στον ιστό της είναι καλοδεχούμενη και μπορεί να αλλάξει ριζικά την όψη και την ατμόσφαιρά της, αρκεί να γίνει ακολουθώντας τους στόχους και τεχνικούς κανόνες της αρχιτεκτονικής τοπίου. 

    «Όπως συμβαίνει όταν ερχόμαστε σε επαφή με την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος, οι κάθετοι κήποι προκαλούν ένα δικαιολογημένο αίσθημα ευεξίας και ηρεμίας. Στους εσωτερικούς χώρους βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, απορροφώντας βλαπτικές ουσίες π.χ. βαριά μέταλλα. Ημι-τροπικά είδη, που αντέχουν σε μέτριες εντάσεις φωτισμού και προτιμούν ημισκιαζόμενες και σκιαζόμενες θέσεις όπως η δράκαινα, ο πόθος και η φτέρη. 

    Για τη δημιουργία του χρειάζεται κατάλληλη μελέτη σχεδιασμού και κατασκευής ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του εκάστοτε κτιρίου. Ένας από τους ανασταλτικούς παράγοντες είναι η ορθή στήριξη της κατασκευής κυρίως, λόγω του βάρους του χώματος και του αρδευτικού νερού που συγκεντρώνεται, οπότε προτιμώνται νεόδμητα κτίρια για την εγκατάστασή τους. Έπειτα είναι το κόστος της κατασκευής και συντήρησης ενός τέτοιου κήπου. Προφανώς μπορούν να παρουσιαστούν ασθένειες, έντομα, τρωκτικά, όμως όπως και για κάθε φυτική βλάστηση, είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν και μάλιστα με βιολογικές μεθόδους». 

    Στην πόλη του Φωτός, κάθε ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής κτιρίου έχει τη δυνατότητα για τη δημιουργία φυτεμένων δωμάτων ή κατακόρυφων «πράσινων» τοίχων με ένα απλό αίτημα στις τοπικές αρχές. Πώς θα μπορούσαμε να δούμε ένα ανάλογο μοντέλο να παίρνει μορφή και στο αθηναϊκό έδαφος; Κάτι τέτοιο φαντάζει ρηξικέλευθο, σαν την ιδέα για τη δημιουργία «πράσινων δρόμων - διαδρόμων» που θα ένωναν τους λόφους της Αττικής με το κέντρο της πόλης, η οποία παρουσιάστηκε πριν μερικά χρόνια
    Το σχέδιο ναυάγησε καθώς, όπως σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση, χρειάζεται αρχικά κεντρικός σχεδιασμός, μεγάλη εξειδίκευση και... προθυμία για την ανάλογη οικονομική επιβάρυνση. 

Το αίθριο της εταιρείας AbbVie στο Νέο Ηράκλειο



«

«Πηγή: https://www.athensvoice.gr/life/urban-culture/city-vibes/723677_oi-kathetoi-kipoi-tis-athinas?fbclid=IwAR1fTjy8AyCA1pgsZpEFmFe6q0UwQw8Kip6878wrwhSoiSggRXGAl5JDPto»

Τρίτη 6 Ιουλίου 2021

Δημαρχείο…ο κήπος

 

Δημαρχείο…ο κήπος

ΕΔΕΣ(Σ)ΑΝ ΤΟΝ ΓΑΪΔΑΡΟ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΦΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥΣ ROOF GARDEN.  

Ο δήμος Έδεσσας απέσπασε το Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία Commercial landscape του διαγωνισμού Landscapes Awards 2021, για τον ταρατσόκηπο του Δημαρχείου Έδεσσας, μία ιδέα βασισμένη στην φύση και έναν περισσότερο φυσικό τρόπο δόμησης και λειτουργίας των δημόσιων κτηρίων.



Πρόκειται για μία πρωτοποριακή και καινοτόμα δράση με την οποία το κτήριο του Δημαρχείου Έδεσσας θωρακίστηκε ενεργειακά σε πολύ σημαντικό βαθμό, ενώ ταυτόχρονα βελτιώθηκε η εικόνα του κτηρίου και της ευρύτερης περιοχής, με περισσότερο πράσινο!

Το βραβείο παρέλαβε σε ειδική τελετή ο Διευθυντής Προγραμματισμού του Δήμου Έδεσσας, κ. Δημήτρης Μεταξάς, που είχε την ευθύνη του σχεδιασμού και είναι και ένας εκ των βασικών μελετητών του έργου.

«Όταν η εξοικονόμηση πόρων από την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτηρίων γίνεται ταυτόχρονα με την αισθητική αναβάθμιση των ίδιων των κτηρίων και του συνόλου της περιοχής, τότε σίγουρα μιλάμε για καινοτόμες ιδέες και καλές πρακτικές.

Νοιώθω περηφάνεια που ο Δήμος Έδεσσας διαθέτει στελέχη που μπορούν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν καινοτόμα έργα που αναδεικνύουν την Έδεσσα και μας ωθούν σε ακόμη καλύτερες δράσεις και πρωτοποριακά έργα», δήλωσε ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου.

 Πηγη:in.gr 

Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Τα φυτεμενα δωματα βοηθούν τις φαβέλες να αναπνεύσουν μεσα στην καλοκαιρινή ζέστη!-The rooftop gardens helping favelas breathe amid summer heat -

 

The rooftop gardens helping favelas breathe amid summer heat


Maria Angelica Troncoso

Rio de Janeiro, Feb 25 (efe-epa).- It is summer in Rio de Janeiro and the heat in the narrow alleys of the city’s favelas is suffocating. Cooling these neighborhoods sustainably is the goal of Techo Verde Favela, a project that was born in the heart of these Brazilian shanty towns.

Also known as aerial gardens, green roofs are considered ‘urban lungs’ that can help improve air quality and biodiversity in cities where cement prevails and vegetation is dying out.

Luis Cassiano, founder of Techo Verde Favela, discovered these benefits six years ago, after suffering from stifling summer heat at his home, one of many in the densely populated Parque Arará neighborhood.

The favela, home to some 9,000 people living in cramped conditions without access to green areas, is located in the northern part of Rio on land that years ago was a mangrove swamp.

A lover of plants and nature, in green roofs Cassiano found the solution to his problem. After studying in depth, he started planting his own garden on the roof of his house.

Since then, the small ‘urban jungle’ that sprawls over his home, composed of bromeliads, cacti, succulents and even palm trees, provides him an escape and a sense of well-being that he had not known before.

“I don’t know how to live without that roof,” Cassiano tells Efe, who, at 51 years old, confesses that he would have gone crazy without the freshness that this garden provides him every day.

“Its greatest importance lies in how it achieves the temperature difference. I’m a person who feels the heat a lot and without that roof I wouldn’t be able to live here. When I started it, I did it for relief, because I couldn’t stand coming home from work and having all that heat in here,” he says.

After experiencing firsthand the virtues of his green roof, Cassiano wants to replicate the idea in other homes in the community.

The benefits of the roof garden are multiple: it helps prevent flooding, improves air quality, helps reduce energy consumption and turns concrete and brick structures into “more beautiful”, breathable spaces.

According to the environmentalist, promoting the implementation of these roofs in the favela has not been easy, because these kinds of projects are long-term and people want “immediate results.”

Added to that is the daily care — and costs — needed for their upkeep. Residents of the favela are less inclined to fund what many see as a luxury during a pandemic that has left many without work.

To overcome doubts about the costs and benefits of the gardens, Cassiano insists that environmental education and passion for all things green is key.

“The person has to know what they are doing, but they must also love plants,” he says.

But because of restrictions related to the pandemic, work with the community to get them engaged with the project and teach them about its benefits was abandoned, and will only be resumed once the risk of contagion has been addressed.

It is “robust” work, Cassiano says, which is done with the heart and survives on voluntary help, which is increasingly scarce.

Projects like Techo Verde Favela have also seen financial support from the municipal government dry up because of Covid, with funds to rebuild the city’s struggling commercial center and to save some 800,000 jobs being prioritized over longer-term environmental goals. EFE/EPA

mat/ks

Τα φυτεμένα δώματα βοηθούν τις φαβέλες να αναπνεύσουν μέσα στην καλοκαιρινή ζέστη!


Αρθρό της Μαρία Αντζέλικα Τρονκόσο

Ρίο ντε Τζανέιρο, 25 Φεβρουαρίου (efe-epa). - 

Είναι καλοκαίρι στο Ρίο ντε Τζανέιρο και η ζέστη στα στενά σοκάκια των φαβέλων της πόλης είναι ασφυκτική. Η βιώσιμη ψύξη και δροσισμός αυτών των γειτονιών είναι ο στόχος του Techo Verde Favela, ενός έργου που γεννήθηκε στην καρδιά αυτών των βραζιλιάνικων παραγκουπόλεων.

Επίσης γνωστοί ωςταρατσόκήποι, οι πράσινες στέγες ή ορθά φυτεμένα δώματα  θεωρούνται «αστικοί πνεύμονες» που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και της βιοποικιλότητας σε πόλεις όπου επικρατεί τσιμέντο και η βλάστηση εξαντλείται.

Ο Luis Cassiano, ιδρυτής της Techo Verde Favela, ανακάλυψε αυτά τα οφέλη πριν από έξι χρόνια, αφού υπέφερε από την ασφυκτική καλοκαιρινή ζέστη στο σπίτι του, ένα από τα πολλά στην πυκνοκατοικημένη γειτονιά Parque Arará.

Η φαβέλα, το οποίο φιλοξενεί περίπου 9.000 ανθρώπους που ζουν σε περιορισμένες χώρους και  συνθήκες χωρίς πρόσβαση σε πράσινες περιοχές, βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Ρίο σε εδάφη  που πριν από χρόνια ήταν βάλτος μαγκρόβιας βλάστησης....

Ένας λάτρης των φυτών και της φύσης,  και των πράσινων  στέγων ο Κασσιάνο βρήκε τη λύση στο πρόβλημά του. Αφού μελέτησε σε βάθος, άρχισε να φυτεύει τον δικό του κήπο στη στέγη του σπιτιού του.

Έκτοτε, η μικρή «αστική ζούγκλα» που απλώνεται πάνω από το σπίτι του, αποτελούμενη από βρωμελίδες, κάκτους, παχύφυτα και ακόμη και φοίνικες, του παρέχει μια διαφυγή και μια αίσθηση ευεξίας που δεν είχε στο παρελθόν.

«Δεν ξέρω πώς να ζήσω χωρίς αυτή τη στέγη», λέει ο Cassiano στον Efe, ο οποίος, σε ηλικία 51 ετών, ομολογεί ότι θα είχε τρελαθεί χωρίς τη φρεσκάδα που του προσφέρει αυτός ο κήπος κάθε μέρα.

«Η μεγαλύτερη σημασία του έγκειται στο πώς επιτυγχάνει τη διαφορά θερμοκρασίας. Είμαι ένα άτομο που νιώθει πολύ τη ζέστη και χωρίς αυτή τη στέγη δεν θα μπορούσα να ζήσω εδώ. Όταν το ξεκίνησα, το έκανα για ανακούφιση, γιατί δεν μπορούσα να αντέχω σπίτι από τη δουλειά και να έχω όλη αυτή τη ζέστη εδώ », λέει.

Αφού βίωσε από πρώτο χέρι τις αρετές της πράσινης στέγης του, ο Cassiano θέλει να αναπαράγει την ιδέα σε άλλα σπίτια της κοινότητας.

Τα οφέλη του φυτεμένου δώματος  είναι πολλαπλά οφέλη : βοηθά στην αποφυγή πλημμυρών, βελτιώνει την ποιότητα του αέρα, συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και μετατρέπει τις κατασκευές από σκυρόδεμα και τούβλα σε «πιο όμορφους», αναπνεύσιμους χώρους.

Σύμφωνα με τον περιβαλλοντολόγο, η προώθηση της εφαρμογής αυτών των στεγών στη φαβέλα δεν ήταν εύκολη, επειδή αυτά τα είδη έργου ακι τα οφέλη  είναι μακροπρόθεσμα και οι άνθρωποι θέλουν «άμεσα αποτελέσματα».

Προστίθεται σε αυτήν την καθημερινή φροντίδα - και το κόστος - που απαιτείται για τη συντήρησή τους. Οι κάτοικοι των φαβέλων είναι λιγότερο διατεθειμένοι να χρηματοδοτήσουν αυτό που πολλοί βλέπουν ως πολυτέλεια σε μια πανδημία που έχει αφήσει πολλούς χωρίς δουλειά.

Για να ξεπεράσει τις αμφιβολίες σχετικά με το κόστος και τα οφέλη των κήπων, ο Cassiano επιμένει ότι η περιβαλλοντική εκπαίδευση και το πάθος για όλα τα πράσινα και την φύση  είναι το κλειδί.

«Το άτομο πρέπει να ξέρει τι κάνει, αλλά πρέπει επίσης να αγαπά τα φυτά», λέει.

Αλλά λόγω περιορισμών  που σχετίζονται με την πανδημία, πρέπει να συνεργαστεί η κοινότητα για να τους εμπλέξει και ενθαρύνει  με το έργο και να τους διδάξει  τα οφέλη του πρασίνου  και θα συνεχιστείσαν έργο  μόνο όταν αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος μετάδοσης.

Είναι «ανθεκτικό» έργο, λέει ο Cassiano, το οποίο γίνεται με την καρδιά και επιβιώνει με εθελοντική βοήθεια, η οποία είναι πλεόν όλο και πιο σπάνια.

Έργα όπως το Techo Verde Favela έχουν επίσης χάσει την οικονομική υποστήριξη από τη δημοτική κυβέρνηση λόγω του Covid,  ,αφού τα κεφάλαια πάνε πλεόν για την ανοικοδόμηση του εμπορικού εμπορικού κέντρου της πόλης και για τη διάσωση περίπου 800.000 θέσεων εργασίας με προτεραιότητα σε μακροπρόθεσμους περιβαλλοντικούς στόχους.

Πηγή :https://www.laprensalatina.com/the-rooftop-gardens-helping-favelas-breathe-amid-summer-heat/