Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

Οι κάθετοι πράσινοι κήποι στα έργα οδοποιίας της πόλης


Μ. Καπάνταης Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος        

                                             τ. Δ/ντης Πρασίνου


 Οι κάθετοι πράσινοι κήποι στα έργα οδοποιίας της πόλης


      Η ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένει μια από τις κύριες περιβαλλοντικές απειλές για την υγεία στην Ευρώπη, προκαλώντας περισσότερους από 400.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο στην Ε.Ε. Αυτή η απειλή ακολουθείται από την ηχορύπανση, που είναι υπεύθυνη για 12.000 πρόωρους θανάτους, ακολουθούμενη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ιδίως των κυμάτων καύσωνα τους καλοκαιρινούς μήνες.
         Το βάρος της ρύπανσης και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ποικίλλουν σε ολόκληρη την Ευρώπη. 



Εικόνα 1.Ο ζωντανός πράσινος τοίχος θα περιλαμβάνει περίπου 400.000 φυτά, τα οποία παρέχουν 7 τόνους καθαρού αέρα και θα απορροφούν  9 τόνους C02 κάθε χρόνο.Από ην τοποθεσία London hotel with Europe’s largest living wall approved Aaron Morby

            Οι άνθρωποι λοιπόν εκτίθενται σε πολλαπλούς κινδύνους ανά πάσα στιγμή στην πόλη , όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση του αέρα, η ρύπανση των υδάτων και η ρύπανση του θορύβου, εκτός από τις χημικές ουσίες, οι οποίες συνδυάζονται και σε ορισμένες περιπτώσεις δρουν από κοινού με επιπτώσεις στην υγεία.        

        Οι πόλεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε αυτούς τους πολλαπλούς κινδύνους, ενώ έχουν λιγότερη πρόσβαση σε χώρους πρασίνου Η υγιής φύση είναι ένας βασικός μηχανισμός για τη δημόσια υγεία, τη μείωση των ασθενειών και την προώθηση της ευημερίας και της υγείας. Οι οικολογικές λύσεις προσφέρουν τριπλό όφελος για την υγεία, την κοινωνία και το περιβάλλον.
         Οι ποιοτικοί χώροι πρασίνου στις αστικές περιοχές προάγουν την υγεία και την ευημερία, παρέχουν περιοχές για σωματική δραστηριότητα, χαλάρωση και κοινωνική ένταξη και παρέχουν μεγαλύτερα οφέλη για τις φτωχές κοινότητες. Οι χώροι πρασίνου (και οι μπλε) δροσίζουν πόλεις κατά τη διάρκεια των καταιγίδων, ανακουφίζουν τις πλημμύρες, μειώνουν την ηχορύπανση και προάγουν την αστική βιοποικιλότητα. Πολλοί εμπειρογνώμονες έχουν δει μια επανεκτίμηση των οφελών ψυχικής υγείας και ευεξίας της πρόσβασης σε χώρους πρασίνου και με υδάτινα στοιχεία, ειδικά σε αστικές περιοχές.
        Εντός της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αντιπροσωπεύει μια θεμελιώδη αλλαγή που σηματοδοτεί τον δρόμο στην ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα και θεσπίζει μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς στρατηγική για τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, καθώς και της φροντίδας της φύσης, αφήνοντας κανέναν πίσω. Η πλήρωση της πόλης με πράσινο δεν είναι πλέον θέμα προτεραιότητας ενόψει της κλιματικής αλλαγής, έχει καταστεί απόλυτη αναγκαιότητα, καθώς, μεταξύ πολλών άλλων, οι πράσινες περιοχές παράγουν καθαρό οξυγόνο, αναγεννούν τον αέρα και συμβάλλουν στην εξάλειψη βακτήριων  και ιών.
        Στην πόλη το αστικό πράσινο βοηθούμενο από την πράσινη βιομηχανία, η οποία παρέχει τεχνικές εφαρμογές, υλικά και μέσα για να μπορούμε να αυξήσουμε τις επιφάνειες του με την  εγκατάσταση βλάστησης  στις στέγες και στους κάθετους πράσινους τοίχους.  Η εφαρμογή αρκετών λύσεων με βάση τη φύση, που αναπτύσσονται μέσω καινοτόμων και βιώσιμων τεχνολογιών, ειδικά σχεδιασμένων και εφαρμοσμένων, εισάγοντας νέα πρότυπα ποιότητας χώρου και  καθιερώνοντας νέα ποιοτικά, χωρικά και οικιστικά πρότυπα. Στόχος είναι να βελτιωθεί ριζικά η κοινωνική και περιβαλλοντική ποιότητα του αστικού πλαισίου.
   Οι πράσινοι κάθετοι κήποι συμβάλλουν στη βιωσιμότητα και διαθέτουν ένα                                                                       πράσινο οικοσύστημα το οποίο βελτιώνει την ποιότητα του αέρα.  Με την ευκαιρία πρασινίσματος παρέχουμε νέα σημεία για την αστική βιοποικιλότητα και  δημιουργούμε καινοτόμους κόμβους πράσινης σύνδεσης στο οικολογικό σύστημα των διαδρόμων της πόλης, στο οποίο επικρατεί το δομημένο στοιχείο, δημιουργώντας περιοχές με υψηλής έντασης  πράσινου μέσω της εισαγωγής δέντρων και φυτών στις προσόψεις και τις στέγες των υπαρχόντων κτιρίων.  Σε αυτή την κατεύθυνση, αναδύεται μια νέα ιδέα που αποτελεί πραγματική ώθηση για νέα πράσινη εικόνα μιας πόλης. Μιλάμε για κάθετους κήπους ειδικά στα έργα οδοποιίας. Παρόλο που με την πρώτη ματιά ένας κατακόρυφος κήπος μπορεί να μοιάζει με μια απλή τοποθέτηση γλαστρών σε μια πρόσοψη, ένας αυθεντικός κάθετος κήπος είναι πολύ περισσότερο από αυτό, είναι γνώση, εμπειρία και αισθητική.
     Το αποτέλεσμα: μια νέα δημόσια πράσινη περιοχή που, εκτός από την παροχή περιβαλλοντικών και βιώσιμων οφελών, θα αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό στοιχείο ομορφιάς για την πόλη.
         Οι μεγάλες αυξήσεις στην αστική βλάστηση έχουν προταθεί ως μια σημαντική στρατηγική για τον μετριασμό των αστικών θερμοκρασιών από τους καύσωνες του καλοκαιριού και της μείωσης της πρόωρης θνησιμότητας που σχετίζεται με τη θερμότητα. Η στρατηγική ανάπτυξη της αστικής βλάστησης, θεωρείται επίσης εξαιρετικά αποτελεσματική για τη μείωση των συγκεντρώσεων των τοπικών αιωρούμενων σωματιδίων (pm).

Οι κάθετοι πράσινοι κήποι στα έργα οδοποιίας της πόλης για τον καθαρισμό των δρόμων ταχείας  κυκλοφορίας.

       Τρία παραδείγματα δείχνουν τη χρησιμότητά τους για τον καθαρισμό των δρόμων του αστικού τοπίου Το πράσινο έχει εξελιχθεί ως μέρος μιας απαραίτητης αλλαγής στον πλανήτη μας, μία από αυτές, η ανάγκη μείωσης της αστικής ρύπανσης. Σήμερα, από τη ιστοσελίδα Paisajismo Digital σας φέρνουμε τρία παραδείγματα που δείχνουν τη χρησιμότητα κάθετων κήπων για τον καθαρισμό μεγάλων πόλεων.                                                                      

 Ο πράσινος διάδρομος της avenida 23 de mayo στο Σάο Πάολο 

Εικόνα 2. paisajismodigital.com/blog

       Με περισσότερα από 6 χιλιόμετρα τοίχου, ο πράσινος διάδρομος της Avenida 23 de Mayo έχει γίνει ο μεγαλύτερος κάθετος κήπος στο Σάο Πάολο και είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο. Αυτός ο τοίχος είχε καλυφθεί  από γκράφιτι από τους καλλιτέχνες της πόλης, λόγω της μεγάλης ρύπανσης που προκαλείται από την κυκλοφορία αυτοκινήτων όλη η επιφάνεια του έγινε μαύρη. Η πράσινη λύση ήρθε μέσα από 10.950 τετραγωνικά χιλιόμετρα πρασίνου, από 30 είδη και 250.000 φυτά και ίσως περισσότερα φυτεύτηκαν. Η επέμβαση έγινε από  περισσότερα των 150 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων Γεωτεχνικών και Αρχιτεκτόνων τοπίου, οι οποίοι ήταν απαραίτητοι για την έναρξη ενός έργου για τη βελτίωση της ποιότητας της κυκλοφορίας στη λεωφόρο, καθώς τα επίπεδα της ρύπανσης ήταν ανησυχητικά. 

      Χρησιμοποιήθηκαν κόμποστ από ανακυκλωμένα σκουπίδια για τη δημιουργία εδαφικού υποστρώματος των δενδρυλλίων, θάμνων και πολυετών φυτών και σύστημα στάγδην για το πότισμα των φυτών, το κλειδί στην εργασία ήταν  το σύστημα αποθήκευσης και επαναχρησιμοποίησης του νερού της  βροχής. Ομοίως, χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από 30 είδη φυτών, τα οποία χαρακτηρίστηκαν από την αυτάρκεια και την ανοχή τους στις κλιματικές αλλαγές. Επιλέχθηκαν προσεκτικά μεγάλα είδη, εύκολα στη φύτευση και μεταφύτευση, και με την ικανότητα τους οξυγόνωσης του δρόμου επειδή στην περιοχή είναι χαμηλά τα επίπεδα του οξυγόνου. Για παράδειγμα, το δεντρολίβανο, είναι ένα αρωματικό φυτό που έχει την ικανότητα να καθαρίζει το μολυσμένο αέρα, καθώς και οι φτέρες, ιδανικό για την απορρόφηση των αερίων που παράγονται από την καύση CO2. 

Max Juvenal Bridge, στο Aix-en-provence, Γαλλία 


Εικόνα 3.
 paisajismodigital.com/blog

 

         Το έργο του διάσημου βοτανολόγου και τοπίου Patrick Blanc, ειδικού στην ανάπτυξη κάθετων κήπων. Ο Blanc χρησιμοποίησε κάθετο σκυρόδεμα 600 τετραγωνικών μέτρων της γέφυρας Max Juvenal ως καμβά για να δημιουργήσει έναν όμορφο κήπο, ο οποίος όχι μόνο δεν έρχεται σε αντίθεση με το αστικό τοπίο, αλλά χρησιμεύει επίσης για να καθαρίσει την ατμόσφαιρα αυτής της πολυσύχναστης αυτής περιοχής. 

           Αυτός ο τοίχος ύψους 15 μέτρων καλύφθηκε με μια οικολογική καλυψη, η οποία περιέχει περίπου 20.000 φυτά, 200 διαφορετικών ειδών, που κοσμούν το αστικό τοπίο και απορροφούν μεγάλο μέρος του CO2 και των ρυπογόνων αερίων που παράγονται καθημερινά από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Ο κάθετος κήπος της γέφυρας Max Juvenal περιέχει κυρίως βρύα, μικρές φτέρες και νάνους θάμνους στη σύνθεσή του. Ένα περίεργο γεγονός για αυτόν τον ιδιαίτερο κάθετο κήπο είναι ότι τα φυτά δεν συνδέονται με το  σκυρόδεμα ή, μάλλον, δεν φυτεύονται απευθείας σε αυτό, αλλά σε μικρές γλάστρες από καμβά από ανακυκλώσιμα υλικά. Αυτό διευκολύνει τη διατήρηση του κήπου, αποφεύγοντας την υποβάθμιση της δομής από την υγρασία που δημιουργείται από τα φυτά.                                                           

 Το Πρόγραμμα Greenway της Ομοσπονδιακής Περιφέρειας του Μεξικού 


Εικόνα
 4,piloto de este proyecto, en 19 columnas del Periférico. paisajismodigital.com/blog

       Αυτό το έργο προτάθηκε από την εταιρεία Verde Vertical, μια εταιρεία υπεύθυνη για τη δημιουργία και συντήρηση κάθετων κήπων, η οποία επιδιώκει με φυσικό τρόπο να συμβάλει στην περιβαλλοντική αλλαγή στην Πόλη του Μεξικού.                                                                                                         

       Η κύρια ιδέα αυτού του έργου είναι η εφαρμογή κάθετων κήπων σε περισσότερες από 700 στήλες(κολώνες)  που υποστηρίζουν τον δεύτερο όροφο του Periférico, περίπου 40.000 μέτρα κάθετων κήπων, που θα βοηθούσαν στην παραγωγή οξυγόνου σε έναν από τους κύριους δρόμους του CDMX, δημιουργώντας ένα νέο η μια νέα οπτική , μια ομορφιά , που επισυνάπτεται στο σύνθημα της εταιρείας: «πιο πολύ πράσινο, λιγότερο γκρι». Οι κήποι θα διαθέτουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα συντήρησης με συστήματα συνεχούς άρδευσης, τηλεχειριστήριο και σύστημα αποθήκευσης και επαναχρησιμοποίησης του νερού της  βροχής. Από την άλλη πλευρά, η συντήρηση και ανάπτυξη του έργου μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί μέσω της πώλησης διαφημιστικού χώρου στο 10% των στηλών αυτής της διαδρομής. Αυτή τη στιγμή, πραγματοποιείται η πιλοτική δοκιμή αυτού του έργου, σε 19 στήλες του Periférico. 

        Οι κάθετοι κήποι επιδιώκουν να είναι μέρος της αλλαγής που χρειάζεται ο πλανήτης μας για να καθαρίσει το περιβάλλον. Αυτά τα έργα έχουν μια κοινή προϋπόθεση: να παράγουν καθαρό αέρα σε μεγάλες πόλεις. Η ρύπανση ως συνέπεια της αστικής ανάπτυξης είναι αδυσώπητη. Για το λόγο αυτό, οι κάθετοι κήποι εμφανίζονται ως εναλλακτική λύση για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος στις κύριες αστικές οδικές αρτηρίες. 

Συγχώνευση μεταξύ του φυσικού και του αστικού τοπίου.

       Περισσότερες οικολογικές λεωφόροι και γέφυρες να γίνουν  ελκυστικές με μυρωδιά και τη θέα. Τα τρία προηγούμενα έργα σηκώνουν τα χέρια τους ως αναφορά σε μια στρατηγική που σίγουρα απαιτεί φιλόδοξη επένδυση, αλλά των οποίων τα αποτελέσματα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα είναι εγγυημένα. Οι πνεύμονες μας θα είναι οι κύριοι δικαιούχοι αυτού του έργου.                                  

       Στη χώρα μας από την αναβάθμιση με την νέα χάραξη του εθνικού οδικού δικτύου έχουν κατασκευαστεί πολλά τούνελ που οι είσοδοι - έξοδοι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πράσινους κάθετους κήπους, όπως εντός των πόλεων στις στις ανισόπεδες διαβάσεις π.χ. στις πλαγιές και στις κολώνες της Λ. Κηφισού.   

 

ΠΗΓΗ

JARDINES VERTICALES para sanear el tráfico: tres ejemplos que ilustran su utilidad para descontaminar el paisaje urbano