Η Ουτρέχτη είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας, διάσημη για το καμπαναριό «Ντομ» και την καναλώδη δομή της κεντρικής πόλης. Είναι επίσης, το κέντρο του Ολλανδικού σιδηροδρομικού δικτύου και η έδρα των κεντρικών γραφείων των Nederlandse Spoorwegen δηλαδή των Ολλανδικών Σιδηροδρόμων. (Το 1843 άνοιξε ένας σιδηρόδρομος που συνέδεε την Ουτρέχτη με το Άμστερνταμ. Μετά από αυτό, η Ουτρέχτη, κατέστη σταδιακά το κέντρο του Ολλανδικού σιδηροδρομικού δικτύου).
Πρόσφατα, όμως, η Ουτρέχτη ακούστηκε πολύ και για ένα άλλο λόγο. Όπως είδαμε στο ρεπορτάζ του Mayukh Saha, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τις τοπικές μέλισσες, οι Αρχές της Ουτρέχτης, κάλυψαν πάνω από 300 από τις στάσεις των δημόσιων λεωφορείων, με φυτά και συγκεκριμένα, με φυτά Sedum. Το sedum είναι αειθαλές φυτό που προτιμά προσήλιες θέσεις φύτευσης και είναι κατάλληλο για εδαφοκάλυψη ενώ παρουσιάζει, έντονο μελισσοκομικό ενδιαφέρον. Το φύλλωμά του είναι γκριζοπράσινο και το άνθος του ροζ σε όρθιες τούφες.
Οι Αρχές πιστεύουν ότι οι μέλισσες θα αγαπήσουν τα νέα ανθοφόρα φυτά. Εκτός όμως από τις μέλισσες, η προσθήκη φυτών στις στάσεις των λεωφορείων θα συμβάλλει στην παγίδευση της σκόνης που βρίσκεται στον αέρα καθώς και στην αποθήκευση ομβρίων υδάτων.
Εκτός από τα φυτά, οι διαμορφωμένες στάσεις των λεωφορείων διαθέτουν επίσης, ενεργειακά αποδοτικά φώτα LED, καθώς και πάγκους από μπαμπού. Οι στέγες θα φροντίζονται από εργαζόμενους στο Δήμο της Ουτρέχτης και όπως όλα δείχνουν, η πόλη είναι αποφασισμένη να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα της και να κρατήσει μια πολύ πιο φιλική στάση προς τη φύση!
Αστική θερμική νησίδα λέγεται το φαινόμενο κατά το οποίο η θερμοκρασία στο κέντρο μιας πόλης είναι μεγαλύτερη από αυτή των προαστίων και της αγροτικής περιοχής που την περιβάλλει. Παρατηρείται κυρίως μετά τη δύση του ηλίου, όταν δεν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι. Επίσης εντονότερο εμφανίζεται το φαινόμενο κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι αλλά τότε δεν είναι ιδιαίτερο πρόβλημα για τις περιοχές όπως Μεσογειακές πόλεις παρά μόνο αν έχουμε ακραίες χαμηλές θερμοκρασίες
Η διαφορά της θερμοκρασίας εξαρτάται από τους παράγοντες–αίτια του φαινομένου και μπορεί να φθάσει ακόμα και τους 15οC και οφείλεται κατά κύριο λόγο(http://www.env-edu.gr):
1. Στην τροποποίηση της επιφανείας του εδάφους, λόγω αστικής ανάπτυξης. Η πυκνή δόμηση για μία περιοχή, με τα διάφορα κτιριακά στοιχεία και σκληρά υλικά να καλύπτουν όλες τις επιφάνειες, παγιδεύουν τη θερμότητα στην περιοχή και δεν επιτρέπουν την γρήγορη ανανέωση του αέρα.
2. Στην επανεκπομπή προς το έδαφος της μεγάλου μήκους κύματος ακτινοβολίας (θερμοκρασιακή αναστροφή) από τους ρύπους που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα της πόλης, σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από ότι εκτός πόλης. 3. Η μεγάλη θερμική αγωγιμότητα και θερμοχωρητικότητα υλικών, όπως το τσιμέντο και η άσφαλτος, δεν επιτρέπουν τη ψύξη του αστικού περιβάλλοντος με τη δύση του ηλίου, με αποτέλεσμα τη νύχτα να καταγράφονται μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ πυκνοδομημένων περιοχών και υπαίθρου. Τα δομικά υλικά και η άσφαλτος έχουν διαφορετικές θερμικές ιδιότητες από τα φυσικά στοιχεία στην ύπαιθρο και εκπέμπουν με διαφορετικό τρόπο την προσπίπτουσα ακτινοβολία.
πηγή:tanea.gr
4. Στην εκπομπή θερμότητας στο κέντρο από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες που γίνονται εκεί (κίνηση οχημάτων στους δρόμους, εκπομπές ρύπων κλπ).
5. Στη μειωμένη εξάτμιση λόγω της έλλειψης πρασίνου στην πόλη.
6. Στην υψηλότερη απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας από τους δρόμους (λόγω της μικρής ανακλαστικότητάς τους) και της θερμότητας από τα υλικά των κτιρίων και την απελευθέρωσή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Σε μεγάλες ελληνικές πόλεις, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, ο Βόλος και το Ηράκλειο, έχει καταγραφεί στο παρελθόν με έντονο τρόπο το φαινόμενο της θερμικής αστικής νησίδας. Η νησίδα αυτή σε συνδυασμό με τυχόν ύπαρξη ρυπογόνων βιομηχανιών στις παρυφές της πόλης και την κλειστή τοπογραφία της ευρύτερης περιοχής, συντελεί στην έντονη ρύπανση της πόλης, ευνοώντας τη μεταφορά ρύπων από την περιφέρεια, λόγω της μετακίνησης στρωμάτων αέρα που έρχονται να καταλάβουν τη θέση άλλων στρωμάτων, τα οποία θερμαινόμενα λόγω ύπαρξης της αστικής νησίδας ανεβαίνουν.
πηγή:Cres.gr
Η αστική θερμονησίδα μπορεί, σε νύχτες που δεν υπάρχει ισχυρός άνεμος, να προκαλέσει την κυκλοφορία αέρα απ' την περιφέρεια στο κέντρο της πόλης, και μαζί μ' αυτόν και των ρύπων που παράγονται εκεί, αυξάνοντας έτσι την ατμοσφαιρική ρύπανση του κέντρου. Ακόμα, η ύπαρξή της σημαίνει τόσο την ύπαρξη στρώματος ανάμειξης στο κατώτερο οριακό στρώμα της αστικής ατμόσφαιρας όσο και την εμφάνιση θερμοκρασιακής αναστροφής σε κάποιο ύψος (που εξαρτάται απ' την ένταση της θερμονησίδας). Έτσι, οι ρύποι παγιδεύονται τη νύχτα στην περιοχή του κέντρου, επιβαρύνοντας περισσότερο την κατάσταση από πλευράς ρύπανσης.
Η χρήση κλιματισμού διογκώνει το πρόβλημα διότι αυξάνει την θερμοκρασίας περιβάλλοντός και πέρα από τη σπατάλη ενέργειας που προκαλεί, συμβάλλει και στη ρύπανση της ατμόσφαιρας.
Επιπτώσεις στη ποιότητα ζωής
Οι επιπτώσεις της Θερμικής Νησίδας επικεντρώνονται κυρίως στην υποβάθμιση της ποιότητα ζωής των κατοίκων των πόλεων και στις επιδράσεις πάνω στην υγεία τους. Είναι γνωστή η συνέργεια των υψηλών θερμοκρασιών το καλοκαίρι πάνω στη θνησιμότητα και τη νοσηρότητα ηλικιωμένων κυρίως ατόμων. Έτσι με την αύξηση των θερμοκρασιών την ημέρα και τη διατήρησή της τη νύχτα, η θερμική νησίδα γίνεται πρόσθετος παράγοντας επικινδυνότητας.
«Το φαινόμενο θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία σε όλες τις μεγάλες αστικές πόλεις ανά τον κόσμο, καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται παγκοσμίως, ενώ παράλληλα όλο και περισσότεροι άνθρωποι μετακινούνται στις πόλεις. Υπάρχει μια συνεργιστική σχέση μεταξύ των κλιματολογικών συνθηκών και της αστικής θερμικής νησίδας. Η σχέση αυτή δείχνει ότι η αστική θερμική νησίδα θα επιβαρύνει την υγεία του ανθρώπου σε πόλεις με υγρά κλίματα, όπου η επίδραση της θερμοκρασίας είναι ήδη μεγαλύτερη εξαιτίας των υψηλών ποσοστώνυγρασίας», δήλωσε ο Xuhui Lee, Καθηγητής Μετεωρολογίας στο «Yale School of Forestry & Environmental Studies»
Οικονομικές επιπτώσεις
Η μέση πόλη αναμένεται να χάσει το 1,4% έως 1,7% του ΑΕΠ της έως το 2050 και το 2,3% έως 5,6% έως το 2100, ενώ για μερικές πόλεις η απώλεια μπορεί να αγγίξει το 11% έως το τέλος του αιώνα. Οι απώλειες αυτές προκύπτουν από την μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας για ψύξη των εσωτερικών χώρων, από τη μεγαλύτερη ρύπανση του αέρα και του νερού, την μείωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων κ.α.
Μετεωρολογικές συνθήκες "Τυπικής θερινής ημέρας" για την πόλη της Άρτας: Θερμοκρασία αέρα (°C) 26.5, Σχετική Υγρασία (%) 50, Ταχύτητα ανέμου (m/sec) 3, Διεύθυνση ανέμου ΒΔ, Νέφωση (όγδοα) 0. Μετεωρολογικές συνθήκες "Τυπικής θερινής ημέρας" για την πόλη των Ιωαννίνων: Θερμοκρασία αέρα(°C) 25.3, Σχετική Υγρασία (%) 50, Ταχύτητα ανέμου (m/sec) 3, Διεύθυνση ανέμου ΒΔ, Νέφωση (όγδοα) 0.
Δείκτης δυσφορίας (Discomfort index, DI)
Ο δείκτης δυσφορίας (DI) εκφράζει το «πόσο ζέστη αισθάνεται πραγματικά ένα άτομο» σε συνδυασμό με τις τρέχουσες καταστάσεις θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας. Εκφράζει δηλαδή το βαθμό δυσφορίας του ανθρώπου λόγω της επίδρασης της θερμοκρασίας και της υγρασίας του αέρα. ΚΛΙΜΑΚΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΥΣΦΟΡΙΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ DI: 18<=DI<21 Θερμική άνεση, 21<=DI<24 To 10% του πληθυσμού αισθάνεται δυσφορία, 24<=DI<26 To 50% του πληθυσμού αισθάνεται δυσφορία, DI>= 26 To 100% του πληθυσμού αισθάνεται δυσφορία, DI>27 Η δυσφορία είναι πολύ υψηλή και επικίνδυνη για την υγεία των ατόμων (πιθανή θερμοπληξία).
Το αρχιτεκτονικό γραφείο Ηeatherwick σχεδιάζει γιγαντιαία «φυτευμένη πέργκολα» για την ανάπτυξη μεικτής χρήσης στο Τokyo
Η Heatherwick η εταιρεία σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής με έδρα το Λονδίνο, με επικεφαλής τον Τhomas Ηeatherwick, έχει αποκαλύψει σχέδια για μια γιγαντιαία "φύτευσμένη πέργκολα" που θα αποτελέσει το επίκεντρο της ανακατασκευασμένης περιοχής Τoranomon-azabudai του Tokyo. Το Heatherwick στούντιο έχει σχεδιάσει το δημόσιο χώρο και τα κτήρια χαμηλότερου επιπέδου, του εξωραϊσμό και το λιανικό εμπόριο για την περιοχή, η οποία περιλαμβάνει μια πλατεία που έχει έκταση 6.000 τετραγωνικών μέτρων (64.583 τετραγωνικά πόδια). το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης ένα μείγμα γραφείων, κατοικιών και καταστημάτων λιανικής, καθώς και σχολείο και ναό.
Το στούντιο Ηeatherwick προσπάθησε να ενώσει το χώρο με μια ιδιαίτερη ταυτότητα για το Tokyo. Εργάζονται σε ένα περίπλοκο, ακανόνιστα διαμορφωμένο οικόπεδο, όπου η ομάδα σχεδιασμού σχεδίασε ένα κλιμακωτό σύστημα τύπου πέργκολας για να οργανώσει και να ενοποιήσει τα πολλά διαφορετικά στοιχεία της οικιστικής ανάπτυξης. «αυτή η έννοια μας επέτρεψε να φέρουμε μια πρωταρχική λογική σε ένα κομμάτι οκτώ εκτάριων στο Τokyo, ενώ παράλληλα καθιστούμε χώρο για εγκαταστάσεις όπως κατοικίες, καταστήματα, ξενοδοχεία, ιαματικά λουτρά, σχολείο και ναό μέσα στα τμήματα που πλαισιώνουν το δίκτυο» εξηγεί Τhomas Ηeatherwick.
Η κυρτή δομή μοιάζει σαν μια ήπια πλαγιά, πριν φτάσει στο έδαφος για να επιτρέψει το φυσικό φως στις ζώνες του ισογείου και υπογείου. Παραδοσιακές ιαπωνικές βιοτεχνίες έχουν επίσης συμμετέχει στο σχεδιασμό, όπως η τεχνική με γυαλί edo kiriko. «Καθώς πολλές νέες τεχνικές εξελίξεις σε όλο τον κόσμο μπορεί να είναι σκληρές και αποστειρωμένες αναρωτήσαμε αν μπορούσαμε να προσφέρουμε μια πιο ανθρωποκεντρική εναλλακτική λύση ενσωματώνοντας εκπληκτικά έντονες ποσότητες φύτευσης και πράσινου», συνεχίζει ο Ηeatherwick.
«μέσα σε μια φυσική κοιλάδα, επιλέξαμε να τονίσουμε την τοπογραφία μέσω του σχεδιασμού μας, δημιουργώντας μια κυματοειδή διάταξη που χρησιμοποιεί ένα δομικό σύστημα σαν πέργκολα για να δημιουργήσει μια ποικιλία τοπίων από κρυμμένους κήπους μέχρι βυθισμένες αυλές» προσθέτει ο Neil Hubbard, ηγέτης ομάδας στο studio heatherwick. «Η ύφανση και η ροή μέσω του σχεδίου, μια ομάδα κτηρίων αναδύεται από το πλέγμα της πέργκολας», το έργο, το πρώτο του στούντιο στην Ιαπωνία πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2023.
Ηeatherwick studio plans giant 'planted pergola' for mixed-use tokyo development
heatherwick studio, the london-based design and architecture firm led by thomas heatherwick, has revealed plans for a giant ‘planted pergola’ that will form the focal point of tokyo’s redeveloped ‘toranomon-azabudai’ district. the studio has designed the public realm and lower-level podium architecture, landscaping, and retail for the site, which includes a public square that measures 6,000 square meters (64,583 square feet). the scheme also includes a mix of offices, residences, and retail outlets, as well as a school and a temple.
heatherwick studio sought to unite the site with an identity particular to tokyo. working with a complicated, irregularly-shaped plot, the design team devised a scaled up pergola-like system to organize and unify the development’s many different elements. ‘this concept has allowed us to bring an overarching logic to an eight-hectare piece of tokyo whilst also making space for facilities such as housing, shops, hotels, spas, a school and a temple within the sections framed by the grid,’ explains thomas heatherwick.
the undulating structure rises like a gently sloping hillside before puncturing the ground to allow natural light into the basement retail zones. traditional japanese crafts have also been referenced in the design, such as the edo kiriko glass etching technique. ‘as many new developments around the world can be harsh and sterile we wondered if we could provide a more human-centered alternative by integrating surprisingly intense quantities of planting and greenery,’ heatherwick continues.
‘set within a natural valley, we have chosen to accentuate that topography through our design, creating an undulating arrangement that uses a pergola-like structural system to create a variety of landscape spaces, from hidden gardens to sunken courtyards,’ adds neil hubbard, group leader at heatherwick studio.‘weaving and flowing through the scheme, a family of pavilions emerges from the grid of the pergola.’ the project, heatherwick studio’s first in japan to go into construction, is due to complete in march 2023.
design:heatherwick studio core team — founder: thomas heatherwick group leader: neil hubbard project leader: michael lewis project manager: etienne de vadder
client:mori building company ltd site area: 8.1 hectares approx. ground area: 63,910 sqm green area: total site green area 24,000 sqm / central plaza 6,000 sqm height of pergola: 43m, 6 floors below ground, 7 floors above ground sustainability: RE100 international environmental standard; japan’s first zero-emission neighborhood; aims to achieve WELL building standard construction start: august 2019 expected completion: spring 2023
H Bιέννη θα έχει πλέον πραγματικά πράσινες στάσεις!!
Το πρόγραμμα ξεκινάει με πέντε σταθμούς με φυτά αναρρίχησης του είδους Παρθενοκισσός
Φωτογραφία: APA / GERALD MACKINGER
Βιέννη - Μετά από πολυάριθμες εκστρατείες για πρασίνισμα της πόλης, τώρα οι σταθμοί του τραμ τροποποιούνται & πέντε από αυτούς πρέπει να αναβαθμιστούν. Ζαρτινιέρες με ταχέως αναπτυσσόμενα φυτά τοποθετούνται στο πίσω μέρος των στάσεων. Τα φυτά πρέπει να ανέβουν στην μικρή στέγη και να σχηματίσουν ένα δροσερό θόλο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό τονίστηκε τη Δευτέρα κατά την παρουσίαση του Franz-Josefs-Kai.
Εκτός από τη στάση κοντά στο Schwedenplatz, τα πρωτότυπα στάσεων του Τραμ κατά της ρύπανσης δοκιμάζονται επίσης στο Julius-Raab-Platz κοντά στην Ουρανία, στο Universitätsring Ecke Stadiongasse, στο Parkring και στην Vorgartenstraße. Το έργο θα αξιολογηθεί για ένα έτος. Εφαρμόζεται από τις διαφημιστικές εταιρείες Wiener Stadtwerke και Gewista, οι οποίες εκμεταλλεύονται περίπου 2.200 στάσεις λεωφορείων της Βιέννης .
5000 ευρώ ανά φύτευση
Για τα νέα κτίρια, το πράσινο θα πρέπει στο μέλλον να ενσωματωθεί στο σχεδιασμό. Αϊτή η αρχή πρέπει να λειτουργεί σήμερα. Το Wiener Linien(Τραμ της Βιέννης) έχει επίσης ξεκινήσει το δικό του "Idea Challenge" για το σκοπό αυτό. Για τα παλαιότερα μοντέλα σταθμών - δηλαδή εκείνα με καμπύλη στέγη - η άμεση φύτευση για στατικούς λόγους δεν είναι δυνατή, όπως εξήγησε ο Περιβαλλοντικός Σύμβουλος Ulli Sima (SPÖ). Ως εκ τούτου, κάποιος κατέφυγε στην παραλλαγή με τις Ζαρτινιέρες.
Φωτογραφία: APA / GERALD MACKINGER
Χρησιμοποιείται ο "Parthenocissus tricuspidata" Veitchii ", ένα φυτό αναρρίχησης γνωστό ως Παρθενικισσός. Το φθινόπωρο, όταν θα γίνει κόκκινο, θα έχει και ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία
Μία Πράσινή στάση μπορεί να κατασκευαστεί με 5.000 ευρώ . Πρόσφατα, σύμφωνα με τη εταιρεία κατασκευής , τα κεφάλαια για την οικοδόμηση προσόψεων, οροφής και αυλής έχουν αυξηθεί κατά περίπου 500.000 ευρώ. Επιπλέον, υπάρχει και ειδικός προϋπολογισμός οκτώ εκατομμυρίων ευρώ για μεγάλες φυτεύσεις δένδρων.
Blätterdach für die Bim-Haltestelle: Wien begrünt Wartehäuschen
Test an fünf Stationen mit Kletterpflanzen in Trögen
Wien – Nach zahlreichen Öffi-Aktionen von duftenden Wägen bis hin zum Essverbot werden nun die Straßenbahnstationen verändert – fünf von ihnen sollen begrünt werden. An der Rückseite der Haltestellen werden Tröge mit schnellwachsenden Pflanzen postiert. Das Gewächs soll sich an den Häuschen emporranken und in kurzer Zeit ein kühlendes Blätterdach bilden, wie am Montag bei der Präsentation am Franz-Josefs-Kai betont wurde.
Neben der Haltestelle in der Nähe des Schwedenplatzes werden die Bewuchs-Prototypen auch am Julius-Raab-Platz bei der Urania, am Universitätsring Ecke Stadiongasse, am Parkring sowie in der Vorgartenstraße getestet. Ein Jahr lang wird das Projekt evaluiert. Umgesetzt wird es von den Wiener Stadtwerken sowie vom Werbeunternehmen Gewista, die rund 2.200 Wartehäuschen der Wiener Linien betreiben.
5000 Euro pro Bepflanzung
Bei Neubauten soll die Begrünung künftig bereits in die Planung einfließen, hieß es heute. Die Wiener Linien haben dafür auch eine eigene "Ideen-Challenge" ins Leben gerufen. Bei den älteren Modellen der Stationsgebäude – also jene, die über ein gebogenes Dach verfügen – ist eine direkte Bepflanzung aus statischen Gründen jedenfalls nicht möglich, wie Umweltstadträtin Ulli Sima (SPÖ) erläuterte. Darum habe man auf die Variante mit den Trögen zurückgegriffen
5.000 Euro pro begrünter Station kostet die Aktion.
Zum Einsatz kommt dabei "Parthenocissus tricuspidata 'Veitchii'", eine Kletterpflanze, die auch als Mauerkatze beziehungsweise Wilder Wein bekannt ist. Sie soll im Herbst, wenn sie sich rot färbt, die Haltestellenbereiche auch optisch aufwerten.
Eine begrünte Station schlägt mit jeweils 5.000 Euro zu Buche. Zuletzt sind laut Sima die Mittel für Fassaden-, Dach- und Innenhofbegrünungen um rund 500.000 Euro erhöht worden. Zusätzlich gebe es ein Sonderbudget von acht Millionen Euro für großflächige Baumpflanzungen. (APA, 19.8.2019)
Τα πρώτα κάθετα δάση της Αφρικής φυτεύονται στο Κάιρο
Πρόκειται για τρεις επταόροφες πολυκατοικίες κτισμένες σε μορφή κύβου, πλάτους και ύψους 30 μέτρων, που θα διαθέτουν στις μοναδικές βεράντες τους 350 δέντρα και 14.000 φυτά από 100 είδη που θα μπορούν να αντέξουν στο δύσκολο κλίμα της ερήμου.
«Κάθετα δάση» καταμεσίς της ερήμου, στην καρδιά της νέας Διοικητικής πρωτεύουσας της Αιγύπτου, 45 χιλιόμετρα ανατολικά του Καΐρου, θα δημιουργήσει ο Ιταλός αρχιτέκτονας Στέφανο Μποέρι, γράφει ο αιγυπτιακός Τύπος, κάνοντας λόγο για τα πρώτα «δάση» αυτού του είδους σε ολόκληρη την Αφρική.
Πρόκειται για τρεις επταόροφες πολυκατοικίες κτισμένες σε μορφή κύβου, πλάτους και ύψους 30 μέτρων, που θα διαθέτουν στις μοναδικές βεράντες τους 350 δέντρα και 14.000 φυτά από 100 είδη που θα μπορούν να αντέξουν στο δύσκολο κλίμα της ερήμου.
Το ένα από τα τρία αυτά «πράσινα» κτίρια θα χρησιμοποιηθεί ως ξενοδοχείο.
Σύμφωνα με τις μελέτες, τα φυτά σε κάθε επίπεδο θα παρέχουν φυσική σκιά και θα βελτιώσουν την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα απορροφώντας περίπου 7 τόνους διοξειδίου του άνθρακα και παράγουν 8 τόνους οξυγόνου ετησίως.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το όλο πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια από σήμερα.
Architect Stefano Boeri Unveils Plans For Africa’s First Vertical Forests
The Italian architect is on a mission to transform the world's cities into lush living landscapes—and his next target is Cairo.
In 2014, Stefano Boeri Architetti built the world's first Vertical Forest in Milan—and now the firm is setting its sights on Cairo, which has been ranked as one of the world's most polluted cities. The firm just unveiled plans for three new buildings in southeast Cairo that will be covered from head to toe in flourishing plant life—and construction is set to begin next year.
The living facades will feature hundreds of species of plants, and they'll serve as giant air filters, eating eight tons of CO2 each year and spitting seven tons of oxygen back out. They’ll also reduce the urban heat island effect, making the city more hospitable for its denizens.
"Cairo can become the first North African metropolis to face the big challenges of climate change and ecological reconversion," said Boeri in a statement issued by his firm.
Undeveloped land is hard to come by in Cairo, so a Vertical Forest may actually make sense. Whereas a forest of 350 trees typically requires about two acres of land, a Vertical Forest can pack the same ecologically beneficial punch in about an eighth of that space.
The plant life—a bespoke blend of Egyptian vegetation—will host birds and insects in a self-reliant ecosystem. Solar-powered pumps will irrigate the plants with groundwater, and the variegated biomass will insulate each building, cooling facade temperatures by as much as 30 degrees celsius and reducing the need for air conditioning during Egypt's scorching summers.
Boeri has worked closely with Egyptian designer Shimaa Shalash and Italian landscape architect Laura Gatti on the seven-story buildings for the past five years. "It's time to have inventive solutions—a healthier and more beautiful approach that enhances the lifestyle not only of the inhabitants and but also the quality of the city for the streets' passengers," said Shalash in an interview with CNN.If successful, the project could set a new green standard for buildings worldwide.