Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Πράσινος Πινακας

ΕΝΑΣ “ΠΡΑΣΙΝΟΣ” ΤΟΙΧΟΣ; 


-ΟΧΙ, ΕΝΑΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΥ VAN GOGH!!
Αυτό το πρωτότυπο έργο υλοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος μείωσης του αποτυπώματος του άνθρακα της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου (National Gallery, London)!
To Μουσείο αποφάσισε να δημιουργήσει έναν “πράσινο” τοίχο, αντιγράφοντας όμως τον πίνακα «Σταροχώραφο με κυπαρίσσια», που φιλοτεχνήθηκε το 1889 από τον Vincent Van Gogh! O συγκεκριμένος πίνακας επιλέχτηκε κυρίως για τα χρώματά του, τα οποία μπορούσαν νααναπαραχθούν με ζωντανά φυτά!
Απαιτήθηκαν περισσότερα από 8.000 φυτά 26 διαφορετικών ειδών για να πραγματοποιηθεί το φιλόδοξο αυτό project! To έργο χωρίστηκε σε 640 δομικά στοιχεία, στα οποία καλλιεργήθηκαν τα φυτά σε φυτώριο. Στη συνέχεια, τα κομμάτια του puzzle συναρμολογήθηκαν κατάλληλα μεταξύ τους επάνω στον τοίχο, αποκαλύπτοντας την εικόνα του περίφημου πίνακα!
Μια πραγματικά πρωτότυπη ιδέα και σε απόλυτη αρμονία με ένα μουσείο, για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα!
Στις φωτογραφίες, ο "πράσινος" τοίχος και ο γνωστός πίνακας «Σταροχώραφο με κυπαρίσσια», του Van Gogh!


Πηγή: medioambiente. org

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Γαλλία: Υποχρεωτική παρουσία φυτών ή ηλιακών συλλεκτών σε όλες τις νέες στέγες

 green roof at Tavros

Όλες οι στέγες σε νέα κτίρια που χτίζονται σε εμπορικές ζώνες στη Γαλλία θα πρέπει να καλύπτονται εν μέρει είτε από φυτά είτε από ηλιακούς συλλέκτες, στα πλαίσια ενός νόμου που εγκρίθηκε πρόσφατα από το κοινοβούλιο της χώρας.
Οι «πράσινες» στέγες προσφέρουν χαρακτηριστικά μόνωσης και θετικής ενεργειακής απόδοσης, μειώνοντας την ποσότητα της ενέργειας που απαιτείται για τη θέρμανση ενός κτιρίου το χειμώνα και τον κλιματισμό του το καλοκαίρι.
Οι στέγες αυτές διατηρούν επίσης το νερό της βροχής, βοηθώντας έτσι στην αντιμετώπιση προβλημάτων με την απορροή υδάτων, ενώ ευνοούν τη βιοποικιλότητα και προσφέρουν σε διάφορα πτηνά ένα μέρος για να φωλιάζουν στο αφιλόξενο αστικό περιβάλλον, σύμφωνα με οικολογικές οργανώσεις.
Ο νόμος που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο είναι πιο περιορισμένος στην εφαρμογή του σε σχέση με αυτόν που αρχικά ζητούσαν οι Γάλλοι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές, ο οποίος προέβλεπε την υποχρεωτική κάλυψη ολόκληρης της επιφάνειας των στεγών με φυτά για όλα τα νέα κτίρια ανεξαιρέτως.
Ωστόσο η κυβέρνηση έπεισε τους ακτιβιστές να συμφωνήσουν στον περιορισμό του πεδίου εφαρμογής του νόμου για τα εμπορικά κτίρια. Ο τελικός νόμος είναι επίσης λιγότερο δαπανηρός για τις επιχειρήσεις, καθώς απαιτεί μόνο ένα μέρος της οροφής να πρέπει να καλυφθεί με φυτά, και παρέχει την επιλογή για την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών, οι οποίοι θα παράγουν ηλεκτρισμό που θα ωφελεί οικονομικά τις επιχειρήσεις.
Οι πράσινες στέγες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στη Γερμανία και την Αυστραλία, ενώ το 2009 στο Τορόντο υιοθετήθηκε παρόμοιος κανονισμός για την παρουσία τους σε βιομηχανικά και οικιστικά κτίρια.

Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Αεροδρόμιο Σιγκαπούρης... εξωτικός παράδεισος

Ανακηρύχθηκε το καλύτερο παγκοσμίως, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά


Υπάρχουν λογιών λογιών αεροδρόμια. Και πάντα θα μας εντυπωσιάζουν όταν φαίνεται πως έχουν μελετηθεί πολύ, έχουν σχεδιαστεί από ταλαντούχους αρχιτέκτονες και έχουν αυτό το κάτι.
Ένα αεροδρόμιο όμως ξεχωρίζει από όλα αυτά, μιας και αποτελεί μια ειδική κατηγορία από μόνο του.

To Changi, όπως ονομάζεται το αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης, κάνει τους επισκέπτες του να νιώθουν ότι βρίσκονται σε έναν... παράδεισο! 


Έχει ανακηρυχτεί το καλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου, για τρίτη χρονιά, ενώ αποτελεί και το καλύτερο αεροδρόμιο για ανέσεις αναψυχής. Ο πρώτος του κήπος παρουσιάστηκε το 1980, ενώ με το πέρασμα των χρόνων έχει βελτιωθεί κατά πολύ στο σχεδιασμό και τη διατήρηση και των υπόλοιπων, μεταγενέστερων κήπων του.
Πλέον διαθέτει πάνω από 500.000 φυτά, τα οποία ανήκουν σε περίπου 250 διαφορετικά είδη. Επιπλέον, το Changi διαθέτει και το δικό του φυτώριο, το οποίο παράγει περίπου 3.000 φυτά το μήνα. 
Στους κήπους του υπάρχουν λουλούδια, όπως ορχιδέες, ενώ έχει και εξωτερικούς κήπους, που φτάνουν έως και τα 2 χιλιόμετρα! Για τη φροντίδα όλης αυτής της χλωρίδας το Changi έχει μια ομάδα 11 φυτοκόμων και 120 εξωτερικούς εργολάβους και προμηθευτές!


πηγη:E-Radio.gr Daily