Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Οι ωραιότεροι κάθετοι κήποι στον κόσμο!


WWW.TOPIODOMI.GR
Ευαγγελία Αναστασάκη
Ο διάσημος βοτανολόγος και αρχιτέκτονας τοπίου Patrick Blanc δημιουργεί εντυπωσιακούς κήπους, ωστόσο, αυτό που τον έκανε να ξεχωρίσει στο χώρο του είναι η δημιουργία των πρώτων κάθετων κήπων στον κόσμο ή αλλιώς η καλλιέργεια των φυτών επάνω σε τοίχους, και μάλιστα σε κατακόρυφη θέση! Ένα ταξίδι στην Ινδία ήταν αρκετό για τον ίδιο προκειμένου να μάθει ότι τα φυτά όσο έχουν φως και νερό μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιαδήποτε επιφάνεια.
WWW.TOPIODOMI.GR
Κάπως έτσι ξεκίνησε η ενασχόλησή του με τους κάθετους κήπους, καθώς γυρνώντας στο Παρίσι δημιούργησε τον πρώτο του αριστουργηματικό κήπο. Από τότε μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει πραγματικά αριστουργήματα σε δημόσια κτήρια, μουσεία, βιβλιοθήκες, ουρανοξύστες, εστιατόρια κ.λπ., δίνοντας το έναυσμα σε πολλούς αρχιτέκτονες τοπίου να δώσουν ένα διαφορετικό χρώμα στο αστικό τοπίο. Έτσι το μονότονο γκρι στις πόλεις μεταμορφώνεται σε ένα καταπράσινο περιβάλλον.



WWW.TOPIODOMI.GR

WWW.TOPIODOMI.GR

WWW.TOPIODOMI.GR

WWW.TOPIODOMI.GR

WWW.TOPIODOMI.GR

WWW.TOPIODOMI.GR

WWW.TOPIODOMI.GR

WWW.TOPIODOMI.GR

WWW.TOPIODOMI.GR

WWW.TOPIODOMI.GR

WWW.TOPIODOMI.GR

WWW.TOPIODOMI.GR

WWW.TOPIODOMI.GR

the oldest green roof- Η αρχαιότερη πράσινη ταράτσα


 Η πόλη Lucca στην Τοσκάνη της Ιταλίας είναι διάσημη για τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική και ανέπαφα τείχη της που διατρέχουν την πόλη. Ωστόσο, ανάμεσα σε όλα τα εξαίσια κτήρια ξεχωρίζει το περίφημο Torre Guinigi (ή Guinigi Tower στα Αγγλικά), ένας εντυπωσιακός πύργος ύψους 44,5 μέτρων, στην κορυφή του οποίου υπάρχει ένας «κήπος-έκπληξη», που αποτελείται από διάφορα είδη βελανιδιάς.
Ο πύργος χτίστηκε τον 14ο αιώνα και ήταν ο μεγαλύτερος στην πόλη, από τους περίπου 250 που είχαν χτιστεί στο πέρασμα των χρόνων. Αντιπροσώπευε το κύρος της οικογένειας Guinigi, μιας από τις σημαντικότερες της πόλης, ενώ βασικό χαρακτηριστικό του είναι οι βελανιδιές στην οροφή του που συτεύτηκαν λίγο μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του


.
Υπάρχουν επτά βελανιδιές εκεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια, οι ρίζες των οποίων αναπτύσσονται μέσα σε ένα μεγάλο κουτί, ενσωματωμένο στους πέτρινους τοίχους, συνεχίζοντας να μεγαλώνουν στο πέρασμα του χρόνου. Λέγεται ότι η οικογένεια φύτευε βελανιδιές καθώς εκπροσωπούσαν την ανανέωση και την αναγέννηση, ενώ δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η οικογένεια Guinigi είχε επτά γιους, όσες και οι βελανιδιές.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ένας κήπος στην οροφή κτιρίου χρονολογείται αρκετά χρόνια πριν, αποτελώντας με τον τρόπο του έναν από τους πρώτους κάθετους κήπους στην ιστορία της αρχιτεκτονικής τοπίου σε κτήρια, εντυπωσιάζοντας τόσο με την εφευρετικότητα των ιδιοκτητών του πύργου όσο και με την απόλαυση που προσφέρει στον επισκέπτη εξαιτίας και της εντυπωσιακής θέας.
πηγη:michanikos-online


Κτίρια που μυρίζουν … θυμάρι

Κτίρια που μυρίζουν … θυμάρι
Του Μάνου Χαραλαμπάκη

Οι έξι μαθητές της τρίτης δημοτικού στο σχολικό συγκρότημα 7ο – 15ο Ν. Σμύρνης άφησαν για λίγο τα θρανία και πήγαν μια βόλτα στη φύση. Όχι, δεν χρειάστηκε να πάνε πολύ μακριά, ούτε μπήκαν σε πούλμαν για να τους μεταφέρει στην εξοχή. Βγήκαν από την τάξη τους, πέρασαν από το γραφείο των δασκάλων και βρέθηκαν στην καταπράσινη ταράτσα του σχολείου τους!
Μέσα σε λίγα λεπτά τα πρόσωπά τους αλλάζουν διάθεση και μεμιάς αρχίζουν τις αγαπημένες τους συνήθειες. Ο κήπος είναι γεμάτος αρωματικά φυτά. Τα πιτσιρίκια έναν χρόνο τώρα έχουν μυηθεί στην ιεροτελεστία της όσφρησης και της συγκομιδής. Μυρίζουν το δεντρολίβανο, την ρίγανη, το θυμάρι. Και θέλουν να μοιραστούν τον ενθουσιασμό τους. Μια από τις μαθήτριες κόβει λίγο θυμάρι και μας λέει: «Θέλετε να μυρίσετε κι εσείς;»
Σκηνές σαν την παραπάνω πριν από μερικά χρόνια αποτελούσαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας για τα ελληνικά σχολεία. Εδώ και δεκαετίες το τσιμέντο αποτελούσε σήμα κατατεθέν των σχολικών κτιρίων. Φαίνεται όμως ότι σιγά σιγά κάτι αλλάζει. Το γκρίζο έχει αρχίσει να δίνει τη θέση του στο πράσινο. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα δημόσια αλλά και ιδιωτικά κτίρια την τελευταία πενταετία. Διευθυντές σχολείων, γονείς, δήμαρχοι, ιδιώτες πείθονται από την εξοικονόμηση ενέργειας και τα λοιπά οφέλη στο περιβάλλον που προσφέρουν οι πράσινες στέγες και έτσι ξεκινούν κι εκείνοι τη δημιουργία ταρατσόκηπων.
Τα οφέλη από τη μετατροπή της ταράτσας σε κήπο ήταν πολλαπλά. Όπως τονίζει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής κ. Δημήτρης Χρήστου και ένας από τους συντελεστές του πράσινου εγχειρήματος, είναι σημαντική η εξοικονόμηση ενέργειας. «Κάτω από την ταράτσα στεγάζεται το νηπιαγωγείο. Ε, λοιπόν, τον χειμώνα δεν χρειάστηκε να ανάψουν πολλές φορές το καλοριφέρ, διότι ο κήπος λειτουργεί ως μόνωση. Όσο για τις ζεστές ημέρες, η αίθουσα του νηπιαγωγείου είναι πιο δροσερή λόγω του ταρατσόκηπου».
Το κέρδος από τη δημιουργία του ταρατσόκηπου –κατασκευάστηκε από την εταιρεία Τοπιοδομή- δεν είναι μόνο η εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Ο ταρατσόκηπος χρησιμποιείται και για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Για παράδειγμα, μαθήματα για τη φύση, όπως Μελέτη του Περιβάλλοντος, γίνονται πλέον σε φυσικό τοπίο και αυτό ενθουσιάζει τους μαθητές. «Υπήρχαν φυτά που οι μαθητές δεν τα ήξεραν. Σ’ αυτόν τον κήπο τα είδαν πρώτη φορά» αναφέρει ο κ. Χρήστου. Από την πλευρά του ο διευθυντής του 7ου Δημοτικού κ. Γιώργος Γουρναρόπουλος τονίζει πως όλα τα παιδιά χαίρονται να βρίσκονται στον ταρατσόκηπο. «Είναι λογικό, διότι έρχονται σε επαφή με τη φύση, ενώ μέχρι πρότινος το σχολείο είχε μόνο τσιμέντο. Βλέπουν πώς μεγαλώνουν τα φυτά, παρατηρούν τις μέλισσες που τα επισκέπτονται ειδικά αυτήν την περίοδο».


Ταρατσόκηποι
Αλματώδης αύξηση παρατηρείται στις κατασκευές ταρατσόκηπων την τελευταία τριετία. «Πράγματι, υπάρχει κινητικότητα και διάθεση διότι ο ταρατσόκηπος δίνει λύσεις. Ενδεικτικό είναι πως η δική μας εταιρεία πριν από 5 χρόνια έφτιαχνε έναν με δύο κήπους σε οροφές και τώρα φτιάχνουμε 30-50 το χρόνο» τονίζει ο γεωπόνος κ. Κωνσταντίνος Τάτσης από την εταιρεία Τοπιοδομή.

Τα οφέλη
Εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση πλημμυρικών φαινομένν, λιγότερη ρύπανση, είναι μερικά από τα οφέλη που προσφέρουν οι ρπάσινες ταράτσες. Έρευνες επιστημόνων που έχουν πραγματοποιηθεί σε κτίρια με ταρατσόκηπους έχουν δείξει πως η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για τις ανάγκες θέρμανσης και κλιματισμού φτάνει έως και το35% στον τελευταίο όροφο και κατά 10-20% στους υπόλοιπους.
Σημαντική είναι και η μείωση της θερμοκρασίας στο εσωτερικού του τελευταίου ορόφου, που φτάνει επίσης το 35%. Επιπροσθέτως, οι πράσινες στέγες μπορούν να μειώσουν φαινόμενα πλημμυρών, διότι συγκρατούν ως και το 50% του βρόχινου νερού, ενώ συμβάλλουν στη μείωση των εκλυόμενων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αφού χρησιμοποιούνται λιγότερο τα κλιματιστικά.
Έρευνα επιστημονικής ομάδας, επικεφαλής της οποίας ήταν ο καθηγητής ΤΕΙ Χαλκίδας κ. Μιχάλης Βραχόπουλος, έδειξε ότι εάν φυτεύονταν όλες οι ταράτσες της Αθήνας θα εξοικονομούνταν περίπου 600MW ημερησίως, δηλαδή όσο η παραγωγή του σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας στο Λαύριο.

Το κόστος
Το κόστος μιας πράσινης ταράτσας αρχίζει από τα 65 ευρώ ανά τ.μ. και μπορεί να φτάσει τα 200 σε περίπτωση που χρειάζονται μεγάλες ποσότητες χώματος, φυτών και άλλα υλικά και , όπως τονίζουν οι ειδικοί, τόσο περίπου θα είναι και το κόστος μιας συμβατικής μόνωσης της ταράτσας.


Οι . . . κρεμαστοί κήποι
Εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση της θερμοκρασίας και των ρύπων προσφέρουν και οι κάθετοι κήποι. Πρόκειται για τη φύτευση πάνω στις κάθετες επιφάνειες των κτιρίων, δηλαδή στους τοίχους. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχουν δύο τρόποι για να εγκατασταθεί ένας τέτοιος κήπος: ο πρώτος είναι με την τοποθέτηση φυτοδοχείων, τα οποία στηρίζονται στον τοίχο του κτιρίου. Ο δεύτερος είναι με ένα εξειδικευμένο σύστημα που περιλαμβάνει ανθεκτικό μεταλλικό σκελετό, φύλλο PVC, μη βιοαποικοδομήσιμες μεμβράνες και μία ποικιλία φυτών. Και στις δύο μεθόδους εφαρμόζεται σύστημα αυτόματης άρδευσης. Όπως και ο ταρατσόκηπος, ο κάθετος κήπος λειτουργεί σαν κλιματιστικά. Κι αυτό διότι τους καλοκαιρινούς μήνες μειώνεται η θερμοκρασία κατά περίπου 5-6 βαθμούς στα δωμάτια που εφάπτονται με τους πράσινους τοίχους.
Τέλος, οι κρεμαστοί κήποι, μολονότι στο εξωτερικό είναι διαδεδομένοι, στη χώρα μας είναι ακόμη λιγοστοί. Ένας α[ ‘αυτούς εγκαταστάθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια στην είσοδο των γραφείων του δήμου Αθηναίων, στην οδό Λιοσίων, από την εταιρεία Lando ltd. Ο συγκεκριμένος έχει διαστάσεις 2Χ1,50Χ4 μέτρα και τα φυτά του είναι ανθοφόρα και αειθαλή, ώστε να αντέχουν στις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες του κέντρου.

Πράσινα κτίρια
Τα οφέλη που προσφέρουν οι πράσινες στέγες
-Έως 35% μείωση κατανάλωσης ενέργειας στον τελευταίο όροφο και 10-20% στους υπόλοιπους
-Έως 35% μείωση θερμοκρασίας στο εσωτερικό του τελευταίου ορόφου 
-Έως 50% συγκράτηση του βρόχινου νερού (μείωση πλημμυρικών φαινομένων)
-Μείωση διοξειδίου του άνθρακα στο περιβάλλον
-Συγκράτηση σκόνης

Τα οφέλη του κάθετου κήπου
(τοποθέτηση φυτών στους τοίχους)
-5-6 βαθμούς μείωση της θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες στο δωμάτιο που εφάπτεται του «κάθετου τοίχου»
-Ηχομόνωση
-Συγκράτηση ρύπων

Κόστος πράσινης στέγης
-100-120 ευρώ ανά τ.μ. (80-200τ.μ.)
Περιλαμβάνονται τα φυτά, το σύστημα στεγανοποίησης, όλα τα υποστρώματα και το ποτιστικό σύστημα
-6 ευρώ ανά τ.μ. για απλή εγκατάσταση γλαστρών (δεν απαιτείται μόνωση)

Δημοσιεύτηκε στο ένθετο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο που κυκλοφόρησε στις 5-6 

http://www.topiodomi.gr/service.php?&id=447

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Φωλιές πουλιών

          
Τα πουλιά τα έχουμε συνδέσει με την ελευθερία. Τα αγαπάμε αλλά παράλληλα είναι και πολύ χρήσιμα στα οικοσυστήματα.  Τα περισσότερα πουλιά  είναι σύμμαχοι μας και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες εντόμων
Αν τα προσελκύσουμε στους χώρο μας μόνο καλό θα κάνουμε..........
Πέρα από όμορφους ήχους -αν και δεν κελαηδούν όλα-  μας χαρίζουν και συντροφιά.
    
 Τρόποι να τα προσελκύσουμε είναι η τροφή και οι φωλιές . Υπάρχουν κατασκευές για να βάζουμε την τροφή όπως τρυπημένα μπουκάλια ΡΕΤ που γεμίζουμε με σποράκια η και ποιο ευφάνταστες Εκεί μπορούμε να τοποθετήσουμε ενα υπερώριμο μήλο που για εμάς θα είναι για πέταμα αλλά για τα πουλιά υπέροχος μεζές.







Μπορούμε να κατασκευάσουμε φωλιές για να ζήσουν και ανάλογα τα πουλιά που θέλουμε να προσκαλέσουμε  Κάθε πουλί φτιάχνει διαφορετικό είδος φωλιάς...
Εδώ θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε πολλές ιδέες  για κατασκευές που θα κανετε με τα παιδιά σας.

Από απλές κατασκευές έως πανέμορφα σπίτια με χρώμα , σχέδια και αισθητικά άψογα












φωλιές στα δέντρα γύρω από την λίμνη της Καστοριάς







 φωλιά Κυνηγετικής Ομ Στ. Ελλάδας στο Λεσίνι,


Υπάρχουν έτοιμες φωλιές που μπορείτε να προμηθευτείτε και να βάλετε στον κήπο σας ή στο γειτονικό πάρκο αλλα πάντα η προσωπική  κατασκευή φωλιάς δίνει χαρά
   




Λίγο χρώμα λίγη φαντασία και το αποτέλεσμα εκπληκτικό!!

Πολλά άχρηστα υλικά μπορούν περίφημα να μετατραπούν σε φωλιές όπως κουτιά κονσέρβας, συσκευασίας, 
φωλιά κατασκευασμένη απο τους προσκόπους στο Μακρυγιάννη
Υπάρχουν αρκετά σχέδια  για κατασκευή φωλιών

φωλιά από μια σανίδα


Κώστας Τάτσης
Γεωπόνος



ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΕΧΝΗΤΩΝ ΦΩΛΙΩΝ















πηγη: nestboxes


























διαβαστε επισης

ΦΩΛΙΕΣ..ΠΑΝΕΜΟΡΦΈΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ


Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Οι κηποι ειναι απαραίτητοι στις αστικές γειτονιές...πάνω στις στέγες -Les jardins s’imposent en milieu urbain grâce aux toitures végétales

Η αρχαία τεχνική που περιλαμβάνει την κάλυψη της στέγης της βλάστησης είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Σύγχρονες τεχνικές προσφέρουν τη δυνατότητα επαναφοράς  φυτών  στο άστυ και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των δημοσίων κτιρίων, βιομηχανικών και εμπορικών  καλύπτοντας τις επιφάνειες,  τιςστέγες και ταράτσες των σπιτιών.



 Η επαναφορά των φυτών στην πόλη και η αναβίωση της αστικής βιοποικιλότητας παράγουν  τις θεραπευτικές ιδιότητες και ευημερία για τους πολίτες που επωφελούνται από την αρμονική συμβίωση των φυτών και σκληρων υλικών που κυριαρχούν Επίσης φέρνουν καλή ηχομόνωση,και η  πράσινη στέγη είναι  μια εξαιρετική θερμομόνωση, κύρια το καλοκαίρι, μειώνοντας έτσι  τον κλιματισμό και  βελτιστοποιούν τις ενεργειακών δαπανών. Με καλή στεγάνωση, οι πράσινες στέγες  είναι φίλτρο  για τα ομβριά βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα τους και μειώνουν την απόρριψη  του νερού στο δίκτυο. Προκαλεί μια μείωση στα  αιωρούμενα σωματίδια  και ρύπαντες και την απορρόφηση της γύρης στην ατμόσφαιρα και μια βελτίωση της ποιότητας του αέρα για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και την παραγωγή οξυγόνου.

Η επιλογή των υλικών και των φυτών της στέγης γίνεται σύμφωνα με τη φύση της κατασκευής και των στατικών. Πρώτα υπάρχει ένα στρώμα το οποίο παρεμποδίζει τη διείσδυση ρίζας και σφραγίζει, έπειτα  ένα στρώμα γιά αποστράγγιση και διήθηση, το υπόστρωμα ανάπτυξης φυτών, το οποίο αντικαθιστά τη φυσική γη . Εκτεταμένες φυτεύσεις  γίνονται στο λεπτό υπόστρωμα (και ελαφρύ) και  υποστηρίζοντας ότι μόνο λίγη συντήρηση.
Αναβλάστησης ημι-έντασης ή εντατική απαιτεί ένα παχύτερο και βαρύτερο υπόστρωμα δεν είναι κατάλληλο για όλες τις κατασκευές που φέρουν φορτία, αλλά για ένα ευρύ φάσμα των φυτών. Το συνολικό κόστος για την εγκατάσταση και τη συντήρηση της πράσινης στέγης ποικίλλει ανάλογα με την τεχνική που επιλέγεται, με προϋπολογισμό 45 έως 100 € / m2 για εκτεταμένη πράσινο.

Τα φυτεμένα δώματα ημι-έντατικού τύπου ή εντατικού απαιτούν  ένα παχύτερο και βαρύτερο υπόστρωμα που δεν  είναι κατάλληλο για όλες τις  υπάρχουσες κατασκευές που φέρουν φορτία, αλλά για ένα ευρύ φάσμα των φυτών. Το συνολικό κόστος για την εγκατάσταση και τη συντήρηση της πράσινης στέγης ποικίλλει ανάλογα με την τεχνική που επιλέγεται, με προϋπολογισμό 45 έως 100 € / m2 για εκτατικό τύπο.
Αναβλάστησης ημι-έντασης ή εντατική απαιτεί ένα παχύτερο και βαρύτερο υπόστρωμα δεν είναι κατάλληλο για όλες τις κατασκευές που φέρουν φορτία, αλλά για ένα ευρύ φάσμα των φυτών. Το συνολικό κόστος για την εγκατάσταση και τη συντήρηση της πράσινης στέγης ποικίλλει ανάλογα με την τεχνική που επιλέγεται, με προϋπολογισμό 45 έως 100 € / m2 για εκτεταμένη πράσινο.

 La technique ancestrale qui consiste à couvrir son toit de végétation est plus que jamais d’actualité. Les techniques modernes offrent la possibilité de réintroduire le végétal en milieu urbain et d’améliorer les performances énergétiques de bâtiments publics, surfaces industrielles et commerciales, toits et terrasses de maisons.
Les jardins s’imposent en milieu urbain grâce aux toitures végétales
Crédit photo : Wikipedia
 La réintroduction de plantes et la réapparition de la biodiversité en milieu urbain génèrent apaisement et bien-être pour les citadins qui profitent ainsi de la cohabitation harmonieuse du végétal et du minéral. 
Bon isolant acoustique, la toiture végétale est aussi un excellent isolant thermique, notamment en été, d’où une diminution de la climatisation et une optimisation des dépenses énergétiques. D’une grande étanchéité, la toiture végétale filtre les eaux de pluie ce qui améliore leur qualité sanitaire et diminue le rejet d’eau dans le réseau. Elle engendre une diminution de la pollution par l’absorption des particules et pollens présents dans l’atmosphère et une amélioration de la qualité de l’air par la diminution du dioxyde de carbone et la production d’oxygène.

Le choix des matériaux et végétaux de la toiture s’opère en fonction de la nature de la structure portante. On y dépose une première couche qui empêche la pénétration des racines et assure l’étanchéité, une couche de drainage et filtration, le substrat de croissance, qui remplace la terre naturelle trop lourde puis la couche végétale. La végétalisation extensive ou tapis végétal se fait avec un substrat mince et léger et des végétaux à faible développement, ne réclamant que peu d’entretien.

La végétalisation semi-intensive ou intensive réclame un substrat plus épais et lourd ne convenant pas à toutes les structures porteuses, mais permettant un large choix de végétaux. Le coût global pour l’installation et l’entretien de la toiture végétale varie selon la technique choisie, avec un budget de 45 à 100€/m2 pour une végétalisation extensive.
http://www.developpementdurable.com

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

ΤΑΡΑΤΣΟΚΗΠΟΙ : Πράσινες ταράτσες για δροσιά και ομορφιά


ΤΑΡΑΤΣΟΚΗΠΟΙ : Πράσινες ταράτσες για δροσιά και ομορφιά

    ΤΑΡΑΤΣΟΚΗΠΟΙ : Πράσινες ταράτσες για δροσιά και ομορφιά
    Πάρνηθα, Υμηττός, Αιγάλεω δεν είναι πια γεμάτα από μεγάλα δέντρα. Πώς μπορεί να αντιστραφεί η σημερινή κατάσταση όπου όλο σχεδόν το περιαστικό πράσινο είναι κατεστραμμένο; Η μόνη πραγματική λύση είναι η φύτευση.

    Κείμενο: Κωνσταντίνος Τάτσης*



    Η δυνατότητα φύτευσης στο περιβάλλον των κτιρίων συρρικνώνεται καθημερινά, μιας και όλο και μεγαλύτερο ποσοστό αστικής γης καταναλώνεται στη δόμηση. Ως αποτέλεσμα, οι δενδροστοιχίες και η φύτευση παρτεριών στους δρόμους ή στις μικρές, σε σχέση με τον πληθυσμό, πλατείες να αποτελούν τις βασικές αλλά ανεπαρκείς εστίες πρασίνου. Συνεπώς, ως μόνη υλοποιήσιμη λύση αναδεικνύεται η φύτευση πρασίνου στα ίδια τα δομικά στοιχεία.



    Οι διαθέσιμοι χώροι ενός κτιρίου στους οποίους μπορεί να εγκατασταθεί φυτικό υλικό είναι οι εξής :

    • Στο εσωτερικό των κτιρίων με χρήση φυτών εσωτερικού χώρου.
    • Οι εσοχές των κτιρίων, τα μπαλκόνια, τα παράθυρα και οι βεράντες
    • Οι κάθετες επιφάνειες (τοίχοι, προσόψεις) με τη χρήση αναρριχώμενων ή κρεμοκλαδών φυτικών ειδών
    • Οι κοινόχρηστοι χώροι, αυλές, αίθρια,
    • Τα φυτεμένα δώματα

    Σήμερα στη Γερμανία το 50% των δήμων επιδοτούν τις πράσινες στέγες από το 1980, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε το 15% των κτηρίων διαμορφωμένο με πράσινη στέγη. Το Τόκιο επίσης έχει υποχρεώσει να κατασκευάζονται φυτεμένα δώματα σε όλα τα μεγάλα κτήρια. Το Πορτλάντ στις ΗΠΑ υποχρεώνει το 70% κάλυψης των νέων κτηρίων να περιλαμβάνουν φυτεμένο δώμα.

    Η σημασία της πράσινης στέγης είναι μεγάλη. Μειώνει το θερμικό φορτίο, μονώνει το κτήριο, εξοικονομεί ενέργεια, αξιοποιεί άχρηστους χώρους και ακόμα πιο σπουδαίοι είναι οι περιβαλλοντικοί λόγοι που επιβάλλουν αυτή την πρόταση.



    Τύποι στέγης

    Διακρίνονται τρεις τύποι «πράσινης στέγης»/φυτεμένου δώματος, ανάλογα με τη χρήση για την οποία προορίζεται το φυτεμένο δώμα, τους παράγοντες που επηρεάζουν την κατασκευή τους και τη μέθοδο κατασκευής τους :

    • Extensive (εκτατικός τύπος) : Το σύστημα αποτελείται από ένα ελαφρύ υπόστρωμα πάχους 8 έως 15 εκ. το οποίο μπορεί να καλύψει μια ταράτσα, δημιουργώντας μαζί με το φυτικό υλικό ένα μόνιμο οικοσύστημα για τη συντήρηση του οποίου απαιτείται ελάχιστη φροντίδα. Το φορτίο του υποστρώματος είναι ελάχιστο (κορεσμένο φορτίο :   80 -120 kg/m ) και το ριζικό σύστημα των φυτών είναι επιφανειακό. Το περιορισμένο βάρος της κατασκευής στο σύνολό της, επιτρέπει την εγκατάσταση σχεδόν σε οποιαδήποτε οροφή με κλίση έως και 33%. Ιδανικά για αυτό το είδος είναι τα φυτά χαμηλής βλάστησης, όπως γρασίδι, αγριολούλουδα και φυτά εδαφοκάλυψης.





    • Simple intensive (απλός εντατικός τύπος) : Το σύστημα αποτελείται από ένα ελαφρύ υπόστρωμα πάχους 12-30 εκ. και με φορτίο 120-350kg/m2. Είναι ο ενδιάμεσος τύπος εντατικού και εκτατικού τύπου, εφαρμόζεται σε επικλινείς ή επίπεδες οροφές και απαιτεί συντήρηση ( άρδευση, λίπανση κ.λπ.). Η ποικιλία των ειδών που χρησιμοποιούνται στον τύπο αυτό είναι περιορισμένη σε σχέση με τις δυνατότητες που υπάρχουν στον εντατικό τύπο και μπορεί να είναι χλοοτάπητας, ποώδη φυτά και θάμνοι.





    • Intensive( εντατικός τύπος) : Το σύστημα αυτό συνίσταται στη δημιουργία ενός κήπου, σε υπόστρωμα 15-100 εκ. με αρχικό κορεσμένο φορτίο 270 kg/m2. Αυτός ο τύπος ‘πράσινης στέγης’/φυτεμένου δώματος απαιτεί τακτική συντήρηση(άρδευση, λίπανση, κ.λπ.) και περιλαμβάνει ποικιλία φυτών, μικρών δένδρων και θάμνων. Τα δέντρα που θα χρησιμοποιηθούν συνιστάται να έχουν ελάχιστο βάθος ριζικού συστήματος 50 εκ. Ο εντατικός τύπος ‘πράσινης στέγης’/φυτοδώματος μπορεί να υποστηρίξει κατασκευές όπως μονοπάτια και στοιχεία νερού.
     from:http://www.perivallon21.gr

    Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

    ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΣΠΙΤΙ ΤΥΛΙΓΜΕΝΟ ΜΕ ΚΑΘΕΤΟ ΚΗΠΟ



    Tο κτίριο είναι μικτής χρήσης έχει σχεδιαστεί για να χρησιμεύσει ως κατοικία ενός κινηματογραφιστή, το στούντιο παραγωγής του, καθώς και χώρο εργασίας. Ο σχεδιασμός ξεκίνησε με την απόφαση να διατηρηθεί η υπάρχουσα δομή  ενός μικρού σπιτιού στο επίπεδο του εδάφους. Η ανακαίνιση περιλαμβάνει  την είσοδο, κουζίνα και γραφείο στην κατοικία, το σαλόνι,  σκάλα,  ώστε να επεκταθεί  και να έχει πρόσβαση  στον υπόλοιπο κτίριο.
                      To γραφείο Samyn και Συνεργάτες εργάστηκε μαζί με τον Patrick Blanc  για να ολοκληρώσει τον κάθετο κήπο. Μέσα από προσεκτικό σχεδιασμό, η ομάδα καθόρισε τα απαραίτητα συστήματα υποστήριξης, μόνωσης και στεγανώσης απαραίτητα για τη ζωή των φυτών. Γεωύφασμα συρράπτεται σε άκαμπτα πάνελ PVC  και λειτουργεί ως ένα σύστημα υποστήριξης για άρδευση και λίπανση της καταπράσινης πρόσοψης του κτιρίου.

    Dubbed Milly Film, the mixed-use building is designed to serve as a cinematographer’s residence, production studio, and workspace. The design began with the decision to maintain the existing structure of a small one story house on the ground level. The renovation provided structure for the entry, office and kitchen for the residence, and the living room and stairway extend to the rest of the building.
             The production studios are housed mostly in the cellar also take up a small section on the second floor. With the addition of a mezzanine, the second floor also features a master suite and bedrooms and bathrooms for 5 children. The mezzanine is protected by a textile netting and offers an expansive view through the the building’s grand glass wall façade. The vegetated facades face north, east and south to enhance privacy. Since a west-facing window wall will receive an excessive amount of sunlight in the summer months, immense translucent white polyester curtains hang from the ceiling to the ground floor to ensure efficient shade for optimal heating and cooling control.
             Samyn and Partners worked together with Patrick Blanc to finalize the Vertical Garden concept. Through careful planning the team determined the necessary support systems, insulation and water-tightness necessary for plant life. Felt stapled onto rigid PVC panels acts as a support system for irrigation and fertilization of the building’s beautiful green façade.

              
     ΑΠΟ: stumbleupon.com αρθρο της Kristi Bernick