Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Κάθετος Πράσινος Τοίχος

O Πράσινος Τοίχος στην Φεράρα είναι έργο ανακαίνισης, ενός μικρού εσωτερικού κήπου.Tα ψηλά παλιά τείχη στο κέντρο της πόλης της Φεράρα δεν άφηναν  πολλά περιθώρια για ένα παραδοσιακό κήπο.


Έχει εγκατασταθεί ένα πανέμορφος κάθετος κήπος, με ένα πολύ χαλαρωτικό αποτέλεσμα. Τα παλιά τείχη δεν έχουν φυτευτεί εντελώς, έτσι ώστε κάποια από τα τούβλα και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που βρέθηκαν στον τοίχο να μπορούν να προβληθούν.

Περιλαμβάνει περίπου 50 διαφορετικά είδη φυτών όπου έχουν φυτευτεί στα 5 μέτρα ύψος, συνολικά 120 m2 πράσινου τοίχου. 


Ο συνολικός χρόνος κατασκευής ήταν τρεις εβδομάδες.


http://www.greenroofs.com/projects/pview.php?id=1401

Παράδοξο φυτεμένο δώμα στην Κοπεγχάγη!

Οι κάτοικοι μιας πολυκατοικίας στην Κοπεγχάγη κατασκεύασαν ένα όμορφο πάρκο 1000 τετραγωνικών μέτρων στην ταράτσα του κτιρίου τους, 30 μέτρα πάνω από το έδαφος! 





Το 120 ετών κτίριο της οδού Birch πριν ανακαινισθεί φιλοξενούσε 20 οικογένειες. Μετά τη ανακαίνιση του όμως έχει ένα επιπλέον όροφο με τρία διαμερίσματα και ένα πάρκο με εντυπωσιακή θέα στην κορυφή του. 
Το έργο ξεκίνησε το 1999 από την αρχιτεκτονική εταιρεία JDS Architects και ολοκληρώθηκε το 2011. Δεν υπάρχει πρόσβαση στους περαστικούς που μόνο από την κατάλληλη γωνία θα μπορούσαν να αντιληφθούν το πάρκο στην ταράτσα. Πάντως οι κάτοικοι του κτιρίου υποσχέθηκαν στους γείτονες τους ότι θα διοργανώσουν μια μικρή γιορτή μόλις ο καιρός ζεστάνει.

Το φωτεινό αντικαθιστά το μαύρο στις πόλεις

Μελέτη έδειξε ότι οι μαύρες στέγες μπορεί να είναι μέχρι 30 ° C (54 ° F) θερμότερες από ό,τι πράσινες στέγες - εκείνες που είναι εγκατεστημένες να καλλιεργούν φυτά - ή απλές κανονικές λευκές στέγες, σύμφωνα με τους επιστήμονες στη Νέα Υόρκη.


Οι περισσότεροι από εμάς που ζούμε στις πόλεις γνωρίζουμε (πολύ καλά) το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας και τα αποτέλεσμα του . Γνωρίζουμε ότι ο αέρας είναι θερμότερος στις πόλεις σε σύγκριση με τη γύρω περιοχή, ιδιαίτερα τη νύχτα. Τα κτίρια στις πόλεις εμποδίζουν τη θερμότητα να ακτινοβολείται αποτελεσματικά πίσω στο διάστημα. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται συνήθως στις πόλεις για πεζοδρόμια και στέγες - όπως το σκυρόδεμα και άσφαλτος - απορροφούν τη θερμότητα πολύ διαφορετικά από ότι το γρασίδι και τα δέντρα, τα οποία μεταξύ άλλων δροσίζουν με την υγρασία και τη σκιά τους.


Μελέτες έχουν δείξει το πλεονέκτημα της βαφής με λευκό χρώμα στις  στέγες, ότι στις πόλεις ελαττώνουν την επίδραση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας. Στις 20 Απριλίου 2012, η ΝΑΣΑ ανέβασε μία εικόνα και ένα γράφημα στην ιστοσελίδα της http://earthobservatory.nasa.gov/IOTD/view.php?id=77717&src=eoa-iotd που δείχνουν πώς λευκές ή φυτεμένα δώματα μπορούν  να βοηθήσουν ώστε να κρατηθούν οι πόλεις  δροσερές. 


Με βάση τα στοιχεία από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του Ινστιτούτου Goddard της NASA . Δείχνει στην επιφάνεια  την θερμοκρασίας των διαφόρων στεγών.

Οι επιστήμονες  αναφέρουν ότι έχουν παρατηρηθεί θερμοκρασίες  υψηλές  77 με 82 ° C (170 έως 180 ° F) στις μαύρες στέγες της πόλης στα μέσα του καλοκαιριού. Το χειμώνα, λένε, οι θερμοκρασίες στις στέγες μπορεί να είναι δεκάδες βαθμούς θερμότερες από τις τοπικές θερμοκρασίες του αέρα στις πόλεις μας

Με απλά λόγια φυτέψτε τα δώματα, βάψτε τα άσπρα και αλλάξτε το κλίμα στις πόλεις μας.

Κώστας Τάτσης
Γεωπόνος
www.topiodomi.gr




Τρίτη 17 Απριλίου 2012

A tour of ASLA's green roof in downtown Washington


Πράσινα ''δοχεία''!!!



Εάν κάποιος έλεγε ότι ζει σε ένα container πως θα το φανταζόμασταν; Σε ένα container που στο παρελθόν το εσωτερικό του γέμιζε εμπορεύματα και ταξίδευε πάνω σε καράβια! Αρχικά το ‘’δοχείο’’ βάφτηκε μπλε και δύο του τμήματα κόπηκαν και τα αντικατέστησαν συρόμενες πόρτες. Τοποθετήθηκε ξύλο στο εσωτερικό του και φυσικά στην οροφή του τοποθετήθηκαν φυτά! Έντονοι συνδυασμοί χρωμάτων και υλικών κάνουν αυτή τη δομή ένα πολύ όμορφο μέρος για να ζήσει κάποιος με ζεστασιά και άνεση. Αυτή η ιδέα διαμονής και ο σχεδιασμός ανήκει στην Poteet Architects 

Υπάρχουν αμέτρητα οφέλη από την χρήση των ‘’δοχείων’’, είναι εύκολα μεταφερόμενα, μπορούν να τοποθετηθούν το ένα πάνω στο άλλο και το κόστος τους είναι λιγότερο από 1000 δολάρια! 

Ο Αρχιτέκτονας Adam Kalkin με βάση το New Jersey έχει κερδίσει την φήμη των δοχείων ναυτιλίας που είναι άξια για άνετη διαμονή.













Παγκόσμιο συνέδριο για τα φυτεμένα δώματα WGRC


To παγκόσμιο συνέδριο για τα φυτεμένα δώματα WGRC θα γίνει στην Κοπεγχάγη τον Σεπτέμβριο του 2012. Το συνέδριο αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους από 300 κορυφαίους σχεδιαστές, αρχιτέκτονες και αρχιτέκτονες τοπίου, με σκοπό να συζητήσουν την ανάπτυξη της τεχνολογίας της πράσινης στέγης και πώς να μετατρέψει το «γκρι σε αστικό πράσινο» 

Η διοργάνωση είναι συνεργασία με το livingroofs.org και πραγματοποιείται στην Κοπεγχάγη που είναι μια εξαιρετική τοποθεσία, δεδομένης της ισχυρής δραστηριότητας της πόλης που προωθούν τις πράσινες στέγες της πόλης. Η Φιλοξενία του Παγκόσμιου συνεδρίου είναι μια απόδειξη για τα επιτεύγματα της Κοπεγχάγη που είναι φιλικά προς το περιβάλλον της πόλης. Το Παγκόσμιο Συνέδριο Πράσινης Στέγης πραγματοποιείται 19-21 Σεπτεμβρίου.

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Ιδέες ζωντανού πράσινου τοίχου: Συμβουλές για να γίνει ένας ζωντανός φυτεμένος τοίχος

Καθ 'όλη την ιστορία οι άνθρωποι έχουν μεγαλώσει με ζωντανούς φυτικούς τοίχους. Σε βράχια, σε γκρεμίσματα, σε πλαγιές. Συνήθως υπάρχουν σε χώρους με σημαντική υγρασία αλλά τεχνητά θα ανακαλύψουμε μοναδικά σχέδια κηποτεχνίας που μπορούν επίσης να καλλιεργηθούν στο σπίτι. Εκτός από την ευχάριστη αισθητική , ένα ζωντανός κήπος σε τοίχο μπορεί να βοηθήσει να καθαρίσει τον αέρα και να αυξήσει τα επίπεδα υγρασίας. Αυτό το είδος των κάθετων κήπων είναι επίσης μια ιδανική λύση για την κάλυψη ενός γυμνού τοίχου ή την αξιοποίηση του περιορισμένου εσωτερικού χώρου.


Κατασκευή Πράσινου Τοίχου στο ΤΕΙ Ηπείρου

Τι είναι ένα ζωντανός Τοίχος; 
Είναι ένας τοίχος φυτεμένος που μπορεί να είναι τόσο απλός όσο μια καλλιέργεια αμπελιών σε μια εξωτερική αυλή ή σε μία μάντρα φυτεμένα αναρριχητικά. Ο όρος αναφέρεται επίσης σε ένα ιδιαίτερο είδος εσωτερικής κηποτεχνίας. Τοίχος ζωντανός ή πράσινος τοίχο, σε ένα εσωτερικό χώρο είναι βασικά τοίχος που αποτελείται εξ ολοκλήρου από φυτά ή σε ένα υπάρχον τοίχο που καλύπτεται με αυτά ή και τμήματα αυτών. 
Όλοι οι πράσινοι τοίχοι απαιτούν κάποιο είδος στήριξης της δομής, ένα φυσικό εμπόδιο για την προστασία του τοίχου, έναν τρόπο για την παροχή νερού, και ένα υπόστρωμα για τα φυτά. Ανάλογα με τα φυτά και το συνολικό σχεδιασμό, μπορεί να απαιτήσει κάποια συντήρηση, όπως λίπανση ή κλάδευση.

Τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ένα πράσινο Τοίχο; 

Τώρα που γνωρίζετε τα βασικά για το χρειάζεται στην κατασκευή και το πώς επιβιώνει μια κάθετη φυτεμένη επιφάνεια μπορούμε να προχωρήσουμε στον σχεδιασμό και στην επιλογή των φυτών. Ένα σημαντικό ερώτημα είναι τι φυτά θα μπορούμε να τοποθετήσουμε σε ένα εσωτερικό πράσινο τοίχο. Παρέχοντας ένα περιβάλλον ανάπτυξης και κατάλληλα στοιχεία σχεδιασμού, επιλογής των φυτών δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο σε λίγα είδη. Μπορείτε να δοκιμάσετε μια ποικιλία φυτών ώστε να δείχνει το δυνατόν φυσικό το αποτέλεσμα. 
Τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι ιδανικά για χρήση σε ένα ζωντανό εσωτερικό τοίχο - ίσως ένα μίγμα της αναρριχητικών ή κρεμοκλαδή φυτά όπως: 

  • Κισσός όλα τα είδη με προτίμηση στα μικρόφυλα, 
  • Φιλοδεντρα 
  • Πόθος 
  • Χλωρόφυτα 
  • Τηλέγραφος 
Μπορείτε επίσης να προσθέσετε σε ορισμένες περιπτώσεις φυτά κάθετης ανάπτυξης, όπως: 

  • Σπαθύφιλα 
  • Σανσιβερια 
  • Sedum 
  • Διάφορα αρωματικά φυτά όπως θυμάρι 
Για πρόσθετο ενδιαφέρον, μπορεί να φυτευθούν και κάποια βρύα κατά μήκος της βάσης του τοίχου που ζουν στον κήπο. 

Ο συνδυασμός του φυτικού υλικού είναι σημαντικός διότι η επιλογή θα είναι με είδη με ανάλογες συνθήκες ανάπτυξης και φροντίδας ή και φωτός. Για παράδειγμα, δεν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα υγρόφιλο φυτό με ένα αρωματικό ξηροφυτικό, καθώς οι ανάγκες ποτίσματος του καθενός είναι διαφορετικές.

Πώς να κάνετε ένα δικό σας πράσινο τοίχο 
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σχεδιαστεί και να πραγματοποιηθεί ένας πράσινος τοίχος με φυτά εσωτερικού χώρου. Πρώτο μέλημα είναι να ανακαλύψουμε τις ανάγκες και τις προτιμήσεις που μας οδηγούν στην κατασκευή του κάθετου κήπου.( Αισθητικοί, περιβαλλοντικοί, οικονομικοί λόγοι ή ακόμα και λόγοι προβολής) Με βάση αυτά επιλέγουμε σύστημα φυτεμένης επιφάνειας και φυτά που εξυπηρετούν τις ανάγκες. Η τεχνογνωσία είναι απαραίτητη διότι αλλιώς το εγχείρημα μπορεί να καταρρεύσει ή να είναι απογοητευτικό. 

Όπως και με οποιοδήποτε σχέδιο κήπου, θα πρέπει να επιλέγουν τα κατάλληλα φυτά. Θα θελήσουμε να εξασφαλίσουμε ότι τα φυτά που θα επιλέξουμε θα λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες του φωτός από ένα κοντινό παράθυρο, πόρτα, φεγγίτη κλπ. Διαφορετικά, ο τεχνητός φωτισμός είναι απαραίτητος. 

Μόλις τα φυτά δηλαδή το τελικό αποτέλεσμα και οι ανάγκες τους έχουν καλυφθεί λαμβάνουμε μέριμνα, για τη δομή διαβίωσης των φυτών (με την άρδευση στο μυαλό). Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι όλα μπορούν να ποτίζονται εύκολα και αποτελεσματικά. Για ένα απλό κλιμακωτό σχεδιασμό, μπορεί, για παράδειγμα, να έχουμε παροχή νερού από το ανώτερο σημείο του φυτεμένου τοίχου και ανάλογα το ύψος του το επαναλαμβάνουμε ώστε και τα φυτά σας έως κάτω να είναι επαρκώς αρδευόμενα. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να προσθέσουμε ένα αδιάβροχο υλικό για να προστατεύσουμε το κτήριο ή ανάλογα το σύστημα φυτεμένης επιφάνειας μπορεί να έχουμε και μία μικρή απόσταση από το κτήριο. Συνετό είναι να έχουμε ένα έτοιμο σύστημα πράσινου τοίχου που έχει έτοιμες λύσεις άρδευσης, στήριξης, ποιότητας υποστρώματος και προστασίας του κτηρίου.


Τάτσης Κωνσταντίνος 
Γεωπόνος

H Νέα Υόρκη αποκτά Λεωφορεία με φυτεμένες στέγες!!


Το Λεωφορείο είναι εξοπλισμένο με ένα ταρατσοκηπο και θα ζωντανέψει μια πόλη. Ο καλλιτέχνης Μάρκο Αντόνιο Κάστρο Cosio , ονόμασε το έργο του BusRoot .
Το πρωτότυπο χρησιμοποιεί Sedum και είναι σχεδιασμένο να περιλαμβάνει τα βρώσιμα φυτά και αναρριχητικά.
Σκέφτηκα την πόλη ως ένα ζωντανό οργανισμό και αποφάσισα ότι ήθελα να αντιμετωπίσω τους δρόμους», λέει ο Cosio Αν οι στέγες των 4.500 λεωφορείων της Νέας Υόρκης φυτεύονταν, θα προσφέρουν περίπου 35 στρέμματα, συνειδητοποίησα ότι τα πάρκα ήταν οι πιο δημόσιοι και δημοκρατικοί χώροι στην πόλη, και ο καθένας από ένα παιδί μέχρι ενός ηλικιωμένου ήταν σε θέση να το απολαύουν με τον καλύτερο τρόπο που ήθελαν.

If you live in New York City, you may catch your morning commute under a garden--one day. Marco Antonio Castro Cosio, an interaction designer, has at least proved it’s possible with his project called BusRoots.
Although the image above is a rendering of his vision for urban buses, a version of Cosio’s vehicular greenroof prototype has logged thousands of miles atop the BioBus, a mobile science laboratory making its way around the country teaching students about science. The prototype uses sedum, a genus of succulent plants. In the future, it’s designed to include edible plants and vines as well.
"I thought of the city as a living organism and decided I wanted to address the streets," says Cosio by email. "However, there was no way to cover them in plants, so I thought of traffic jams and how it would be great to look down on it and have it all be a green-covered jam."

Cosio has been pushing to reclaim ignored spaces in the urban environment. Rooftops seemed like an obvious next step: If the rooftops of The New York Metropolitan Transit Agency’s 4,500 buses were planted, they would offer about 35 acres of mobile greenspace, according to Cosio.

"I had come to realize that food and eating were a very interactive experience. I was looking for an intervention to engage people with their community," says Cosio. "I had also realized that parks were the most public and democratic spaces in the city, and everyone from a child up to a senior citizen were able to enjoy it in the best way they wanted." 

Cosio proposed his project in 2010, and has been pushing since then for adoption. The New York Transit Authority isn’t rushing to outfit its buses with rooftop oases. For one thing, the final design--a suspended metal frame supported by Tyvek--still needs to be built and, with the entire growing structure fully loaded, the gardens weigh about one pound per square foot, or 355 pounds for a typical bus,. The environmental benefits of such mobile gardens, at least as long as they are driven around with fossil-fuel powered buses, are questionable.

While Cosio has discussed giving the concept a test ride with the MTA, there’s been no agreement yet. "I have talked with their sustainability department and they have not said no, but would not approve anything until there is further testing," he says.

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Ένα αγρόκτημα στη Στέγη - Βερολίνο


Ένα τολμηρό σχέδιο φουτουριστικής γεωργίας, στήνεται αυτή τη στιγμή στη στέγη ενός εργοστασίου στο Βερολίνο που προορίζεται να μετατραπεί σε μια μεγάλη φάρμα. Το πρόγραμμα Frisch vom Dach (Φρέσκο από τη Στέγη) προβλέπει τη δημιουργία ενός «ρουφ γκάρντεν» 2.000 τ.μ. που θα περιλαμβάνει και ιχθυοκαλλιέργεια. Ανοίγεται, έτσι, ο δρόμος για μια νέα μορφή γεωργίας στις μεγαλουπόλεις. «Οι φυσικοί πόροι εξαντλούνται. Με τόσους ανθρώπους που ζουν σε πόλεις, πρέπει να σκεφτούμε τοπικά», δήλωσε ο Νίκολας Λέσκε, ένας από τους πρωτεργάτες. Οι τοπικές Αρχές έχουν ήδη δώσει την άδεια για να μετατραπεί η μεγάλη στέγη ενός πρώην εργοστασίου βύνης στο Σένεμπεργκ, στο Δυτικό Βερολίνο, σε αυτοσυντηρούμενο αγρόκτημα που θα παράγει μαρούλια, ντομάτες, βότανα, πατάτες, καρότα και άλλα λαχανικά, δίπλα σε μια ιχθυοκαλλιέργεια. Πιστεύουν ότι το καινοτόμο πρόγραμμα θα έχει τεθεί σε λειτουργία έως το 2013.

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Toronto, Φυτεμένα δώματα πλέον υποχρεωτικά!!


Το Τορόντο είναι η πρώτη πόλη στη Βόρεια Αμερική όπου υποχρεωτικά πλέον (bylaw) απαιτείται η κατασκευή των πράσινων στεγών η οποία τους δίνει  νέα ανάπτυξη. Η απόφαση αυτή εγκρίθηκε από το Δημοτικού Συμβουλίου το Μάιο του 2009  και το διάταγμα ισχύει για νέες αιτήσεις άδειας οικοδομής κατοικίας, εμπορική και θεσμική ανάπτυξη μετά 31 Ιανουαρίου του 2010 και θα ισχύουν  και για την  νέα βιομηχανική ανάπτυξη ως 30 Απριλίου 2012.


Το διάταγμα απαιτεί πράσινες στέγες στις νέες εμπορικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και στα συγκροτήματά οικιστικής ανάπτυξης, με ελάχιστη συνολική επιφάνεια 2.000 m2. Ξεκινώντας από 30ης του Απριλίου του 2012, απαιτείται η συμμόρφωση με το διάταγμα και για τη νέα βιομηχανική ανάπτυξη. Το πράσινο είναι ένα ποσοστό κάλυψης οροφής, ανάλογα με το μέγεθος του κτιρίου. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει πώς η απαίτηση κυμαίνεται από 20 έως 60 τοις εκατό του διαθέσιμου χώρου οροφής για εμπορικούς χώρους, δημόσιους και στην οικιστική ανάπτυξη. Διαθέσιμος Χώρος στέγης ορίζεται ως το σύνολο των περιοχών εκτός της στέγης που ορίζεται για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιδιωτικές βεράντες και οικιστικών υπαίθριο χώρο αναψυχής (με ανώτατο όριο τα 2m2 / μονάδα).

Μικτό * Επιφάνεια δαπέδου 
(Μέγεθος Κτιρίου)
Κάλυψη του διαθέσιμου χώρου οροφής 
(Μέγεθος της Πράσινης Στέγης)
2.000 - 4.999 m 2
20%
5,000-9,999 m 2
30%
10,000-14,999 m 2
40%
15,000-19,999 m 2
50%
20.000 m 2 ή μεγαλύτερο
60%

Toronto is the first City in North America to have a bylaw to require and govern the construction of green roofs on new development. It was adopted by Toronto City Council in May 2009, under the authority of Section 108 of the City of Toronto Act. 

The Bylaw applies to new building permit applications for residential, commercial and institutional development made after January 31, 2010 and will apply to new industrial development as of April 30, 2012.


The Bylaw requires green roofs on new commercial, institutional and residential development with a minimum Gross Floor Area of 2,000m2as of January 31, 2010. Starting April 30, 2012, the Bylaw will require compliance with the Bylaw for new industrial development.

Use the green roof screening form as a tool to determine quickly whether you will be required to build a green roof. Details of the requirements are provided below.

The green roof coverage requirement is graduated, depending on the size of the building. The table below shows how the requirement ranges from 20-60 per cent of Available Roof Space for commercial, institutional and residential development. Available Roof Space is defined as the total roof area minus areas designated for renewable energy, private terraces and residential outdoor amenity space (to a maximum of 2m2/unit). A Tower roof on a building with a floor plate less than 750m2
 is also excluded from available roof space.