Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012
Η Νέα Υόρκη ξοδεύει 12 εκατομμύρια για έργα πρασίνου με σκοπό να σταματήσει την υπερχείλιση των υπονόμων
Ένα νέο σχέδιο πόλης πρόκειται να χρησιμοποιήσει τους κήπους, τις πράσινες στέγες, και τους λάκκους των δέντρων για να σταματήσει τη διασπορά των λυμάτων σους δρόμους, όπως το Κανάλι Gowanus.
Το έργο κοστίζει 12 εκατομμύρια δολάρια και περιλαμβάνει τη φύτευση εκατοντάδων στρεμμάτων γύρω από το Gowanus, , και στοχεύει στη δέσμευση του νερού με τις λεγόμενες "πράσινες υποδομές" – απορροφώντας απολαμβάνοντας το νερό της βροχής.
Αξιωματούχοι της πόλης ξεκίνησαν μια έρευνα τον περασμένο μήνα με στόχο να κατασκευαστούν κήποι και στέγες καλυμμένες με βλάστηση, να μεγαλώσουν οι λάκκοι στις δεντροστοιχίες με κοπές στα κράσπεδα και πλακοστρώσεις ώστε να συγκρατηθεί το νερό της βροχής. Θα μπορούν να κατασκευαστούν επίσης ειδικά πεζοδρόμια που απορροφούν το νερό αντί να τρέξει στους υπονόμους.
"Η πόλη είναι σίγουρα μία από τις πρωτοπόρες πόλεις στην προσπάθεια αυτή. Υπάρχει μια γιγαντιαία ώθηση, διότι όλα τα οφέλη είναι προφανή από την επένδυση σε πράσινο." δήλωσε ο Α.Licata Επίτροπος του Τμήματος Προστασίας Περιβάλλοντος
Οι δημοτικοί υπάλληλοι έχουν πραγματοποιήσει περίπου 30 μικρά δοκιμαστικά έργα γύρω από την πόλη - σαν κήπους συγκράτησης βροχής στο Μπρονξ και στο Μπρούκλιν – και είναι μέρος ενός μεγαλύτερου, 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σχέδιο για να μειώσει τις υπερχειλίσεις αποχέτευσης κατά 40% μέχρι το 2030.
Το πράσινο σχέδιο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στα σχολεία, στα δημόσια έργα στέγασης, στα πεζοδρόμια, στα πάρκα και σε οτιδήποτε ανήκει στην πόλη.
"Αυτό είναι πραγματικά ένα έργο που μπορεί να πάει τετράγωνο, τετράγωνο, να αναζητήσει κάθε θέση όπου μπορεί να γίνει παρέμβαση", δήλωσε ο Brad Councilman Lander (D-Park Slope).
Η πόλη βρίσκεται υπό ιδιαίτερη πίεση για να σταματήσουν οι υπερχειλίσεις της αποχέτευσης στο Κανάλι Gowanus, γιατί το κόστος καθαρισμού και δημοσιάς υγείας είναι σημαντικό.Η δυνατή βροχή μπορεί να δημιουργήσει μια πλημμύρα από υπερχείλιση λυμάτων στο κανάλι.
A new city project will use gardens, green roofs, and tree pits to stop sewage from spewing into polluted waterways like the Gowanus Canal.
The $12 million project aims to blanket hundreds of acres around the Gowanus, Newtown Creek, and Flushing Bay with so called “green infrastructure” - soaking up rain water before it can get into sewers and make them overflow.
City officials began a search last month for an engineer to build rain gardens, green roofs covered in vegetation, and special extra-large tree pits with curb cuts that slurp up rain water. They could also build special pavement that absorbs water instead of letting it run off, or underground containers to hold rain.
Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012
Σουηδία: ο πρώτος ουρανοξύστης στον κόσμο για κάθετη καλλιέργεια
Ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται με ταχύ ρυθμό, και 80 τοις εκατό του συνόλου των εκτάσεων που είναι κατάλληλες για τη φυτική παραγωγή έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς. Έχετε αναρωτηθεί πως σε αυτή την περίπτωση μπορεί να μοιάσει με την πόλη του μέλλοντος. Τότε η τεχνολογία θα δίνει λύσεις για επιβίωση του πληθυσμού και τα αγροκτηματα θα σκαρφαλώνουν όλο και ψηλότερα.
Στο Linköping, στα νότια της Σουηδίας, κάποιος είχε μια μεγάλη ιδέα: την οικοδόμηση ενός θερμοκηπίου-ουρανοξύστη στο κέντρο της πόλης, όπου αναπτύσσονται τα λαχανικά για τους πολίτες. Η κατασκευή ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και θα είναι το πρώτο μεγάλο θερμοκηπίο για αστικές καλλιέργειες στον κόσμο.
Η κατασκευή θα είναι με έξυπνες σύγχρονες τεχνολογίες εκμεταλλευόμενη την περίσσεια CO2 από κοντινές βιομηχανίες. Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο που θα παράγει φτηνότερα τρόφιμα αφού θα μηδενιστεί το κόστος μεταφοράς από άλλες περιοχές του πλανήτη. Η κατασκευή θα διαρκέσει δεκαέξι μήνες.
Τρίτη 20 Μαρτίου 2012
Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012
Φωτισμός και Δώμα!
Έργο: Städel Museum
Περιοχή: Frankfurt, Germany
Σχεδιαστής: Schneider Schumache
Περιοχή: Frankfurt, Germany
Σχεδιαστής: Schneider Schumache
Δεν είναι απλά ένα φυτεμένο δώμα.Η όψη του είναι περίεργη αλλά εξυπηρετεί την αναγκη για φυσικό φως στον εκθεσιακό χώρο που βρίσκεται κάτω από το πράσινο δώμα . Ο σχεδιασμός τους σε κανονική τετραγωνική διάταξη κάνει το φυτεμένο δώμα να φαίνεται ιδιαίτερο.
Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012
Πράσινος Οικολογικός Τοίχος
Σχεδιαστές στο Οικολογικό Κέντρο στο Μπαλί άντλησαν έμπνευση από τις γιγαντιαίες φωλιές σφηκών για να δημιουργήσουν έναν γοητευτικό οικολογικό πράσινο τοίχο . Ο αρθρωτός πράσινος τοίχος είναι κατασκευασμένος από τερακότα και από ειδικευμένους ντόπιους τεχνίτες του Μπαλί. Τα φυτά μπορούν να εκτεθούν σε δύο κατευθύνσεις, και οι καλλιέργειες μπορούν να οργανωθούν ανάλογα με τις προτιμήσεις ή τις ανάγκες σας. Το οικολογικό πράσινο τείχος παρέχει επιπλέον χώρο πρασίνου σε εσωτερικούς χώρους ή εξωτερικούς.
Designers at the Bali Ecological Center drew inspiration from giant wasp nests to create their charming eco green wall. The modular green wall is made from terracotta by skilled local craftsmen in Bali. Plants can be exposed in both directions, and the planter can be arranged according your tastes or needs. The Bali Eco Green Wall provides additional green space indoors or out, while functioning as a space partition, light screen, or standard wall. Read the rest of The Bali Ecological Center Creates a Modular Terracotta Green Wall with Local Craftsmen Permalink
Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012
Εγκατάσταση και Συντήρηση Πράσινων Στεγών – Εμπειρίες στον Τομέα από Ολλανδία
Η “Van der Tol B.V.” είναι μια εταιρεία έργων πρασίνου στη Δυτική Ολλανδία. Έχει παραρτήματα στο Άμστερνταμ, στην Ουτρέχτη και στη Νότια Ολλανδία.
Η εταιρεία απασχολεί 180 άτομα από τα οποία τα 25 είναι στην Ουτρέχτη, τα 25 στη Νότια Ολλανδία και τα 130 στο Άμστερνταμ.
Περίπου 40 άτομα εργάζονται στο μηχανολογικό τμήμα, στη διαχείριση των έργων, αλλά και στην υποστήριξη της όλης διαδικασίας από το σχεδιασμό μέχρι και την συντήρηση των πράσινων στεγών.
Η “Van der Tol B.V.” φροντίζει για όλα τα στάδια της δημιουργίας ενός πράσινου έργου, από το στάδιο του σχεδιασμού εώς τη διαχείρισή του, την κατασκευή και τη συντήρησή του. Η εταιρεία έχει όλες τις ειδικότητες στον οργανισμό της είτε αυτές αφορούν τα δίκτυα αποχέτευσης, τη λιθοστρωση, την οικοδομική εργασία ή την κατασκευή ταρατσόκηπων και απασχολεί τους ανάλογους ειδικούς.
Η ίδια εταιρεία σχεδίασε τον πρώτο της ταρατσόκηπο το 1978 και μέχρι το 1993 «δουλεύε» αρκετά ενεργά με ταρατσόκηπους. Tα πρώτα χρόνια πραγματοποίησε καινοτόμο για την εποχή έργο με αρκετά φυτοδώματα, αλλά ιδιαίτερα από τις αρχές του 1995 και ύστερα που επέλεξε το σύστημα “ZinCo” ανέλαβε και διεκπεραίωσε μια σειρά από πάρα πολλούς κήπους οροφής.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πράσινης Στέγης 2009 (“Bringing Nature Back to Town”) που διοργανώθηκε από τον I.G.R.A., ο Sijbrand Noome μας μεταφέρει την εμπειρία που έχει αποκομίσει η εταιρεία στην οποία εργάζεται (“Van der Tol B.V.”) από τη δημιουργία πολυάριθμων ταρατσόκηπων. Πρώτα βέβαια, μας ενημερώνει για τη διαδικασία κατασκευής και τη σύναψη συμβάσεων, όσον αφορά τους ταρατσόκηπους στην Ολλανδία, κατόπιν για τα προβλήματα που εμφανίζονται στην πράξη, για τον σχεδιασμό και τέλος για παραδείγματα κήπων οροφής που έχει κατασκευάσει η εταιρεία “Van der Tol B.V”.
Διαδικασία κατασκευής και σύναψη συμβάσεων
Η “Van der Tol B.V.” για τη δημιουργία ταρατσόκηπων χρησιμοποιεί δύο διαφορετικές μεθόδους, την παραδοσιακή μέθοδο και τη μέθοδο σχεδιασμός & κατασκευή. Στη δεύτερη μέθοδο η διαδικασία ξεκινά με τον «Κύριο του έργου» τον οποίο ακολουθεί ο Αρχιτέκτονας Τοπίου ο οποίος σχεδιάζει το έργο και το παραδίδει με όλες τις προδιαγραφές και τα σχέδια στον ανάδοχο. Ο ανάδοχος αναθέτει υπεργολαβικά την τοποθέτηση της στεγανωτικής μεμβράνης στον τεχνικό της στέγης το οποίο σημαίνει πως ο τεχνικός ζητείται να επιβεβαιώσει πως η στέγη είναι υδατοστεγής. Στην ουσία δηλαδή, ο ανάδοχος καθιστά τον τεχνικό της στέγης υπεύθυνο για την επίδοση της στεγανωτικής μεμβράνης και του ταρατσόκηπου, ζητώντας τις κατάλληλες εγγυήσεις.
Στην παραδοσιακή μέθοδο, ο εργολάβος τοπίου απλά συμβουλεύει τον ανάδοχο και τον τεχνικό της στέγης. Επομένως, στη συγκεκριμένη διαδικασία, η γνώση των κατασκευαστών αποκτάται αργότερα.
Από την άλλη μεριά, με τη μέθοδο σχεδιασμός και κατασκευή, οι διάφοροι εμπλεκόμενοι συμμετέχουν όλοι στο αρχικό στάδιο του έργου και έτσι έχουν την ευκαιρεία να συνεργαστούν μεταξύ τους επιτυγχάνοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Με αυτόν τον τρόπο επίσης, μπορούν να διευθετήσουν κατάλληλα τη μελλοντική συντήρηση του κήπου οροφής και να βελτιστοποιήσουν το κόστος συντήρησής του.
Συγκεκριμένα, στην περίπτωση της εδαφοκάλυψης σε πράσινη στέγη με μείγμα διαφόρων ειδών του φυτού Σέδο (έρποντα ανθεκτικά φυτά εδαφοκάλυψης), ο εργολάβος τοπίου συχνά εμπλέκεται μόνο σε μετέπειτα στάδιο της διαδικασίας της κατασκευής. Ευτυχώς, όσον αφορά τους εντατικούς τύπους κήπων οροφής, βλέπουμε πως οι εργολάβοι τοπίου εμπλέκονται όλο και συχνότερα σε πιο αρχικό στάδιο του έργου, συχνά σε συνδυασμό με έναν έμπειρο τεχνικό στέγης. Στη διαδικασία σχεδιασμός & κατασκευή ο εργολάβος τοπίου μπορεί να προσκομίσει την εμπειρία του και επομένως να επιτευχθεί το καλυτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Προβλήματα που παρουσιάζονται συχνά
Στην πράξη ενδέχεται να παρουσιαστούν πολλά προβλήματα κατά τη δημιουργία ενός ταρατσόκηπου. Είτε αυτά προκύπτουν από τις συζητήσεις κατά τη φάση του σχεδιασμού του έργου, είτε προβλήματα που εμφανίζονται σε μετέπειτα στάδιο.
Ανεπαρκής κλίση ενώ κατασκευάζεται η στέγη Κατά την κατασκευή κτιρίων, αυτό που επιδιώκεται πιο συχνά είναι να κατασκευαστεί ένα κτίριο με μικρό κόστος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις, η στεγανωτική μεμβράνη και φυσικά ο ταρατσόκηπος να παραλείπονται.
Για τη σωστή λειτουργία όμως του ταρατσόκηπου, πρέπει η στέγη ενός κτιρίου να έχει ελαφριά κλίση. Εδώ, ο αρχιτέκτονας παίζει σημαντικό ρόλο, αφου αυτός καθορίζει την υψομετρική διαφορά κατά μήκος της επιφάνειας της οροφής. Αν αυτή είναι μηδαμινή, δε μπορεί να προστεθεί στο κατόπιν κλίση.
Δύσκολη πρόσβαση ή ανεπαρκής απορροή όμβριων υδάτων
Η εταιρεία έρχεται όλο και περισσότερο αντιμέτωπη με το γεγονός ότι ο αρχιτέκτονας του κτιρίου συνήθως δε σχεδιάζει τους αγωγούς απορροής σε όλη την επιφάνεια της στέγης, με σχάρες, παρα μόνο περιφερειακά της. Έτσι, τα όμβρια ύδατα κατευθύνονται με τους αγωγούς απορροής απ’ ευθείας έξω από το κτίριο γεγονός που τους καθιστά δυσπροσιτους.
Η άλλη περίπτωση είναι να υπάρχουν λίγοι σε ποσοστό αγωγοί απορροής κατά μήκος της επιφάνειας της στέγης και να έχει μεγαλύτερη διάμετρο ο σωλήνας εξόδου. Αυτό, έχει ως συνέπεια το νερό της βροχής να μη μπορεί να διανεμηθεί ομαλά στους αγωγούς απορροής με τη μικρότερη διάμετρο και να συγκεντρώνεται στη μεμβράνη αποστράγγισης και στο υπόστρωμα.
Υψομετρική διαφορά ανεπαρκής (αντιβαίνει κανονισμούς για Α.Μ.Ε.Α.)
Στην Ολλανδία το υλικό της στέγης μπορεί να ανυψωθεί το μέγιστο 12 εκ. πάνω από τη στεγανωτική μεμβράνη. Στην περίπτωση της πράσινης στέγης, πρόκειται για 12 εκ. πάνω από την κορυφή του «πακέτου» του ταρατσόκηπου.
Την ίδια στιγμή, αυτή η υψομετρική διαφορά των 12 εκατοστών, έρχεται σε σύγκρουση με τους κανόνες για την προσβασιμότητα κατοικιών από άτομα με αναπηρία. Αυτή η απαίτηση περιλαμβάνεται στο «Ολλανδικό Πρότυπο Κατασκευής» και αναφέρει πως η αναβαθμίδα για να προσεγγίσει κανείς μια κύρια είσοδο μιας κατοικίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 εκατοστά. Στην περίπτωση φυσικά των ταρατσόκηπων αυτή η υψομετρική διαφορά των 2 εκατοστών δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί χωρίς τεχνικά μέσα. Συνήθως αυτό το πρόβλημα λύνεται με τη χρήση ράμπων.
Η στέγη συχνά χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος κατά την οικοδομή.
Με την ταχεία ανάπτυξη του σύγχρονου κέντρου της πόλης, συχνά ο ανάδοχος δε δύναται να «τρέξει» το έργο ακριβώς με τις συνθήκες που επιθυμεί και συχνά αναγκάζεται να αποθηκεύει τα υλικά της οικοδομής στο κτίριο και συνεπώς και πάνω στη στέγη. Μία επίπεδη στέγη εξάλλου αποτελεί ιδανικό τόπο για αυτόν το σκοπό.
Μετά από μια διαδικασία εντατικής κατασκευής όμως, υπάρχει ζημιά στο πρώτο στρώμα της στεγανωτικής μεμβράνης που έχει ήδη εφαρμοστεί στη στέγη. Αν τότε επιλεχθεί να μπει μια νέα στρώση μεμβράνης, η προσωρινή αποθήκευση των υλικών οικοδομής του κτιρίου στη στέγη δεν αποτελεί πρόβλημα. Στην πράξη όμως, συνήθως γίνεται αντικατάσταση με νέο στρώμα στεγανωτικής μεμβράνης, μόνο στις περιοχές όπου η στεγανωτική μεμβράνη έχει καταστραφεί.
Ακόμα πιο σοβαρό πρόβλημα υπάρχει όταν ο ανάδοχος χρησιμοποιεί τη στέγη ως αποθηκευτικό χώρο και έπειτα από την εφαρμογή της τελικής στρώσης της στεγανωτικής μεμβράνης.
Προσβασιμότητα της στέγης
Πολλές φορές προκύπτει το πρόβλημα πως ανεξάρτητα από τη συμφωνία που έχει δοθεί στη συνάντηση που γίνεται η σύμβαση, η πρόσβαση στη στέγη από τους τεχνικούς πρασίνου είναι συχνά δύσκολη ή αδύνατη. Ο ανάδοχος έχει πρόβλημα με τη ράμπα, η δημοτική αρχή ασχολείται με τον περιβάλλοντα χώρο της νέας οικοδομής, η στέγη είναι γεμάτη με υλικά οικοδομής και έτσι δεν υπάρχει αρκετός χώρος για τα υλικά του τεχνίτη του ταρατσόκηπου. Αυτά είναι κάποια θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψιν τα οποία προκαλούν και σημαντική καθυστέρηση στην εκτέλεση του έργου. Επίσης, τα επιπλέον κόστη που προκύπτουν λόγω καθυστέρησης του έργου είναι συνήθως δύσκολο να δικαιολογηθούν και το να τα διεκδικεί κανείς αποτελεί πρόβλημα.
Μέγιστο φορτίο στη στέγη, αποθηκευτικά υλικά
Στην περίπτωση των εντατικών ταρατσόκηπων γίνεται συχνά αποδεκτό στο στάδιο του σχεδιασμού ότι οποιοδήποτε αντικείμενο είναι δυνατόν να τοποθετηθεί πάνω στη στέγη. Τελικά όμως στην πράξη, όταν η στρώση άμμου, το υπόστρωμα καλλιέργειας, το σύστημα του ταρατσόκηπου εγκαθίστανται, ο ανάδοχος συχνά έχει πρόβλημα με το φορτίο του βάρους ειδικά αν οι παλέτες με τα πλακίδια έχουν ήδη μεταφερθεί πάνω στη στέγη. Οι παλέτες πρέπει να τοποθετούνται για ασφάλεια πάνω από τις κολώνες και όχι σε άλλα μέρη της στέγης ή αλλιώς οι ίδιες πρέπει να χωρίζονται σε δύο τμήματα.
Κατασκευάζοντας έναν ταρατσόκηπο
Οι διάφοροι προμηθευτές και Αρχιτέκτονες τοπίου μπορούν να στήσουν έναν ταρατσόκηπο με διαφορετικές μεθόδους. Η εταιρεία “Van der Tol B.V.” χρησιμοποιεί το σύστημα κατασκευής “ZinCo”, το οποίο αποτελείται από τα εξής:
Φύλλο προστασίας οροφής
Αν καμία μεμβράνη για την αντίσταση στη διείσδυση των ριζών δεν έχει εγκατασταθεί, ένα ξεχωριστό φύλλο προστασίας πρέπει να εφαρμοστεί. Σε νέα κατασκευή, συνήθως βρίσκουμε εγκατεστημένο τέτοιο υλικό, αλλά στην περίπτωση ανακαίνισης ή παραδοσιακού τρόπου κατασκευής κτιρίου αυτό συνήθως δε συμβαίνει.
Χαλί προστασίας
Το χαλί προστασίας εφαρμόζεται για να προστατέψει τη μεμβράνη οροφής από μηχανική βλάβη και έχει επίσης κάποιες επιπλέον αποθήκες νερού για βλάστηση κατά τις ξηρές περιόδους.
Στρώμα αποστράγγισης
Το στρώμα αποστράγγισης εγκαθίσταται πάνω από το χαλί προστασίας και εξαρτάται από το τελικό σχέδιο του κήπου οροφής. Στην περίπτωση της εδαφοκάλυψης με μείγμα Σέδων, εφαρμόζεται στρώμα αποστράγγισης με μικρότερη χωρητικότητα αποθήκευσης νερού, σε αντίθεση με την περίπτωση του εντατικού ταρατσόκηπου. Τέλος, στην περίπτωση στέγης-στάθμευσης δεν είναι καθόλου αναγκαίες οι αποθήκες νερού και το επιπλέον νερό πρέπει να αποστραγγίζεται γρήγορα μέσω της στρώσης αποστράγγισης.
Φύλλο φίλτρου
Στο στρώμα στράγγισης εφαρμόζουμε ένα φύλλο φίλτρου. Αυτό, πρέπει να διασφαλίζει ότι το στρώμα αποθήκευσης και αποστράγγισης του νερού με το στρώμα ανάπτυξης των φυτών δε μπερδεύονται. Στην ουσία, το φύλλο φίλτρου εξασφαλίζει μία καλή αποστράγγιση στη πράσινη στέγη για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιτρέποντας στο στρώμα αποστράγγισης να μένει καθαρό και να λειτουργεί σωστά.
Υπόστρωμα κήπου οροφής και αμμοχάλικο
Ανάλογα με το σχέδιο κήπου, εφαρμόζουμε μία στρώση άμμου στη μεμβράνη φίλτρου για λόγους λιθόστρωσης/πεζοδρόμσης και μία στρώση υποστρώματος για ποίκιλους τύπους βλάστησης. Το πάχος του υποστρώματος εξαρτάται από τη βλάστηση, π.χ. για βλάστηση Σέδων χρησιμοποιούμε περίπου 6 εκατοστά εκτενούς υποστρώματος, για περιοχές γρασιδιού περίπου 25 εκατοστά υπόστρωμα και για χαμηλούς καλλωπιστικούς θάμνους περίπου 30 - 40 εκατοστά εντατικό υπόστρωμα.
Ολοκληρώνοντας έναν κήπο οροφής
Τελικά, η διάταξη του κήπου ολοκληρώνεται με την προσθήκη μεταλλικών στοιχείων, επίπλων κήπου και φύτευσης
Van der Tol B.V. έργα αναφοράς
Αναδημοσίευση από Sijbrand Noome, Project Manager, Roof Gardens, Van der Tol b.v./Regio Nord Holland (Netherlands) www.vandertolbv.nl
Μετάφραση κειμένου από την Ψαριανού Κατερίνα Γεωπόνο - Αρχιτέκτoνα Τοπίου(katerinapsar@hotmail.com)
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)