Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

The Mountain Dwellings

Το κτίριο The Mountain Dwellings βραβεύτηκε ως η καλύτερη οικιστική λύση στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής το 2008.Το κτίριο βρίσκεται στη Δανία, η οποία θεωρείται μία από τις πρωτοπόρες χώρες στην αξιοποίηση ανανεώσιμων μορφών ενέργειας στην Ευρώπη.








Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Επιτακτική ανάγκη η τήρηση των προδιαγραφών κατασκευης πράσινου δώματος

Το άρθρο αυτό έχει συνταχθεί από τον Γεωπόνο Τάτση Κων/νο, ο οποίος ειδικεύεται στην κατασκευή ταρατσόκηπων αρκετά χρόνια.


Οι εταιρείες που ειδικεύονται στην κατασκευή ταρατσόκηπων όλο και πιο συχνά πλέον ασχολούνται με την ανακατασκευή πράσινων δωμάτων.

Το πρόβλημα είναι η κακή ποιότητα της κατασκευής.
Κατασκευή Δωμάτων δίχως μελέτη έχουν σαν αποτέλεσμα:
1.  προβλήματα υγρασίας.
2. τεράστιο βάρος (έχουμε αντιμετωπίσει περίπτωση κατασκευής ταρατσόκηπου, όπου είχε τοποθετηθεί κηπαίο χώμα με τελικό βάρος πάνω από  880kg/m2 αντί για 80-120).
3.  κακή ανάπτυξη του φυτικού υλικού.
4.  απαράδεκτο φυτικό υλικό.
5.  αποτυχία στόχων του πράσινου δώματος.

Συγκεκριμένα οι αστοχίες είναι:
1. Κακή ποιότητα εργασίας , ακατάλληλα υλικά, μη εκπαιδευμένα συνεργεία και έλλειψη γνώσης από τη πλευρά των εταιρειών για την κατασκευή των πράσινων δωμάτων.
2.Βάρος. Συνήθως χρησιμοποιείται χώμα ( έχουμε αντιμετωπίσει περίπτωση με καθαρά αργιλώδη!!! ). Το ειδικό βάρος είναι σημαντικό και πρέπει να τοποθετούνται  πιστοποιημένα εδαφικά μείγματα πράσινων δωμάτων (φωτογραφίες- τοποθέτηση κηπαίου χώματος).





3. Σημαντικό λάθος είναι και η χρήση οργανικής ουσίας ή μόνο οργανικής ουσίας (όταν οι προδιαγραφές θεωρούν αυτό κάτω από 10%). Η οργανική ουσία όταν θα αποδομηθεί τι θα μείνει για το φυτό;
4. Τα πράσινα δώματα είναι γνωστά για τα πλεονεκτήματα τους, αλλά πως θα πραγματοποιηθούν αν τοποθετούμε μόνο παχύφυτα και κακτοειδή; Ποιος θα παράγει Ο2 και θα δεσμεύει CO2 με τόσο μειωμένη διαπνοή; Ποια φυλλική επιφάνεια θα λειτουργεί ως σκίαση; Σε ποιους χώρους θα γίνει συνάθροιση. Η FLL που αναγνωρίζεται παγκόσμιως αναφέρει ότι για περιοχές που η βροχόπτωση είναι κάτω από 900mm το δώμα μπορεί να είναι αρδευόμενο ώστε να καλύπτει τη διαφορά. Γιατί να μη γεμίσουμε τα δώματα μας με φυτά της ελληνική φύσης όπως ρίγανη, θυμάρι, δάφνη, δεντρολίβανο και γιασεμί; Γιατί να βλέπουμε λευλάντι και άλλα ξενικά είδη ή φυτά που θα αποκτήσουν τελικά τεράστιο βάρος!!!
5. Η θερμομόνωση απαιτεί φυτά με σημαντική φυλλική επιφάνεια για να συγκρατούν το νερό της βροχής, την ηλιακή ακτινοβολία του ρύπους και να υπάρχει αισθητική βελτίωση.

Η αναγκαιότητα για τη τήρηση προδιαγραφών στη κατασκευή ταρατσόκηπων είναι επιτακτική. Όμως υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι αρμόδιοι και ενώ έχουν πραγματοποιήσει έρευνες με τους καλύτερους έλληνες γεωπόνους και μηχανικούς που έχουν κατασκευάσει τα ιδανικότερα και σύγχρονα συστήματα ταρατσόκηπων δηλώνουν ότι “δεν υπάρχει ανάγκη προδιαγραφής και αυτές που υπάρχουν είναι για άλλα κλίματα’’.
Είναι προφανές ότι σε μια άλλη χώρα δε θα τους επιτρεπόταν να κάνουν πειράματα και κατασκευές σε σπίτια χωρίς προδιαγραφές!!!
Αν πέσουν ποιος θα έχει την ευθύνη;
Αν στάξει;
Τι απόδοση έχουν;
Μιλάμε για αστεία πράγματα και δεν υπάρχουν δικαιολογίες.

Το κόστος της αποκατάστασης είναι διπλάσιο από το πραγματικό διότι σημαίνει ξήλωμα και επανατοποθέτηση. Αν υπολογιστεί και το κόστος της αρχικής απαράδεκτης κατασκευής; Πέρα από την απογοήτευση λόγω της περιπέτειας που θα ζήσουν και τη δυσφήμηση στα πράσινα δώματα.
Κι όμως αυτοί που είχαν αυτούς τους κήπους έστω και με όλα αυτά τα προβλήματα θέλουν ξανά κήπο!!! Γιατί ξέρουν τι θα χάσουν αν τους φύγει από τη ζωή τους τώρα που το έζησαν!!!
Η λύση είναι μία,  οι εταιρείες που κατασκευάζουν πράσινα δώματα να τηρούν τις προδιαγραφές κατασκευής ταρατσόκηπων.
Κωνσταντίνος Τάτσης
Μsc Γεωπόνος
http://www.topiodomi.gr

Στη γκρίζα περιοχή του Σικάγο τα παιδιά ζούν κοντά στη φύση.

Το Gary Comer Youth Center είναι ένα εκπαιδευτικό κέντρο το οποίο βρίσκεται στο Chicago των Η.Π.Α.
Σε μια γκρίζα περιοχή της νότιας πλευράς του Σικάγο το Gary Comer Youth Center πρασίνισε τη ταράτσα του.


Στο καφέ του Εκπαιδευτικού Κέντρου χρησιμοποιούνται φρέσκα προϊόντα για τη θρέψη 175 μαθητών ημερησίως, τα οποία καλλιεργούνται που αλλού;
Μα φυσικά στη στέγη του!



Ακριβώς πάνω από γυμναστήριο και το κυλικείο του κέντρου βρίσκεται η πράσινη στέγη, η οποία περιλαμβάνει δεκάδες είδη βλάστησης, φρούτα, λαχανικά, βότανα και λουλούδια. Κάθε χρόνο παράγει πάνω από 1.000 κιλά φρούτα και λαχανικά. Ο κήπος αυτός παρέχει στους μαθητές την δυνατότητα να ασχοληθούν με τις δραστηριότητες που χρειάζεται ο κήπος και να μάθουν για τα διατροφικά οφέλη των νωπών προϊόντων.

Ο κήπος  παρέχει μόνωση στο κτήριο, μειώνοντας την ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για τη θέρμανση και τη ψύξη αυτού.
Επίσης κατά την διάρκεια ισχυρών καταιγίδων ο καταπράσινος κήπος της οροφής απορροφά ύδατα και μειώνει το ποσό της απορροής των υδάτων που φθάνει στο αποχετευτικό δίκτυο της πόλης.



Τα μονοπάτια που διαχωρίζουν το κήπο, είναι κατασκευασμένα  από ανακυκλωμένα υλικά, όπως τα χάρτινα κουτιά γάλακτος. Η χρήση ανακυκλωμένων υλικών μειώνει την εξάρτηση από τους φυσικούς πόρους. α



Ο κήπος περιτριγυρισμένος από όλες τις πλευρές από το κτήριο προσφέρει αναζωογονητική θέα για τους μαθητές. Οι φεγγίτες επιτρέπουν στο φυσικό φως να περνά στο εσωτερικό του κτηρίου.


Ο ταρατσόκηπος έχει γίνει ο παράδεισος μάθησης για τα παιδιά. Εδώ οι μαθητές μαθαίνουν για τη γεωργία και τη διατροφή και συμμετέχουν σε όλα τα στάδια της παραγωγής, από τη σπορά μέχρι τη συγκομιδή.



Στο εκπαιδευτικό κέντρο υπάρχει τμήμα μαγειρικής, οι μαθητές του τμήματος προμηθεύονται αρωματικά φυτά και λαχανικά από τον κήπο.


μεταφραση :Κώστας Τάτσης


Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Η Κόκκινη Κορδέλα – Tanghe River Park


Στη Κίνα στην επαρχία Hebei δημιουργήθηκε ένα πάρκο που φέρει το όνομα κόκκινη κορδέλα.

Κατά μήκος του ποταμού ένα μέρος της περιοχής είχε ως κύριο χαρακτηριστικό τα σκουπίδια, ενώ ο υπόλοιπος ήταν απεριποίητος και ερημικός.


Το σχέδιο Yu Kongjian έχει ως σκοπό να διατηρηθούν τα φυσικά μονοπάτια δίπλα στον ποταμό και να διατηρηθεί η πλούσια φυσική βλάστηση.


Η μεταλλική κατασκευή της κόκκινης κορδέλας τρέχει 500 μέτρα δίπλα στο ποτάμι.



Η ιδέα για την κόκκινη κορδέλα ήταν για να επιτρέψει στον κόσμο το κολύμπι στον ποταμό, το ψάρεμα και το τζόκιν με την ελάχιστη παρέμβαση στο φυσικό τοπίο.

Προσθήκη λεζάντας





Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Πράσινα σχολεία στη Νέα Σμύρνη


Το άρθρο δημοσιεύθηκε στη μηνιαία τοπική εφημερίδα της Νέας Σμύρνης ΄΄Δημοσιογράφος΄΄ τον Μάρτιο του 2010.



Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από την ανάδοχο κατασκευαστική εταιρεία

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Τα παιδιά κάνουν πράσινα τα σχολεία

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) διεξάγει ένα διαγωνισμό μεταξύ σχολείων για το συνολικό «πρασίνισμα» του σχολείου, ή, καλύτερα, για τον προσανατολισμό όλης της σχολικής κοινότητας προς την αειφορία. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από Υπουργεία και Πανεπιστήμια.