Σάββατο, 18 Ιουνίου 2016

Φυτεμένο δώμα με γλάστρες

Υπάρχουν συχνά δυσκολίες στον χώρο όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση όπου θέλουμε πράσινο αλλά το ανάγλυφο του κτηρίου είναι ιδιαίτερο, με σιφώνια απορροής που είναι δύσκολα προσεγγισημα οπότε θέλουμε κινούμενα φυτοδοχεία για να μπορούμε να προσεγγίζουμε τα σιφώνια και φυτοδοχεία που να έχουν σχετικά μικρό βάρος ..,. δύσκολη εξίσωση !!



τα κάτω φυτοδοχεία στην περίμετρο όπου υπήρχε υψομετρική διαφορά
με θέα το Φιλοπάππο και τον Ιερό Βραχο της Ακρόπολης  



τα άνω φυτοδοχέια που ορίζουν τους διαδρόμους   πριν φυτευτούν 

τα κάτω φυτοδοχεία φυτεμένα  δυο  μήνες πριν λειτουργησει το έργο

 μικρό βάρος ..,. δύσκολη εξίσωση !!




          Η επιλογή του μελετητικού γραφείου  για να δώσει λύσεις 

ELANDSCAPE -  H. Pangalou & Associates - Landscape Architects  ήταν τα 

συγκεκριμένα φυτοδοχεία 1 Χ 1 Χ 1μέτρο  ώστε μαζί με ρόδες βαρέως τύπου να έχουμε  το τελικό υψος 1,15μ






  Έτσι  τα φυτοδοχεία 

  • προφυλάσσουν τους πεζούς χρήστες των διαδρόμων από πτώση στον χώρο με υψομετρική διαφορά 1,15 μέτρα,
  •  Δίνουν σημαντικό χώρο για ανάπτυξη ακόμα και δέντρων 
  •  έχουν μικρό βάρος λόγο επιλογής  εδαφικού υποστρώματος  φυτεμένου δώματος με τελικό βάρος 430 κιλά ανά φυτοδοχείο 
  •  διατηρούν νερό για την ανάπτυξη των φυτών αφού χρησιμοποιήθηκe  σύστημα μεμβρανών , και αποστράγγισης zinco floradrain fd60 
  • με αυτό το υπόστρωμα τα φυτά έχουν εξαιρετική ανάπτυξη 

Τότε το δύσκολο εγχείρημα ήταν να ανέβουν όλα αυτά τα υλικά σε ύψος 44 μέτρων(άνοιγμα τελικό γερανου είχαμε 50 μέτρα) από πολυσύχναστους λεωφόρους, να μετακινηθούν πάνω σε αυτό το  ανάγλυφο της ταράτσας, η επιλογή υλικών ώστε να έχουν διάρκεια στον χρόνο  πχ οι  ρόδες κάθε ζαρτινιέρας ήταν ειδικού  τύπου ήταν από υλικό ώστε πέρα από αντοχή του ελαστικού στο  βάρος χρόνο να έχουν  και χρόνο ζωής άνω των 15 ετών 




 και τέλος έχουμε αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα!!

Κωνσταντίνος Τάτσης
 MSc Γεωπόνος  

Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2016

Κρεμαστοί κήποι σε οδογέφυρα μαζεύουν το 20% των εκπομπών CO2

Το γαλλοβραζιλιανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Triptyque Architecture αποκάλυψε ένα φιλόδοξο σχέδιο μετατροπής ενός απρόσωπου και παραμελημένου οδικού κόμβου σε ένανζωντανό δημόσιο χώρο πρασίνου.
Σε συνεργασία με τον γνωστό αρχιτέκτονα τοπίου Ζιλ Μπλανς, οι αρχιτέκτονες προτείνουν τη φύτευση φυτών που απορροφούν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα σε μήκος τριών χιλιομέτρων επί του υπερυψωμένου τμήματος του κόμβου. Υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα απορροφηθεί ποσοστό 20% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται τοπικά.
Η οδογέφυρα Minhocão κατασκευάστηκε το 1971 σε μια περίοδο ταχείας εξάπλωσης της πόλης του Σάο Πάολο. Όμως, η ηχορρύπανση και η ατμοσφαιρική ρύπανση από την κίνηση των οχημάτων μετέτρεψαν την πρακτική οδογέφυρα σε «κατάρα» για τους κατοίκους της περιοχής.
Κατόπιν διαβούλευσης με την τοπική κοινότητα, οι αρχιτέκτονες πρότειναν μια ιδέα μεταμόρφωσης της παραμελημένης περιοχής σε έναν φιλικό αστικό χώρο που θα αντιπροσωπεύει την τοπική ταυτότητα.
Στόχος είναι ο ανοιχτός χώρος που θα δημιουργηθεί να εξελιχθεί σε σημείο συνάντησηςπαράλληλα με το πρακτικό όφελος από τη μείωση των ρύπων.
Η επιλογή των φυτών έγινε με κριτήριο την απορροφητική τους ικανότητα ώστε το 20% του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύουν τα διερχόμενα οχήματα να απορροφάται.
Οι αρχιτέκτονες έδωσαν, επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα στον φυσικό φωτισμό και για την άρδευση του πρασίνου με όμβρια ύδατα που θα συλλέγονται σε δεξαμενές.
Μετά την ολοκλήρωση του έργου, ο χώρος θα μπορεί να χρησιμοποιείται για πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις και θα χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα: πολιτισμός, φαγητό, υπηρεσίες και καταστήματα.
πηγη: econews