Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011

Ο Υμηττός έχει πλέον πράσινα σχολεία!

Ολοκληρώθηκε πρόσφατα η κατασκευή πράσινων δωμάτων στο σχολικό συγκρότημα του Υμηττού επί της οδού Ιονίων Νήσων. Η κατασκευή περιλαμβάνει τη πλήρη κάλυψη της ταράτσας κάθε κτηρίου καθώς και παρτέρια στην αυλή κάθε ορόφου.

Στόχος της επέμβασης ήταν να ενοποιηθεί ο γκρίζος χώρος των σχολείων, με την υπάρχουσα βλάστηση στο βουνό του Υμηττού αλλά και η επαφή των παιδιών με το πράσινο μέσα από τη καθημερινότητα τους.

Γι αυτό δημιουργήθηκε και χώρος περιπάτου σε κάθε ταράτσα με το βότσαλο να διακόπτει την ανάπτυξη των φυτών και να επιτρέπει στον επισκέπτη μία βόλτα αρωμάτων σε ένα τοπίο με θέα άκρως εντυπωσιακή.

Τα παιδιά αγκάλιασαν το έργο, διαψεύδοντας έτσι κάποιους απαισιόδοξους για γρήγορη καταστροφή του έργου. Κατά τη κατασκευή παρατηρήθηκε ο πλήρης σεβασμός προς τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και υπήρχαν συνεχείς ερωτήσεις για τα είδη των φυτών και τον τρόπο ανάπτυξης τους.

Τα οφέλη όμως της κατασκευής συνεχίζονται καθώς η πλήρης κάλυψη των κτηρίων δημιουργεί σημαντικά οφέλη στη θερμομόνωση τους, με το κόστος της συντήρησης να είναι πολύ μικρό σε ανάγκες άρδευσης καθώς όλη η κατασκευή βασίστηκε στα πρότυπα και στις προδιαγραφές που ορίζει ο IGRA.

















Περιμένουμε πλέον να δούμε και άλλα έργα τέτοιου τύπου ενισχύοντας όχι μόνο τη πράσινη ανάπτυξη αλλά και την πράσινη συνείδηση.

Ευχαριστούμε την κατασκευαστική εταιρεία ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ για το πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Μαθαίνοντας για τον ταρατσόκηπο από το youtube




Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011

Οι άνθρωποι σπάνε το τσιμέντο. The crack garden

Ένα έργο που στοίχησε μόνο $ 500 κατασκευάστηκε από τους ιδιοκτήτες μιας οικίας στο San Francisco της California των Η.Π.Α.

Η αυλή της οικίας ήταν γεμάτη από τσιμέντο με αποτέλεσμα το καλοκαίρι να αναπτύσσονται μεγάλες θερμοκρασίες και κατά την διάρκεια των καταιγίδων το νερό να εγκλωβίζεται στη τσιμεντένια αυλή.


Οι ιδιοκτήτες με ένα κομπρεσέρ δημιούργησαν ρωγμές στο τσιμέντο με σκοπό να δημιουργήσουν περιοχές φύτευσης.



Στις ρωγμές τοποθετήθηκαν λουλούδια, αρωματικά και βότανα.


Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό η τσιμεντένια αυλή μετατράπηκε σε ένα κήπο γεμάτο λουλούδια, βότανα και αρωματικά.

Σπάζοντας το τσιμέντο μετατράπηκε ένας άψυχος χώρος σε έναν ευχάριστο χώρο για τους κατοίκους της οικίας. Ακόμα και αν οι ρωγμές έχουν μειώσει το μέγεθος του ελεύθερου χώρου, ο χώρος για παιχνίδι έχει αυξηθεί.



Σάββατο, 8 Ιανουαρίου 2011

Όταν το parking γίνεται βιβλιοθήκη με ταρατσόκηπο.

To Nueva school βρίσκεται στη Καλιφόρνια των Η.Π.Α και είναι ένα σχολείο με 400 μαθητές περίπου ετησίως.Οι υπεύθυνοι του σχολείου μετέτρεψαν το parking σε κτήριο βιβλιοθήκης – κέντρου μαθητών του οποίου η ταράτσα έγινε ταρατσόκηπος.
Οι δύο πράσινες στέγες έχουν κατασκευασθεί πάνω από τη νέα βιβλιοθήκη και το κέντρο μαθητών οι οποίες απορροφούν και συγκρατούν το νερό της βροχής.Με αυτό τον τρόπο βοηθούν  στη μείωση της επιβάρυνσης των υπονόμων.


Ανάμεσα στο κεντρικό κτήριο και το νέο κτήριο της βιβλιοθήκης, έχει δημιουργηθεί μία πλατεία. Η πλατεία φαντάζει εξοχή και οι μαθητές παίζουν στη φύση.

 
Για να διατηρήσουν το τοπίο κατά τη διάρκεια της περιόδου ξηρασίας,έχει κατασκευασθεί ένα πρωτοποριακό σύστημα άρδευσης που βοηθά στη σωστή χρήση του νερού. Το σύστημα ρυθμίζεται αυτόματα να ποτίζει σύμφωνα με μετεωρολογικά δεδομένα που παρέχονται μέσω δορυφόρου και τις πληροφορίες που συλλέγονται από τα εδάφη.

Το εδαφικό υπόστρωμα και τα φυτά του ταρατσόκηπου μονώνουν το κτήριο συμβάλλοντας στη μείωση της ενέργειας που απαιτείται για τη ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας του κτηρίου.


Η νέα κατασκευή, οδήγησε στη κατάργηση κάποιων δένδρων που υπήρχαν στο χώρο του parking, τα δέντρα αυτά που δυστηχώς έπρεπε να καταργηθούν δεν χάνουν τη θέση τους στο τοπίο, καθώς το ξύλο από αυτά χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργήσει τα έπιπλα και τα ξύλινα δάπεδα. Η χρησιμοποίηση τους στο τοπίο βοηθά στην εκπαίδευση των μαθητών σχετικά με την ορθή χρήση των φυσικών πόρων.

Υπάρχουν κανάλια επενδεδυμένα με χαλίκι τα οποία επιτρέπουν  στα παιδιά να παρακολουθήσουν τη ροή του νερού κατά τη διάρκεια της καταιγίδας. Με σκοπό να εκπαιδεύσει τους μαθητές για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που συνδέονται με την απορροή ομβρίων, όπως είναι η ρύπανση των υδάτων και οι πλημμύρες.

Στο τσιμεντένιο πάτωμα της κεντρικής πλατείας έχουν αποτυπωθεί ανάγλυφα φύλλα δένδρων. Οι μαθητές με ένα κομμάτι χαρτί τρίβουν την επιφάνεια του και δημιουργούν αποτυπώματα φύλλων. Ένα εκπαιδευτηκό παιχνίδι ξεκινά στη φύση, καθώς επισκέπτονται τα γύρω δένδρα και προσπαθούν να αναγνωρίσουν τα είδη των φυτών.

Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2011

Βραβείο για τον σχεδιασμό πράσινου σχολείου στη Γαλλία

Η εταιρεία mikou design studio έλαβε το πρώτο βραβείο για τον σχεδιασμό σχολείου στη Γαλλία.
Το κτήριο αποτελείται από τρία επίπεδα καλυμένα με φυτικό υλικό (πράσινη στέγη - ταρατσόκηπος).
Στεγάζει προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση, επίσης το κτήριο διαθέτει κέντρο ψυχαγωγίας, κουζίνα για σίτιση και βιβλιοθήκη για τους μαθητές.






Ενημερωτικό Δελτίο ΤΕΕ : Φυτεμένα Δώματα για ένα καλύτερο περιβάλλον στις πόλεις